Tobulas naminis humusas - receptas žingnis po žigsnio + 3 skoniai!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Humusas

Humusas išgyvena tikrą renesansą. Jo paragauti siūlo ne vieno restorano meniu, o maisto tinklaraštininkai dalinasi pačiomis įvairiausiomis jo variacijomis. Humusas yra Artimųjų rytų virtuvės perlas, gaminamas iš avinžirnių. 

 

Aš taip pat esu didelė humuso gerbėja, jį gaminu beveik kiekvieną savaitę. Vadinu jį savaitės paruoštuku, nes tai produktas, kuris šaldytuve puikiai išsilaiko 5 dienas. Jį galima tepti ant sumuštinių vietoje sviesto, valgyti kaip užkandį su daržovių ar duonos lazdelėmis arba naudoti kaip padažą. Galimybių daug ir šis produktas tikrai palengvina sveiką mitybą savaitės metu. Humusą galima patiekti ir tiesiog kaip užkandį, kartu su duonos lazdelėmis ar pita, daržovėmis. Patiekus su daržovėmis tai bus ne tik ypatingai skanus, bet ir maistingas užkandis.

 

Humusą paruošti galima per kelias minutes ir jis visada skanus, tačiau, žinant kelis triukus, galima paruošti nuostabaus skonio ir šilkinės tekstūros humusą. Žingsnis po žingsnio parodysiu, kaip pagaminti būtent tokį tobulą šilko švelnumo skanumyną. 


 

Klasikiniam humusui reikės:

 


 

  • 1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių (tinka ir virti avinžirniai)
  • 2 - 4 šaukštų skysčio nuo konservuotų avinžirnių (tinka ir vanduo)
  • 2 šaukštų sezamų pastos tahini
  • 2 šaukštų  alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 1 skiltelės česnako
  • 1⁄2 šaukštelio druskos
  • 1⁄4 šaukštelio pipirų
  • 1⁄2 šaukštelio malto kumino (nebūtina)

 

Ko gero, visi minimi produktai jums daugiau mažiau pažįstami, nebent tahini skamba egzotiškai. Tahini yra sezamų sėklų pasta, kuri humusui suteikia ypatingo Artimųjų Rytų prieskonio. Visgi, skaniam humusui tahini pasta nėra būtina, tad ją galite tiesiog praleisti, vietoje jos naudojant šiek tiek daugiau kitų skystų ingredientų. Tačiau, jei lankysitės didesniame prekybos centre, jame tikrai rasite šio produkto (dairykitės užsienio virtuvių skyriuje arba ekologiškų prekių skyriuje).

 

Svarbus momentas gaminant tobulą humusą yra konservuotų avinžirnių skystis. Gali pasirodyti keista, tačiau tai labai universlus, veganiškoje mityboje itin dažnai naudojamas ingredientas, angliškai vadinamas aquafaba. Šis skystis tekstūra panašus į kiaušinio baltymus, jį galima išplakti iki standžių putų ir net iškepti morengą. Humusui jis suteikia ypatingai kreminės tekstūros, švelnumo. Vietoje jo galima tiesiog naudoti vandenį ir viskas vyks puikiai, bet jei gaminate humusą iš konservuotų avinžirnių, neišpilkite šio skysčio ir būtinai panaudokite gamindami.
 

 

Pradedam!

 

1. Nulupame avinžirnių odeles. Šis žingsnis yra pats svarbiausias, norint pagaminti nuostabios kreminės tekstūros humusą – reikia pašalinti avinžirnių odeles. Odeles pašalinsite lengvai spausdami avinžirnį tarp pirštų. Tai labai lengva, bet užtrunka geras 10 - 15 minučių. Šis žingsnis nėra būtinas, bet tik be odelių galima pagaminti itin kreminės tekstūros humusą be jokių gumulėlių. Bet, jei taupote laiką, humusas pavyks ir naudojant avinžirnius su odelėmis. 



 

2. Dedame į trintuvą. Visus ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą. Pradžioje pilkite 2 šaukštus skysčio nuo konservuotų avinžirnių (arba vandens). 

 


 

3. Triname. Sutrinkite viską iki vientisos masės. Jei humusas atrodo per tirštas, vis po truputį pridėkite skysčio, taip reguliuodami humuso tirštumą iki kol pasieksite savo norimą tekstūrą. 



Štai taip paprasta ir nuostabus maistingas užkandis paruoštas! Jei valgysite būtent taip, t.y. kaip užkandį, dėkite humusą į indelį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ant viršaus galite pabarstyti sėklų ar žolelių. 

 


 

Jei humusą norite naudoti kaip sveiką užkandį visai savaitei, perdėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve iki 5 dienų. Taip pat galima ir užšaldyti!
 

 

Humuso variacijos

 

Na o dabar smagioji dalis! Aprašytas humuso receptas yra klasikinis, tačiau jį galima naudoti kaip bazę patiems įvairiausiems humuso skoniams ir spalvoms sukurti. Būkite kūrybingi - panaudoti galima beveik visas jūsų mėgstamas daržoves, žoleles. Pavyzdžiui, jei papildomai į smulkintuvą įdėsite kelis saulėje džiovintus pomidorus ir šviežio baziliko, turėsite itališko aromato humusą. Taip pat visada gera mintis panaudoti sezonines, lokalias daržoves. Orkaitėje kepate moliūgą? Dalį jo panaudokite humusui ir turėsite moliūginę variaciją. 

 


 

Rožinis humusas nuotraukoje papildomai pagardintas vienu virtu burokėliu ir 50 g. ožkos sūrio. Sūrio galima ir visai nedėti, tačiau ožkos sūris su burokėliu dera tobulai ir taip sukuriamas nepaprastai gardus rožinis humusas. 

 


 

Žalias humusas nuotraukoje papildytas puse avokado, laimo sultimis ir sauja šviežios kalendros lapelių. Šią varaciją vadinu guacahumusu (gvakamolė + humusas). Avokadas suteikia humusui papildomo švelnumo ir gerųjų riebalų. Ši humuso variacija tikrai patiks meksikietiškų skonių ir gvakamolės mylėtojams. 



 

Skanių eksperimentų!

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (4)
Lukas
2023-02-11 09:45
Rašant receptus, kiekvienas papildomas žodis yra nereikalingas! ATSAKYTI
Raminta
2023-02-07 15:16
2 kartus gaminau. iš virtu avinžirniu. neina sublenderiuot kietas gaunasi :) labai daug skysčio dadėti reikia.
antra karta dejau mažiau avinžirniu ir dar avokada papildomai. vistiek sunkiai trynes su tiek skysčio kiek recepte :) ATSAKYTI
Kristina
2022-08-09 20:43
Darant pagal receptą labai sūru :( ATSAKYTI
Giedre
2020-12-15 17:01
Graikiskas jogurtas dedasi taip pat ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital