Saugome rudens gėrybes žiemai - 39 mišrainių, uogienių, padažų ir pagardų receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-09-08
Saugome rudens gėrybes žiemai - 39 mišrainių, uogienių, padažų ir pagardų receptai
@Shutterstock

Sako, kad roges reikia ruošti vasarą, taip ir skaniausius pagardus žiemai - ankstyvą rudenį! Jei medžių ir krūmų šakos dar svyra nuo vaisių ir daržovių, siūlome jų skanauti ne tik šviežių, bet ir paslėpti šiek tiek vasaros kvapo ir skonio į stiklainius!

 

Švelnaus skonio mišrainė, tobulai deranti kaip garnyras prie mėsos patiekalų, bulvių košes ar uždėti ant silkės - pirštelius apsilaižysite! Beje, ši mišrainė ruošiama be acto, visiškai pakaks natūralios obuolių rūgštelės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Klasikinis slyvų uogienės receptas su keliais papildomais prieskoniais. Pagal šį receptą išvirsite tikrą slyvienę, kurioje liks standūs slyvų gabaliukai. O jeigu norite ne slyvienės, o slyvų džemo, tada slyvų, užpylę cukrumi, papildomai nelaikykite - tiesiog viską berkite į puodą ir iškart virkite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puiki mišrainė, jei turite daug žalių ar nevisiškai prinokusių pomidorų! Tačiau nesijaudinkite, čia puikiai tiks ir prinokę pomidorai, o galite ir maišyti perpus - pusė žalių, pusė prinokusių. Mišrainė pagardinta paprikomis ir morkomis, puikiai dera prie kvapnių troškinių ar paprasčiausių kotletų - puikus paįvairinimas prie rudens ar žiemos patiekalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puiki obuolienė be cukraus, ar galite tuo patikėti? Dera ir su blyneliais, ir ant puraus varškės apkpepo ir net pyragą kepti. Tikras skanumėlis, kuriam nereikia pridėtinio cukraus ir smaližiams sveikiau.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Traški, labai skani ir visai nesudėtinga moliūgų mišrainė žiemai. Jos net nereikia kaitinti! Užtruksite, kol supjaustysite daržoves apie 20 min, tada 10 – 12 val mišrainė ilsėsis, o tada beliks sudėti į stiklainius.

Receptą rasite čia.

Labai gardi, kvapni ir stipraus skonio adžika - visiems, mėgstantiems aitriai! Padažas tobulai dera prie grilio patiekalų, šašlykų, na, o mėgstantiems aitrumą, tikriausiai tiesiog prie visko. Jei visgi mėgstate kiek švelnesnį skonį, gamindami padažą galite išimti aitriųjų pipirų sėklytes, papildomai įdėti kitų daržovių - morkų ar svogūnų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus, nostalgiškas ir aromatingas slyvų kompotas žiemai. Virti jį tinka tiek iš mėlynųjų, tiek iš raudonųjų slyvų. Gardu skanauti tiek vieną, tiek slyvutėmis iš kompoto pagardinti ledus ar pyragus. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nesudėtingai paruošiama ir labai skani cukinijų mišrainė žiemai - ji kremiškos tekstūros, todėl labai tinka ir kaip užtepėlė! Šiai mišrainei puikiai tinka didelės cukinijos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jeigu dar nesate ragavę cukinijų ir burokėlių derinio, rekomenduojame išbandyti! Šie puikūs burokėliai su cukinijomis dera ir kaip garnyras, ir kaip pagrindams kvapniems barščiams. Derinys gali pasirodyti netikėtas, bet tikrai labai gardus.

Receptą rasite čia.

Šis gruziniškas „Satsebeli“ pomidorų padažas labai tinka prie keptos mėsos, paukštienos, šašlykų, jo galima įdėti į sriubas, troškinius, skanu ir tiesiog ant duonos užsitepti. Jis gaminamas iš pomidorų tyrės ir paprikų, paskaninamas trupučiu aitriųjų pipirų, žolelėmis, todėl jis pavyksta ypač kvapnus ir šiek tiek aštrus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kvapnus marinatas ir itin gardūs paprikų gabalėliai. Prieskonių kiekius galite pakoreguoti pagal savo skonį. Tinka ant picos, kaip garnyras, ruošiant sumuštinukus, ypač dera su pikantiškais sūriais, net į virtų burokėlių salotas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikrai labai labai skani burokėlių mišrainė žiemai - jos paragavę norėsite skanauti dar ir dar! Mišrainė puikiai dera kaip gurmaniška užtepėlė ant skrebučių, pagrindas barščiams virti ar tiesiog garnyras prie kitų patiekalų. Skanumėlis!

Receptą rasite čia.

Saldainius atstojantis skanėstas smaližiams. Šiam gardumynui paruošti kantrybės tikrai prireiks, bet paragavus jo, maloniai nustebsite! Reikės vos dviejų ingredientų, o rezultatas tiesiog puikus -  toks, kaip pas mučiutę.

Receptą rasite čia.

Šią puikią mišrainę galite gaminti ne tik iš voveraičių, bet ir iš kitų grybų, žiemai galite pasiruošti visą grybų mišrainių assorti su šiuo vieninteliu receptu! Labai skanu su riekele duonos, virtomis bulvėmis bei žuvies patiekalais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Reda, Miss Dish

Skanutėlis slyvų sviestas - tai lyg džemas ar uogienė, bet kitokios, švelnesnės, lyg šilkinės konsistencijos ir tekstūros, verdamas su mažiau cukraus nei uogienė, todėl ir mėgautis galima ramiau. Ruošiamas kitaip nei klasikinė uogienė, o skonis tiesiog pasakiškas! Valgyti tinka tiek su blyneliais ar kitais desertais, tiek tiesiog užtepus ant gabalėlio batono ar bandelės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Neįtikėtinai gardus ir paprastas būdas moliūgus paversti saldainiais be pridėtinio cukraus. Nors gaminimo procesas užtrunka, tačiau realaus darbo visai nedaug, daugiausiai kantrybės prireiks palaukt, kol saldainiai išdžius ir jų pagaliau galima bus paragauti. O ragauti verta!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Visai nesudėtingai ir gana greitai paruošiama mišrainė, kuri dar ir ypatingai gardi. Tinka prie karštų patiekalų, dėti į troškinius, sriubą ar mėgautis tiesiog su juodos duonos riekele. Jei norite kiek ryškesnio skonio, papildomai galite dėti truputį česnako.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Rūta

Puiki svarainių uogienė žiemai be kaitinimo - taip ir darbo mažiau ir išlieka daugiau vitaminų. Tinka gardinti arbatą, košę, ar tiesiog pasmaližiauti šaukštelį. Svarainių skonis ypatingas, tikime, kad Jums ši uogienė labai patiks!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Pomidorų kepimas šiam padažui priduoda ypatingo skonio bei aromato. Išbandykite ir įsitikinkite patys! Toks padažas labai skanu su makaronais, pica ir kitais patiekalais.

Receptą rasite čia.

Labai skanus sirupas žiemai visai kaip vaikystėje - jo galima įmaišyti į arbatą ar pasiruošti šilto gėrimo - tiesiog sumaišyti karštu vandeniu. Šiuo sirupu labai tinka sulaistyti pyragų biskvitus ar spalvinti desertus - vos kelių lašelių pakanka nuspalvinti kremą ar tešlą pyragaičiams. Vyšnių lapai suteikia įdomų prieskonį, o galima ruošti ir su kitokiais, pvz., juodų serbentų, jie suteiks dar kitokį skonį!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nuostabūs obuolių saldainiai ir mažiems, ir dideliems smaližiams! Gardinkite recepte siūlomais ar kitais mėgstamais prieskoniais, kuriuose mėgstate su obuoliais - tiks gvazdikėliai, cinamonas, kardamonas, muskatas ar kiti kvapnūs prieskoniai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puiki burokėlių mišrainė žiemai, tinka valgyti ir kaip garnyras ir kaip pagrindinis patiekalas su virtomis bulvėmis. Švelnesniam skoniui galite paprastą actą pakeisti obuolių actu, tik tada jo gali reikėti pilti kiek daugiau - tiesiog ragaukite ir žiūrėkite, ar patinka skonis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus naminis obuolių sūris smaližiams, o kepimas orkaitėje sutaupys laiko prie viryklės. Puikus receptas, jei norite klasikinį skanėstą atrasti naujai! Riekelė tokio skanėsto patiks smaližiams!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Sunku patikėti, kad tokiam gardžiam padažui paruošti pakanka morkų, svogūnų ir vos kelių pagardų. Padažas labai skanus ir ką tik paruoštas, o jei užteks kantrybės jį išsaugoti iki žiemos, labai rekomenduojame ragauti su karštais žuvies patiekalais ar tiesiog silke - skanumėlis!

Receptą rasite čia.

Ar žinojote, kad iš cukinijų galima virti uogienes? Cukinijos uogienėje įgauna visiškai naują, kitokį skonį! Šiai uogienei reikės vos kelių ingredientų ir ji užburs smaližius apelsinų aromatu...

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Klasikinis vengriškas pagardas Lečo tinka kaip šaltas užkandis su duona ar kaip garnyras prie mėsos, paukštienos ar žuvies patiekalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nuostabi aronijų uogienė tiesiai iš vaikystės! Labai skanu šia aronijų ir obuolių uogiene gardinti pyragus ar tiesiog maišyti su vandeniu gardžiam gėrimui paruošti, taip pat tinka ir ant blynelių ar pertepti biskvitus. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tamsus obuolinis skanėstas, primenantis Indijos virtuvės pagardą - čatnį. Šiame recepte jis gardinamas džiovintomis slyvomis, svogūnais. Šiek tiek pikantiškas, nuostabiai derantis prie mėsos patiekalų ir sūrių.

Receptą rasite čia.

Ypatingai skani mišrainė. Mišrainę galima vėsiai saugoti žiemai, bet jį tokia puiki, kad vieną savaitgalį pagaminus, kitą - pusė jau gali būti suvalgyta, tad, jei turite daug grybų, rekomenduojame jos paruošti daugiau. Puikiai tinka prie žuvies, bulvyčių ar tiesiog užsikandant riekele duonos. Daržovių proporcijas galite keisti pagal savo skonį, ar vienas kitomis, galite dėti ir paprikos, ar kopūsto, jei mėgstate aštriau, galima dėti aitraus pipiro.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai kvapnus ir šiek tiek gazuotas naminis obuolių actas. Šį actą galima naudoti tuose receptuose, kur tinka ir pirktinis: ir sriubai, ir pyragams, ir salotų užpilams bei padažams, ir kur tik sugalvosite... Beje, actas labai tinks ir daržovėms marinuoti.

Receptą rasite čia.

Kopūstai ir grybai - puikus derinys žiemai, kai jau nebėra šviežių daržovių, o sujungus šiuos abu skanėstus į vieną receptą rezultatas tiesiog tobulai skanus! Žiemą galima valgyti kaip garnyrą, galima pašildyti su keptais šonkauliukais, rūkytomis dešrelėmis ar tiesiog prie bulvių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus pomidorų padažas, kurio Ingrida rekomenduoja ruošti iš karto daugiau, nei jis iš sandėliuko dingsta akimirksniu.

Receptą rasite čia.

Tikriausiai daugelis mėgsta gardžius burokėlius, ypač žiemą. O ši nuostabaus skonio burokėlių mišrainė žiemai - be acto! Malonios rūgštelės mišrainei suteikia obuoliai, o papildomo skonio - morkos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai aromatingas, kvapnus ir be galo skanus slyvų džemas. Cukraus kiekį galite koreguoti pagal slyvų saldumą ir savo skonį. Šokoladą rinkitės juodą, su kuo didesniu kakavos procentu, kokybišką.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kiek kitokia obuolienė - su aguonomis. Ar esate kada tokios ragavę? Vaizdas gal kiek neįprastas, bet skonis - nuostabus. Šis gardėsis tinka ir prie desertų, ir prie paukštienos, ir prie intensyvesnio skonio sūrių.

Receptą rasite čia.

Maloniai aitrus padažas iš obuolių! Tiks prie mėsos ar paukštienos kepsnių, keptos žuvies. Gaminti galima iš krituolių obuolių - tai skoniui nepakenks. Svarbiausia, kad į konservuojamą padažą nepapultų puvinio, todėl obuolius reikėtų kruopščiai išpjaustyti.

Receptą rasite čia.

Tai tikras "antigripinas" šaltuoju sezonu. Savi agurkai su dideliu česnako kiekiu. Iš normos pavyks 6 po 0,7 l stiklainiai. 

Receptą rasite čia.

Labai labai skani uogienė ir paragavus sunku suprasti iš ko ji pagaminta. Šiai uogienei pagardinti naudojamas cinamonas, tačiau tikrai neprašausite panaudodami ir daugiau įvairių prieskonių  - kardamoną, gvazdikėlius, anyžius ir kt.

Receptą rasite čia.

Yra daugybė būdų kopūstais mėgautis žiemą, o vieną iš jų mes labai rekomenduojame - gardžią kopūstų mišrainę! Mišrainė labai skani, ją ruošti tinka ir ankstyvieji, ir vėlyvieji kopūstai, mėgautis šia mišraine galima ir kaip garnyru, ir net naudoti kaip pagrindą sriubai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Vos keturi ingredientai ir prieš Jus puikuojasi nuostabus rudens gardėsis - uogienė! Ir ne bet kokia, o moliūgienė ir obuolienė viename. Obuolius ir moliūgą galite tarkuoti arba pjaustyti smulkiomis juostelėmis - priklausomai nuo to, kokios tekstūros norite, o skonis abiem atvejais nuostabus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Grybai ir kopūstai - puikus derinys, ypač žiemai, kai ne taip paprasta mėgautis šviežiomis daržovėmis. Šis skanėstas tinkas ir kaip garnyras tiesiai iš stiklainio, tiek šiek tiek pašildyti ir patiekti su bulvėmis, rūkytomis dešrelėmis ar orkaitėje keptais šonkauliais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Ši moliūgienė ypatinga - ir skoniu, ir savo ryškia oranžine spalva. Puikiai praskaidrins skonius ir spalvas šaltą žiemą ar net vėlyvą rudenį.

Receptą rasite čia.

Tikriausiai daugelis yra ragavę apelsinų ar imbierų džiovintų saldainių - cukatų, bet ar esate bandę jų iš cukinijų? Prireiks vos kelių ingredientų, o rezultatas maloniai nustebins visus smaližius! Darbo, ruošiant šiuos saldainiukus, visai nedaug, tereikia trupučio kantrybės. Skanių eksperimentų!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kopūstų salotos visai kaip vaikystėje - traškios, kvapnios ir labai labai skanios! Salotas galite ruošti su paprika ar be jos - kaip labiau patinka, nes abu variantai puikūs. Žiemą skanu ragauti vieną ar papjausčius šviežio svogūno ir užpylus šlakeliu aliejaus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šį padažą labai skanu valgyti prie paukštienos ar kitokios mėsos. Paruošti legvą ir puikai išsilaiko per visą žiemą! Jeigu norite visiškai vientiso padažo, prieš dėdami prieskonius, galite jį dar sutrinti virtuvės kombainu arba rankiniu elektriniu trintuvu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Marinuotos paprikos su ypatingu medaus prieskoniu - jis čia labai tinka! Tokiam marinavimo būdui rinkitės standžias, dideles, nenuvytusias ir nepajuodavusias paprikas. Marinuoti tinka jas įvairiausių spalvų ar net ruošti spalvotų paprikų asorti.

Receptą rasite čia.

Ryškaus skonio marinuoti moliūgai žiemai - puikus garnyras prie karštų mėsos patiekalų, silkės, tiesiog bulvyčių ar net su duonos riekele!

Receptą rasite čia.

Puikus garnyras prie mėsos patiekalų, karštų buvlių ar silkės. Salotos labai gardžios, su maloniai aitriu ir pikantišku prieskoniu, jei norite intensytvesnio skonio, prieskonių kiekį galite koreguoti pagal save. Tinka saugoti žiemą! Žinoma, jei šis skanėstas neišgaruos greičiau.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gardus garnyras ar užkandis žiemai. Pagal receptą ruošiamos morkos bus minkštesnės, tad, jei norite traškesnių, jas šiek tiek trumpiau virkite. Pikantiško skonio gerbėjai gali į marinatą dėti aitriųjų pipirų, kalendros ar garstyčių sėklų. Vietoje paprasto acto galima naudoti obuolių actą, tik reikės šiek tiek daugiau, nes jis būna mažesnio rūgštingumo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstok

Vitaminų bomba žiemos slogučiams ar pirmiems gripo simptomams užklupus. Paprastai rekomenduojama uogas skinti po pirmųjų šalnų, tačiau, kaip pastebi Renata, tuomet jos būna susiraukšlėjusios ir palestos paukščių, todėl recepte rasite ir patarimų, kaip atlikti šalnos imitaciją.

Receptą rasite čia.

Kvapnus pagardas prie pagrindinių patiekalų ar užkandžiams - tvirti, bet ne kieti moliūgo gabaliukai puikiame marinate. Iš sandėliuko garuoja stiklainis po stiklainio!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikrai taip, skanutėlį vaisių sūrį galima paruošti ne tik iš obuolių! Pastovėjęs jis bręsta ir skanėja, kaip ir obuolių sūris. Galite gardinti pačiais įvairiausias priedais - cinamonu, riešutais, džiovintų vaisių gabaliukais ar kaip tik norisi.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shuttertock

Rauginti moliūgai jokia naujiena pietų šalyse, pavyzdžiui, Gruzijoje.  Kaip rašo Renata, jie puikiai gali pakeisti raugintus agurkus, juos galima naudoti lygiai taip pat. Taupydami laiką, galite rinktis pirktinį prieskonių mišinį konservavimui, tačiau nepamirškite šviežio česnako!

Receptą rasite čia.

Svarainiai nesuverda į vientisą masę, o lieka gabaliukais, bet jei norite vientisos džemiškos uogienės, galite sutrinti elektriniu trintuvu, tik sutrynus ir prieš pilstant į stiklainius reikėtų pakartotinai užvirinti. Žiemą labai skanu įsidėti šaukštelį į arbatą, užsidėti kelis gabalėlius ant batono su sviestu ar net ir pyragus gardinti. Beje, iš nuo virimo likusio sirupo, kurio nepanaudosite uogienei, galite išsivirti gėrimą greitam vartojimui - dėkite truputį cukraus, praskieskite trupučiu vandens, užvirinkite ir gardžiuokitės!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital