Žiemos šventėse slypi prisiminimai, nostalgiški ir tradiciniai patiekalai, kurie yra nepamainoma klasika ant stalų. Šiame straipsnyje dalinamės įvairiais receptais, kurie papildys jūsų Kūčių vakarą tiek tradiciniais, tiek naujoviškais gardumynais, bet visi jie be mėsos ir pieno produktų.
Rasite net 29 nostalgiją keliančių iki šiuolaikiškų užkandžių idėjas, kurias galėsite lengvai pasigaminti savo virtuvėje. Leiskitės į kulinarinę kelionę, kurioje senovės tradicijos susitinka su šiuolaikiniu kūrybingumu, ir atraskite naujus skonius Kūčių vakaro stalui bei prisminkite klasikinius.
Labai skani ir soti veganiška užtepėlė. Ją galima naudoti sumuštiniais, taip pat tinka dėti ir į suktinukus ar tortilijas, ant kitos mėgstamos duonos ar valgyti vieną.
Puikiai tiks šventiniam stalui na, ar kai užsinorėsite gardaus užkandžio. Itin lengva paruošti, neužima daug laiko, o skanu beprotiškai. Beje, jei nemėgstate aštriau, galite naudoti ir paprastą pomidorų padažą.
Labai purios ir skanutėlės mielinės spurgytės, kurios puikiai tiks tiek Kūčioms, tiek Kalėdoms! Skanios ir šiltos, ir atvėsusios. Ruošti galima su džiovintais miško grybais ar tiesiog pievagrybiais.
Kūčioms šis receptas nuostabiai tiks. Labai tinka tiekti kaip vieną iš karštų patiekalų, bet skanūs ir atvėsę. Sotūs, gardūs, o geriausia, kad paruošiami labai paprastai. O ir prireiks vos kelių ingredientų.
Tokio gardaus užkandžio tiesiog neįmanoma nepasigaminti! Nustebinsite visus artimuosius ir draugus. Ypač patiks tiems, kurie mėgsta silkę. Puiki idėja užkandžių stalui ar kai norisi nustebinti šeimą.
Labai skani,soti ir puikiai subalansuoto skonio silkė, kurią nesunkiai pasiruoš kiekvienas. Jei nemėgstate razinų, žinoma, galite jų nedėti ar pakeisti didesniu spanguolių kiekiu. Puikiai tiks Kūčių stalui.
Labai greitas receptas tiek kasdienai, tiek šventei. Tai toks pažįstamas skonis kiekvieno gomuriui, bet kiek kitaip patiektas ir pagardintas neįmantriais priedais. Kartais tik to ir reikia, kad pažįstami patiekalai įgautų naują puikų atspalvį ir patiekti kaipmat dingtų nuo stalo.
Labai greita, nieko minkyti nereikia, tik paruošiame įdarą, suklojame tešlą į keksiukų formeles, sudedame įdarą ir paliekame darbą orkaitei. Vėliau lieka tik mėgautis. Šie keksiukai-pyragėliai gardūs tiek šilti, tiek atvėsę.
Tai puiki užtepėlė Kūčioms ar Kalėdų stalui. Jei ruošite Kalėdų ar kitų švenčių stalui, papildomai galima įberti tarkuoto kietojo sūrio. Užtepėlė gardinta krapais, bet galima naudoti ir petražoles ar kalendrą, ar kitus mėgstamus žalumynus. Skanu tepti ant krekerių, duoniukų, paskrudinto batono ar duonos riekelių.
Labai skanios, sočios, maloniai traškios salotos. Beje, jei norisi pikantiškesnio varianto ir gaminsite ne Kūčioms, vietoje aliejaus galima dėti majonezą. Na, bet paragavę suprasite, jog nieko netrūksta!
Užkandžiai tikrai gali būti labai žavūs, bet paruošiami greitai ir be galo paprastai. Būtent tokia yra ir ši užkandėlė - pagaminama iš paprastų ingredientų, bet tikrai papuoš kiekvieną stalą sodriomis spalvomis ir pradžiugins puikiu skoniu.
Šie pyragėliai atitinka visus Kūčių patiekalų reikalavimus, tad puikiai tiks šventiniam stalui. Nors įdarui naudojame rudenį mus taip gausiai apdovanojusias gėrybes, pyragėlius galima įdaryti ir smulkintais pievagrybiais, raugintais kopūstais, obuoliene, permaltų aguonų-cukraus įdaru. Iš tešlos galite formuoti ir mažas spurgytes ar koldūniukų dydžio pyragėlius bei juos kepti įkaitintame aliejuje. Jeigu kepsite juos ne Kūčioms, rekomenduojame augalinį pieną keisti paprastu, aliejų – sviestu, papildomai į tešlą įmušti kiaušinį bei prieš pašaunant į orkaitę paplaktu kiaušiniu aptepti pyragėlių viršų.
Skrudinta duonos riekelė, kremiška skumbrės užtepėlė su švelnia obuolio nata - skonių derinys, kuriam sunku atsispirti. Paprasta paruošti, vos keli neįmantrūs ingredientai, o kiekvienas sumuštinukas nuo stalo išgaruos akimirksniu.
Šios salotos ruošiamos iš nevirtų burokėlių, tad yra traškios ir labai gardžios. Jos ne tik puikaus skonio, bet ir spalvingos, tad puikiai papuoš šventinį stalą ar bus tobulas garnyras prie mėgiamų patiekalų.
Kai norisi ant šventinio stalo patiekti nesudėtingą, bet gardų užkandį, šis tam puikiai tiks. Tinka ir Kūčioms, tik rinkitės veganišką majonezą (būna daugelyje parduotuvių). Paruošti labai paprasta, ingredientai taupūs ir tikrai neįmantrūs, o prireiks vos 15 minučių. Skonių derinys daugeliui pažįstamas ir daugumos pamėgtas - svogūnai, pievagrybiai ir silkė. Tikras tobulumas paprastume. Idėją atradau vienoje grupėje internete ir iš karto nusprendžiau pabandyti kiek pakeisdama pagal savo skonį.
Daržovių apkepimas orkaitėje išryškina jų skonį ir natūralų salstelėjimą, kuris derinyje su silkės sūrumu ir apelsinų gaiva sukuria tikrai puikų Kūčių patiekalą. Šįkart daržoves naudojau tik burokėlį ir morką, bet kartais dar drauge kepu moliūgą ir/ar pastarnoką ar kaliaropę.
Gardi, maistinga ir greitai pagaminama užtepėlė. Jai nereikia pieno produktų, tad puikiai tiks ne tik norintiems išbandyti naujus skonius ar vengiantiems laktozės, bet ir Kūčių stalui. Tai yra bazinis receptas kuris puikus jau savaime, bet juo varijuokite drąsiai - įmaišykite saulėje džiovintų pomidorų, įpsauskite skiltelę česnako, įpjaustykite kaparėlių - kaskart ši užtepėlė gali būti vis kitokia.
Be galo skani silkė, kurios receptą išmokau iš draugo mamos, o ši - iš savo mamos. Džiovintų abrikosų saldumas šiame recepte tobulai susijungia su silkės sūrumu bei švelnia obuolių acto rūgštele. Svarbu - būtinai leiskite taip paruoštai silkei pastovėti bent keletą valandų, nes būtent skoniams susiliejus atsiskleidžia visas šio patiekalo puikumas.
Traški tešlos plutelė ir minkštutė, sultinga žuvis - labai skanūs kepsneliai! Beje, jie skanūs ne tik šilti, bet ir atvėsę, todėl galima ruošti ir iš anksto.
Tikrai skanios, gaivios ir lengvai pagaminamos salotos, tinkamos ir šventei, ir kasdienai. Kūčioms jas galima ruošti su aliejimumi arba galima su naminiu majonezu be kiaušinių ir pieno, kurio receptas čia. O Kalėdoms ar kitai progai joms puikiai tinka jogurto ar majonezo padažas.
Silkė žavi tuo, kad ji negali pabosti, nes ją galima ruošti su įvairiausiais puikiais marinatais, gaminti salotas ir dar daug daugiau. O silkė ir saulėje džiovinti pomidorai tikrai yra puiki skonių kombinacija. Skanu, nesudėtinga pagaminti ir beprotiškai skanu. Riešutų galima nedėti, jei nemėgstate, bus gardu ir be jų, bet labai tinka, nes uteikia ne tik papildomą skonio gamą, bet ir malonaus traškesio.
Šios užkandėlės yra ne tik greitai pagaminamos ir žaviai atrodančios, bet ir labai maistingos. Jei saldžias bulves pjaustysite apskritimais, paruošite šventiniam stalui ar vakarui su draugais tinkamas vieno kąsnio užkandėles, o jei pjausite išilgai, bus puiki beglitimė sumuštinio alternatyva. Tad mažiau kalbų, daugiau darbų, pradedam!
Spalvinga idėja modernesmėms Kūčioms ar Kalėdų stalui. Šių ingredientų derinys tiesiog tobulas, o padažas suteikia malonaus skonio natą ir drėgnumą. Beje, jei ruošite ne vegetarišką variantą, šias salotas papildomai tinka pagardinti fetos arba ožkos sūriais ar lašiša ar vytinto kumpio riekelėmis.
Šie kąsneliai yra viena greičiausiai paruošiamų šventinių užkandėlių. Tereikia suraikyti agurką, su prieskoniais sutrinti avokadą ir labai trumpai pakepti krevetes. Viskam pakaks vos 15-20 minučių, o ragautojai liks sužavėti tiek šių kąsnelių skonio, tiek išvaizdos.
Silkė pagardinta obuoliais, svogūnais ir marinuotais agurkėliais ne tik labai skani, bet ir šventiškai atrodo patiekiama. Marinuotus agurkus galima keisti raugintais, svogūnus - porais.
Labai paprastas receptą, kaip pagaminti ypatingai skanią silkę! Silkė ir džiovinti vaisiai - puikus derinys, jei dar nesate ragavę, rekomenduojame išbandyti!
Šie suktinukai spalvingi, nesudėtingai pagaminami ir draugiški vengiantiems gyvulinės kilmės produktų. Anakardžių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė, kuri naudojama suktinukų įdarui, labai universali. Ją tinka tepti ant duonelės, galima ja įdaryti užkandinius krepšelius ar šaukštelius arba perpus sumaišius su graikišku jogurtu kabinti daržovių lazdelėmis.
Šventinio stalo pažiba gali tapti ir nesudėtingai paruošiami, bet labai gardūs burokėliai. Sotūs, žavingi ir tikrai sužavės kiekvieną. Skanu ragauti tiek šiltus, tiek jau atvėsusius.
Šie sumuštinukai gaivūs, spalvingi ir turtingo skonio. Alyvuogės jiems suteikia dar daugiau skonio natų, bet jei jų neturite ar nemėgstate, galite nedėti. Duonos riekelės skrudintos karšto oro gruzdintuve, nes taip greičiau bei patogiau, bet vietoje jos tiks ir orkaitė ar tiesiog sausa keptuvė.
Vos 3 ingredientų skanėstas! Gardžiosios silkės paskanauti pakaks 6 ragautojams, o jei svečių laukiate daugiau, ingredientų atitinkamai dvigubinkite ar trigubinkite. Skanauti galima iš karto arba bus dar skaniau, jei silkė bent kelias valandas pastovi ir visi skoniais susijungia! Skanaus!
Labai greita ir gardi silkės užkandėlė su burokėliais ir puikia, kremiška pupelių užtepėle. Puošiame daigais, bet jie nebūtini, bus labai skanu ir be jų!
Ši sikė tikrai bus Kūčių stalo pažiba. Labai gardi, neįprasta, šiek tiek gurmaniška ir tikrai nesudėtingai pagaminama! Jeigu džiovintos spanguolės, kurias naudosite gaminimui, kietokios, jas galite prieš gamindami valandėlę pamirkyti vandenyje, jog truputį suminkštėtų. O jeigu neturite ar nemėgstate spanguolių, jas drąsiai galite keisti razinomis ar džiovintomis slyvomis.
Humusas išgyvena tikrą renesansą. Jo paragauti siūlo ne vieno restorano meniu, o maisto tinklaraštininkai dalinasi pačiomis įvairiausiomis jo variacijomis. Humusas yra Artimųjų rytų virtuvės perlas, gaminamas iš avinžirnių. Tai produktas, kuris šaldytuve puikiai išsilaiko 5 dienas. Jį galima tepti ant sumuštinių vietoje sviesto, valgyti kaip užkandį su daržovių ar duonos lazdelėmis arba naudoti kaip padažą. Galimybių daug ir šis produktas tikrai palengvina sveiką mitybą savaitės metu. Humusą galima patiekti ir tiesiog kaip užkandį, kartu su duonos lazdelėmis ar pita, daržovėmis. Patiekus su daržovėmis tai bus ne tik ypatingai skanus, bet ir maistingas užkandis.
Gardžioji silkė - šventinio stalo pažiba! Pagaminti labai paprasta, spanguolių rūgštelė atgaivina. Džiovintas spanguoles patariame pamirkyti, kad nebūtų kietos, jas galite pakeisti ir šviežiomis spanguolėmis ar kitokiam skoniui - razinomis arba džiovintomis slyvomis!
Gaivi ir labai skani užkandėlė su lašiša ir agurkais - lyg maži sumuštinukai be duonos. Jei neturite juodojo sezamo, bus labai skanu ir su paprastu. Užkandėlei galite naudoti sūdytą ar rūkytą lašišą.
Gardžioji silkutė su puikiu česnakinių pievagrybių pagardu! Jei dar nesate tokios dar ragavę, siūlome būtinai išbandyti. Skanaujame su virtomis bulvėmis ar riekele duonos.