Naminiai kūčiukai

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 235)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 235)
Kūčiukai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Kūčiukai
Kūčiukai
Kūčiukai
Autorius apie receptą: Būtent tokie kūčiukai tradiciniai mano namuose - skanūs, ne per saldūs, atitinkantys Kūčių papročius, labiau minkšti negu traškūs (bet receptas puikiai pritaikomas ir Būtent tokie kūčiukai tradiciniai mano namuose - skanūs, ne per saldūs, atitinkantys Kūčių papročius, labiau minkšti negu traškūs (bet receptas puikiai pritaikomas ir traškiems - patarimus rasite recepto apačioje), labai derantys su aguonų pienu. (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
500 gramų kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų aukščiausios rūšies 550 C)
280 mililitrų vandens (šilto)
4 šaukštai aliejaus
7 gramai sausų mielių (arba 30g šlapių, žr. į patarimus)
6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
4 šaukštai aguonų
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į dubenį suberti pusę miltų, sausas mieles ir išmaišyti. Suberti cukrų, druską, dar kartą išmaišyti. Pamažu maišant supilti truputį pašildytą (bet ne karštą) vandenį. Gerai išmaišyti, pridengti indą rankšluostėliu ir palikti tešlą šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
2.
Į pakilusią masę įmaišyti aliejų, tada aguonas, galiausiai - likusius miltus ir užminkyti tešlą. Ji turėtų būti minkšta, elastinga, gali būti lengvai lipni. Jei atrodo labai lipni, įberkite dar šiek tiek miltų ir perminkykite, o jei atrodo per kieta, įpilkite dar truputį šilto vandens.
3.
Tešlą dubenyje suspauskite į kamuolį, jo paviršių rankomis aptepkite trupučiu aliejaus. Dubenį pridenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
4.
Kai pakils, įjunkite orkaitę kaisti iki 180C (kaitinimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio).
5.
Gnybkite po nedidelį gabalėlį pakilusios tešlos ir tarp rankų kočiokite plonus 7-10mm storio volelius (jei tešla limpa prie rankų, pavoliokite ją truputyje miltų). Volelius sudėkite ant trupučiu miltų pabarstyto paviršiaus ir supjaustykite kūčiukus, kurių plotis būtų panašus kaip aukštis.
6.
Kūčiukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
7.
Kepkite iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 12-15 minučių, priklausomai nuo kūčiukų dydžio, iki įgaus auksinį atspalvį. Kad kūčiukai keptų tolygiau, po kokių 10 kepimo minučių juos pavartykite medine mentele ar šaukštu.
8.
Iškepusius kūčiukus iškart perdėkite į lėkštę ar kitą indą, jog nustotų kepti (aš tiesiog pakeliu kepimo popierių už kraštų ir gražiai suberiu).
9.
Atvėsusius kūčiukus laikykite sandariame indelyje ar maišelyje.
Patarimai:
Šie kūčiukai minkšti ar traškūs? Kūčiukai pagal šį receptą iškepa gana minkšti, kadangi tešloje daugiau aliejaus. Jeigu norite užtikrintai minkštų kūčiukų, aliejaus galite dėti net ir daugiau (5 šaukštus), volelius tarp rankų volioti daugmaž 1cm storio ir kepti tik iki kūčiukai ims įgauti lengvai gelsvą atspalvį, o tada traukti iš orkaitės. Principas labai paprastas - kuo tešloje daugiau aliejaus, kuo storesnius kūčiukus darome ir kuo trumpiau juos kepame, tuo jie būna minkštesni.
Jei noriu traškių kūčiukų? Tokiu atveju aliejaus į tešlą dėkite tik 2 šaukštus, kūčiukus formuokite mažesnius (volelis lai būna 5-6 mm storio) ir kepkite iki jie bus ne gelsvos, o auksinės spalvos. Atvėsusius sudėkite į sandarų indelį.
Ar šie kūčiukai saldūs? Ne, saldumas juos labai švelnus, tikrai ne kaip bandelių. Jei norite saldesnių, cukraus galite dėti daugiau.
Kaip kildinti tešlą, jei namuose vėsu? Man patinka tešlą kildinti iki 35 C laipsnių pašildytoje, o tada išjungtoje orkaitėje. Jei minimali jūsų orkaitės temperatūra didesnė, įkaitinkite orkaitę, išjunkite, šiek tiek pravėdinkite, kad nebūtų pernelyg karšta, ir dėkite dubenį su rankšluostėliu uždengta tešla.
Šlapios mielės vietoje sausų. Jei gamintumėte su šviežiomis šlapiomis mielėmis, jų dėkite 30g ir darykite taip - pirmiausia ištrinkite mieles su cukrumi ir 1-2 šaukštais šilto vandens. Tada įmaišykite dar šiek tiek vandens (apie 100ml) ir palikite 15-20 min, jog mielės suputotų. Toliau viską darykite pagal receptą, t.y. įmaišykite pusę miltų, supilkite likusį vandenį ir palikite pirmam pakilimui.
Ar galima tešlą kildinti tik kartą? Taip, skanūs kūčiukai pavyks ir jei iškart subersite visus miltus, užminkysite tešlą ir paliksite ją vienam pakilimui. Visgi didesnis kildinimų skaičius pagerina mielinės tešlos skonį. Tad jei turite laiko, galite kildinti kad ir 3 ar net 4 kartus - pakilusią išminkote, patepate aliejumi, pridengiate indą rankšluostėliu ir paliekate vėl pakilti.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (38)
Laima
2021-12-24 11:30
Gal kas galėtų patarti, kiek 7 g sausų mielių yra šaukšteliais? Neturiu virtuvinių svarstyklių... ATSAKYTI
Diana
2021-12-27 20:47
Daugmaž 2 arbatiniai šaukšteliai ATSAKYTI
Rūta
2021-12-23 14:06
Ką tik iškepiau. Viskas neblogai, tik kepiau su šviežiom mielėm, tai, sakyčiau, recepte nurodytas jų kiekis yra gerokai per didelis. Pilnai pakaktų 15-20 g ATSAKYTI
Dovilė
2022-01-02 21:40
Labai priklauso nuo aplinkos, kurioje kildinate tešlą, temperatūros. Jei ji žemesnė, pravers ir kiek daugiau mielių, o jei namuose šilčiau, jos suveiks greičiau ir pakaks mažesnio kiekio. Net ir nuo to priklauso, ar kildinsite mieste, ar kaime (kaimo vietosė daugiau laukinių mielių aplinkoje, tad tešla kyla geriau). Paprastai sausos mielės į šviežias keičiamos santykiu 1 prie 4, bet žinoma, svarbu atrasti sau tinkamiausią ir skaniausią proporciją. ATSAKYTI
Terese.
2021-12-22 15:31
Sveiki,o jeigu be aguonu,nes senjorai devi protezus.Aciu. ATSAKYTI
Greta
2021-12-22 16:30
Galima ir be aguonų :) ATSAKYTI
Daina
2021-12-22 13:28
Jau pasiruošiau, skanu ATSAKYTI
Lina
2021-12-19 23:50
Puikus kuciukai gavosi ATSAKYTI
Dovilė
2021-12-20 12:21
Labai gera girdėti :-) ATSAKYTI
Danguole
2021-12-06 18:19
Puikus receptas! Kadangi man patinka minksti kuciukai, o vyrui traskus, tesla dalinau perpus ir sau viska dariau pagal recepta, o vyrui aliejaus mazinau perpus ir orkaiteje kepiau ilgiau. Labai gerai gavosi - ir man minksti kuciukai, ir jam traskus. Aciu uz visus patarimus po receptu, tikrai praverte. ATSAKYTI
Vida
2021-11-20 14:09
Išbandžiau receptą treniruotei prieš šventes. Labai geri kūčiukai, iškepus ateodė traškesni, bet po valandos suminkštėjo. Tokių ir ieškojau, ačiū. Kartosiu ir Kūčioms šį receptą. ATSAKYTI
Emilija
2020-12-24 13:05
Šiandien darysiu, turėtų gerai išeiti... ATSAKYTI
Romutė
2020-12-20 21:30
Labai skanūs kučiukai ATSAKYTI
Zmogus
2019-12-24 14:20
Per daug miltu, reikejo ipilti vandens. Siaip, puikiai gavosi. Aciu, dabar galima su seima svesti Kucias. ATSAKYTI
Kristina
2020-12-23 14:01
Tikrai, beriau tik 580 gramu ATSAKYTI
Viktorija
2019-12-23 17:46
Nesuprantu tų kas rašo, kad miltų per daug. Man čia visko kaip tik. O sekančiam kartui, kad žinotumėt, niekad nedėkit viso recepte nurodyto miltų kiekio. Geriau dėti pamažu ir remtis savo galva, nei aklai viską daryti pagal receptą. O šiaip labai skanūs kūčiukai, darau jau trečią kart ir toliau darysiu ir kitiems rekomenduosiu. ATSAKYTI
Viltė
2019-12-23 20:17
Pritariu ATSAKYTI
Kepėja
2021-12-16 17:14
Taip, receptai visada yra rekomendacinio pobūdžio, ypač tai pasakytina apie miltų kiekį mieliniams kepiniams. ATSAKYTI
2019-12-22 14:21
nesamonė gaunasi labai kieta tešla... negeras receptas :( ATSAKYTI
Ieva
2019-12-21 13:12
Per daug miltu parasyta, tesla per kieta. Pridejau vandens laukiu kol pakils tesla ziuresiu kaip gausis. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
grilio patiekalai
salotos, mišrainės
karšti patiekalai
užkandžiai
pyragai, kepiniai
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital