Kaip pas močiutę - 42 nostalgiški, vaikyste kvepiantys receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-11-28
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
Kaip pas močiutę - 42 nostalgiški, vaikyste kvepiantys receptai
@ Shutterstock

Sausainiai su uogiene, purūs varškėtukai, minkštutėlės spurgos, kvapnūs blyneliai - tikriausiai daugelis prisimena vaikystės kvapą močiutės virtuvėje! Tokie patiekalai kuria prisiminimus ir po daugelio metų, vėl ragaujant, nusikeliame į vaikystę. Jei norite prisiminti gardžiausius vaikystės patiekalus ar jais palepinti savo mažuosius, šiame straipsnyje rasite daug puikių idėjų.

Atrinkome net 37 gardžiausius vaikyste kvepiančius patiekalus ir kviečiame pasinerti į šilčiausius prisiminimus. 
 

Ar galite patikėti, kokį puikų skanėstą galima paruošti vos iš kelių ingredientų? Kvapnūs, traškūs išorėje ir minkštučiai viduje, švilpikai tiesiai iš vaikystės... Recepte taip pat siūlomas puikus padažo variantas, o jei norite, galite ragauti su trinta varške, tiesiog grietine ar net pievagrybių padažu. Jei nesinori kepti švilpikų orkaitėje, juos kuo puikiausiai galite kepti keptuvėje, su šiek tiek aliejaus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Maži senoviški plikyti sausainiai – štai kur slepiasi mano vaikystės nostalgija. Kad ir kokie gardūs būtų pasaulio skoniai kaip kad sviestu kvepiantys kruasanai, burnoje tirpstančios kanelės ar klasika tapęs tiramisu, visgi būtent vaikystės skoniai priverčia širdį plakti stipriau. Minkštučiai, drėgni, burnoje tirpstantys sausainiai negalėtų palikti abejingų – meilė nuo pirmojo sausainėlio man atrodo pats tikėtiniausias šios istorijos scenarijus.

Receptą rasite čia.

Tobulai skanūs, minkštučiai Žemaičių blynai, tikrai kaip pas močiutę! Blynus paruošti visai nesudėtinga, o rezultatas maloniai nustebins! Tiekti galite su grietine, spirgučių ar pievagrybių padažu.

Receptą rasite čia.

Tikras, paprastas ir labai skanus tinginys! Močiutės jį paprastai ruošia su senaisiais Gaidelio sausainiais, o Jūs galite rinktis ir kitus mėgstamus. Kuo daugiau kakavoje bus kakavos sviesto, tuo šokoladiškesnis bus tinginys, todėl kakavos kiekį recepte galite koreguoti pagal savo pageidavimus.

Receptą rasite čia.

Tikriausiai daugelis mėgsta cepelinus, o ar mokate juos tikrai gardžiai pagaminti? Gaminimo procesas labai paprastas ir detaliai paaiškintas, tad cepelinai puikiai pavyks net neturintiems daug patirties virtuvėje. Skaniausi močiutės cepelinai, kuriuos ypatingai gardu skanauti su spirgučių ir svogūnų padažu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Močiutė

Minkštutėliai grybukai tiesiai iš vaikystės! Juos ne tik labai skanu ragauti, bet ir labai smagu dovanoti artimiesiems bei draugams žiemos švenčių metu!

Receptą rasite čia.

Ar kada ragavote tų nuostabiųjų legendinių kepsnių? Jei taip, greičiausiai, jų skonio ir vaizdo nepamiršote, net jei ir ragavote senokai. O jei to padaryti dar neteko, siūlome pasigaminti patiems.

Receptą rasite čia.

Skanėstas, kuris Jus neabejotinai nukels į vaikystės prisiminimų šalį! Varškėtukai patiks ir mažiems, ir dideliems valgytojams, ypač, jeigu juos ruoškite su sausesne varške. Jeigu tokios neturite, berkite kiek daugiau miltų, nei nurodyta recepte, kad tešlą nebūtų labai lipni ir lengvai formuotųsi. Tiekite su tirpintu sviestu, grietine ar tiesiog žiupsnelių cinamono. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shuttersctock

Tobulai minkštos ir purios varškės spurgytės traškia plutele ir burnoje tirpstančiu, porėtu vidumi! Šioms spurgytėms labiausiai tinka sausesnė varškė iš maišelių. Puikiosios varškės spurgytės skaniausios dar šiltos!

Receptą rasite čia.

Švelnaus skonio, kremiška, į vaikystės prisiminimus nukelianti košė. Ji labai skani ir be šoninės, bet su ja, žinoma, sočiau. Prisiminkime vaikystę!

Receptą rasite čia.

Ar dar pamenate, kaip močiutės ruošdavo tešlą ir į ją mirkydavo paslaptingą strypelį su snaigės antgaliu? Snaigės labai skanios, todėl tikriausiai nuo stalo išgaruos dar šiltos, bet jei spės atvėsti, galite pabarstyti cukraus pudra.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Purus, švelnaus skonio ir malonios tekstūros varškės apkepas. Gardus tiek šiltas, tiek jau atvėsęs. Apibertas cukraus pudros sluoksniu primena švelnų varškės pyragą. Tiekite su uogiene, grietine ar trintomis uogomis! Kad apkepas būtų itin purus ir lengvas, laikykitės recepte nurodytų rekomendacijų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Nuostabaus skonio obuolių pyragas, kurį labai paprasta paruošti - nereikia jokių ypatingų ingredientų ar būti patyrusiu virtuvės meistru! Pyragas su kiekvienu kąsneliu tiesiog tirpsta burnoje, o jei dar tieksite šiltą su kaušeliu ledų, atsispirti bus beveik neįmanoma!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nuostabaus skonio patiekalas tiesiai iš vaikystės. Paruošti visai nesudėtinga, nebrangu, o skonis - visai kaip vaikystėje. Tiekiame su grietine ar tirpinto sviesto ir grietinės padažu.

Receptą rasite čia.

Šimtalapis - ypatingas desertas. Ypatingas ne tik savo istorija bei paruošimu, bet ir skoniu. Prieš šimtmečius atvežtas ir gaminti pradėtas dar totorių - labai greitai savo gerbėjų ratą atrado ir Lietuvoje. Šiandien drąsiai galima sakyti, kad kiekvieno mūsų širdyje šis desertas užima ypatingą vietą. Plona mielinė, sviestu ir cukrumi pripildyta, tešla, storas aguonų sluoksnis ir kelios razinos - tik tiek tereikia tobulam, visus pavergiančiam, desertui. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Banga, Wavy Kitchen

Labai skanūs, minkšti, klasikiniai bulviniai blyneliai! Papildomai galima įmaišyti rūkytos šoninės gabalėlių. Tiekiame su grietine, spirgučių ar pievagrybių padažu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Reda, Miss Dish

Traškius, cukruotus riestainius vaikystėje tikriausiai yra ragavę daugelis. Mums jie labai primena mokyklos valgyklą ir niekur kitur tokių netenka paragauti! Pagaminti juos labai paprasta ir nesudėtinga, o skonis puikus - tiks ir prie stiklinės pieno, ir prie puodelio kvapnios arbatos ar kavos.

Receptą rasite čia.

Tikras vaikystės skanėstas! Tikriausiai daugelis yra ragavę raugintų agurkėlių sriubos su perlinėmis kruopomis - sotu, paprasta, o agurkėliai priduoda malonios rūgštelės.

Receptą rasite čia.

Purūs ir tikrai labai minkšti žagarėliai, kuriuos mažieji ne tik mėgsta skanauti, bet ir pagelbėti ruošti. Iškepusias auseles barstome cukraus pudra. 

Receptą rasite čia.

Skruzdėlynas - toks iki skausmo žinomas desertas, bet kąsnis jo iš karto nukelia į vaikystę. Kai virtuvėje verdami trapieji Skruzdėlyno lakštai ir visi namai pakvimpa medaus sirupu. Tad dalinamės detaliui žingsnis po žingsnio receptu, pagal kurį Skruzdėlynas tikrai pavyks net ir gaminant pirmąjį kartą.

Receptą rasite čia.

Minkšti ir sultingi maltos mėsos šniceliai nesudėtingai, bet labai gardžiai vakarienei. Ruošti galima ir iš vienos rūšies maltos mėsos, o galima ir maišyti. Ypač skanu su bulvių koše ir padažu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Daug plonų meduolinės tešlos lakštelių, perteptų grietinės kremu, pagardintu lašeliu citrinos sulčių. Produktų čia nereikia daug, o ir tie patys – visai paprasti. Bet čia pat reikėtų sau priminti amžiną tiesą: mažiau yra daugiau. Daug nostalgiškų akimirkų kiekviename gabalėlyje. Daug prisiminimų. Daug mažų ir paprastų šeimos istorijų – kažkada buvusių ir tik šiandien kuriamų. Daug skonių – kažkada užrašytų senuose sąsiuviniuose, šiandien keliaujančių iš kartos į kartą.

Receptą rasite čia.

Ypatingai šilkiniai kukulaičiai tiesiai iš vaikystės - patiks ir nostalgiškai nusiteikusiems suaugusiems, tiek galbūt naujų skonių atrasiantiems mažiesiems. Kukuliai minkšti, puikios tekstūros ir skonio.

Receptą rasite čia.

Daugelis turbūt dabar prisiminsite šiuos sausainius, kuriuos babos ir mamos gamindavo iš anuomet populiaraus margarino, majonezo, cukraus ir miltų - sako Renata. Majonezo skonio sausainiuose visai nesijaučia, jis reikalingas sausainių trapumui. Šie sausainiai skaniausi, kai kepami labai plonai iškočioti ir supjaustyti figūriniais peiliais ar išpjauti formelėmis, specialiu mėsmalės antgaliu.

Receptą rasite čia.

Iš paprastų ingredientų kažkas labai skanaus pietums! Minkšti ir sultingi viduje, su traškia duonos plutele išorėje - tokie, kokius valgėme vaikystėje.

Receptą rasite čia.

Turbūt patys mėgstamiausi vaikystės pyragėliai buvo grietiniečiai! Pasiilgote jų? Recepto autorė atskleidžia, kad jie padaromi greitai ir labai paprastai bei duoda naudingų patarimų, ką daryti, kad jie nesuskilinėtų!

Receptą rasite čia.

Labai paprastas labai skanaus kugelio receptas! Paruošti jį tikrai visai nesudėtinga, o skanausite pasimėgaudami visa šeima. Jeigu mėgstate, į bulvių masę galite dėti smulkinto svogūno, kepintos šoninės gabalėlių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Drėgni, minkšti ir labai skanūs obuoliniai sklindžiai tiesiai iš vaikystės. Tiekiti tinka su trintomis uogomis, obuoliene ar tiesiog pabarsčius cinamonu. Kvapnu ir ypatingai gardu!

Receptą rasite čia.

Ar įmanoma nostalgiškus minkštus zefyrus paruošti namuose? Tikrai taip! Jei atidžiai įsiskaitysite į receptą ir visus pabaigoje surašytus pastebėjimus bei patarimus, pamatysite, kad galiausiai tai net nėra labai ilgas ar labai sudėtingas procesas. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Asta, Saulėta virtuvė

Senas ir tikriausiai daugeliui gerai žinomas bulvinių kukuliukų receptas. Pagaminti juos tikrai labai paprasta, taupu, o skonis - puikus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Sako, tų aukštų baltų saldaus kremo bokštelių nesumaišysi su niekuo kitu. Vieniems jie primena vaikystės apsilankymus kepyklėlėse, kitus prisiminimų takais nukelia į šurmulingą mokyklos valgyklą, trečius – į šventines dienas, kurios būdavo neįsivaizduojamos ne tik be išeiginių drabužių, bet ir be šventinių – ypatingų! – desertų. Kad ir koks būtų gardus saldžios trapios tešlos krepšelis, kad ir kokia skania uogiene jis būtų pripildytas, šio deserto magija slepiasi baltymų kremo bokšteliuose. Jie, nutupdyti ant krepšelių, gali būti net labai aukšti – teisingai paruoštas baltymų kremas, dažnai vadinamas tiesiog bezė, yra itin tvirtas, standus ir puikiai laiko savo formą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Asta, Saulėta virtuvė

Atskleisime jums savo skaitytojos močiutės tobulų varškėčių paslaptį. Jie pavyksta labai skanūs ir minkštučiai.

Receptą rasite čia.

Gardžiuosius balandėlius daugelis tikriausiai dar puikiai pamename iš vaikystės! Minkštučiai, su sultingu įdaru ir puikiu padažu! O paruošti juos, pasirodo, visai paprasta. Beje, įdarui galite rinktis maltą kiaulieną, vištieną ar net kalakutieną. Tiekiame su padažu, kuriame troškinose, o kai kurie mėgsta ir su bulvių koše!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Trapūs, tirpstantys burnoje vaikystės sausainiai! Tikriausiai didžiausia jų gardumo dalis slypi ypatingoje formoje, tačiau, jeigu neturite mėsmalės su specialiais antgaliais, galite tešlą tiesiog atsargiai iškočioti ir pjaustyti norimomis formomis. Receptas senas, originalus ir patikrintas net kelių kartų!

Receptą rasite čia.

Labai greitai pagaminama, jokių įmantrių ingredientų nereikalaujanti sriuba iš vaikystės. Sriuba pieniška, tačiau gana soti, tiekiama su sviestu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Ingrida

Galbūt atrodo įmantriai ar sudėtingai, tačiau viskas labai paprasta! Močiutės, žinoma, su šiuo skanėstu užtrukdavo ilgiau vien ruošdamos tešlą, o mes siūlome jų išsikepti su jau paruošta pirktine - taip greičiau ir paprasčiau. O jei norite išbandyti savo jėgas ruošiant tešlą, galite pasinaudoti šiuo receptu.

Receptą rasite čia.

Minkštutėliai, sultingi ir labai paprastai paruošiami. Tikriausiai daugelio močiutės kotletus tiekdavo su švelnia bulvių koše ir šviežiomis daržovių salotomis, pagardintomis grietine... Ar žinojote, kad močiutės dažnai į kotletams paruoštą mėsą įtarkuodavo žalią bulvę, kad kotletai būtų dar sultingesni? Būtinai išbandykite!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Tikras klasikinis trupiniuotis, labai labai labai skanus. Jeigu norite pagreitinti gaminimą, galite vietoje virto kondensuoto pieno naudoti pirktinį Rududu, tik jį truputį pašildykite, kad suminkštėtų. Bet mums su virtu namuose kondensuotu dar skaniau.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Guliašą dažnai gaminu žiemą, toks tikras šeimos maistas. Mėsa suteikia sotumo, tradicinė bulvių košė puikus garnyras, o tirštas guliašo padažas viską sujungia. Jei dar turėsite rauginto agurkėlio - pasaka!

Receptą rasite čia.

Be galo nostalgiškas ir labai paprastai pagaminamas receptas. Jeigu skonio norite klasikinio, gaminkite su razinomis ir riešutų kepurėlės galite netgi nedėti (nors ji čia be galo tinka!). O jeigu norite įdomiau, vietoje razinų naudokite džiovintus abrikosus, datules ar kitus mėgiamus džiovintus vaisius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kartais norisi ir taip - tiesiog paprastai. Tradicinis lietuviškas skanėstas iš žirnių ir spirgučių.

Receptą rasite čia.

Skanutėliai, purūs ir labai minkšti rageliai - bandelės. Puikiai dera prie puodelio arbatos ar stikline pieno. Labai tinka ruošti tiek su sezamo sėklomis, tiek su cinamonu. Labai kvapnu!

Receptą rasite čia.

Šis lietinių blynų receptas - iš mūsų skaitytojos draugės aukštaičių senelių. Tikrai labai skanus, gardus ir paprastas paruošiamas patiekalas.

Receptą rasite čia.

Saldainiai pagal šį receptą pavyksta labai skanūs. Žinoma, maišymas užtrunka, bet tikrai verta. Irisai tąsūs, tokie senoviški ir labai primenantys vaikystę.

Receptą rasite čia.

Tokią košę vaikystėje mums ruošė močiutė Žemaitijoje, ji kremiška ir labai skani. Kartais valgome tiesiog tokią, o kartais pagardiname kepinta šonine su svogūnais, bet skanu ir be papildomų priedų!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai paprasti ir labai skanūs varškiniai sausainukai. Sausainius galite pjaustyti specialiomis formelėmis ar tiesiog peiliu - rombais.

Receptą rasite čia.

Skanutėliai čirviniai blynai - širdelės iš vaikystės. Labai skanūs ir šilti su uogiene, jogurtu ar net ledais, ir atvėsę!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Ritos receptai

Puikus senoviškas silkės paruošimo būdas - marinuota silkė su morkomis. Paruošti labai paprasta, o išragausite labai greitai!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Rūta

Labai skanūs ir traškūs vafliukai! Vafliukus susukite būtinai dar šiltus, nes vėsdami jie stingsta. Jeigu norite vafliukus paruošti dar įmantriau, iškeptus ir susuktus galite pamirkyti šokolade ir kokoso drožlėse.

Receptą rasite čia.

Minkštutėliai bulviniai virtinukai - labai paprasta ir labai skanu! Nereikia jokių įmantrių ingredientų ar ypatingų įgūdžių virtuvėje. Tiekiame su šoninės ir grietinės padažiuku.

Receptą rasite čia.

TIk trys ingredientai (įskaičiuojant druską), truputėlis pastangų ir vaikystės omletas garuoja ant stalo! Toks pat, kaip darželio laikais, kiekvienas kąsnelis tirpsta burnoje...

Receptą rasite čia.

Tikriausiai visi vaikystėje yra ragavę šių puikių sausainių! Trapi, smėline vadinta tešla ir traškūs riešutukai taip puikiai dera prie puodelio šiltos arbatos... Recepto autorė savo puikiu receptu kviečia pasinerti į vaikystę!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Alina, Apie viską

Kotletai su slaptu ingredientu, dėl kurio jie bus itin sultingi. Paruošite greitai ir iš vos kelių ingredientų. Tiekite su bulvių ar grikių koše, burokėlių ar morkų salotomis - puikus derinys, visai kaip vaikystėjė pas močiutę!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (4)
laima
2023-11-28 18:19
Jei rasciau Magdes pyrago recepta, tai butu visa vaikystes receptu puokste, aciu ATSAKYTI
Nijole
2021-02-26 08:43
Geri rezeptukai. ATSAKYTI
Danutė
2020-02-05 18:52
Puikūs močiutės receptai,ačiū! ATSAKYTI
Odri
2017-07-05 11:44
Seni geri patiekalai, ačiū! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital