Plikyti sausainiai iš vaikystės - receptas žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 28)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 28)
Plikyti sausainiai
Asta, Saulėta virtuvė

Kad ir kokie gardūs būtų pasaulio skoniai kaip kad sviestu kvepiantys kruasanai, burnoje tirpstančios kanelės ar klasika tapęs tiramisu, visgi būtent vaikystės skoniai priverčia širdį plakti stipriau. Tie, kuriuos mums, dar vaikams, delnuose tiesdavo mamos, vaišindavo močiutės. Tie saldūs kvapai, su kuriais prabusdavome ryte; nes juk mamos visada turi jėgų išlipti iš lovos anksčiau, kad spėtų užmaišyti tešlą blynams ar sausainiams.

 

Maži senoviški plikyti sausainiai – štai kur slepiasi mano vaikystės nostalgija. Žinau, tai labai toli nuo tradicinės lietuvių virtuvės – dailūs plikytos tešlos sausainiai yra klasikinis prancūziškas kepinys; matyt, jau tada pasaulis nebuvo toks didelis kaip gali pasirodyti, o skonių kelionės vykdavo net mažose mažų šalių virtuvėse. Minkštučiai, drėgni, burnoje tirpstantys sausainiai negalėtų palikti abejingų – meilė nuo pirmojo sausainėlio man atrodo pats tikėtiniausias šios istorijos scenarijus.

 

Šis receptas – klasikinis. Radau jį sename mamos sąsiuvinyje, puslapiuose nuo laiko parudusiais krašteliais, o ir internete, kad ir kur bežiūrėtum, receptas toks ar labai panašus. Bet, ar žinote, ką supratau, pradėjusi kepti šiuos sausainius? Kad recepto tikrai nepakanka – kai kalba pasisuka apie plikytą tešlą, reikia ir atidumo, dėmesio smulkmenoms, kruopštumo laikantis tikslių instrukcijų, o taip pat – ir paprasčiausio… tešlos pajautimo.

 

Pasistengiau receptą surašyti kuo detaliau. Tikiu, kad jums pavyks!


 

100-110 mažų plikytų sausainių mums reikės:

 


 

  • 340 ml pieno
  • 175 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D)
  • 100 g cukraus
  • 70 g sviesto
  • 3 kiaušinių (L dydžio)


 

Plikyti sausainiai


 

1. Pieną supilkite į vidutinio dydžio puodą, ten pat sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir suberkite cukrų. 

 

 

2. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ištirps, tuomet kaitinkite toliau, kol mišinys puode ims burbuliuoti.

 

 

3. Nukelkite puodą nuo ugnies ir iš karto, į dar karštą mišinį, vienu greitu judesiu suberkite visus miltus. Greitai ir intensyviai išmaišykite. Iš pradžių tešla bus sušokusi į gumuliukus, tačiau toliau maišant taps glotni ir sukibs į vieną tešlos rutulį. 

 

 


 

4. Perkelkite tešlą į kitą dubenį ir kelias minutes atvėsinkite (tas svarbu, kad vėliau į tešlą mušami kiaušiniai „neišvirtų“).

 


 

5. Į kiek praaušusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišykite tešlą mediniu šaukštu ar išplakite elektriniu plaktuvu (lėtu greičiu), kol ji taps vientisa. Stebėkite tešlos konsistenciją. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes sausainiai sunkiai iškils), nei pernelyg skysta (nes sausainiai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti blyneliai). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte. 

 

 


 

 

6. Dar vienas būdas patikrinti, ar tešla yra tinkama sausainiams formuoti – perbraukti per jos paviršių pirštu; griovelis turi nesubėgti, o išlikti ryškus. Pagal tai, kokia yra tešlos konsistencija, pasirinkite ir naudojamą kiaušinių skaičių – priklausomai nuo kiaušinių dydžio jų gali reikėti ir keturių (jei jie bus labai maži) ar dviejų (jei kiaušiniai bus itin dideli, kokie kartais būna kaimiški).

 


 

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros su ventiliatoriaus režimu (arba iki 200 ᵒC be ventiliatoriaus, kaitinimas iš viršaus ir apačios). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

 

8. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su apvalios formos antgaliu (ar tiesiog į paprastą maišelį, kurio kamputį nukirpkite). Ant kepimo popieriaus išspauskite apvalius sausainėlius, tarp jų palikdami poros centimetrų tarpus, nes kepdami sausainiai šiek tiek iškils ir išsiplės.

 

 


 

9. Paruoštus sausainėlius dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite joje  apie 15 minučių. Kepdami nedarinėkite orkaitės durelių, nes sausainiai gali subliukšti!

 

10. Iškepusius sausainukus atvėsinkite šiek tiek praviroje orkaitėje. Tuomet išimkite ir leiskite visiškai atvėsti kambario temperatūroje. 



 

11. Sandariame indelyje plikytus sausainėlius galite laikyti kelias dienas, bet skaniausi jie – be jokių abejonių! – tą pačią dieną, kai juos iškepate. Tiesa, jie tokie gardūs, kad tikriausiai antros dienos sunkiai ir besulauktų, todėl labai gali būti, kad šis punktas neturi jokios prasmės, šypt.


 




 

SVARBŪS PATARIMAI

 

KIAUŠINIAI. Jų skaičius ir dydis yra bene svarbiausias momentas ruošiant plikytą tešlą. Neretai tenka išgirsti, kad plikyti sausainiai neiškyla arba iškepę sukrenta – kartais, deja, vietoj dailių pūstų sausainėlių pavyksta iškepti tik plikytos tešlos paplotį. Tai vis tas kiaušinių dydis ir skaičius, kuris vienąkart gali būti vienoks, kitą kartą – jau kitoks. Svarbiausia, ką turite kiekvienąkart atidžiai stebėti, yra tešlos konsistencija. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes sausainiai sunkiai iškils), nei pernelyg skysta (nes sausainiai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti blyneliai). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte, o konditeriniu maišeliu išspaudus sausainį, jis turi laikyti savo formą. Dar vienas būdas patikrinti, ar tešla yra tinkama sausainiams formuoti – perbraukti per jos paviršių pirštu; griovelis turi nesubėgti, o išlikti ryškus.

 

Pagal tai, kokia yra tešlos konsistencija, pasirinkite ir naudojamą kiaušinių skaičių – priklausomai nuo kiaušinių dydžio jų gali reikėti ir keturių (jei jie bus labai maži) ar dviejų (jei kiaušiniai bus itin dideli, kokie kartais būna kaimiški).

 

Jei įvertinti kiaušinių dydį sudėtinga, galite juos ne po vieną mušti į tešlą, bet prieš tai išplakti dubenėlyje ir plakinį pamažu pilti į tešlą, ją vis išplakant ir patikrinant, ar konsistencija jau yra tinkama.

 

MILTAI. Plikytai tešlai rekomenduojama naudoti miltus, turinčius daugiau glitimo, kurio dėka tešla geriau sukibs ir sausainiai iškeps geriau bei gražiau. Tam puikiai tiks aukščiausios rūšies kvietiniai miltai (550D). 

 

NE „IŠ AKIES“! Yra receptų, kurie puikiai pavyksta, gaminant „iš akies“ – daugmaž stiklinė to, keli šaukštai ano… Tuo tarpu plikyta tešla per akimirką gali tapti kaprizinga, jei nuspręsite pasikliauti tik intuicija. Virtuvinės svarstyklės šiuo atveju suteiks užtikrintumo – tiksliai pamatavę visus ingredientus, varijuokite tik su kiaušinių kiekiu, kad gautumėte reikiamos konsistencijos tešlą.

 

KEPIMAS IR VĖSINIMAS. Yra viena labai svarbi taisyklė, jei norite, kad plikyti sausainėliai gražiai iškiltų, o iškilę nesukristų – kepdami jokiais būdais nedarinėkite orkaitės durelių, o iškeptus vėsinkite pravėrę orkaitės dureles, kad išvengtumėte didelių ir staigių temperatūrų skirtumų.


Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (27)
Labai skanu
2024-01-05 18:41
Puikus receptas, Dariau du kartus (antrą kartą dėjau gerokai mažiau cukraus) šeimyna suvalgė visus per vieną dieną ATSAKYTI
Sandra
2023-12-08 15:41
Viska dariau pagal recepta tik is puses ingredientu, plius idejau meiles ATSAKYTI
Nieko gero
2023-11-01 15:18
Kažkas tikrai negerai su šiuo receptu ATSAKYTI
Judita
2023-11-03 09:11
O kas nepavyko? :) ATSAKYTI
Sandra
2023-12-08 15:41
Man viskas pavyko puikiai :) ATSAKYTI
Dana.
2023-04-26 09:59
Sveiki,kepiau jūsų pyragaičius.Labai viskas gerai gavosi,kol neištraukia dėklo.Juk kepasi 3 dėklai,kaip pirmus atvėsinti,atidarius dureles.Jie man sukrito ATSAKYTI
Dana.
2023-04-26 09:56
Kaip juos vėsinti atidarius dureles,je kepasi 3 dėklai? ATSAKYTI
Agnė
2023-04-26 16:30
Kepama ant 2 skardų vienu metu, tad paruoštus sausainius reikia kepti įkaitintoje orkaitėje ir jokiu būdu neatidarinėti durelių, nes sukris. Kai iškepa, šiek tiek praverti orkaitę - patogu tarp durelių įkišti rankšluostėlį, kad būtų vos kelių centimetrų tarpas ir taip palikus atvėsinti. Tik kai atvėsta, ištraukti. ATSAKYTI
Gabijana
2023-01-28 12:46
Primena manų košės skonį.... ATSAKYTI
Modesta
2022-08-02 15:43
Dariau pagal viena ir nepavyko ATSAKYTI
Agnė
2022-08-02 16:47
O kas būtent nepavyko? :) ATSAKYTI
Barbara
2021-10-31 09:06
Sveiki! Ar galima tesla laikyti saldytuve? ATSAKYTI
Barbara
2021-10-31 09:05
Sveiki! Ar galima tesla laikyti saldytuve? ATSAKYTI
Martyna
2021-06-09 11:48
Kiek reikės kiaušinių jei jie M dydžio? ATSAKYTI
Greta
2021-06-09 12:24
Turėtų 4 užtekti :) ATSAKYTI
Martyna
2021-06-12 14:10
Greta

2021
Kiek reiktų ko dėti darant iš dvigubo kiekio?
ATSAKYTI
Greta
2021-06-14 09:41
Tai dvigubai visų produktų :) ATSAKYTI
Emilija
2021-04-24 17:28
Sveiki, norėčiau paklausti ar galima pabandyti kepti sausainius su be glitimo miltais?
ATSAKYTI
Genovaitė
2020-09-01 08:12
Labai atrodo skanu ir greita ATSAKYTI
ERNESTA
2020-05-07 16:25
Aciu uz recepta!
Nuostabus sausainiai !!! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital