Kepame gardžiausius grybukus! Dalinamės gudrybėmis ir autentiškais receptais

2017-12-06
Kepame gardžiausius grybukus! Dalinamės gudrybėmis ir autentiškais receptais
@ Shutterstock

Gardieji grybukai - tikrai stalo puošmena ir šilumą spinduliuojanti dovana! Grybukų kepimas gerokai lengvesnis procesas, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Taip, jis kiek užtrunka, tačiau šis darbas malonus ir raminantis, o visur skubantieji jį gali išskaidyti etapais. Siūlome išmokti kepti pačius skaniausius grybukus - tokius, kuriems reikės specialios keptuvės ir kepamus be jos, orkaitėje, dalinamės skirtingais grybukų tešlos receptais bei puošimo patarimais.



Kepame grybukus - nuo keptuvės įsigijimo iki glazūravimo

1. Grybukų keptuvė. Tradiciniai grybukai kepami dvipusėje, suspaudžiamoje keptuvėje ant viryklės, virš ugnies ar ant krosnies. Daugelyje šeimų grybukų kepimo tradicija ir jų keptuvė perduodama iš kartos į kartą, tačiau nenusiminkite, jeigu „nepaveldėjote“ puikiosios keptuvės. Ją galima įsigyti daugelyje vietų!

Keptuvę galima įsigyti turguje, didesniuose namų apyvokos daiktais ir indais prekiaujančiuose prekybos centruose bei parduotuvėse (pavyzdžiui, „Senukuose“, „Topo Centre“). Grybukų keptuvę nesunku įsigyti ir internetu - tereikia į paieškos sistemą įvesti žodžius „grybukų keptuvė“ ir rasite visą pluoštą pasirinkimų (grybukų keptuvę galite užsisakyti internetu čia, čia ir čia).

Grybukų keptuvės pagamintos iš tolygiai kaistančio ir lengvai šilumą tešlai perduodančio aliuminio arba aliuminio lydinio. Pirkdami keptuvę įsitikinkite, kad ji tinkama jūsų turimai kaitlentei ar viryklei, t.y. ar keptuvę galėsite naudoti, jeigu turite dujinę, elektrinę, stiklo keramikos ar kitokią kaitlentę.

2. Grybukai be keptuvės. Jeigu neturite ir nenorite pirkti specialios keptuvės, tačiau tikrai neatsisakytumėte gardžiųjų grybukų, nesijaudinkite, juos galima iškepti ir orkaitėje (šių grybukų receptu pasidalinome straipsnio apačioje).

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepant šiuos grybukus iš tešlos rankomis suformuojamos atskiros kepurės ir koteliai. Grybukų dalys iškepamos orkaitėje, o vėliau kepurės ir koteliai sulipinami glajumi. Grybukams sustingus ir sukietėjus juos galima dekoruoti taip pat, kaip keptuvėje keptus.

3. Grybukų tešla. Grybukai gali būti kepami iš skirtingos tešlos. Biskvitinės tešlos grybukai yra purūs, minkštučiai. Meduolinės tešlos grybukai kiek tvirtesni, trapesni, nuotabiai kvepia. Šių tešlų receptus rasite straipsnio apačioje.

Biskvitinė grybukų tešla turi būti riebios grietinės konsistencijos. Jeigu tešla bus per skysta - grybukai prilips prie keptuvės, nelaikys formos, juos bus labai sunku ištraukti. Jeigu pridėsite per daug miltų ir ji bus per tiršta - grybukai iškeps kietoki, o dieną ar dvi pabuvę bus sunkiai įkandami. Maišant biskvitinę tešlą miltų geriau nepadauginkite, paruoškite vos skystesnę tešlą ir palikite ją 20-30 min. „pailsėti“ kambario temperatūroje, per tą laiką miltai išbrinks, tešla sutirštės.

Maišydami meduolinę tešlą keptuvėje ar orkaitėje keptiems grybukams taip pat dėmesingai „atitaikykite“ miltų kiekį. Į tešlą miltus berkite po truputį, kaskart gerai permaišydami ir liaukitės bėrę iškart, kai tešla nebebus lipti, elastinga. Norėdami, kad meduoliniai grybukai būtų ypač minkšti, geriau naudokite natūralų, o ne dirbtinį medų, nes jis turi poveikio grybukų tekstūrai. Meduolinę tešlą paskaninkite įvairiais prieskoniais ar jų mišiniais - cinamonu, kardamonu, maltu imbieru, maltais gvazdikėliais, žiupsneliu pipirų ir pan.

4. Grybukų kepimas. Tuščią, be tešlos grybukų keptuvę, visų pirma, reikia gerai įkaitinti iš abiejų pusių. Gerai įkaitintą keptuvę atidarykite, patepkite aliejumi, įdėkite nedaug, vos 1 šaukštelį biskvitinės tešlos ir kepkite grybukus, nes kepdmi jie gana smarkiai pūsis.

Tuo tarpu meduolinė tešla keptuvėje keptiems grybukams yra kietesnė, beveik minkoma, iš jos arbatiniu šaukšteliu atgnybkite tešlos, suformuokite rutuliukus ir juos dėkite į keptuvę. Vienam grybukui reikės dviejų tešlos rutuliukų (vieną dėkite į kepurėlės angelę, antrą - į kotelio).

Grybukus iš viso reikėtų kepti 7-8 min. Kepimo metu keptuvę kas 2 min. apverskite.
 

Nuotraukos šaltinis „Skanūs kąsneliai

 

Iškepę grybukai dailiai paruduos ir truputį atšoks nuo keptuvės. Juos lengvai išimsite vos atkabinę peiliu. Jeigu grybukai labai kimba, blogai kepa, tai, tikėtina, keptuvę įkaitinote nepakankamai. Bėda taip pat gali slypėti tešloje - jeigu grybukai blogai kepa arba neišsiima iš keptuvės, o tešla atrodo skystoka, į ją įberkite dar truputį miltų.

Grybukai neiškeps visiškai dailūs ir lygūs, nutekėjusius tešlos blynelius nupjaustykite nedideliu peiliuku. Tiesa, jeigu tešla išskysta per visą keptuvę ar net veržiasi pro šonus, tai jos dedate per daug, dėkite mažiau. Jeigu grybukų forma negraži, nepilna, tai tešlos į keptuvę dedate per mažai, dėkite truputį daugiau.

Jeigu nusprendėte kepti meduolinius grybukus orkaitėje, tai rankomis suformuokite atskiras kepurėles ir kotelius. Formuojami koteliai neturėtų būti labai stori, nes jie neiškeps. Geriau suformuoti du plonesnius pagaliukus ir juos vėliau suklijuoti glajumi. Grybukų dalis kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje iki kol truputį paruduos, apie 10 min.

5. Grybukų dekoravimas. Grybukų dekoravimas - kantrybės reikalaujantis užsiėmimas. Siūlome dekoravimui skirti du vakarus - vieną vakarą glazūruoti kotelius baltu glajumi, o antrąjį vakarą skirti šokoladinių kepuraičių dailinimui. Glajų receptus rasite straipsnio apačioje, prie tradicinių, biskvitinių grybukų recepto.
 

Nuotraukos šaltinis „Skanūs kąsneliai

 

Grybukų kepurėles galima glazūruoti ir į baltąjį glajų įdėjus maistinių dažų. Jeigu įdėsite raudonų dažų, tai pavyks musmirės, jei žalių ir geltonų dažų mišinio - žaliuokės ir t.t. Glazūruotus grybukus galima apiberti įvairiais pabarstukais, riešutais.

Baltasis glajus iš cukraus pudros, kiaušinių baltymų ir trupučio citrinos rūgštelės turi būti tirštas, užteptas laikytis ant grybo kotelio. Dažniausiai pasitaikanti klaida - per skystas glajus. Jį patirštinkite pridėję dar šiek tiek cukraus pudros. Baltuoju glajumi ištepkite grybų kotelius, kraštelį pamerkite į aguonas ar kokosų drožles ir juos apvertus ant kepurėlių sudėkite ant į skardą pabertų grikių ar ryžių. Palikite džiūti bent kelias valandas arba pernakt.

Jeigu kepėte meduolinius grybukus orkaitėje, atskiras jų dalis patepkite ir suklijuokite baltuoju glajumi.

Rudajam glajui galite tiesiog ištirpinti šokoladą su šaukštu aliejaus (tuomet šokoladas lengviau tepsis ir blizgės), tačiau nesunku pasigaminti tvirtesnį šokoladinį glajų iš cukraus, kakavos, pieno ir sviesto (šio glajaus receptą rasite žemiau). Baltiesiems grybukų koteliams išdžiuvus, laikydami už jų, kepurėles pamerkite į šokoladinį glajų. Ištraukite ir grybukus vėl, tačiau dabar jau koteliais žemyn, sustatykite ant į skardą pabertų grikių ar ryžių.

6. Grybukų laikymas. Jeigu iškeptus ir dekoruotus grybukus planuojate suvalgyti greitai, tai juos galite laikyti ir tiesiog vazoje ar serviravimo lėkštėje. Taip laikomi grybukai pradės kietėti po poros dienų.

Jeigu norite ilgiau skanauti minkštus grybukus, juos laikykite hermetiškoje dėžutėje ar užrištame maišelyje. Taip saugomi grybukai išliks minkšti apie savaitę ar net truputį ilgiau.



Tradiciniai biskvitiniai grybukai - receptas iš kartos į kartą

Iš šios tešlos kepti grybukai minkštučiai, purūs ir tikrai primenantys vaikystę! Šią tešlą paruošti ir iš jos grybukus kepti labai lengva, tad ji puikiai tiks pirmajai pažinčiai su skaniausių naminių grybukų kepimu.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tešlai Jums reikės:
400 g miltų (apytikriai);
200 g cukraus;
200 g grietinės;
150 g tirpinto sviesto;
3 kiaušinių;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas:
Cukrų ir vanilinį cukrų išplakite su grietine, po vieną, kaskart perplakant įmuškite kiaušinius. Tuomet įsijokite miltus, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite. Galiausiai supilkite ištirpintą, truputį pravėsusį sviestą ir vėl išmaišykite. Turėtų gautis grietinės tirštumo tešla.

Grybukų keptuvę gerai įkaitinkite iš abiejų pusių, tuomet atidarykite, patepkite aliejumi, dėkite po šaukštelį tešlos į kiekvieną keptuvės grybuką.

Kepkite apie 7-8 min. Kas 2 min. vis apverskite grybukų kepimo keptuvę.

Grybukams iškepus, keptuvę atidarykite, atsargiai atkelkite peiliu ir ištraukite grybukus. Juos padailinkite nedideliu peiliuku.

Palaukite, kol grybukai atvės ir juos glazūruokite arba skanaukite be glazūros.



Baltam kotelių glajui Jums reikės:
200 g cukraus pudros:
1 kiaušinio baltymo;
žiupsnelio citrinos rūgšties.

Gaminimas:
Baltymą mediniu šaukštu išsukite su cukraus pudra ir citrinos rūgštele. Cukraus pudrą įmaišykite dalimis. Tinkamo glajaus išsukimas trunka ilgai, apie 20 min. Glajus turi būti tirštas, primenantis dantų pastą, nekristi nuo šaukšto.

Nepasiduokite pagundai ir neplakite glajaus plaktuvu! Konsistencija atrodys panaši, tačiau plaktuvu išplaktas glajus blogai džius, išdžiuvęs sutrūkinės ir nutrupės vos prilietus.



Šokoladiniam kepurėlių glajui Jums reikės:
10-12 šaukštų cukraus;
150 g sviesto;
6 šaukštelių kakavos (karčios, kokybiškos);
3 šaukštų pieno.


Gaminimas:
Visus glajui skirtus ingredientus pakaitinkite nesvylančioje keptuvėje ar prikaistuvyje nuolat maišant iki kol cukrus ištirps ir glajus šiek tiek sutirštės. Glajus turi gautis tirštas, bet tekantis, vėsdamas jis sukietės.



Tešla su majonezu biskvitiniams grybukams

Daugeliui puikiai pažįstamas minkštučių ir skanutėlių grybukų receptas iš tešlos, kuriai naudojamas majonezas.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
200 g sviesto;
1 stiklinės cukraus;
0,5 stiklinės majonezo;
0,5 stiklinės grietinės;
0,5 šaukštelio sodos;
2 kiaušinių;
3 stiklinių miltų;
trupučio citrinos sulčių;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:
Minkštą sviestą labai gerai ištrinkite su cukrumi ir druska. Sudėkite grietinę, majonezą ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, vėl permaišykite.

Sudėkite citrinos sultyse nugesintą sodą, išmaišykite. Dalimis, kaskart gerai permaišant įsijokite miltus. Tešla turi būti tiršta, lipni.

Tuščią grybukų keptuvę labai gerai įkaitinkite iš abiejų pusių. Nuimkite nuo ugnies, atverskite, patepkite aliejumi.

Į kiekvieną angelę dėkite po 1 šaukštelį tešlos, formą uždarykite ir kepkite 7-8 min. vis pavartydami keptuvę. Po pirmosios partijos kepimo pasižūrėkite, jeigu grybukai negražūs, kepdami nepilnai užpildė formos angeles, dėkite daugiau tešlos. Jeigu daug tešlos išskydo į šonus, iškepėte vientisą blyną su grybukų iškilimais, tešlos dėkite mažiau.

Grybukams iškepus forma lengvai atsidarys, jie lengvai išsiims vos truputį kilstelėjus kraštelį peiliu.
Grybukus padailinkite nedideliu peiliu, nupjaustykite tešlos likučius.

Grybukai skanūs ir nepapuošti, tačiau juos galite glazūruoti, padaryti šakneles iš aguonų.



Meduolinė tešla grybukams keptuvėje

Iš šios tešlos kepti grybukai labai kvapnūs ir skanūs. Tešlą galite gardinti pačiais įvairiausiais prieskoniais. Tiesa, keptuvėje kepti grybukus iš šios tešlos yra sudėtingiau, nei iš biskvitinės, tad, jeigu kepate pirmą kartą, geriau pasirinkite kitą receptą.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
250 g sviesto;
1 stiklinės cukraus;
200 g grietinės;
400 g miltų (apytikriai);
80 - 100 g medaus;
3 kiaušinių trynių;
2 kiaušinių baltymų;
1 šaukštelio sodos;
1-2 šaukštelių prieskonių meduoliams (cinamono, juodųjų pipirų, malto imbiero, maltų gvazdikėlių ir pan.)

Gaminimas:
Puode užkaiskite vandenį, ant jo pastatykite indą. Į indą dėkite sviestą, cukrų ir medų. Maišant šildykite iki kol cukrus ištirps. Nukelkite ir palikite truputį atvėsti.

Grietinę gerai išmaišykite su soda ir palikite 5 minutėms pastovėti, jog soda tikrai gerai nusigesintų.

Įmaišykite grietinę į sviesto masę, ten pat suberkite prieskonius.

Sudėkite trynius ir baltymus, sumaišykite.

Po kelis šaukštus berkite miltus ir vis maišykite. Turi gautis standi, minkštą plasteliną primenanti tešla. Ją dar turėtumėte galėti maišyti šaukštu, tačiau labai sunkiai. Nepadauginkite miltų. Tešla turi būti pakankamai tvirta, tačiau dar neminkoma.

Imkite po šaukštelį tešlos, suformuokite rutuliukus. Į įkaitintą ir aliejumi pateptą grybukų keptuvę dėkite tešlos rutuliukus. Į kiekvieną grybuko „skyrelį“ dėkite po du rutuliukus, vieną rutuliuką dėkite į kepurės, o vieną - į kotelio vietą.

Kepkite 7-8 min. vis apverčiant keptuvę.

Jeigu grybukai keps netolygios spalvos, margi, sunkiai išsiims, tai formuojate per mažus rutuliukus, dėkite truputį daugiau tešlos.

Kepant šiuos skanutėlius grybukus kvepės visi namai!



Meduolinė tešla grybukams orkaitėje

Jeigu norite meduolinių grybukų, tačiau neturite keptuvės, šis receptas bus tikras išsigelbėjimas! Beje, iš ši tešla tinkama ne tik grybukams, bet ir kitam nostalgiškam skanėštui - meduoliniams ežiukams.
 

Nuotraukos šaltinis „Visko po trupinėlį

 

Puikiųjų meduolinių grybukų orkaitėje receptu dalinasi Jolanta iš tinklaraščio „Visko po trupinėlį“. Jolanta tešlą siūlo gardinti cinamonu ir gvazdikėliais, tačiau galite naudoti ir daugiau įvairių prieskonių, puikiai tiks ir prieskonių mišinys imbieriniams sausainiams.
Meduolinių grybukų, keptų orkaitėje, receptą rasite čia.
 

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
kūčių patiekalai
kalėdų patiekalai
pyragai, kepiniai
karšti patiekalai
užkandžiai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

skanu@lamaistas.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

reklama@tipro.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis