Naminis šimtalapis - rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 39)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 39)
Šimtalapis
Banga, Wavy Kitchen

Greičiausiai visi sutiksime, kad Šimtalapis - ypatingas desertas. Ypatingas ne tik savo istorija bei paruošimu, bet ir skoniu. Prieš šimtmečius atvežtas ir gaminti pradėtas dar totorių - labai greitai savo gerbėjų ratą atrado ir Lietuvoje. Šiandien drąsiai galima sakyti, kad kiekvieno mūsų širdyje šis desertas užima ypatingą vietą. Plona mielinė, sviestu ir cukrumi pripildyta, tešla, storas aguonų sluoksnis ir kelios razinos - tik tiek tereikia tobulam, visus pavergiančiam, desertui. 


Net ir šiandien, kai konditerijos parduotuvėse apstu įvairiausių desertų, kurių pavadinimus net sunku taisyklingai ištarti, Šimtalapio populiarumas nemažėja - dažnas šventėms vis dar pasirenka šį kepinį. Ir tikrai renkamės jį ne tik dėl skonio, bet ir dėl nostalgiškų prisiminimų. Užsimerkus atmintyje iš karto iškyla vaikystėje patirtas didžiulis nekantrumas, laukiant, kol bus leista paragauti šio ypatingo kepinio, bei laimės kupina šypsena, pripildyta dantimis, pilnais aguonų… 


Tikrai ne vieno iš mūsų močiutė ar promočiutė buvo įvaldžiusi šį receptą, o jei ir ne - tikrai turėjote kaimynę ar slaptą Šimtalapio tiekėją, kuris jį paruošdavo didžiosioms šventėms. Ne paslaptis, kad Šimtalapio gamyba nėra paprasta, būtent todėl šis konditerijos šedevras dar vis atrodo toks ypatingas ir magiškas. Visgi, žinant pagrindines taisykles - pasiruošti jį namuose taps ne taip ir sunku. Svarbiausia - neskubėti, pasilikti pakankamai laiko ir įdėti daug meilės. Galbūt paskutinis punktas ir atrodo kiek juokingas - tačiau dirbant su mieline tešla, tai tiesiog būtina: tuomet ir mielės gerai suputos, ir tešla gražiai pakils, ir ištampyti ją bus nesunku! Na, o vienąkart iškepę namuose, negalėsite sustoti Šimtalapio kepti kiekvienoms šventėms! Visi svečiai tikrai bus sužavėti, o jūs sukursite naujas tradicijas! 

Tad gaminkime žingsnis po žingsnio. Šimtalapio gamybai tikrai prireiks laiko, tačiau vienas kąsnelis šio deserto atpirks visą darbą.




ŠIMTALAPIUI PAGAMINTI REIKĖS:

Tešlai:

  • 335 g miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 95 ml šilto pieno
  • 2 valgomojo šaukšto cukraus
  • 18 g šviežių mielių
  • 2 kiaušinių (M dydžio)
  • 30 ml saulėgrąžų arba rapsų aliejaus tešlos bei stalviršio patepimui


Įdarui:

  • 335 g ghee sviesto arba lydyto sviesto
  • 225 g cukraus
  • 1 a.š. cinamono
  • 130 g aguonų
  • 250-300 ml verdančio vandens
  • kelių saujelių (apie 70-75 g) razinų
  • apie 120-130 ml brendžio (galima keisti juoda arbata)

 

Pradedam!

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

2. Į dubenėlį suberkite cukrų, sudėkite šviežias mieles. Šakute ištrinkite iki vientisos masės. Įpilkite 1-2 šaukštus šilto pieno ir išmaišykite. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite apie 10 minučių šiltoje vietoje, kol šiek tiek suputos.
 

 

3. Į dubenėlį įmuškite kiaušinius. Supilkite likusį šiltą pieną ir šakute ar konditerine šluotele išplakite iki vientisos konsistencijos.

 

 

4. Į didesnį dubenį suberkite miltus, druską ir išmaišykite.

 

 

5. Į dubenį su miltais ir druska supilkite kiaušinių ir pieno plakinį bei suputojusias mieles. Išmaišykite iki vientisos tešlos (tą galite daryti rankomis arba maisto kombainu, su kablio antgaliu).  Kai tešla tampa vientisa, perkelkite ją ant stalviršio. Pradėkite minkyti rankomis. Šiame žingsnyje jau nebenaudokite maisto kombaino. Rankomis minkyti teks ilgai - 30-40 minučių. Minkant tešlą, turite girdėti ir jausti pokšint burbuliukus - tai ženklas, kad tešla gera. Tešla turi būti pakankamai minkšta, tačiau nelimpanti prie stalviršio. 

 

 

6. Iškminkytą tešlą padalinkite į penkias apylygias dalis.

 

 

7. Imkite vieną dalį tešlos. rankomis šiek tiek ištempkite tešlą, suformuodami apskritimą. Tuomet imkite už vieno apskritimo šono, šiek tiek patempkite ir užlenkite ties apskritimo centru. Lengvai spustelėkite Taip padarykite su trimis šonais, kaip parodyta nuotraukoje. Apverskite tešlą. Taip suformuokite visas tešlos dalis. 

 

 

 

 

8. Tešlos kamuoliukus patepkite aliejumi. 

 

 

 

9. Kiekvieną kamuoliuką apvyniokite maistine plėvele. Nevyniokite standžiai, turite palikti vietos, nes kildama tešla plėsis ir gali suplėšyti maistinę plėvelę. Tešlą taip pat galite sudėti į plastikinius maišelius ir lengvai susukti, vėlgi per daug jos nesuspaudžiant. Tešlą galima kildinti dviem būdais: tešlos kamuoliukus apdengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje namų vietoje pakilti apie 50-60 minučių arba įkaitinti orkaitę iki 25-30 laipsnių karščio ir kildinti joje apie 20-25 minutes.
 

 

 

10. Pasiruoškite ingredientus šimtalapio vidui. Tai galite daryti, kol tešla kyla.

 


 

11. Pirmiausia pasiruoškite aguonas. Joms reikės daugiausiai laiko. Aguonas suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 50-60 minučių. 

 

 

 

12. Nuo išmirkytų aguonų nupilkite likusį nesugerą vandenį. Aguonas sumalkite maisto smulkintuvu.
 

 

13. Pasiruoškite razinas. Jas suberkite į dubenėlį ir užpilkite brendžiu. Palikite pastovėti bent 30 minučių. Razinoms išmirkus, nupilkite likusi brendį. 

 


 

 

14. Pasiruoškite cukrų. Cukrų suberkite į dubenėlį. Įdėkite šaukštelį cinamono ir išmaišykite.


 

15. Pasiruoškite sviestą. Geriausia Šimtalapiui naudoti lydytą arba ghee sviestą (daugiau apie jį skaitykite čia) - taip bus lengviau ir būsite tikri, kad Šimtalapis pavyks toks, koks ir turi būti. Ruošdami lydytą sviestą patys užtruksite daug laiko ir išsimes dalis sviestą. Pasirinkus pirktinį ghee sviestą, tiesiog ištirpinkite jį iki skystos konsistencijos. Svarbu - tirpinant neužvirinti.

 

 

16. Tešlos tampymo ir sluoksniavimo procesas. Pasiruošus visus ingredientus ir tešlai pakilus, metas pradėti tešlos tešlos tampymą. Naudodami konditerinį teptuką, didelį plotą stalviršio ištepkite aliejumi. Ant jo viršaus perkelkite vieną iš pakilusios tešlos kamuoliukų. Jos viršų patepkite šlakeliu aliejaus.

 


 

17. Pirštais pradėkite palengva spausti tešlos paviršių, taip, ją ploninant ir po truputį platinant jos paviršių. Kadangi darbastalis pateptas aliejumi, tai padaryti seksis lengviau. Tešla turi tapti tokio plonumo kaip nuotraukoje. 

 

 

18. Dabar turite du pasirinkimus: pakelti tešlą nuo darbastalio ir atsargiai tampyti riešais arba toliau tampyti tešlą ant darbastalio. Jei gaminate Šimtalapį pirmą kartą, rekomenduoju antrąjį variantą. Tikslas - kad tešla neplyšdama pasiektų popieriaus plonumą. Tampykite pamažu, po kelis milimetrus plečiant tešlą į šonus. Tai laiko reikalaujantis procesas, tad niekur neskubėkite. Jei tešla pagaminta reikiamai, ji tampysis lengvai. Tešla turėtų atrodyti taip, kaip nuotraukoje.
 

 

19. Konditeriniu teptuku aptepkite tešlą penktadaliu tirpinto sviesto ir apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.

 

 

 

20. Imkite antrąjį tešlos kamuoliuką ir pakartokite visus veiksmus, tik šįkart tešlos netampykite iki popieriaus plonumo ant darbastalio, nes bus neįmanoma jos pakelti. Geriau tešlą pakelkite nuo darbastalio, kol ji dar šiek tiek storesnė, ir perkelkite ant pirmojo lakšto. Tuomet atsargiai baikite tampyti. Tešlą vėl aptepkite sviestu ir apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Taip pakartokite su visais tešlos kamuoliukais. 

 

 

21. Paskutinį, penktąjį, sluoksnį patepkite sviestu ir apibarstykite likusiu cukrumi. Ilgajame tešlos krašte šaukštu išdėliokite aguonas. Visą plotą apibarstykite brendyje išmirkytomis aguonomis. 

 

 

 

22. Tešlą susukite į standų volelį. Galus užspauskite. Paimkite didesnį puodą ir išklokite keliais sluoksniais kepimo popieriaus. Įguldykite šimtalapį, susukdami jį į apskritimą. Į šimtalapio viduryje likusią ertmę įstatykite karščiui atsparią stiklinę. Jei liko šiek tiek sviesto, aptepkite juo šimtalapio paviršių. Šimtalapį uždenkite rankšluosčiu ir palikite pakilti 50-60 minučių.

 

 

23. Šimtalapio kepimas. Šimtalapį kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) 55-60 minučių. Iš jų pirmąsias 15-18 minučių kepkite atidengtą, kad apskrustų viršus, o likusį laiką - uždengtą folija. Šimtalapius iškepus išimkite stiklinę, o kepinio viršų apibarstykite cukraus pudra.

 

 

24. Iškepusiam šimtalapiui geriausia yra leisti pastovėti ir ragauti antrąją-trečiąją dieną po kepimo - tuomet jis bus pats skaniausias. Perpjaukite ir mėgaukitės tobulu jo skoniu. 

 

 

 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD ŠIMTALAPIS PAVYKTŲ TOBULAI


Šimtalapio tešla.


Gaminimo trukmė. Šimtalapio gaminimas užims keletą valandų, o gaminant pirmąjį kartą gali trukti ir pusę dienos. Tad pasilikite laiko, niekur neskubėkite. Kitu atveju iš streso padarysite klaidų ir Šimtalapis nepavyks. 

Miltai. Galima gaminti tiek su aukščiausios klasės (405D), tiek ir su 550C miltais. Aš labiau mėgstu naudoti pastarąjį variantą, nes šie miltai yra stipresni, ne per minkšti. 

Mielės. Naudokite tik gyvas šlapias mieles. Jas sutrinkite su cukrumi, įpilkite šiek tiek pieno ir palikite, kol suaktyvės. 

Kiaušiniai. Rinkitės vidutinio dydžio kiaušinius. Nesirinkite didžiulių, L dydžio kiaušinių. 

Minkymas. Gaminant Šimtalapį labai svarbus yra minkymo procesas. Tešlos neminkykite maisto kombaine, su pritvirtintu tešlos kabliu. Tą galite daryti tik, kol ingredientai susijungs ir susiformuos tešla. Tuomet jau reikės dirbti rankomis apie 30-35 minutes. Jokiu būdu netrumpinkite šio proceso ir nebandykite sukčiauti - Šimtalapis tiesiog nesigaus ir reikės pradėti iš naujo. Minkant tešlą nenaudokite jokių papildomų miltų. Minkant tešlą, turite girdėti ir jausti pokšint burbuliukus - tai ženklas, kad tešla gera. Tešla turi būti pakankamai minkšta, tačiau nelimpanti prie stalviršio. Išminkius tešlą, iš karto padalinkite ją į apyliges 5 dalis.

Tešlos kildinimas. Kiekvieną tešlos kamuoliuką apvyniokite maistine plėvele. Nevyniokite standžiai, turite palikti vietos, nes kildama tešla plėsis ir gali suplėšyti maistinę plėvelę. Tešlą taip pat galite sudėti į plastikinius maišelius ir lengvai susukti, vėlgi per daug jos nesuspaudžiant. Tešlą galima kildinti dviem būdais: tešlos kamuoliukus apdengti rankšluosčiu ir palikti pakilti šiltoje namų vietoje apie 50-60 minučių arba įkaitinti orkaitę iki 25-30 laipsnių karščio ir kildinti joje apie 20-25 minutes. 

Tešlos tampymas. Šimtalapio tešlai nenaudokite jokių kočėlų - viską reikia atlikti rankomis. Naudojant kočėlą, tešlos neiškočiosite taip plonai, kaip reikia, taipogi ji lengvai suplyš. Labai svarbu patepti stalviršį aliejumi ir pasidaryti ant jo daug vietos, nes vienoje stalviršio dalyje bus ištampyta tešla, o kitoje - vyks tampymo procesas. Pradedant tampyti tešlą, pirštais pradėkite palengva spausti tešlos paviršių, taip, ją ploninant ir po truputį platinant jos paviršių. Kadangi darbastalis pateptas aliejumi, tą padaryti sunku nebus. 

Tešlą galima tampyti dviem būdais: pakelti tešlą nuo darbastalio ir atsargiai tampyti riešais arba toliau tampyti tešlą ant darbastalio. Jei gaminate Šimtalapį pirmą kartą, rekomenduoju antrąjį variantą. Tikslas - kad tešla neplyšdama pasiektų popieriaus plonumą. Jei tešla šiek tiek įplyšta - paslėpkite įplyšimą sujungdami įpyšimo kampus, tačiau jei tešla įplyšta daugelyje vietų - teks pradėti iš naudo. Tad tešlą tampykite pamažu, po kelis milimetrus plečiant ją į šonus. Tai laiko reikalaujantis procesas, tad niekur neskubėkite. Jei tešla pagaminta reikiamai, ji tampysis lengvai.

Tampant antrąją, trečiąją ir likusias tešlos dalis - tešlos ant darbastalio netampykite iki popieriaus plonumo. Jos tiesiog neperkelsite ant gaminamo Šimtalapio, nes ji suplyš. Palikite ją storesnę, tuomet perkelkite ant Šimtalapio ir tampykite toliau - tik daug atsargiau, kad nesuplyštų nuo cukraus kristalų. Taip pat svarbu prieš perkeliant tešlą ant Šimtalapio gerai ištampyti jos centrą - būtent jį ištampykite iki popieriaus plonumo, kraštus paliekant storesnius, nes perkėlus tešlą ant Šimtalapio, bus beveik neįmanoma ištampyti jos centro. 

Susukus Šimtalapį į volelį, labai svarbu gerai užspausti jo kampus, kad pro juos neišbėgtų visas sviestas.


Kitų ingredientų pasiruošimas.


Sviestas. Naudokite tik aukščiausios kokybės lydytą arba ghee sviestą. Jį galite tirpinti patys arba rinktis jau paruoštą pirktinį variantą, kurio rasite daugumoje prekybos centrų. Tokį sviestą tereikės ištirpinti iki skystos konsistencijos. Gaminant Šimtalapį pirmuosius kartus, sviestą geriausia padalinti į penkias lygias dalis - taip žinosite, kiek sviesto naudoti kiekviename sluoksnyje. Jei sviesto šiek tiek liks - nieko tokio.

Cukrus. Cukrų galite maišyti su cinamonu, vaniliniu cukrumi arba nedėti jokių priemaišų. Gaminant Šimtalapį pirmuosius kartus, cukrų geriausia padalinti į penkias lygias dalis - taip žinosite, kiek cukraus naudoti kiekviename sluoksnyje. 

Aguonos. Aguonų paruošimui reikės daugiausiai laiko, tad jas galite pasiruošti iš vakaro. Aguonas reikia permalti - tam pirmiausia jas nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti apie valandą. Galite palikti ir kelioms valandoms ar net per naktį. Išmirkius aguonas, likusį vandenį nupilkite. Aguonas sumalkite kavamale ar maistiniu smulkintuvu. Aguonų nereikia malti iki miltų konsistencijos - tik kol šiek tiek perlūžta jų membrana. Jei norite, permaltas aguonas galite pagardinti šaukštu medaus ar cukraus. 

Skirtingai nei su sviestu, aguonas pasiruoškite patys. Nors tai užims laiko, tačiau aguonos bus be nereikalingų priemaišų ar perteklinio cukraus. Renkantis permaltas aguonas, skirtas pyragui, dažniausiai gausite jas per saldžias. Kadangi pats Šimtalapis yra saldus - kepinys gali gautisde per saldus.

Razinos. Razinas rekomenduoju išmirkyti brendyje arba rome - jos taps minkštesnės, aromatingesnės. Razinas užpilkite alkoholiu ir palikite pastovėti - užteks ir pusvalandžio, bet galite mirkyti kelias valandas ar per naktį. Likusį alkoholį nupilkite. Rekomenduoju rinktis mėgstamos rūšies razinas, geriausia mažesnes. Razinas barstykite tik paskutiniame šimtalapio sluoksnyje.


Šimtalapio kepimas. Šimtalapį kepkite aukštesniame puode - tokiu būdu visas sviestas ir karamelė liks kepinyje, o ne išbėgs pro šonus ar išlašės pro nesandariai uždarytą dugną. Puodo dugną išklokite keliais kepimo popieriaus lakštais - taip bus lengviau ištraukti iškeptą Šimtalapį, o kepant jis neprilips prie puodo sienelių. Tam, kad šimtalapis turėtų gražią skylutę viduryje - į jo centrą įstatykite karščiui atsparią stiklinę ar suflė indelį. Jei liko šiek tiek sviesto, juo aptepkite Šimtalapio paviršių. 


Pabaigai. Dar šiltą Šimtalapį apibarstykite cukraus pudra - taip susidarys skani jos plėvelė. Prieš patiekiant apibarstykite dar kartą. Jei turite kantrybės - Šimtalapiui leiskite pastovėti ir ragaukite tik 2-3 dieną. Galite palikti jį tame pačiame puode ir uždengti folija, kurią naudojote kepimui. Palaukus - Šimtalapio vidus labiau suminkštėja, o skoniai susimaišo. 

 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (25)
Raimonda
2023-07-28 13:10
Vakar dariau, pagal viska , reiktu daugiau cukraus ir daugiau sviesto man gavosi sausokas ir nesaldus. I aguonas būtinai reiktu cukraus. ATSAKYTI
Jurga
2023-04-08 16:39
Nerealiai issamiai aprasyta ATSAKYTI
Rima
2023-02-21 21:52
Kiek laiko kepti ir kokioje temperatūroje ATSAKYTI
Diana
2023-02-21 22:38
Parašyta 23-iame gaminimo punkte ;) ATSAKYTI
Angelė
2023-02-21 21:50
Sveiki, kokiame puode reikia kepti ATSAKYTI
Diana
2023-02-21 22:39
Šimtalapį kepkite aukštesniame puode - tokiu būdu visas sviestas ir karamelė liks kepinyje, o ne išbėgs pro šonus ar išlašės pro nesandariai uždarytą dugną. ATSAKYTI
Kristina
2023-01-05 14:01
Sveiki,
Ar labai būtų skirtumas jei naudočiau sviestą 82proc.? Ačiū. ATSAKYTI
Diana
2023-02-21 22:38
Autorė būten tokį sviestą ir naudojo ATSAKYTI
Vaida
2022-12-13 09:44
O gal žinote kiek laiko iškeptą šimtalapį galima laikyti? Jei išsikepsiu sekmadienį ar per savaitę laiko jis nesudžius? ATSAKYTI
Justina
2022-12-14 16:54
Geriausia jį ragauti antrąją-trečiąją dieną po pagaminimo. :) Tad nieko neturėtų atsitikti per dar kelias dienas. Tik uždenkite folija, kad nepadžiūtų. ATSAKYTI
Livija
2022-12-11 21:37
Puikus receptas.Būtinai išbandysiu. ATSAKYTI
Nijolė
2022-12-10 17:25
tikrai išbandysiu šioms Kalėdoms ačiū už išsąmų ir smulkiai aprašytą receptą ATSAKYTI
Nijolė
2022-12-10 17:19
senai ruošiuosi kepti bet vis neišdrįstu šioms Kalėdoms tikrai išbandysiu ačiū už išsamiai aprašytą receptą ,labai skaniai atrodo ATSAKYTI
Vilma
2022-12-09 20:51
Kepiau,super ATSAKYTI
Marytė
2022-04-16 07:09
Tikrai labai viskas smulkiai ir aiškiai aprašyta. Aš kepu su Mantingos mieline tešla,išeina irgi skanus. Bet būtinai reikės pabandyti pačiai paruošti tešlą. Ačiū už recepto pasidalinimą ATSAKYTI
Vp
2022-04-15 07:37
Sveiki. O Jūs gal žinote, kaip padaryti, jog šimtalapio apačia būtų karamelizuota. Savaime su cukrumi neišeina ATSAKYTI
Regina
2021-12-09 16:22
Aciu,Banga. Labai puikiai pateiktas receptas,skaniai atrodo. ATSAKYTI
smp
2021-12-09 09:50
Žodžio "ghee" reikšmė išvertus yra "lydytas sviestas".
Nereikėtų rašyti "lydytas sviestas" arba "lydytas sviestas". ATSAKYTI
Greta
2021-12-09 17:24
Lydytas sviestas ir namuose gali būti paruoštas pagal senoviškas lietuviškas tradicijas, kažin, ar dėl to jis turėtų būti vadinamas ghee, o pakuotę su užrašu "ghee" galima ir parduotuvėje (ir ne tik Lietuvoje) nusipirkti, tai nemanau, kad čia visiškai vienas ir tas pats :) ATSAKYTI
Anželika
2021-12-06 20:41
Kas gamino? Kaip pavyko? ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital