Viskas apie takus žingsnis po žingsnio + 19 takų receptų

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-02-17
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Takai tacos
@ Shutterstock

Takai - kaip sunku jiems atsilaikyti! Šie gardūs dosniai įdaru pripildyti tortilijų paplotėliai užkariavo pasaulį ne be priežasties. Ir nesvarbu, ar esate minkštų kvietinių miltų tortilijų ar traškių kukurūzinių geldelių gerbėjas, ar mėgstate keptą jautieną ar tofu, ar dievinate švelnius ar aštrius patiekalus, takai puikūs tuo, kad juos galima pritaikyti kiekvieno skoniui.

Istorikai nesutaria, kada tiksliai gimė takai (originalo kalba “tacos”), tačiau manoma, kad įdarus į tortilijų paplotėlius pradėjo sukti dar ankstyvieji dabartinės Meksikos teritorijos gyventojai. Vėliau įvairios šio patiekalo variacijos išpopuliarėjo pietinėse JAV valstijose ir kituose pasaulio kampeliuose.  Pats žodis „taco“ ispanų kalba reiškia „lengvas užkandis“, tačiau visi žinome, kad takai gali būti ir labai sotūs.

Jie yra be galo universalus patiekalas, nes tortilijų paplotėlius galite įdaryti viskuo – nuo keptos mėsos ir/ar šviežių daržovių iki veganiškų mėsos alternatyvų bei egzotiškų pagardų. Priedai irgi gali varijuoti - nuo tokių klasikinių kaip kalendra, svogūnai ir žaliosios citrinos, iki sotesnių kaip gvakamolė ar sūris. Tacos universalumas turbūt ir yra milžiniško jų populiarumo paslaptis, nes be galo lengva juos pritaikyti kiekvieno skoniui ir mitybos nuostatoms.

Toliau straipsnyje aptarsime pagrindinius ingredientus, suteikiančius takams tą unikalų skonį. Nuo tortilijų ir kukurūzinių geldelių iki prieskonių mišinių ir salsos – drauge su mūsų draugais takų ekspertais „Santa Maria“ papasakosime, kokį vaidmenį šie ingredientai vaidina gaminant tobulą taco. Tad skaitykite, semkitės įkvėpimo, o tada leiskitės į skonių eksperimentus kurdami savo skaniausius takus! O jei norėsis gairių, straipsnio pabaigoje dalinamės net 19 savo mėgstamiausių takų receptų.

PAGRINDINIAI TAKŲ INGREDIENTAI

Atidžiau patyrinėkime pagrindines takų sudedamąsias dalis ir kaip kiekviena jų prisideda prie galutinio skonio.

1. Pirmasis ir svarbiausias takų ingredientas yra tortilija arba traški kukurūzinė geldelė.

  • Tortilija yra minkštas, lankstus paplotėlis, pagamintas iš kukurūzų arba kvietinių miltų. Kukurūzų tortilija yra autentiškesnio skonio ir tekstūros, o kvietinė tortilija yra minkštesnė ir neutralesnio skonio, labiau išryškinanti įdaro ingredientus. Takams paprastai naudojama maža tortilija ir ji yra tik perlenkiama perpus, t.y. įdaras i tortiliją nevyniojamas. Bet jei valgo vaikai, patogu naudoti didesnę tortiliją ir tiekiant apačią užlenkti, kad įdaras tvirčiau laikytųsi.
  • Tuo tarpu kukurūzinė geldelė yra ne kas kita kaip aliejuje apkepta kukurūzų miltų tortilija, suteikianti galutiniam patiekalui malonaus traškumo. Kukurūzinių geldelių būna tiek klasikinės tako formos - perlenktos tortilijos, tiek pailgos pyragėlį primenančios formos.

Visi šie tortilijų variantai yra gardūs ir universaliai tinkantys takams, o kurį jų rinktis - asmeninio skonio reikalas.
 

@ Dovilė Ramoškaitė

2. Kitas svarbus takų ingredientas yra prieskonių mišinys, suteikiantis įdarui išskirtinio skonio. Galite pasigaminti savo prieskonių mišinį, derindami atskirus prieskonius tokius kaip kuminas, raudonėlis, aitriosios ir saldžiosios paprikos milteliai bei česnakai. Visgi daug patogiau naudoti takams jau subalansuotus prieskonių mišinius, kurių šiuo metu rasite daugelyje parduotuvių. Jie būna pritaikyti tiek klasikiniam takų skoniui, tiek tam tikriems įdarams, kaip pavyzdžiui, vištienai ar veganiškam pupelių įdarui.

@ Dovilė Ramoškaitė

3. Galiausiai, joks takas nebus takas be Salsos ar Taco padažo, suteikiančių šiam patiekalui dar daugiau skonio ir sultingumo.

  • Salsa yra dažniausiai nevirtas pagardas, pagamintas iš pomidorų, svogūnų, aitriųjų paprikų ir žolelių. Salsą galite ruošti patys arba rinktis jau paruoštą konservuotą. Ji suteikia takams ryškų, dažnai šiek tiek aštrų skonį.
  • Tuo tarpu Taco padažas yra virtas padažas, pagamintas iš pomidorų pastos, acto ir prieskonių. Jis yra švelnesnio, sodresnio skonio ir būna įvairių aštrumų - nuo švelnaus iki intensyvesnio. Taco padažo taip pat rasite daugelyje didesnių parduotuvių.

@ Dovilė Ramoškaitė

GAMINAME TAKUS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Takai yra ne tik skanus, bet ir smagus patiekalas, galintis tapti puikia pramoga šeimos savaitgaliui ar vakarui su draugais. Jie idealiai tiks ir keliems valgytojams, ir kai reikia pamaitinti minią, kadangi takų nebūtina ruošti pagal griežtas taisykles - visi ingredientai gali būti tiesiog išdėliojami ant stalo, jog kiekvienas valgytojas susikurtų savo taką - būtent tokį, koks jam labiausiai patinka. 

1. Įdarai ir priedai. Norėdami patiekti takus, pirmiausia pasiruoškite įdarus ir priedus. Įdarai gali būti patys įvairiausi:

  • su taco prieskoniais apkepta jautiena, vištiena ar kitokia mėsa
  • žuvis
  • krevetės
  • tofu
  • pupelės
  • apkeptos daržovės, pavyzdžiui, traškūs žiedinio kopūsto kąsneliai. 


@ Shutterstock

Priedams galite pateikti:

  • salsos ir/ar taco padažų
  • tarkuoto ar trupinto sūrių
  • gvakamolės
  • salotų ir/ar pasmulkintų daržovių
  • šviežių ar marinuotų svogūnų
  • kalendros ar kitų žalumynų
  • žaliųjų citrinų
  • ananasų kubelių
  • grietinės ir t.t.

Kaip matote, nors takai nėra mums iprastas patiekalas, daugumu jų ingredientų mums puikiai pažįstami, tiesiog sužibantys naujomis spalvomis.
 

Straipsnio apačioje rasite daug receptų įkvėpimui, bet jais neapsiribokite - takai tuo ir smagūs, kad juos gaminanant nėra griežtų taisyklių, riba - tik dangus!

2. Tortilijų šildymas. Baigdami ruošti įdarą bei priedus, pašildykite tortilijas. Pašildytos jos tampa dar skanesnės, elastingesnės, įdaras laikosi tvirčiau. Tortilijas galima šildyti sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje po 10 sekundžių iš abiejų pusių. Arba ant grilio ar grilio keptuvės. Taip pat mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje. 

@ Shutterstock

Orkaitėje šildyti patogu, kai reikia daugiau tortilijų, pavyzdžiui, draugų vakarėliui: reikalingą tortilijų kiekį sandariai suvyniokite į foliją, dėkite į iki 150C įkaitintą orkaitę ir pašildykite 10-15 min (arba iki bus norimos temperatūros), o tada tiekite. Arba laikykite išjungtoje šiltoje orkaitėje iki ateis laikas valgyti - folija apsaugos tortilijas nuo išsausėjimo. 

Norėdami tortilijas pašildyti mikrobangų krosnelėje, pirmiausia suvyniokite jas į virtuvinį rankšluostį. Tada dėkite į mikrobangę, šalia pastatykite nedidelę stiklinę vandens (pripildytą iki pusės). Kaitinkite dideliu galingumu 20-30 sekundžių intervalais, iki tortilijos bus norimos temperatūros. Vanduo apsaugos tortilijas nuo išdžiūvimo.

Traškių kukurūzinių geldelių, tuo tarpu, šildyti nebūtina, nes jos jau yra iškeptos, tad galima naudoti tiesiai iš pakuotės. Tačiau kai kuriems patinka šildyti ir jas, kad tekstūra būtų dar traškesnė. Jas pašildysite taip - geldeles vienu sluoksniu sustatykite ant kepimo skardos. Kepkite iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje 5–7 minutes arba iki jos sušils ir šiek tiek apskrus. Išimkite iš orkaitės, leiskite geldelėms 1 min atvėsti, o tada tiekite. 

Patarimas: jei liko nesuvalgytų tortilijų, jas laikykite šaldytuve, pakuotę sandariai užspaudę ar perdėję į hermetišką maišelį arba kitą indą. Taip jos neišdžius ir galėsite panaudoti dar kelias dienas, pavyzdžiui, gamindami kesadilijas ar buritus. Nesuvalgytas traškias kukurūzines geldeles, tuo tarpu, laikykite ne šaldytuve, o sausoje, vėsioje vietoje, sandariai užspaudę ar perdėję į sandarų indelį ar maišelį. Sunaudokite per kelias dienas. Jei negaminsite takų, geldeles galite panaudoti pagardindami salotas, sumuštinius ar suteikdami daugiau traškumo kesadilijoms - tiesiog sulaužykite nedideliais gabalėliais.

3. Takų serviravimas. Takus tiekti galima keliais būdais:

Klasikiniu, kai pagal sumanytą konkretų receptą paruošti ir įdaryti takai tiekiami lėkštėje, paliekant valgytojams galbūt tik laisvę užsidėti padažų ir/ar vieną kitą pagardą.

@ Shutterstock

Žaismingu! Taip, mums labai patinka metodas „susikurk skaniausią taką pats“, kuris puikiai tinka bet kokiai progai ir leidžia visiems ragautojams įsitraukti į gaminimo procesą. Tad takus mes dažniausiai tiekiame taip - pašildytas tortilijas perkeliame į lėkštę, dedame ją ant stalo, o šalia atskiruose induose išdėliojame paruoštus įdarus bei įvairius priedus, pavyzdžiui, salsos, grietinės, gvakamolės ar taco padažus, suteikiančius takams dar daugiau skonio ir galimų improvizacijų. Taip patiekus, kiekvienas valgytojas gali savo lėkštėje susikonstruoti tą tobulą taką, atsižvelgdamas į savo skonį ir pomėgius.

@ Shutterstock

Tad ruoškime ingredientus, šildykime tortilijas ir keliaujame gaminti takų! Žemiau dalinamės mūsų mėgstamiausiais skonių deriniais, bet primename - jie yra tik gairės, tad drąsiai improvizuokite ir leiskitės į būtent savo takų kelionę.
 

Labai skanūs ir greitai pagaminami, sūriu pagardinti vištienos tako. Šis užkandis ne tik labai skanus, bet ir atrodo ypatingai - puikiai tiks draugų vakarėliui ar šeimos pietums. Kiekvienas gali susikonstruoti savo taco - į geldelę dėti tiek ir tokių priedų, kokius labiausiai mėgsta.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Šiame straipsnyje Kristina dalinasi savo patarimais, kaip suorganizuoti takų vakarėlį, bei TOP 3 laiko patikrintais takų receptais: su malta jautiena ir pupelėmis, su kepta vištiena ir daržovėmis ir veganišku variantu su traškiais žiediniais kopūstais. Visos trys variacijos puikios ir, tikimės, bus jūsų išbandytos!

Receptą rasite čia.

Tortilijos įdarytos kepta lašiša bei pagardintos majonezu su žaliųjų citrinų sultimis. Tiesiog tobulas derinys Jūsų lėkštėje!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Tako yra be galo universalus patiekalas, nes įdarai gali būti patys įvairiausi - nuo mėsos iki žuvies ar net tofu. Išbandykite šį tako variantą su malta jautiena ir pupelėmis.

Receptą rasite čia.

Tokie greiti receptai tikras išsigelbėjimas, kai nesinori ilgai sukiotis virtuvėje. O geriausia, kad įdarą galima tobulinti pagal savo skonį - avokadą pakeisti smulkiomis juostelėmis pjaustyta paprika, pagardinti aitriąja paprika, įdėti saliamio ar kitos mėgiamos mėsos, panaudoti kitus turimus namie likučius taip pat labai tiks.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Šie takai tokie nerealūs, kad paragavus norėsis ruošti vis dažniau, o ir puikiai tinka tiek vakarienei, tiek prie užkandžių stalo žiūrint filmus, serialus ar mėgstamas rungtynes su draugais!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Mėgstantiems garsiuosius "Big Mac" mėsainius, šie itin greitai ir lengvai paruošiami takai tikrai patiks! Juk kartais pasilepinti galima, tiesa? 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Tako yra be galo universalus patiekalas, nes įdarai gali būti patys įvairiausi - nuo mėsos iki žuvies ar net tofu. Išbandykite šį tako variantą su vištiena ir daržovėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Įdarykite kukurūzų paplotėlius keptomis daržovėmis, sūriu ir kiaušinių užpilu. Pakepkite orkaitėje ir turėsite skanius, greitai paruoštus daržovių pyragėlius! Skanūs ir šilti, ir atvėsę!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Takai, kuriems sunku atsispirti. Sotūs, tokie žavingi ir gardūs, kad po vieno norisi ragauti ir antrą. Paruošimas labai paprastas, o ir ingredientų prireiks vos kelių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Tako yra be galo universalus patiekalas, nes įdarai gali būti patys įvairiausi - nuo mėsos iki žuvies ar net tofu. Išbandykite šį vegetarišką tako variantą su traškiu žiediniu kopūstu. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Tai vienas populiariausių takų (tako) receptų - tortilija arba traški tako geldelė įdaryta malta mėsa, daržovėmis, gvakamole, tarkuotu sūriu ir tako padažu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Geras būdas atnaujinti įprastą tako skonį - įdaryti tako paplotėlius grilyje kepta vištienos filė. Prieš kepant, aptepkite vištieną kepsnių padažu, kuris suteiks mėsai salstelėjusio dūmų skonio. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Gaivūs žaliųjų citrinų ir aitriosios paprikos skoniai takų įdare puikiai dera su burokėlių tortilijomis ir salotomis. Įdarui naudokite vištieną arba augalinius baltymus, pvz.: tofu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Tai itin greitai ir paprastai paruošiamas užkandis - vakarienė, prie kurios virtuvėje užtrunkama visai nedaug laiko. Svarbiausia, kad takams galima rinktis mėgstamiausią mėsą, tiek maltą, tiek susmulkintą, tiek virtą ar troškintą. Taip pat jiems pagardinti tinka įvairiausios daržovės ir padažai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Tortilijos įdarytos ant grotelių kepta vištiena, traškiais smidrais ir gardžiais avokadais. Tikra skonių fiesta!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Šie puikieji takai tikras saulėtas pavasaris lėkštėje. Nuostabus skonis,o taip smagu imti gardų taką į rankas, kąsti ir skanauti. Paruošti labai paprasta, o puikiu patiekalu pasidžiaugs visa šeima.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Asta, Saulėta virtuvė

Kai norisi sočiai, bet įdomiau ir išskirtiniau. Šie takai labai gera idėja sotiems pietums ar vakarienei, patiks šeimynai ar draugų kompanijai.

Receptą rasite čia.

Takai, kuriems sunku atsispirti. Paruošimui prireiks vos pusvalandžio, ingredientai neįmantrūs, o kaip gardžiai gardžiuosis visa šeima.

Receptą rasite čia.

Gamindami tako mėsą pakeiskite švelniu kreminiu vegetarišku įdaru su avinžirniais ir migdolais. Pridėkite jūsų mėgstamų priedų ir mėgaukitės!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Labai paprasta paruošti, priedus galima pasirinkti pagal savo skonį - galbūt pagardinti pomidorais, gal svogūno laiškais ar pupelėmis? Viskas labai tiks. Sotu, gardu, o taip nesudėtinga.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Asta, Saulėta virtuvė

Žuvies tako yra nepaprastai gardūs. Pagal šį receptą tortilijos užpildomos traškiais žuvies gabaliukais, saulėgrąžų daigais ir tiršta avokadų bei mangų gvakamole.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Patiekalas, kuris tinka ne tik susibūrimui su šeima prie stalo, bet ir šventėms. Atrodo labai žaviai, ragauti skanu ir patogu. O ir paruošimas tikrai neužtruks.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Kristina, Ant medinės lentelės

Takai tinka, kai nesinori daug laiko sukiotis virtuvėje ir tuomet, kai norisi greitos ir neapsunkinančios vakarienės. Takai taip pat puikūs ir tuo, jog juos lengva paruošti, o pagardinti tinka įvairiausios daržovės ir padažai. Be to, vietoje kalakutienos galima naudoti vištienos, kiaulienos ar jautienos faršą, ar kelių faršų mišinį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

 

Straipsnio draugas: Santa Maria
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital