Veganiškas citrininis tortas - kremiškas ir tirpstantis burnoje

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Veganiškas citrininis tortas be kiaušinių pieno
Veganiškas citrininis tortas be kiaušinių pieno
Veganiškas citrininis tortas be kiaušinių pieno
Veganiškas citrininis tortas be kiaušinių pieno
Autorius apie receptą: Šis tortas puikus - tobulai kremiškas, gaivaus citrininio skonio ir labai nesudėtingai pagaminamas. Gardžiai valgomas ir tų, kurie šiaip jau skeptiškai vertina veganiškus Šis tortas puikus - tobulai kremiškas, gaivaus citrininio skonio ir labai nesudėtingai pagaminamas. Gardžiai valgomas ir tų, kurie šiaip jau skeptiškai vertina veganiškus desertus :) (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
Pagrindui:
200 gramų avižinių dribsnių (paprastų, ne greito paruošimo)
180 gramų minkštų datulių
1 šaukštas kokosų aliejaus
1 šaukštelis citrinos žievelės (tarkuotos)
1 žiupsnelis druskos
Kremui:
300 gramų anakardžių riešutų
120 gramų kokosų aliejaus
6 šaukštai klevų sirupo
5 šaukštai citrinų sulčių
2 šaukšteliai citrinos žievelės (tarkuotos)
1 šaukštelis vanilės esencijos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Anakardžius užpilu karštu vandeniu ir palieku bent dvi valandas (galima ir ilgiau) išbrinkti ir suminkštėti. Išbrinkusius nusunkiu.
2.
Torto pagrindui į trintuvą dedu avižinius dribsius, smulkiai tarkuotą citrinos žievelę ir žiupsnelį druskos. Sutrinu iki rupių miltų konsistencios. Beriu šviežias datules (prieš tai išimu kauliukus), pilu šaukštą kokosų aliejaus (ištirpinto, kad būtų skystas) ir trinu nedideliu greičiu iki susidarys lipni masė. Jeigu datulės sausesnės, gali reikėti įpilti vieną-du šaukštus vandens.
3.
Avižinių dribsnių masę beriu į apvalią formą (naudojau 20 cm skersmens gana negilią išimamu dugnu) ir spausdama rankomis suformuoju pagrindą bei kraštelius. Padedu į šaldytuvą, kad truputį sutvirtėtų, kol ruošiu kremą.
4.
Kremui į trintuvą beriu išmirkusius anakardžius, pilu citrinos sultis, klevų sirupą, tarkuotą citrinos žievelę ir vanilės esenciją. Iš pradžių trinu nedideliu greičiu, vis nubraukdama riešutus nuo sienelių link trintuvo ašmenų. Kai masė tampa vientisesnė, greitį padidinu. Trinti reikia iki vientisos, glotnios konsistencijos. Tai šiek tiek užtrunka, būkite kantrūs :)
5.
Trintuvo varikliui tebesisukant pamažu pilu kokosų aliejų (ištirpintą, bet jokiu būdu ne karštą). Supylus kremas sutirštėja, taip ir turi būti. Paragauju, ar patinka skonis. Jeigu norisi saldžiau ar rūgščiau, galima įpilti dar šiek tiek klevų sirupo ar citrinos sulčių.
6.
Kremą supilu ant torto pagrindo. Mentele išlyginu paviršių ir dedu tortą į šaldytuvą bent 6-7 valandoms (geriausia - nakčiai), kad sustingtų.
7.
Sustingusį tortą galite puošti kaip tik norisi - aš papuošiau citrinų riekelėmis, kokosų drožlėmis ir smulkintais riešutais. Bet net ir be papuošimų tortas be galo skanus!
Patarimai:
Tortą laikykite šaldytuve, nes ilgiau pastovėjęs kambario temperatūroje jis, kaip ir dauguma kremiškų natūralių tortų, suminkštėja.
Jeigu klevų sirupą keistumėte kietesės konsistencijos medumi, kokosų aliejaus galite dėti šiek tiek mažiau.
Jeigu didintumėte klevų sirupo ir/ar citrinų sulčių kiekį, proporcingai padidinkite ir kokosų aliejaus kiekį, jog tortas gerai sustingtų.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (11)
Ramunė
2021-04-18 23:05
Pagaliau šį tortuką išbandžiau ir aš. Tiek skonis tiek vaizdas pranoko lūkesčius. Man tai didelis atradimas. Kartosiu tikrai ne kartą. Ačiū ! ATSAKYTI
Viktorija
2021-04-04 15:09
Sveiki. Koks jūsų virtuvinio kombaino galingumas? ATSAKYTI
Dovilė
2021-04-04 17:16
Maniškio 900w ATSAKYTI
Goda
2021-02-24 16:01
Sveiki. Ar kokosų aliejų naudojate rafinuotą ar nerafinuotą? ATSAKYTI
Dovilė
2021-03-27 00:41
Nerafinuotą :-) ATSAKYTI
Valerija
2019-01-07 12:18
Ačiū Dovilei už nuostabų receptą - tortas labai kremiškas ir tiesiog super skanus! :) Skonyje jaučiasi ir kokosai, ir citrinų gaiva. Beje, citrinas naudojau žaliąsias ir sirupą keičiau į agavų. Gaminsiu dar tikrai ne kartą :) ATSAKYTI
Rasa
2018-12-30 20:18
Išmėginau ir pati save nustebinau. Pavyko. Skanu :) ATSAKYTI
Nesusiję su receptu, bet
2018-12-19 13:08
įdomu, kodėl pasirenkate veganizmą kaip gyvenimo būdą? :) Tiesiog smalsu... Ar čia iš sveikatos pusės dėl maisto produktų keliamų nepageidaująmų reackcijų, problemų ir kt. organizme? Ar tiesiog iš humanistinių pažiūrų, kam kenkti gyvūnams juos laikant vien dėl tam, kad gyvi padarai aprūpintų arba patys virstų maistu ant jūsų stalo? Klausiu, nes skaičiausi receptą, galvoju, pvz klevų sirupas, kiek galimybių jį nusipirkti tikrai kokybišką, ekologišką, manau, kad dauguma gamintojų, kurie šiaip ar taip vis tiek daugmaž pramoniniu būdu gamina, kad ir mažos firmelės, nes aprūpinti rinką nuolant.... Kitas ingridientas, kuris irgi sukėlė minčių, tai kokosų aliejus. Ar tai nėra riebus produktas? Ir visa situacija su palmių plantacijomis pasauliniu mastu... Vanilės esencija. Vėlgi klausimai. Kažkaip beskaitant receptuką užklydo tokios mintys. Nes tortas atrodo gražiai ir tikrai kyla noras pabandyti. Čia be jokių įžeidinėjimų, pažiūrų įrodinėjimų ir pan. Vien smalsumas. Juk gražaus tortuko gabalėlio nuotrauka gali nunevesti į kokosų palnių plantacijas.... :) ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-19 14:01
Dėkui už nuoširdų komentarą ir jis tikrai neįžeidžiantis, turi daug tiesos. Aš nesu pasirinkusi nei vegetariškos, nei veganiškos mitybos, tiesiog man smalsu pabandyti naujus skonius, konsistencijas, visokius "o kas bus jeigu". Aplinkoje turiu ne vieną alergišką žmogų, o jiems irgi norisi šventės šventiškesnės. Apie juos iš tiesų labiausiai ir galvoju kurdama receptą be pieno ar be kiaušinių.

Labai svarsčiau, ar rašant šį receptą dėti į pavadinimą žodį "veganiškas", bet pamaniau, kad vienas žodis labiau atspindės turinį negu daug visokių "be to be ano" pavadinime.

Kalbant apie ingredientus, kokybiško klevų sirupo bent Vilniuje nusipirkti nėra sudėtinga. Viskas remiasi tik į kainą. Apie kokosų aliejaus gamintojus ir jų vertybinį požiūrį irgi galima informacijos surasti. Aš pati dažnai skiriu tam laiko ir iš tiesų tokiu ingredientus dažniau naudoju progai negu kasdienai, nes jie brangūs. Kasdien medus iš pažįstam ūkininko, kuris turbūt yra pats šilčiausias žmogus kokį tik žinau (tegul veganizmo filosofijos medus ir neatinka), man yra visų skaniausias, o kaimiškas sviestas irgi neturi lygių.

Už žodžių "natūralus", "veganiškas", "be glitimo" pasigilinus dažnai būna daug nematomų dalykų. Kaip pvz. iš kur tas riešutas atkeliavo? Kiek žingsnių perėjo iki manęs patekdamas? Kaip iš tiesų gyvena jį išauginęs žmogus, jo šeima? kokia dalelė mano mokamos kainos jiems lieka? Koks tų plantacijų poveikis gamtai ir ekosistemai? Galiausiai paprastesnės - kuo riešutas apdorojamas, kad atbaidyti kenkėjus? pelėsį? Per kiek pasaulio perkeliavo ir kokia kelionės kaina ekologijai? Tiesiogiai ši jo kelionė nieko nežeidžia, produktas natūralus, bet netiesiogiai kiek gyvenimų tas paliečia ar net nutraukia?

Kyla visi šie klausimai mano galvoje. Turbūt todėl stengiuosi ieškoti balanso. Išbandyti kas nauja, bet kuo dažniau rinktis ir tai, kas užaugo šalia. Bei, kiek turiu galimybių, pasidomėti - kaip užaugo. Kai renkuosi kiaušinius ar mėsą, man svarbu, kaip gyvūnas buvo augintas, stengiuosi panaudoti subproduktus, iš kaulų išsivirti maistingo sultinio. Tada ir tos mėsos pakanka gerokai mažiau. Aišku, tas imlu laikui. Bet kiekvienas renkamės, kas kam svarbiau. Tikiu balansu, ne kraštutinumais. Norėtųsi žinoti, kuris kelias teisingiausias, geriausias, draugiškiausias visiems, bet kažin, ar gyvenime tokių aiškių pasirinkimų būna ;) ATSAKYTI
Sabina
2018-12-14 16:33
Atrodo nerealiai!!’ ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-17 17:11
Ačiū už gražų žodį :) Tikrai ir labai skanus! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital