Saugome rudens gėrybes žiemai - 39 mišrainių, uogienių, padažų ir pagardų receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-09-14
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Saugome rudens gėrybes žiemai - 39 mišrainių, uogienių, padažų ir pagardų receptai
@Shutterstock

Sako, kad roges reikia ruošti vasarą, taip ir skaniausius pagardus žiemai - ankstyvą rudenį! Jei medžių ir krūmų šakos dar svyra nuo vaisių ir daržovių, siūlome jų skanauti ne tik šviežių, bet ir paslėpti šiek tiek vasaros kvapo ir skonio į stiklainius!

 

Švelnaus skonio mišrainė, tobulai deranti kaip garnyras prie mėsos patiekalų, bulvių košes ar uždėti ant silkės - pirštelius apsilaižysite! Beje, ši mišrainė ruošiama be acto, visiškai pakaks natūralios obuolių rūgštelės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

O ką iš moliūgų? Puikų padažą! Paruošimas labai paprastas, užtruks tik kol ingredientai ilsėsis puode, o po to iki kol kaitinant suminkštės. Bet realaus darbo čia tikrai nėra daug. Padažu skanu gardinti makaronus, troškinius, sriubas, tiekti prie mėgiamų patiekalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Klasikinis slyvų uogienės receptas su keliais papildomais prieskoniais. Pagal šį receptą išvirsite tikrą slyvienę, kurioje liks standūs slyvų gabaliukai. O jeigu norite ne slyvienės, o slyvų džemo, tada slyvų, užpylę cukrumi, papildomai nelaikykite - tiesiog viską berkite į puodą ir iškart virkite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Patikėkite, šios naminės garstyčios, ruošiamos su obuoliais, tikrai nustebins kiekvieną savo paprastu pagaminimu, tačiau puikiai subalansuotu skoniu ir lengvu, ne per intensyviu aštrumu. Jomis labai tinka gardinti kepsnius, žuvį, naminius dešrainius, mėsainius, tortilijas, sriubas ar tiekti prie užkandžių stalo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijos

Jeigu dar nesate ragavę cukinijų ir burokėlių derinio, rekomenduojame išbandyti! Šie puikūs burokėliai su cukinijomis dera ir kaip garnyras, ir kaip pagrindams kvapniems barščiams. Derinys gali pasirodyti netikėtas, bet tikrai labai gardus.

Receptą rasite čia.

Puiki obuolienė be cukraus, ar galite tuo patikėti? Dera ir su blyneliais, ir ant puraus varškės apkpepo ir net pyragą kepti. Tikras skanumėlis, kuriam nereikia pridėtinio cukraus ir smaližiams sveikiau.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ateina rugsėjis, atslenka rūkai ar pomidorų maras ir lieka neprinokusių žalių pomidorų. Dalinamės labai gardžiu jų marinavimo receptu. Šis receptas puikus tuo, kad ne tik pomidorai pavyksta labai skanūs, bet ir likęs marinatas yra be galo aromatingas, tad idealiai tinka marinuoti vištienai ar kitokiai mėgiamai mėsai ar šašlykui.

Receptą rasite čia.

Moliūgai ir paprikos sukuria tikrai šaunų skonių derinį. Šis puikus padažas paruošiamas paprastai, užtruks tik kol ingredientai ilsėsis puode, o po to iki kol kaitinant suminkštės. Realaus darbo tikrai nėra daug, o pavyks paruošti padažą, kuris nuostabiai tiks makaronams, prie mėsos, troškiniams ruošti, gardinti sriubas ar kitus patiekalus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Dairotės idėjų, ką dar pagaminti iš cukinijų ir kaip išsaugoti gausų jų derlių žiemai? Dalinuosi savo mėgiamu saldžiarūgščiai marinuotų cukinijų lazdelių receptu, kurių marinatas pagardintas labai čia tinkančia pomidorų pasta.

Receptą rasite čia.

Traški, labai skani ir visai nesudėtinga moliūgų mišrainė žiemai. Jos net nereikia kaitinti! Užtruksite, kol supjaustysite daržoves apie 20 min, tada 10 – 12 val mišrainė ilsėsis, o tada beliks sudėti į stiklainius.

Receptą rasite čia.

Labai mėgstame įvairius pagardus. Kartais juos tiesiog kabiname šaukštu, nes niekuomet nenuvilia! Šįsyk pamėginome paruošti pagardą su obuoliais. Atvirai pasakius, nesitikėjome, kad bus taip skanu! Šis čatnis tobulai tinka prie kepsnių, prie sūrių, ant skrebučio ar kaip tik mėgstate.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Dalinamės su jumis receptu greitai paruošiamo slyvų kompoto, kurio nereikia papildomai kaitinti ar pasterizuoti. Tiesiog į stiklainį sudėtos slyvos užpilamos karštu sirupu, šiltai apklojamos ir paliekamos atvėsti.

Receptą rasite čia.

Labai gardi, kvapni ir stipraus skonio adžika - visiems, mėgstantiems aitriai! Padažas tobulai dera prie grilio patiekalų, šašlykų, na, o mėgstantiems aitrumą, tikriausiai tiesiog prie visko. Jei visgi mėgstate kiek švelnesnį skonį, gamindami padažą galite išimti aitriųjų pipirų sėklytes, papildomai įdėti kitų daržovių - morkų ar svogūnų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikrai labai labai skani burokėlių mišrainė žiemai - jos paragavę norėsite skanauti dar ir dar! Mišrainė puikiai dera kaip gurmaniška užtepėlė ant skrebučių, pagrindas barščiams virti ar tiesiog garnyras prie kitų patiekalų. Skanumėlis!

Receptą rasite čia.

Be skonio šie konservai žavi ir itin paprastu gaminimo būdu ir minimaliu konservantų kiekiu, pomidorų nereikia lupti, ilgai troškinti ar kitaip plušėti. Paprikų gabalėliai puikiai sudera, o kadangi šiemet abi daržovės vėl džiugina gausa, kviečiame pabandyti šį skonių duetą.

Receptą rasite čia.

Šis gruziniškas „Satsebeli“ pomidorų padažas labai tinka prie keptos mėsos, paukštienos, šašlykų, jo galima įdėti į sriubas, troškinius, skanu ir tiesiog ant duonos užsitepti. Jis gaminamas iš pomidorų tyrės ir paprikų, paskaninamas trupučiu aitriųjų pipirų, žolelėmis, todėl jis pavyksta ypač kvapnus ir šiek tiek aštrus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kvapnus marinatas ir itin gardūs paprikų gabalėliai. Prieskonių kiekius galite pakoreguoti pagal savo skonį. Tinka ant picos, kaip garnyras, ruošiant sumuštinukus, ypač dera su pikantiškais sūriais, net į virtų burokėlių salotas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jei dar neteko ragauti vytintų slyvų, labai rekomenduoju. Kadaise džiovindama pomidorus į orkaitę įkišau ir skardą su slyvų puselėmis. Skonis taip sužavėjo, kad kiekvieną vasarą ruošiu vis daugiau. Valgome kaip gurmanišką užkandėlę, man jos taip pat labai tinka su raugintais produktais, ypač kopūstais. Likusio aliejaus irgi neišpilu, juo palaistau kepamą paukštieną, patepu iškeptą šoninę, galima naudoti salotoms.

Receptą rasite čia.

Šio džemo skonis karčiai saldus, todėl puikiai tinka prie sūrio, sviestu ištepto skrebučio ar su paukštienos patiekalais. Pagardas tikrai labai skanus ir vertas išbandyti! Naudoti tinka tiek žali, tiek nokti pradėję pomidorai.

Receptą rasite čia.

Saldainius atstojantis skanėstas smaližiams. Šiam gardumynui paruošti kantrybės tikrai prireiks, bet paragavus jo, maloniai nustebsite! Reikės vos dviejų ingredientų, o rezultatas tiesiog puikus -  toks, kaip pas mučiutę.

Receptą rasite čia.

Puiki idėja, kaip du kilogramus cukinijų sutalpintį į vieno litro stiklainį! O geriausia, kad nereikia nieko kaitinti ar virti, todėl cukinijos išlieka itin traškios. Cukinijos saldžiarūgščio skonio, jas tinka tiekti kaip garnyrą, gardinti salotas, sumuštinukus.

Receptą rasite čia.

Mėgstantiems pagardus prie mėsytės ar užkandžių, šis burokėlių čatnis paliks įspūdį. Labai skanus, spalvingas, nesunkiai paruošiamas ir tikrai sužavintis kiekvieną.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Šią puikią mišrainę galite gaminti ne tik iš voveraičių, bet ir iš kitų grybų, žiemai galite pasiruošti visą grybų mišrainių assorti su šiuo vieninteliu receptu! Labai skanu su riekele duonos, virtomis bulvėmis bei žuvies patiekalais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Reda, Miss Dish

Skanutėlis slyvų sviestas - tai lyg džemas ar uogienė, bet kitokios, švelnesnės, lyg šilkinės konsistencijos ir tekstūros, verdamas su mažiau cukraus nei uogienė, todėl ir mėgautis galima ramiau. Ruošiamas kitaip nei klasikinė uogienė, o skonis tiesiog pasakiškas! Valgyti tinka tiek su blyneliais ar kitais desertais, tiek tiesiog užtepus ant gabalėlio batono ar bandelės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Neįtikėtinai gardus ir paprastas būdas moliūgus paversti saldainiais be pridėtinio cukraus. Nors gaminimo procesas užtrunka, tačiau realaus darbo visai nedaug, daugiausiai kantrybės prireiks palaukt, kol saldainiai išdžius ir jų pagaliau galima bus paragauti. O ragauti verta!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Visai nesudėtingai ir gana greitai paruošiama mišrainė, kuri dar ir ypatingai gardi. Tinka prie karštų patiekalų, dėti į troškinius, sriubą ar mėgautis tiesiog su juodos duonos riekele. Jei norite kiek ryškesnio skonio, papildomai galite dėti truputį česnako.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Rūta

Gardų džemą galima ruošti ne tik ir žinomų uogų ir vaisių, bet ir iš cukinijų, agurkų ar net pomidorų. O šiuo džemu labai tinka gardinti sūrį, blynus ar mėsos patiekalus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Ypatingai skani mišrainė. Mišrainę galima vėsiai saugoti žiemai, bet jį tokia puiki, kad vieną savaitgalį pagaminus, kitą - pusė jau gali būti suvalgyta, tad, jei turite daug grybų, rekomenduojame jos paruošti daugiau. Puikiai tinka prie žuvies, bulvyčių ar tiesiog užsikandant riekele duonos. Daržovių proporcijas galite keisti pagal savo skonį, ar vienas kitomis, galite dėti ir paprikos, ar kopūsto, jei mėgstate aštriau, galima dėti aitraus pipiro.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus sirupas žiemai visai kaip vaikystėje - jo galima įmaišyti į arbatą ar pasiruošti šilto gėrimo - tiesiog sumaišyti karštu vandeniu. Šiuo sirupu labai tinka sulaistyti pyragų biskvitus ar spalvinti desertus - vos kelių lašelių pakanka nuspalvinti kremą ar tešlą pyragaičiams. Vyšnių lapai suteikia įdomų prieskonį, o galima ruošti ir su kitokiais, pvz., juodų serbentų, jie suteiks dar kitokį skonį!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Marinuotos paprikos su ypatingu medaus prieskoniu - jis čia labai tinka! Tokiam marinavimo būdui rinkitės standžias, dideles, nenuvytusias ir nepajuodavusias paprikas. Marinuoti tinka jas įvairiausių spalvų ar net ruošti spalvotų paprikų asorti.

Receptą rasite čia.

Nuostabūs obuolių saldainiai ir mažiems, ir dideliems smaližiams! Gardinkite recepte siūlomais ar kitais mėgstamais prieskoniais, kuriuose mėgstate su obuoliais - tiks gvazdikėliai, cinamonas, kardamonas, muskatas ar kiti kvapnūs prieskoniai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Sunku patikėti, kad tokiam gardžiam padažui paruošti pakanka morkų, svogūnų ir vos kelių pagardų. Padažas labai skanus ir ką tik paruoštas, o jei užteks kantrybės jį išsaugoti iki žiemos, labai rekomenduojame ragauti su karštais žuvies patiekalais ar tiesiog silke - skanumėlis!

Receptą rasite čia.

Ar žinojote, kad iš cukinijų galima virti uogienes? Cukinijos uogienėje įgauna visiškai naują, kitokį skonį! Šiai uogienei reikės vos kelių ingredientų ir ji užburs smaližius apelsinų aromatu...

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ši moliūgienė ypatinga - ir skoniu, ir savo ryškia oranžine spalva. Puikiai praskaidrins skonius ir spalvas šaltą žiemą ar net vėlyvą rudenį.

Receptą rasite čia.

Klasikinis vengriškas pagardas Lečo tinka kaip šaltas užkandis su duona ar kaip garnyras prie mėsos, paukštienos ar žuvies patiekalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tamsus obuolinis skanėstas, primenantis Indijos virtuvės pagardą - čatnį. Šiame recepte jis gardinamas džiovintomis slyvomis, svogūnais. Šiek tiek pikantiškas, nuostabiai derantis prie mėsos patiekalų ir sūrių.

Receptą rasite čia.

Kopūstai ir grybai - puikus derinys žiemai, kai jau nebėra šviežių daržovių, o sujungus šiuos abu skanėstus į vieną receptą rezultatas tiesiog tobulai skanus! Žiemą galima valgyti kaip garnyrą, galima pašildyti su keptais šonkauliukais, rūkytomis dešrelėmis ar tiesiog prie bulvių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus pomidorų padažas, kurio Ingrida rekomenduoja ruošti iš karto daugiau, nei jis iš sandėliuko dingsta akimirksniu.

Receptą rasite čia.

Tikriausiai daugelis mėgsta gardžius burokėlius, ypač žiemą. O ši nuostabaus skonio burokėlių mišrainė žiemai - be acto! Malonios rūgštelės mišrainei suteikia obuoliai, o papildomo skonio - morkos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kiek kitokia obuolienė - su aguonomis. Ar esate kada tokios ragavę? Vaizdas gal kiek neįprastas, bet skonis - nuostabus. Šis gardėsis tinka ir prie desertų, ir prie paukštienos, ir prie intensyvesnio skonio sūrių.

Receptą rasite čia.

Labai labai skani uogienė ir paragavus sunku suprasti iš ko ji pagaminta. Šiai uogienei pagardinti naudojamas cinamonas, tačiau tikrai neprašausite panaudodami ir daugiau įvairių prieskonių  - kardamoną, gvazdikėlius, anyžius ir kt.

Receptą rasite čia.

Maloniai aitrus padažas iš obuolių! Tiks prie mėsos ar paukštienos kepsnių, keptos žuvies. Gaminti galima iš krituolių obuolių - tai skoniui nepakenks. Svarbiausia, kad į konservuojamą padažą nepapultų puvinio, todėl obuolius reikėtų kruopščiai išpjaustyti.

Receptą rasite čia.

Yra daugybė būdų kopūstais mėgautis žiemą, o vieną iš jų mes labai rekomenduojame - gardžią kopūstų mišrainę! Mišrainė labai skani, ją ruošti tinka ir ankstyvieji, ir vėlyvieji kopūstai, mėgautis šia mišraine galima ir kaip garnyru, ir net naudoti kaip pagrindą sriubai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Vos keturi ingredientai ir prieš Jus puikuojasi nuostabus rudens gardėsis - uogienė! Ir ne bet kokia, o moliūgienė ir obuolienė viename. Obuolius ir moliūgą galite tarkuoti arba pjaustyti smulkiomis juostelėmis - priklausomai nuo to, kokios tekstūros norite, o skonis abiem atvejais nuostabus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikriausiai daugelis yra ragavę apelsinų ar imbierų džiovintų saldainių - cukatų, bet ar esate bandę jų iš cukinijų? Prireiks vos kelių ingredientų, o rezultatas maloniai nustebins visus smaližius! Darbo, ruošiant šiuos saldainiukus, visai nedaug, tereikia trupučio kantrybės. Skanių eksperimentų!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kopūstų salotos visai kaip vaikystėje - traškios, kvapnios ir labai labai skanios! Salotas galite ruošti su paprika ar be jos - kaip labiau patinka, nes abu variantai puikūs. Žiemą skanu ragauti vieną ar papjausčius šviežio svogūno ir užpylus šlakeliu aliejaus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šį padažą labai skanu valgyti prie paukštienos ar kitokios mėsos. Paruošti legvą ir puikai išsilaiko per visą žiemą! Jeigu norite visiškai vientiso padažo, prieš dėdami prieskonius, galite jį dar sutrinti virtuvės kombainu arba rankiniu elektriniu trintuvu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikus garnyras prie mėsos patiekalų, karštų buvlių ar silkės. Salotos labai gardžios, su maloniai aitriu ir pikantišku prieskoniu, jei norite intensytvesnio skonio, prieskonių kiekį galite koreguoti pagal save. Tinka saugoti žiemą! Žinoma, jei šis skanėstas neišgaruos greičiau.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gardus garnyras ar užkandis žiemai. Pagal receptą ruošiamos morkos bus minkštesnės, tad, jei norite traškesnių, jas šiek tiek trumpiau virkite. Pikantiško skonio gerbėjai gali į marinatą dėti aitriųjų pipirų, kalendros ar garstyčių sėklų. Vietoje paprasto acto galima naudoti obuolių actą, tik reikės šiek tiek daugiau, nes jis būna mažesnio rūgštingumo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstok

Vitaminų bomba žiemos slogučiams ar pirmiems gripo simptomams užklupus. Paprastai rekomenduojama uogas skinti po pirmųjų šalnų, tačiau, kaip pastebi Renata, tuomet jos būna susiraukšlėjusios ir palestos paukščių, todėl recepte rasite ir patarimų, kaip atlikti šalnos imitaciją.

Receptą rasite čia.

Kvapnus pagardas prie pagrindinių patiekalų ar užkandžiams - tvirti, bet ne kieti moliūgo gabaliukai puikiame marinate. Iš sandėliuko garuoja stiklainis po stiklainio!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Svarainiai nesuverda į vientisą masę, o lieka gabaliukais, bet jei norite vientisos džemiškos uogienės, galite sutrinti elektriniu trintuvu, tik sutrynus ir prieš pilstant į stiklainius reikėtų pakartotinai užvirinti. Žiemą labai skanu įsidėti šaukštelį į arbatą, užsidėti kelis gabalėlius ant batono su sviestu ar net ir pyragus gardinti. Beje, iš nuo virimo likusio sirupo, kurio nepanaudosite uogienei, galite išsivirti gėrimą greitam vartojimui - dėkite truputį cukraus, praskieskite trupučiu vandens, užvirinkite ir gardžiuokitės!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital