Naminiai kūčiukai

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 455)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 455)
Kūčiukai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Kūčiukai
Kūčiukai
Kūčiukai
Autorius apie receptą: Būtent tokie kūčiukai tradiciniai mano namuose - skanūs, ne per saldūs, atitinkantys Kūčių papročius, labiau minkšti negu traškūs (bet receptas puikiai pritaikomas ir Būtent tokie kūčiukai tradiciniai mano namuose - skanūs, ne per saldūs, atitinkantys Kūčių papročius, labiau minkšti negu traškūs (bet receptas puikiai pritaikomas ir traškiems - patarimus rasite recepto apačioje), labai derantys su aguonų pienu. (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
500 gramų kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų aukščiausios rūšies 550 C)
280 mililitrų vandens (šilto)
4 šaukštai aliejaus
7 gramai sausų mielių (arba 20g šlapių, žr. į patarimus)
6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
4 šaukštai aguonų
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į dubenį suberti pusę miltų, sausas mieles ir išmaišyti. Suberti cukrų, druską, dar kartą išmaišyti. Pamažu maišant supilti truputį pašildytą (bet ne karštą) vandenį. Gerai išmaišyti, pridengti indą rankšluostėliu ir palikti tešlą šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
2.
Į pakilusią masę įmaišyti aliejų, tada aguonas, galiausiai - likusius miltus ir užminkyti tešlą. Ji turėtų būti minkšta, elastinga, gali būti lengvai lipni. Jei atrodo labai lipni, įberkite dar šiek tiek miltų ir perminkykite, o jei atrodo per kieta, įpilkite dar truputį šilto vandens.
3.
Tešlą dubenyje suspauskite į kamuolį, jo paviršių rankomis aptepkite trupučiu aliejaus. Dubenį pridenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
4.
Kai pakils, įjunkite orkaitę kaisti iki 180C (kaitinimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio).
5.
Gnybkite po nedidelį gabalėlį pakilusios tešlos ir tarp rankų kočiokite plonus 7-10mm storio volelius (jei tešla limpa prie rankų, pavoliokite ją truputyje miltų). Volelius sudėkite ant trupučiu miltų pabarstyto paviršiaus ir supjaustykite kūčiukus, kurių plotis būtų panašus kaip aukštis.
6.
Kūčiukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
7.
Kepkite iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 12-15 minučių, priklausomai nuo kūčiukų dydžio, iki įgaus auksinį atspalvį. Kad kūčiukai keptų tolygiau, po kokių 10 kepimo minučių juos pavartykite medine mentele ar šaukštu.
8.
Iškepusius kūčiukus iškart perdėkite į lėkštę ar kitą indą, jog nustotų kepti (aš tiesiog pakeliu kepimo popierių už kraštų ir gražiai suberiu).
9.
Atvėsusius kūčiukus laikykite sandariame indelyje ar maišelyje.
Patarimai:
Šie kūčiukai minkšti ar traškūs? Kūčiukai pagal šį receptą iškepa gana minkšti, kadangi tešloje daugiau aliejaus. Jeigu norite užtikrintai minkštų kūčiukų, aliejaus galite dėti net ir daugiau (5 šaukštus), volelius tarp rankų volioti daugmaž 1cm storio ir kepti tik iki kūčiukai ims įgauti lengvai gelsvą atspalvį, o tada traukti iš orkaitės. Principas labai paprastas - kuo tešloje daugiau aliejaus, kuo storesnius kūčiukus darome ir kuo trumpiau juos kepame, tuo jie būna minkštesni.
Jei noriu traškių kūčiukų? Tokiu atveju aliejaus į tešlą dėkite tik 2 šaukštus, kūčiukus formuokite mažesnius (volelis lai būna 5-6 mm storio) ir kepkite iki jie bus ne gelsvos, o auksinės spalvos. Atvėsusius sudėkite į sandarų indelį.
Ar šie kūčiukai saldūs? Ne, saldumas juos labai švelnus, tikrai ne kaip bandelių. Jei norite saldesnių, cukraus galite dėti daugiau.
Kaip kildinti tešlą, jei namuose vėsu? Man patinka tešlą kildinti iki 35 C laipsnių pašildytoje, o tada išjungtoje orkaitėje. Jei minimali jūsų orkaitės temperatūra didesnė, įkaitinkite orkaitę, išjunkite, šiek tiek pravėdinkite, kad nebūtų pernelyg karšta, ir dėkite dubenį su rankšluostėliu uždengta tešla.
Šlapios mielės vietoje sausų. Jei gamintumėte su šviežiomis šlapiomis mielėmis, jų dėkite 20g ir darykite taip - pirmiausia ištrinkite mieles su cukrumi ir 1-2 šaukštais šilto vandens. Tada įmaišykite dar šiek tiek vandens (apie 100ml) ir palikite 15-20 min, jog mielės suputotų. Toliau viską darykite pagal receptą, t.y. įmaišykite pusę miltų, supilkite likusį vandenį ir palikite pirmam pakilimui.
Ar galima tešlą kildinti tik kartą? Taip, skanūs kūčiukai pavyks ir jei iškart subersite visus miltus, užminkysite tešlą ir paliksite ją vienam pakilimui. Visgi didesnis kildinimų skaičius pagerina mielinės tešlos skonį. Tad jei turite laiko, galite kildinti kad ir 3 ar net 4 kartus - pakilusią išminkote, patepate aliejumi, pridengiate indą rankšluostėliu ir paliekate vėl pakilti.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (61)
Meda
2023-12-25 16:11
Nuostabus receptas! Visai šeimai labai patiko kūčiukai. Iš šios tešlos kepiau ir pyragaičius su uogienės bei aguonų įdaru. Mano a.a. močiutė tokius pyragaičius vadino šaltanosiais. Taip pat nuostabūs gavosi ATSAKYTI
Jolanta
2023-12-22 21:54
Labai patiko, skanūs kūčiukai, kepsiu dar. Ačiū už puikų receptą. ATSAKYTI
Gintarė
2023-12-19 10:11
Mėginau daryti kūčiukus pagal šį receptą ir tikrai labai skanūs ir puikūs gavosi , darysiu dar kartą ,kad per kūčias būtų . Super. ATSAKYTI
Anelija
2023-12-18 12:40
Labai skanus kučiukai. ATSAKYTI
Viklinas
2023-12-16 20:01
Labai gerai gavosi,tik cukraus dėjau 6šaukštus (nes mėgsta šeimyna saldžiau ) aliejaus 6 šaukštus,( kad būtu puresni )o miltų man reikėjo 600gr. ( malsenos,žalias pokelis ). Žodžiu,kepsiu dar tikrai :)
Ačiū,už receptą !!! ATSAKYTI
Viklinas
2023-12-16 20:02
Purūs begalo ATSAKYTI
Agota
2023-12-13 21:27
Ar galima tešlą pasidaryti iš vakaro, o kitą diena kepti? ATSAKYTI
Edita
2022-12-24 23:51
Skanus ir tikrai minksti! Vos sugebejau sustoti. Mamos budavo visada kietoki tik su trupuciu minkstu viduriu ir beveik jokio saldumo. Kita karta bandysiu pareguliuoti recepta, kad kietesni butu ir be cukraus. Aciu, puikus ir nesunkus receptas. :) ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-25 14:48
Gera skaityti, kad patiko! O jei norite kietesnių, dėkite mažiau aliejaus ir kepkite kiek ilgiau arba formuokite mažesnius :-) ATSAKYTI
Petras
2022-12-24 17:12
Man tik idomu kodel miltu reik imt 500 g, bet teslai sunaudot tik puse ju :) ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-25 14:47
Pusę miltų reikia panaudoti 1ame žingsnyje, likusią pusę - 2ame :-) ATSAKYTI
Monika
2022-12-24 09:50
Puikūs gavosi kučiukai. Ačiū už receptą ;) ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-25 14:49
Labai smagu skaityti :) Gražių jums švenčių! ATSAKYTI
Loreta
2022-12-23 21:36
Labai minkstuciai ir skanus. Jau isivaizduoju, kaip valgom juos su aguonu pienu. Aciu uz recepta ir issamius patarimus:-)) ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-25 14:50
Kaip smagu, kad pavyko ir patiko :) Jaukių jums švenčių! ATSAKYTI
Onutė
2022-12-23 21:16
Ačiū už nuostabius Jūsų receptus ATSAKYTI
Justė
2022-12-23 15:10
Labai skanūs! Kepsiu dar ir dar. Rekomenduoju! Tešla ne per saldi, puikiai iškilo. Aš dėjau du šaukstus aliejaus. Puiku! ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-25 14:49
Labai gera išgirsti, ačiū, kad pasidalinote! ATSAKYTI
Vijolė
2022-12-23 07:57
Visiškai neskanus! Nesaldus. Išpūsti.. Prėski. ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-23 12:41
Liūdna, kad jums nepatiko. Visgi kūčiukai kitaip vadinami prėskučiais, tad tradiciniai kūčiukai nėra saldūs, kaip ir rašiau patarimuose, čia prekybos centrai bus prie kūčiukų-sausainiukų pripratinę. Bet saldumą, žinoma, galima koreguoti pagal savo skonį, traškumą - irgi. Stengiausi šiuos patarimus surašyti kuo detaliau. O kepant kūčiukai visada smarkiai išsipučia, nes jie yra iš mielinės tešlos ir tokios jos savybės. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital