Naminis Skruzdėlynas - receptas žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 34)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 34)
Skruzdėlynas

Maistas - tai ne tik neapsakomas malonumas, tačiau ir prisiminimai, kuriuos laikome giliai širdyje. Tad visada sakiau, kad maistą dievinu ne tik dėl skonio, bet ir dėl laiko kelionių, kurias jis sugeba sukelti. Skruzdėlynas - toks iki skausmo visiems mums žinomas desertas, bet kąsnis jo mane iš karto nukelia į vaikystę. Lyg prieš akis regiu, kaip mama prieš Kalėdas verda trapiuosius Skruzdėlyno lakštus, namai pakvimpa medaus sirupu, o aš, dar vos siekdama darbastalį,  šmirinėju aplink ir vis bandau ištaikyti akimirką ir nugvelbti kąsnelį gardėsio. Atrodo lyg ir jaučiu tą džiugesį ir laimę, kai tiek ilgai laukus ir nekantravus būdavo galima pagaliau ragauti garsiojo mamos Skruzdėlyno. Būtent dėl tokių gyvų bei sušildančių prisiminimų norisi gaminti ir tradicinius, iš kartos į kartą perduodamus, receptus, kurie kiekvienam pasakoja ypatingas istorijas. 

 

O koks gi metas labiau tinka jaukiems receptams, jei ne artėjančios didžiosios metų šventės? Juk būtent per jas susiburia visa šeima, kurią galima nustebinti ne tik moderniais desertais, bet ir tais tradiciškesniais, sukeliančiais šilumą širdyse. Būtent todėl drauge su LaMaistas.lt nusprendėme, kad pats laikas pasidalinti išsamiu legendinio Skruzdėlyno receptu žingsnis po žingsnio. Juk visų šeimų pagrandukai per šventes nusipelno patirti, ką reiškia iki alkūnių aplipti saldžiuoju medaus sirupu!

 



SKRUZDĖLYNUI REIKĖS:
pagaminsite apie 30-40 cm aukščio skruzdėlyną, kurio užteks 6-8 valgytojams

Tešlai:
360 g miltų (550C arba 550D miltus t.y. paprastų aukščiausios rūšies)
3 L dydžio kiaušinių
60 g 30% riebumo grietinės
35 g brendžio ar kito stipresnio alkoholio
1 v. š. cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
1/4 a. š. druskos

 

Lakštų virimui:
1 l neutralaus skonio aliejaus

Sirupui:
140 g medaus
35 g cukraus
90 g vandens
15 g sviesto

 

Papuošimui:
kelių šaukštų aguonų
 

Pradedam!

 

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Lengvai išplakite konditerine šluotele.

 

 

2. Į plakinį sudėkite grietinę, supilkite brendį ir dar kartą išplakite konditerine šluotele. Masė turi tapti gelsva, o jos tūris šiek tiek padidėti.

 

 

3. Vienu ypu suberkite miltus. Tešlą pradėkite maišyti šaukštu.

 


 

4. Kai nebelieka sausų miltų, tešlą perkelkite ant darbastalio ir pradėkite minkyti. Tešlos minkymas užtruks ilgokai - 10-15 minučių, tačiau šis procesas būtinas tam, kad užtikrintumėte tešlos elastingumą. Tešla neturi lipti prie rankų. Jei ji vis dar lieka šlapia, įdėkite kelis šaukštus miltų ir minkykite toliau. Tačiau labai svarbu miltų nepadauginti, nes tešlos lakštai bus kieti ir neskanūs.
 

 

5. Išminkytą tešlą perkelkite į švarų dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent tris valandas. Tešlą šaldytuve galite laikyti ir pernakt.

 


 

6. Atvėsusią tešlą perkelkite ant lengvai miltais apibarstyto stalviršio. Tešlą kelis kartus paminkykite. Suformuokite plokščią apvalų skritulį ir padalinkite jį į aštuonias dalis. 

 

 

7. Paimkite pirmą tešlos dalį ir dar kartą paminkykite. Suformuokite kamuoliuką ir pradėkite kočioti. Iškočiokite labai ploną lakštą - nuo lakšto plonumo priklausys lakštų plonumas. Geriausia jei tešla yra popieriaus plonumo. Nuo tešlos nubraukite visus likusius sausus miltus.

 

 

8. Tešlą supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais. Paimkite vieną stačiakiampį ir dar šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnis. Tą patį pakartokite su visomis tešlos dalimis. Geriausia iškočioti visą tešlą ir tik tuomet pradėti kepti, nes lakštai kepa labai greitai.

 

 

9. Į švarų, sausą puodą supilkite aliejų. Iš pat pradžių pilkite 500 mililitrų, o jam parudavus, išpilsite ir supilsite likusį aliejų. Aliejų įkaitinkite iki 170 laipsnių. 

 

 

10. Į įkaitintą aliejų sudėkite tešlos stačiakampius. Kepkite apie minutę ir tuomet apverskite. Kepkite dar minutę. Kadangi lakštai labai ploni - jų ilgai kepti nereikia, tik iki gražiai pagels. Svarbu visą laiką stebėti, kad nesudegtų. 

 

 

11. Lakštus išimkite iš aliejaus ir iš karto perkelkite ant lėkštė,s išklotos popieriniais rankšluosčiais - taip nusausinsite perteklinį aliejų. Tuos pačius kepimo ir sausinimo žingsnius pakartokite su visais lakštais.

 


12. Pasigaminkite sirupą. Į nedidelį puodą sudėkite visus ingreidentus (medų, cukrų, sviestą ir vandenį) ir kaitinkite ant vidutinės ugnies iki užvirs. Tuomet kaitrą sumažinkite iki labai nedidelės ir leiskite lėtai virti apie 9-10 minučių. Sirupas taps tamsiai auksinės spalvos ir šiek tiek sutirštės. Sirupo svarbu nepervirti, nes vėsdamas jis taps kietas bei netąsus. Ar sirupas geras, galite patikrinti įmerkę į jį Skruzdėlyno lakštą. Jei sirupas tempiasi ir yra tasus - jis jau geras.

 

 

13. Skruzdėlyno formavimas. Pasiruoškite tortinę ar lėkštę, ant kurios ne tik formuosite bet ir patieksite skruzdėlyną. Ją apšlakstykite sirupu. Tuomet imkite po vieną skruzdėlyno lakštą ir, aptepus sirupu, guldykite ant tortinės šia puse į viršų. Taip išdėliokite pirmąjį sluoksnį lakštų.


 

14. Lakštus apibarstykite aguonomis. Tokiu pačiu būtų dėliokite antrąjį sluoksnį skruzdėlyno.

 

 

15. Lipinant lakštus, juos lengvai spustelėkite, kad priliptų. Išdėliojus antrąjį sluoksnį - vėl apibarstykite aguonomis. Taip sluoksniuokite visą skruzdėlyną. Skruzdėlynui kylant į viršų, jis turi siaurėti taip, kaip parodyta nuotraukose. Skruzdėlyną idealu patiekti tą pačią dieną - tada jis skaniausias. Patiekti galima ir antrąją dieną, tačiau trečiąją Skruzdėlynas praranda savo trapumą ir nebėra toks skanus.

 


 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD SKRUZDĖLYNAS PAVYKTŲ TOBULAI

 

  • Alkoholis. Į Skruzdėlyno tešlą būtinai įpilkite stipraus alkoholio - tai užtikrins, kad lakštai nebus per riebūs ir nesugers per daug aliejaus.
     
  • Miltai. Jokiu būdu nenaudokite kepiniams skirtų 405D ar 405C kvietinių miltų (pvz. Ekstra ar Karališkų) - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. Rinkitės 550C arba 550D miltus (t.y. paprastus aukščiausios rūšies).
     
  • Nepadauginkite miltų. Neskubėkite berti daugiau miltų į tešlą, jei ši atrodo lipnoka - pastovėjus šaldytuve, ji sutvirtės. Skruzdėlyno tešla turi būti minkšta ir lengvai kočiotis. Jei padauginsite miltų - lakštai išeis kieti ir neskanūs. Prieš kočiojant, stalviršį lengvai pabarstykite miltais - tačiau ir čia jų nepadauginkite. Taip pat nepamirškite nuo tešlos nubraukti miltų pertekliaus. Kitaip verdant aliejuje, visi miltai subyrės į puodo dugną ir pradės degti.
     
  • Minkymas. Ilgas tešlos minkymas yra būtinas - tai pagrindinis žingsnis skanių, trapių lakštų išgavimui. Minkykite rankomis, be papildomų miltų, apie 15 minučių.
     
  • Šaldymas. Nepamirškite tešlą palaikyti šaldytuve bent tris valandas. Tešlą taip pat galite pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve pernakt.
     
  • Kočiojimas. Tešlą kočiokite ant lengvai miltais apibarstyto stalviršio. Tešlą būtina iškočioti labai plonai - geriausia popieriaus plonumo. Tešlą supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais ir tuomet kiekvieną stačiakampį dar lengvai pakočiokite, kad būtų plonesnis. Taip iškočiokite visą tešlą ir tik tuomet pradėkite kepimo procesą
     
  • Lakštų virimas. Skruzdėlyno lakštus virkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintame aliejuje. Būtinai patikrinkite ar aliejus yra reikiamos temperatūros - jei aliejus per šaltas, lakštai virs ilgiau ir prisigers daugiau aliejaus. Sudėkite keletą lakštų ir virkite vieną minutę, tuomet apverskite ir virkite dar vieną minutę. Lakštai verda labai greitai, tad nuolat juos stebėkite. Lakštų spalva turėtų būti auksinė.
     
  • Nusausinimas. Nepamirškite ką tik išvirusių Skruzdėlyno lakštų perkelti ant lėkštės išklotos popierinėmis servetėlėmis - tai nusausins dalį riebalų ir lakštai nesugers tiek daug riebalų į save.
     
  • Sirupas. Verdant sirupą svarbu jo nepervirti, nes šąlant jis taps kietas bei netąsus, tad valgant Skruzdėlyną, nemaloniai traškės tarp dantų. Sirupui užvirus, leiskite jam pavirti 9-10 minučių ant nedidelės kaitros. Ar sirupas geras, galite patikrinti įmerkę į jį Skruzdėlyno lakštą. Jei sirupas tempiasi ir yra tasus - jis jau geras.
     
  • Skruzdėlyno laikymas. Skruzdėlyną laikykite kambario temperatūroje. Skaniausias jis tą pačią dieną, bet tikrai galima valgyti ir antrąją dieną - savo trapumo jis nepraras. Visgi trečiąją dieną jau nebus toks trapus.
     
Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital