Žiemos šventės – tai laikas, kai namai prisipildo jaukumo, o virtuvėse sukamės ir gaminame gardžiausius patiekalus. Nuo tradicinių, bet veganiškai perdirbtų patiekalų, iki naujų, modernių idėjų, kurios pradžiugins puikiais skonių deriniais.
Šie receptai džiugins ne tik veganiškų receptų idėjų ieškančius, bet ir visavalgius - jie greitai paruošiami, nesudėtingi, labai skanūs ir sužavės kiekvieną.
Labai purios ir skanutėlės mielinės spurgytės, kurios puikiai tiks tiek Kūčioms, tiek Kalėdoms! Skanios ir šiltos, ir atvėsusios. Ruošti galima su džiovintais miško grybais ar tiesiog pievagrybiais.
Šios salotos ruošiamos iš nevirtų burokėlių, tad yra traškios ir labai gardžios. Jos ne tik puikaus skonio, bet ir spalvingos, tad puikiai papuoš šventinį stalą ar bus tobulas garnyras prie mėgiamų patiekalų.
Būtent tokie kūčiukai tradiciniai mūsų namuose - skanūs, ne per saldūs, atitinkantys Kūčių papročius, labiau minkšti negu traškūs (bet receptas puikiai pritaikomas ir traškiems - patarimus rasite recepto apačioje), labai derantys su aguonų pienu.
Tobulai saldžiarūgščiai skoniai! Gaivi, kremiška, žavingai atrodanti, saldžiai rūgšti tiek, kiek reikia. Šiai tartai naudojami tik augalinės kilmės ingredientai, tad ji draugiška veganams, bet ja gardžiai mėgausis visi, kas tik paragaus.
Labai skani ir soti veganiška užtepėlė. Ją galima naudoti sumuštiniais, taip pat tinka dėti ir į suktinukus ar tortilijas, ant kitos mėgstamos duonos ar valgyti vieną.
Žinoma, jo skonis skiriasi nuo klasikinio cheesecake’o, jis toks riešutiškesnis. Galima lažintis, kad valgantieji niekada neatspės, iš ko pagamintas šis garduolis, o tiesiog mėgausis kiekvienu ultra kremišku kąsneliu ir klausinės recepto.
Ar įmanoma pagaminti kišą be kiaušinių? Tikrai taip! Įdaro pagrindą sudaro tofu, taigi šis patiekalas nors ir lengvas, bet praturtintas baltymais bei sotus. Grybai bei porai kišui suteikia gurmaniško skonio. Pagaminti paprasta, bet valgyti nepaprastai gardu.
Dailios formos pyragą suformuosite labai paprastai, o iškeptas jis atrodys tikrai dailiai! Jis puikiausiai tiks tiek šeimos šventinei vakarienei, tiek savaitgalio pietums su draugais. Pyragas skanus ne tik šiltas, bet ir atvėsęs.
Labai greita, nieko minkyti nereikia, tik paruošti įdarą, sukloti tešlą į keksiukų formeles, dėti įdarą ir palikti darbą orkaitei. Vėliau lieka tik mėgautis. Šie keksiukai-pyragėliai gardūs tiek šilti, tiek atvėsę.
Lengvas, skanus ir natūraliai saldus tinginys iš datulių bei riešutų. Šis desertas kilęs iš Indijos, tad puiki galimybė išbandyti kitos šalies skonius savo namuose ir palepinti artimuosius, nes puikiai tinka ne tik vaišėms, bet ir dovanoti. Paruošiamas vos per 30 minučių, o toks puikus skanėstas prie arbatos ar kavos puodelio - sunku atsispirti.
Šis braunis yra vienas mūsų mėgstamiausias sveikesnių skanumynų. Žinoma, kadangi šis braunis yra saldus tik natūraliai bei labai bananiškas, jo skonis tikrai skiriasi nuo klasikinio šokoladinio braunio. Visgi sveikesnių skanėstų kategorijoje jis yra mūsų favoritas, nes pavyksta drėgnas, skalsus, ne tik pradžiuginantis, bet ir pasotinantis.
Tai puiki veganiška Šepardo (Piemenų) pyrago versija. Veganiškai versijai pieną galite keisti augaliniu. Jei nemėgstate lęšių, juos galite pakeisti avinžiriniais ar tiesiog didesniu kiekiu pievagrybių ar morkų, papildomai galite dėti žiedinių kopūstų. Receptas nėra labai jautrus proporcijoms, todėl, jei mėgstate, galite dėti didesnį daržovių ar bulvių košės sluoksnį.
Labai šokoladinis, labai skanus ir puikiai sustingstantis tinginys, kuriam nereikia pieno produktų. Beje, vietoje apelsinų sulčių taip pat tinka ir obuolių sultys, persikų sultys ar pvz. kava. Eksperimentuokite drąsiai!
Veganiška lazanija – pilna skonio ir aromato, visiškai nenusileidžianti klasikinei. Sodraus skonio ir puikios tekstūros lazanija, kuri, nors ir subalansuota veganams, tikrai patiks ir visavalgiams!
Šis tortas puikus - tobulai kremiškas, gaivaus citrininio skonio ir labai nesudėtingai pagaminamas. Gardžiai valgomas ir tų, kurie šiaip jau skeptiškai vertina veganiškus desertus :)
Labai skanus patiekalas tiems, kas nori "silkės", bet nevalgo gyvūlinės kilmės produktų. Skonis, žinoma, nėra toks pats kaip tikrosios "Silkės pataluose", bet šios salotos labai skanios!
Šis labai šventiškai atrodantis ir puikaus skonio gėrimas tikrai papuoš šventinį stalą. Recepte užrašytas mėgiamas sulčių ir vaisių derinys, bet juo galite drąsiai improvizuoti.
Šis greitai paruošiamas pietų ar vakarienės patiekalas – lengvas būdas pripildyti savo dienos racioną dideliu kiekių daržovių. Tiesiog supjaustykite jas gabalėliais, pagardinkite prieskoniais ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės ir gardžiai apskrus. Avinžirniai suteiks papildomo sotumo, o tahini padažas – labai gardus akcentas, suteiksiantis skoniui pikantiškumo. Galite rinktis mėgstamiausias daržoves, bet atkreipkite dėmesį, kad jų kepimo laikas gali būti skirtingas. Pavyzdžiui, brokoliai keps kur kas trumpiau nei bulvės ar morkos, tad juos į kepimo skardą reikėtų suberkite kepimo laiko pabaigoje, kitoms daržovėms jau apkepus. Pagrindinis padažo ingredientas – sezamų sėklų pasta (tahini). Jos galite įsigyti daugelyje didesnių maisto prekių parduotuvių. Jei vis tik tahini skonis Jums nėra artimas, galite jį keisti glotniu žemės riešutų kremu.
Kai kalbama apie šeimos receptus, aš iš karto pagalvoju apie patį skaniausią močiutės skruzdėlyną. Bet pasidalinsiu ne močiutės receptu, kurį neabejoju, kad žino dauguma. Tai toks pat tobulas tortas tik veganiškas ir be glitimo.
Populiariųjų Cezario salotų interpretacijoms tikrai pritrūktų vienos rankos pirštų – o ar bandėte kada jas paruošti vien iš augalinės kilmės produktų? Tai ne tik paprasta, bet dar ir labai gardu! Kremiškos tekstūros padažą gaminkite iš anakardžių, sūrį keiskite maistinių mielių dribsniais, o vištieną – žirnių kepsneliais. Čia puikiai tiks ir gerai sunokusio avokado riekelės bei traškūs orkaitėje kepti avinžirniai. Pastarieji gali atstoti duonos skrebučius arba būti beriami į salotas drauge su jais.
Kai atsivalgysite šviežių mandarinų, pagaminkite šiuos sausainius. Tai skonių bomba, o ne tiesiog sausainiai. Minkštučiai, ne per saldūs, su lengvu mandarino kartumu. Papasakoti neįmanoma, reikia tai paragauti.
Įdarytos bulvės – patiekalas, nepavaldus sezonams. Vėsesniu metu kepkite bulves namuose, orkaitėje, tuo tarpu karštomis vasaros dienomis čiupkite reikiamus ingredientus ir vykite į gamtą. Įsukę bulves į foliją, kepkite jas kaitriose žarijose. Bulvės skaniausios, kol dar šiltos, tad nedelskite – ragaukite iš karto!
Šis tortas “Zebriukas” yra ne tik gardus, bet ir įdomesnis nei įprastas. Neriebus, bet sotus ir labai labai skanus. Galima šaldyti šaldiklyje ar šaldytuve. Uogos šiam tortui tinka tiek šviežios, tiek šaldytos.
Šie suktinukai spalvingi, nesudėtingai pagaminami ir draugiški vengiantiems gyvulinės kilmės produktų. Anakardžių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė, kuri naudojama suktinukų įdarui, labai universali. Ją tinka tepti ant duonelės, galima ja įdaryti užkandinius krepšelius ar šaukštelius arba perpus sumaišius su graikišku jogurtu kabinti daržovių lazdelėmis.
Gaminimui daug laiko ir ingredientų neprireiks, tik šiek tiek kantrybės iki kol tortas sustings šaldytuve. Tuomet beliks tik gardžiuotis prie kavos ar arbatos puodelio.
Šie nekepti sausainiai, skoniu šiek tiek primenantys Snickers batonėlius yra visiškai puikūs. Ingredientai paprastučiai, paruošimas užtrunka vos pusvalandį, o skonis mmm kaip džiugina.
Nostalgiški vaikystės patiekalai – paprasti, tačiau dažnai patys mylimiausi, sužadinantys mielus prisiminimus. Sotus, gardus ir itin lengvai paruošiamas patiekalas tikrai tiks šventiškiems pietums ar vakarienei.
Labai šokoladiško tinginio variacija, kuriai tekstūros suteikia džiovinti vaisiai, riešutai bei truputis avižinių dribsnių, o konsistencijos ir tvirtumo - kokybiško juodo šokolado ir kokosų kremo derinys. Riešutų kremas tinginiui suteikia daugiau skonio ir minkštesnę konsistenciją, bet jei neturite, galite nedėti.
Iešmeliai – žaismingas ir labai gardus būdas patiekti tiek daržoves, tiek kukuliukus. Suverti iešmelius labai paprasta, o spalvų įvairovė neabejotinai traukia akį ir kelia apetitą. Jei norite į savo masto racioną įtraukti daugiau daržovių, išbandykite tokį patiekimo būdą – valgyti taip smagu, kad įprastus produktus galima nejučia atrasti iš naujo. Ant iešmelių galite verti daugelį įvairių produktų: daržoves, sūrį, mėsos ar žuvies gabalėlius. Augalinei iešmelių versijai rinkitės minkštus, sultingus „Naturli“ sojų kukuliukus.
Nostalgiški vaikystės patiekalai – paprasti, tačiau dažnai patys mylimiausi, sužadinantys mielus prisiminimus. Sotus, gardus ir itin lengvai paruošiamas patiekalas tikrai tiks šventiškiems pietums ar vakarienei.
Tikras lietuviškas maistas. Raugintos daržovės ir džiovinti grybai. Skamba labai paprastai, na iš ties tai kuklus maistas, kuris puikiai tinka net ir pasninkui. Galbūt raugintų kopūstų su grybais patroškinsiu net gi Kūčių vakarienei.
Kukuliukai – paprastas, jaukus ir komfortiškas namų maistas. Juos paruošite labai greitai, tad toks valgis puikiausiai tiks ne tik ramioms vakarienėms, bet ir pernelyg greitai skubančioms dienoms.
Šie veganiški kibinai – minkšti, trapūs, su sultingu sojų faršo ir svogūnų įdaru viduje. Juos paruošite greitai ir visai nesudėtingai, vien iš augalinių ingredientų. Receptas universalus, tad šią veganišką tešlą kitąkart galite įdaryti ir keptomis daržovėmis ar kruopų įdaru. Naudingas patarimas: suformuotus kibinus prieš kepdami trumpai palaikykite šaldytuve; tuomet kepimo metu jie geriau laikys savo formą, neprasiskirs. Patiekite kibinus šiltus, su puodeliu sultinio ar arbata.
Šie morkų ikrai nustebins kiekvieną, nesunkus pagaminimas, o taps skani ir ypatingai atrodanti stalo puošmena. Labai tinka tiekti prie visų mėgiamų šventiškų patiekalų.
Skanūs tiek ką tik iškepti, tiek atšalę. Tad puikiai tinka įsidėti į darbą, mokyklą. Labai gardūs, o jei norisi sočiau, galima skanauti prie sriubos ar mėgstamo sultinio
Labai skani ir daili veganiška sūrio pyragėlių alternatyva, kuri tikrai patiks ir visavalgiams. Aš labai saldžiai nemėgstu, tad pateikiau savo naudojamas desertų proporcijas, bet saldiklio kiekį drąsiai koreguokite pagal save bei naudojamų uogų saldumą.
Šie kamuoliukai maistingi, skoniu primena pyragą ir yra labai sotūs. Puikiai tinka įsidėti į dėžutę ir neštis į darbą, mokslus ar užkąsti greitiems pusryčiams prie kavos ar arbatos puodelio ar, kai popiet norisi pasisaldinti.
Pavlova mums yra vienas mėgstamiausių desertų. Dėl saldaus morengo ir riebaus kremo vienam žmogui pakanka nedidelės porcijos, o kontrastingi ingredientai puikiai vienas kitą subalansuoja - purus morengas, plakta grietinėlė ar kitas kremas ir gaivūs vaisiai bei prieskoninės žolelės burnoje susilieja į tobulą harmoniją.
Tešla pavyksta minkštutė, o pyragėliai be galo purūs, gardūs. Idealūs vieni arba prie sriubos, salotų. Beje, tai gali būti ir vienas iš pagrindinių Kūčių patiekalų yra pyragėliai su grybais.