Tobulas medaus tortas - rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
Medaus tortas medutis

Tobulą medaus torto receptą jau prieš keletą metų radau sename mamos sąsiuvinyje; jo languotų puslapių kraštai pageltę, kai kuriuose iš jų – istorijas pasakojantys uogienės, šokolado ir sviesto pėdsakai. Bet receptai jame vien tie, kurie kvepia nerūpestinga vaikyste ir saldžiomis šeimos šventėmis. Šį tą pakoregavau, šį tą pridėjau nuo savęs, bet vis tiek – štai, klasika. Medaus tortas. Daug plonų meduolinės tešlos lakštelių, perteptų grietinės kremu, pagardintu lašeliu citrinos sulčių.

Produktų čia nereikia daug, o ir tie patys – visai paprasti. Bet čia pat reikėtų sau priminti amžiną tiesą: mažiau yra daugiau.

Daug nostalgiškų akimirkų kiekviename gabalėlyje. Daug prisiminimų. Daug mažų ir paprastų šeimos istorijų – kažkada buvusių ir tik šiandien kuriamų. Daug skonių – kažkada užrašytų senuose sąsiuviniuose, šiandien keliaujančių iš kartos į kartą.

Jei dar niekad nekepėte naminio medaus torto, galbūt jis galėtų tapti naujos jūsų šeimos istorijos pradžia? Galiu tik pašnibždėti, kad medumi ir šildančiais prieskoniais pagardintas tortas šventiniam Kalėdų stalui tiktų išties nuostabiai…




 

Medaus tortui pagaminti reikės:
16 porcijų (22 cm skersmens tortas)
Pagaminsite per 2 val. + tešlą šaldysite 1 val.

 

Lakštams:

  • 4 – 4.5 stiklinių (560 - 630 g) miltų
  • 100 g sviesto
  • 100 g medaus
  • 1 stiklinės (200 g) rudojo cukraus
  • 3 didelių kiaušinių
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • 0.5  šaukštelio malto muskato
  • 0.5  šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
  • 0.25  šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos

 

Kremui:

  • 1 litro riebios grietinės (30-40 proc. riebumo)
  • 1 stiklinės riebios grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
  • 1 stiklinės (200 g) cukraus
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus

 

Papuošimui:

  • šviežių rozmarinų šakelių
  • šviežių šalavijų lapelių
  • šviežių spanguolių

 

* mano naudojamos stiklinės talpa 250 ml

 

Pradedam!

 

1. Pirmiausia iškepsime medaus torto lakštus. Pasiruoškite visus tam reikiamus ingredientus. 

 


 

2. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite sviestą, medų, suberkite rudąjį cukrų, maltą cinamoną, muskatą, kvapiuosius pipirus ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.

 


 

3. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu.

 


 

4. Kitame dubenyje sumaišykite 4 puodelius miltų, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Suberkite mišinį į plakinį ir išmaišykite. Jei matote, kad tešla per minkšta, įberkite dar miltų (bet nepadauginkite, žr. patarimus straipsnio apačioje). Išminkykite glotnią, minkštą tešlą.

 

 


 

 

5. Padalinkite tešlą į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniokite į lakštelį maistinės plėvelės. Palaikykite šaldytuve apie valandą.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Pasiruoškite aštuonis kepimo popieriaus lakštus, ant kurių pieštuku nusibrėžkite 23 cm skersmens apskritimus.

 


 

7. Iš šaldytuvo imkite po vieną gabalėlį tešlos. Išvyniokite iš maistinės plėvelės, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto, apiberkite trupučiu miltų ir iškočiokite iki reikiamo dydžio (iškočioti tešlą turite labai plonai). Subadykite ją šakute, kad kepant tešlos lakštas nesideformuotų. 

 


 

 

 

8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 4-5 minutes. Iš karto, vos tik išėmę lakštą, išpjaukite iš jo 22 cm skersmens apkritimą (ant viršaus dėkite kepimo indo bortelius ir apipjaukite pagal jų kraštinę). Nupjautus kraštelius panaudosite torto papuošimui.

 


 

 

9. Iškepę visus lakštus, atidėkite į šalį, kol visiškai atvės.

 


 

10. Paruoškite medaus torto kremą. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu.

 


 

 

11. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite šaltą grietinėlę.

 

 

 12. Lengvais judesiais įmaišykite ją į grietinę. Turite gauti tirštą kremą; perbraukus per jo paviršių pirštu, turėtų likti griovelis.

 


 

 

13. Surinkite medaus tortą. Pirmąjį lakštą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo – dėkite taip, kad pusė, lietusi kepimo popierių, būtų viršuje; taip tortas bus lygesnis. 

 

 

14. Apjuoskite torto formos borteliu, kuris leis tortui sustingti norimos formos. 

 


 

15. Ant torto lakšto paskirstykite maždaug dešimtadalį paruošto kremo. Dėkite ant jo antrą torto lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl tepkite dar dešimtadalį kremo. Taip susluoksniuokite visus torto lakštus, kol paskutinį dešimtąjį torto lakštą aptepsite paskutine dalimi kremo.

 

 

 

 

16. Suteptą medaus tortą uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį ar net visą parą, kad tortas pailsėtų, kremas susigertų į biskvitus, šie taptų minkštesnis, o visas torto skonis – labiau subalansuotas, subrandintas.

 

17. Papuoškite tortą. Sustingusį medaus tortą išimkite iš šaldytuvo. Aštriu peiliu apipjaukite aplink tortą ir atsargiai nuimkite bortelį.
 

18. Likusius biskvito gabalėlius maisto smulkintuvu sutrupinkite iki smulkių trupinių.

 

 

 

19. Biskvito trupiniais padenkite medaus torto kraštus ir viršų. papuoškite šviežių rozmarinų šakelėmis, šalavijų lapeliais ir šviežiomis spanguolėmis. 


 

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

MEDUOLINĖ TEŠLA. Minkydami tešlą medaus torto lakštams, nepadauginkite miltų. Vienu šaukštu mažiau bus geriau negu vienu šaukštu per daug. Išminkyta tešla turėtų būti glotni ir labai minkšta; iš tokios iškepti torto lakštai bus minkšti ir puikiai sugers kremą, taigi ir pats tortas bus minkštas, drėgnas bei tirpstantis burnoje.

TEŠLOS BRANDINIMAS. Kad minkštą tešlą būtų lengviau iškočioti, leiskite jai apie valandą pailsėti šaldytuve. Per šį laiką miltai išbrinks ir iki tol labai minkšta tešla taps kiek tvirtesnė. Kočioti bus dar lengviau, jei dar prieš dėdami į šaldytuvą išminkytą tešlą padalysite į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniosite į nedidelį gabalėlį maistinės plėvelės. Tokiu būdu vienu metu galėsite iš šaldytuvo išimti tik vieną gabalėlį tešlos, o kol jį kočiosite, likusi tešla neatšils.

KREMAS. Kiekviena šeima turi savo tobulojo medaus torto kremo receptą. Pagrindiniai variantai, matyt, yra trys: grietinės kremas, grietinėlės kremas ir grietinės-grietinėlės kremas:

  • Jei renkatės ruošti kremą tik iš grietinės, turėtumėte būti įsitikinę, kad ji yra tikrai kokybiška, labai riebi ir tvirta – liesesnė (tad ir skystesnė) grietinė gali tiesiog išbėgti pro kraštus. Jei norite būti visiškai ramūs, galite naudoti šiek tiek želatinos. Bet ne per daug – medaus torto kremas turi būti minkštas, jis turi įsigerti į meduolinės tešlos lakštus.
  • Plaktos grietinėlės kremas visada yra minkštas, purus ir puikiai laiko savo formą, tačiau gali pasirodyti kiek per lengvas intensyvaus skonio ir tvirtos tekstūros meduoliniams torto lakštams.
  • Grietinės-grietinėlės kremas, kurį dažniausiai renkuosi ir aš pati, yra nepriekaištingas. Grietinė ir citrinų sultys kremui suteikia malonaus rūgštumo ir gaivumo, tuo tarpu iki standžių putų išplakta grietinėlė užtikrina, kad kremas bus pakankami tirštas, kad puikiai užpildytų tarpelius tarp torto lakštelių, bet tuo pačiu pakankamai skystas, kad į juos susigertų ir suminkštintų.

TORTO SURINKIMAS. Maža gudrybė, norint paprasčiau surinkti dailios formos medaus tortą – apjuoskite jį kepimo formos borteliais (atsegamu „žiedu“). Kai tortas visiškai sustings šaldytuve, prieš jį puošdami ir patiekdami, atsargiai apipjaukite aplink plonu aštriu peiliu, „žiedą“ atsekite ir nukelkite. Tokiu būdu medaus tortas bus idealiai taisyklingos formos. Dar viena gudrybė – torto lakštus sluoksniuokite apatine dalimi (ta, kuri buvo prikibusi prie kepimo popieriaus) į viršų. Lakštai bus lygesni, tiesesni, neišgaubti.

TORTO LAIKYMAS. Bus puiku, jei medaus tortą susluoksniuosite likus bent parai iki patiekimo. Jei bus likusios dvi paros – irgi viskas gerai, šis tortas su kiekviena diena tampa vis gardesnis, brandesnis, sodresnis. Kita vertus, svarbu nepamiršti ir produktų galiojimo laiko – atkreipkite dėmesį, ypač rinkdamiesi pieno produktus kremui.

SKANIAUSI PAPUOŠIMAI. Puošti medaus tortą likusiais torto lakštų trupiniais – tai klasika! Nors puošti iš tiesų galite visiškai bet kaip, aš visada tikiu, kad geriausi yra skanūs valgomi papuošimai.

 

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Straipsnio draugas: Dan Sukker
Skaityti komentarus
Komentarai (12)
Irma
2023-06-18 13:22
Pirmą kart gyvenime dariau ne žaliavalgišką tortą ATSAKYTI
Milda
2021-12-15 21:21
Gal galite parašyti kokią grietinę ir grietinėlę naudojote, kokio gamintojo?
Pirmą kartą gaminsiu kalėdoms šį tortą, tai norisi kad gautųsi. ATSAKYTI
Diana
2021-12-15 22:27
Man medaus tortui patinka Dvaro linija - ir grietinėlė, ir grietinė. Bet bus gerai ir su kitų gamintojų, tiesiog žiūrėkite, kad grietinė būtų bent 30% riebumo (o jei 40% - išsiplaks dar lengviau), o grietinėlė - bent 35%. Ir grietinėlė, ir grietinė turėtų būti šaltos, ištrauktos iš šaldytuvo tik prieš pat plakant kremą. ATSAKYTI
Alina
2021-12-12 23:11
Miltu dejau 550gr bet tesla gavosi kueta sunkiai kociojama , geriau deti 100gr maziau i jei truks datei ATSAKYTI
Ina
2021-12-14 13:38
Tikrai taip, nes labai priklauso miltų brinkimas nuo miltų rūšies. O dar ir sirupo tirštumas, kiaušinių dydis įtakos turi. ATSAKYTI
Sandra
2021-03-03 19:34
Kokioj temperatutroj kepami lakstai? ATSAKYTI
Simona
2021-03-04 10:00
Parašyta recepta - 180 C laipsnių :) ATSAKYTI
Lina
2020-12-04 17:44
Pagal šitą recepta buvo mano pirmasis daromas tortas, kai taip viskas išsamiai paaiškinta, neimanoma, kad tortas nesigaus. Jis buvo tobulas ATSAKYTI
Ginta
2019-12-27 20:57
Ismeginau - pirma karta dariau medaus torta ir gavosi puikiai pagal si recepta:) didelis skanus tortas, net i forma netilpo visi 8 lakstai ATSAKYTI
Kepeja - megeja
2019-12-14 13:47
Tešlą dalinti į 8 lygias dalis, o torto surinkime jau rašote 10 lakštą aptepti likusiu kremu. Tai iš kur dar 2 lakstai atsirado? ATSAKYTI
Avia
2019-12-14 21:52
Normalu, suklydo ATSAKYTI
Laura
2019-12-15 12:13
Nu gavosi 10 lakstu, koks skirtumas kiek gaunasi, kad ir 20. Kabinates lygioj vietoj. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital