Kepame gardžiausius grybukus! Dalinamės gudrybėmis ir autentiškais receptais

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-12-13
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Grybukai
@ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės

Gardieji grybukai - tikrai stalo puošmena ir šilumą spinduliuojanti dovana! Grybukų kepimas gerokai lengvesnis procesas, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Taip, jis kiek užtrunka, tačiau šis darbas malonus ir raminantis, o visur skubantieji jį gali išskaidyti etapais. Siūlome išmokti kepti pačius skaniausius grybukus - tokius, kuriems reikės specialios keptuvės ir kepamus be jos, orkaitėje, dalinamės skirtingais grybukų tešlos receptais bei puošimo patarimais.



Kepame grybukus - nuo keptuvės įsigijimo iki glazūravimo

1. Grybukų keptuvė. Tradiciniai grybukai kepami dvipusėje, suspaudžiamoje keptuvėje ant viryklės, virš ugnies ar ant krosnies. Daugelyje šeimų grybukų kepimo tradicija ir jų keptuvė perduodama iš kartos į kartą, tačiau nenusiminkite, jeigu „nepaveldėjote“ puikiosios keptuvės. Ją galima įsigyti daugelyje vietų!

Keptuvę galima įsigyti turguje ar didesnėse namų apyvokos daiktais ir indais prekiaujančiose parduotuvėse (pavyzdžiui, „Senukuose“). Šiuo karantino metu patartume grybukų keptuvę įsigyti internetu - tereikia į paieškos sistemą įvesti žodžius „grybukų keptuvė“ ir rasite visą pluoštą pasirinkimų (grybukų keptuvę galite užsisakyti internetu čia, čia ir čia).

Senoviškos grybukų keptuvės dažnai būna iš ketaus (vadinamos špižinės), o dauguma randamų parduotuvėse jau gaminamos iš itin tolygiai kaistančio ir lengvai šilumą tešlai perduodančio aliuminio lydinio. Pirkdami keptuvę įsitikinkite, kad ji tinkama jūsų turimai kaitlentei ar viryklei, t.y. ar keptuvę galėsite naudoti, jeigu turite dujinę, elektrinę, stiklo keramikos ar kitokią kaitlentę.
 

Grybukų keptuvę iš aliuminio lydinio rasite daugelyje internetinių parduotuvių


2. Grybukai be keptuvės - ar įmanoma? Jeigu neturite ir nenorite pirkti specialios keptuvės, tačiau tikrai neatsisakytumėte gardžiųjų grybukų, nesijaudinkite, juos galima iškepti ir orkaitėje (šių grybukų receptu pasidalinome straipsnio apačioje).

Kepant šiuos grybukus iš tešlos rankomis suformuojamos atskiros kepurės ir koteliai. Grybukų dalys iškepamos orkaitėje, o vėliau kepurės ir koteliai sulipinami glajumi. Grybukams sustingus ir sukietėjus juos galima dekoruoti taip pat kaip ir keptus specialioje keptuvėje.

3. Grybukų tešla. Grybukai gali būti kepami iš skirtingos tešlos. Biskvitinės tešlos grybukai yra purūs, minkštučiai. Meduolinės tešlos grybukai kiek tvirtesni, trapesni, nuotabiai kvepia. Abiejų šių tešlų receptus rasite straipsnio apačioje.

Biskvitinė grybukų tešla ruošimo būdu ir konsistencija primena puraus grietinio pyrago ar net kekso. Jos paruošimas labai nesudėtingas - pirmiausia kiaušiniai labai gerai išplakami drauge su cukrumi, tada tešla praturtinama riebumo suteikiančiai priedais kaip kad sviestas bei grietinė, galiausiai sudedami prieskoniai, miltai ir kepimo milteliai. Teisingai užmaišyta biskvitinių grybukų tešla turi būti riebios grietinės konsistencijos. Jeigu tešla bus per skysta - grybukai prilips prie keptuvės, nelaikys formos, juos bus labai sunku ištraukti. Jeigu pridėsite per daug miltų ir ji bus per tiršta - grybukai iškeps kietoki, o dieną ar dvi pabuvę bus sunkiai įkandami. Maišant biskvitinę tešlą miltų geriau nepadauginkite, paruoškite vos skystesnę tešlą ir palikite ją 20-30 min. „pailsėti“ kambario temperatūroje, per tą laiką miltai išbrinks, tešla sutirštės.

Meduolinės grybukų tešlos ruošimas panašus į imbierinių sausainių gaminimą - pirmiausia medus, cukrus, sviestas ir prieskoniai maišant kaitinami ant nedidelės ugnies iki cukrus ištirpsta. Masei pravėsus sudedama grietinė, kėlimo priemonės (soda ir/ar kepimo milteliai) bei miltai. Medų šiems grybukams geriausia rinktis natūralų, intensyvesnio skonio, nes būtent jis ir prieskoniai suteikia grybukams meduoliškumą. Cukrų galima naudoti tiek baltąjį, tiek rudąjį - mes visgi dažniau renkamės rudąjį, nes su juo grybukai pavyksta sodresnio, dar šventiškesnio skonio.

 

Medaus, cukraus ir sviesto masės kaitinimas ruošiant meduolinius grybukus

Medus, cukrus, sviestas ir prieskoniai kaitinami iki cukrus ištirpsta


Maišydami meduolinę tešlą keptuvėje ar orkaitėje keptiems grybukams taip pat dėmesingai „atitaikykite“ miltų kiekį. Į tešlą miltus berkite po truputį, kaskart gerai permaišydami ir liaukitės bėrę iškart, kai tešla taps tiršta, sunkokai maišoma šaukštu. Norėdami, kad meduoliniai grybukai būtų ypač minkšti, geriau naudokite natūralų, o ne dirbtinį medų, nes jis turi poveikio grybukų tekstūrai. Meduolinę tešlą paskaninkite įvairiais prieskoniais ar jų mišiniais - cinamonu, kardamonu, maltu imbieru, maltais gvazdikėliais, žiupsneliu pipirų ir pan.
 

Meduolinė grybukų tešla turėtų būti minkšta, bet jau sunkiai maišoma šaukštu


4. Grybukų kepimas. Tuščią, be tešlos grybukų keptuvę, visų pirma, reikia gerai įkaitinti iš abiejų pusių, o tada atidaryti ir patepti aliejumi arba tirpintu sviestu (lengviausia tepti konditeriniu teptuku).

Meduolinių grybukų tešla yra minkšta, bet formuojama, beveik minkoma. Tad arbatiniu šaukšteliu atgnybkite tešlos gabalėlį, suformuokite rutuliukus ir juos dėkite į keptuvę. Vienam grybukui reikės dviejų tešlos rutuliukų (vieną dėkite į kepurėlės angelę, antrą - į kotelio). Pirštais šiek tiek padailinkite grybuko formą.
 

Meduoliniams grybukams dėkite po du tešlos rutuliukus ir spustelėkite juos pirštais, užpildydami ertmes

 

Tuo tarpu biskvitiniams grybukams tešlą į įkaitintą keptuvę dėkite šaukšteliu (arba konditeriniu maišeliu, taip dar patogiau), užpildydami grybuko puselę beveik iki viršaus. Atsargiai, neperpildykite formelių, nes biskvitiniai grybukai kyla labiau už meduolinius.
 

Ir meduolinius, ir biskvitinius grybukus iš viso reikėtų kepti 7-8 min. Kepimo metu keptuvę kas 2 min. apverskite. Iškepę grybukai dailiai paruduos ir truputį atšoks nuo keptuvės. Juos lengvai išimsite vos atkabinę peiliu.

 

Meduoliniai grybukai keptuvėje

Iškepę meduoliniai grybukai


Jeigu grybukai labai kimba, blogai kepa, tai, tikėtina, keptuvę įkaitinote nepakankamai. Bėda taip pat gali slypėti tešloje - jeigu grybukai blogai kepa arba neišsiima iš keptuvės, o tešla atrodo skystoka, į ją įberkite dar truputį miltų.

Grybukai neiškeps visiškai dailūs ir lygūs, nutekėjusius tešlos blynelius nupjaustykite nedideliu peiliuku. Tiesa, jeigu tešla išskysta per visą keptuvę ar net veržiasi pro šonus, tai jos dedate per daug, dėkite mažiau. Jeigu grybukų forma negraži, nepilna, tai tešlos į keptuvę dedate per mažai, dėkite truputį daugiau.

Jeigu nusprendėte kepti meduolinius grybukus orkaitėje, tai rankomis suformuokite atskiras kepurėles ir kotelius. Formuojami koteliai neturėtų būti labai stori, nes jie neiškeps. Geriau suformuoti du plonesnius pagaliukus ir juos vėliau suklijuoti glajumi. Grybukų dalis kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje iki kol truputį paruduos, apie 10 min.

5. Grybukų dekoravimas. Grybukų dekoravimui reikės paskirti šiek tiek laiko, tačiau tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Jei dekorosite ką tik iškeptus grybukus, baltasis glajus (jo receptą rasite čia) nudžius labai greitai. Beliks nudažyti kepurėles ir palikti grybukus visiškai išdžiūti (geriausiai pernakt).
 

Baltasis glajus grybukams dažniausiai daromas iš kiaušinio baltymo, cukraus pudos ir žiuspnelio citrinos rūgštelės. Glajaus proporcija labai paprasta - vienam kiaušinio baltymui reikės apie 200 g miltelinio cukraus. Į baltymą nuolat maišant per kelis kartus suberiamas visas miltelinis cukrus. Maišoma iki glajus tampa visiškai vienalytės konsistencijos. Tinkamo glajaus išsukimas šiek tiek užtrunka (gali trukti ir apie 15 20 min.) Jei turite virtuvinį kombainą, glajų pagaminsite greičiau - sukite mažu greičiu naudodami maišymo antgalį (ne plakimo) iki masė taps vientisa. Glajaus plakti miseriu nerekomenduojame, nes nors konsistencija bus panaši, jis blogau džius, o išdžiuvęs gali sutrūkinėti.

Teisingai paruoštas baltasis glajus turi būti tirštas, užteptas laikytis ant grybo kotelio. Jei atrodo, kad paruoštas glajus per skystas, jį lengvai patirštinsite pridėję dar šiek tiek miltelinio cukraus. 


Baltąjį glajų naudokite grybukų koteliams dažyti bei, jeigu grybukus kepėte ne specialioje keptuvėje, o orkaitėje, atskiras grybukų dalis patepkite ir suklijuokite taip pat šiuo glajumi.
 

Baltasis glajus grybukams

Baltasis glajus grybukams turėtų būti tirštas, tvirtai laikytis užteptas


Baltuoju glajumi aptepkite grybukų kotelius. Patogiausia tepti plačiu teptuku, puikiai tinka ir konditerinis teptukas. Jei aptepant grybuką teptuko ruošai atrodo per ryškūs, glajų galite atskiesti šaukšteliu vandens (nepadauginkite, tik trupučiu!), tada jis tepsis tolygiau.
 

Baltu glajumi apteptų grybukų kotelių apačią pamerkite į aguonas.  Tada grybukus sudėkite kepurėlis žemyn ant į skardą pabertų grikių ar ryžių. Palikite išdžiūti. Jei glazūravote ką tik iškeptus dar šiltus grybukus, baltasis glajus turėtų sutvirtėti labai greitai - kol glazūruosite paskutinius, pirmieji jau bus sustingę. Jei grybukus glazūravote atvėsusius, glajus džius truputėlį ilgiau.
 

Džiūstantys meduoliniai grybukai

Išdžiūti sudėti meduoliniai grybukai, nuglazūruoti baltu glajumi


Grybukų kepurėlėms nudažyti galite tiesiog ištirpinti šokoladą su šaukštu aliejaus arba sviesto (tuomet šokoladas lengviau tepsis ir blizgės). Tuomet imkite po vieną grybuką, merkite kepurėlę į šokoladą, vėl tvirtai pastatykite grybuką skardoje su kruopomis bei palikite nudžiūti. Šokoladinis glajus džius kiek ilgiau negu baltasis glajus.
 

O jei norite visiškai nostalgiško skonio grybukų, galite pasigaminti senovišką kakavinį glajų - į prikaistuvį berkite 150 g cukraus, dėkite 150 g sviesto, 6 šaukštus kakavos ir 3 šaukštus pieno. Kaitinkite ant vidutinės ugnies vis maišydami iki cukrus ištirps ir glajus šiek tiek sutirštės (vėsdamas jis tirštės dar labiau). Šiuo glajumi aptepkite grybukų kepurėles.
Su kakaviniu glajumi dirbti šiek tiek sunkiau negu su tirpintu šokoladu, nes jis linkes nutekėti ir džius truputį ilgiau. Tačiau tokie grybukai bus višiškai kaip mamos ar močiutės.


Beje, grybukų kepurėles galima glazūruoti ir į baltąjį glajų įdėjus maistinių dažų. Jeigu įdėsite raudonų dažų, tai pavyks musmirės, jei žalių ir geltonų dažų mišinio - žaliuokės ir t.t. Glazūruotus grybukus galima apiberti įvairiais pabarstukais, riešutais.


6. Grybukų laikymas. Jeigu iškeptus ir dekoruotus grybukus planuojate suvalgyti greitai, tai juos galite laikyti ir tiesiog vazoje ar serviravimo lėkštėje. Taip laikomi grybukai pradės kietėti po poros dienų.

Jeigu norite ilgiau skanauti minkštus grybukus, juos laikykite hermetiškoje dėžutėje ar užrištame maišelyje. Taip saugomi grybukai išliks minkšti apie savaitę ar net truputį ilgiau.



Nostalgiški meduoliniai grybukai

Iš šios tešlos kepti grybukai minkšti, aromatingi, šventiški ir be galo primenantys vaikystę! Mes jiems gaminti dažniausiai naudojame meduolių prieskonius, bet galite drąsiai juos keisti savo mėgiamu prieskonių deriniu, pvz. cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, muskatu.
 

Meduoliniai grybukai


Jums reikės:
400 g miltų (apytikriai);
250 g sviesto;
200 g cukraus (naudojome Dansukker rudąjį, bet tinka ir paprastas)
100 g medaus;
200 g grietinės;
2 kiaušinių + 1 trynio (baltymą atsidėkite glajui)
1 šaukštelio sodos (nubraukto);
1 šaukštelio kepimo miltelių;
1-2 šaukštelių prieskonių meduoliams (cinamono, juodųjų pipirų, malto imbiero, maltų gvazdikėlių ir pan.)
 

Baltam kotelių glajui Jums reikės:
200 g cukraus pudros (naudojome Dansukker cukraus miltelius)
1 kiaušinio baltymo;
žiupsnelio citrinos rūgšties.

Šokoladiniam glajui:
200 g juodo šokolado
1-2 šaukštų bekvapio aliejaus


Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.


Biskvitiniai grybukai


Iš šios tešlos kepti grybukai minkštučiai, purūs ir labai skanūs. Šią tešlą paruošti ir iš jos grybukus kepti labai lengva, tad ji puikiai tiks pirmajai pažinčiai su skaniausių naminių grybukų kepimu. Jeigu norite Kalėdiško skonio ir aromato, į tešlą papildomai įdėkite meduolių prieskonių.


Biskvitiniai grybukai

 

Biskvitiniams grybukams reikės:
300 g miltų (apytikriai);
200 g cukraus (naudojome Dansukker rudąjį, bet tinka ir paprastas)
200 g grietinės;
150 g tirpinto sviesto;
3 kiaušinių + 1 trynio (baltymą atidėkite glajui);
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio kepimo miltelių.


Baltam glajui reikės:
200 g cukraus pudros (naudojome Dansukker cukraus miltelius)
1 kiaušinio baltymo;
žiupsnelio citrinos rūgšties.

Šokoladiniam glajui:
200 g juodo šokolado
1-2 šaukštų bekvapio aliejaus


Gaminimo eigos aprašymą rasite čia



Meduoliniai grybukai be specialios keptuvės

Jeigu norite meduolinių grybukų, tačiau neturite keptuvės, šis receptas bus tikras išsigelbėjimas! Beje, iš ši tešla tinkama ne tik grybukams, bet ir kitam nostalgiškam skanėštui - meduoliniams ežiukams.
 

Meduoliniai grybukai, kepti orkaitėje

 

Jeigu nemėgstate apsikrauti įranga, kuri virtuvėje praverčia vos porą kartų per metus, šis receptas Jums patiks - pagal jį meduolinius grybukus galima paruošti orkaitėje. Rasite detalų receptą su patarimais ir nuotraukomis pažingsniui, todėl turėtų pavykti net pradedantiesiems virtuvėje. Receptą rasite čia.

Straipsnio draugas: Dan Sukker
Skaityti komentarus
Komentarai (7)
Inga
2021-04-23 21:45
Aš baltąjį glajų darau be baltymo. Nenoriu žalio kiaušinio. Tiesiog maišau cukraus pudrą su citrinų sultimis, kol tampa tepama mase. Bet bėda su šokoladiniu glajumi. Kitą dieną ant galvučių atsiranda tokios blyškios, mažos dėmelės. Nors ir aliejaus įpilu, ir šokoladas kokybiškas. Gal kas žinote priežastį? ATSAKYTI
Kepėja
2021-12-13 12:24
Aš aliejaus į šokoladą nepilu. Nesu tikra, bet gal taip priklauso nuo laikymo temperatūros? ATSAKYTI
In3
2020-12-20 11:19
Kodėl grybukai nuolat limpa? Keliskart kepiau ir keliskart viskas į šiukšlių dėžę... Be proto limpa, neišsiima. Ir ikaitinu, ir patepu. Šiaip su kepiniaia draugauju, pakankamai neblogai save vertinu konditerijoje, bet grybukų kepimo niekaip neišmokstu... Kepiau biskvitinius. ATSAKYTI
Dovilė, Lamaistas.lt redakcija
2020-12-20 11:45
Dažniausios priežastys yra tos, kurias išvardinote - nepakankamai įkaitinta (turi būti labai karša iš abiejų pusių) arba nepatepta aliejumi grybukų keptuvė. Dar galite pabandykite tešlą daryti šiek tiek tirštesnę, esame pastebėję, jog per skysta biskvitinę labiau "traukia". Gali būti kalta ir pati keptuvė, nutinka ir šitaip.

Mūsų patarimas - pabandykie iškepti meduolinius grybukus, juos išimti yra daug lengviau ir tikrai rečiau traukia. Jeigu ir su jais kiltų problemų, tada iššūkis trikriausiai keptuvėje. ATSAKYTI
As
2021-01-05 06:31
Gali lipti, jei tesla per skysta - tesla turi buti kaip riebi grietine. ATSAKYTI
moteris
2018-08-29 11:28
Kaip sugebat glaju uztepti,kad buti lygiai ir graziai? ATSAKYTI
Agnė
2018-08-31 14:05
Kad glajus užsiteptų lygiai, svarbu kad jis būtų visiškai tolygus (cukrus visiškai ištirpęs) ir ne per tirštas. Tada galima tepti ir tiesiog plačiu konditeriniu teptuku ir bus lygu. Jeigu norite dar dailiau, tepkite porą glajaus sluoksniu, irgi būna tolygiau. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital