Veganiškas majonezas be kiaušinių ir pieno produktų

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 30)
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 30)
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Autorius apie receptą: Puikaus skonio, tobulai kremiškas ir tirštas majonezas, kurį paruošite per keletą minučių. Užtikrinu, niekas neatspės, iš ko jis pagamintas, bet nuo stalo dings tikrai Puikaus skonio, tobulai kremiškas ir tirštas majonezas, kurį paruošite per keletą minučių. Užtikrinu, niekas neatspės, iš ko jis pagamintas, bet nuo stalo dings tikrai greitai. Pats avinžirnių skysčio (angliškai vadinamo "aquafaba") majonezo išradimas tikrai ne mano, ši idėja klajoja po internetą jau keletą metų. Aš tiesiog pateikiu savo mėgstamiausią variantą bei propocijas, nes šis reikalas tiesiog per geras nesklisti plačiau :) (...daugiau) Dovilė, BeDietu.lt
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
180 mililitrų aliejaus (apytikriai)
2 šaukštai skysčio nuo konservuotų avinžirnių (arba nuo baltų pupelių)
1 šaukštas obuolių acto (arba 2 a.š. citrinų sulčių)
2 šaukšteliai garstyčių (naudoju Dijon)
1 šaukštelis klevų sirupo (arba kitokio saldumo)
šiek tiek druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1.
Į elektrinio plaktuvo, skirto plakti tirštiems kokteiliams, indą supilu skystį nuo konservuotų avinžirnių, obuolių actą, dijon garstyčias, klevų sirupą ir įberiu žiupsnelį druskos. Trumpai paplaku mažu greičiu tik kad ingredientai susijungtų.
2.
Tada plaktuvui sukantis mažiausiu greičiu pamažu neskubėdama pilu aliejų (jį rinkitės neutralaus skonio, jokiu būdu ne ekstra virgin, nes majonezas apkars).
3.
Pamažu majonezas ims tirštėti. Kuo daugiau aliejaus pilsite, tuo tirštesnis majonezas bus. Aš paprastai aliejaus kiekio net nematuoju - tiesiog pilu iš akies tol, kol majonezo tirštumas man patinka.
4.
Viskas, galite skanauti! Arba sukrėsti į stiklainiuką ir dėti į šaldytuvą. Laikomas šaldytuvo apačioje toliau nuo durelių šis veganiškas majonezas man puikiai išsilaiko apie savaitę.
Patarimai:
Pats tirščiausias ir kremiškiausias šis majonezas man pavyksta kokteilių plaktuve, bet jeigu tokio neturite, galite gaminti su rankiniu elektriniu trintuvu, vadinamu blenderiu. Darykite taip - visus ingredientus, išskyrus aliejų, supilkite į indą, kuris būtų tik čiut platesnis už trintuvo galvą (puikiai tinka aukštesnis puodelis). Įjunkite trintuvą ir neskubėdami pilkite aliejų. Pamažu kilnokite trintuvą aukštyn žemyn ir toliau pilkite. Majonezas tirštės. Kuo daugiau aliejaus pilsite, tuo bus tirštesnis. Kai konsistencija jums patiks, plakti ir pilti aliejų sustokite.
Šiam veganiškam majonezui, kaip ir kitiems naminiams majonezams, rinkitės neutralaus skonio aliejų, nes ekstra virgin aliejai, kokie maistingi jie bebūtų, plakami gali apkarsti ir majonezo skonis bus nemalonus. Aš dažniausiai gaminu su lihgt alyvuogių aliejumi (skirtu kepimui, virimui).
Obuolių actą galite pakeisti citrinų sultimis - viskas puikiai pavyksta, irgi skanu, tik su obuolių actu skonis "majoneziškesnis". Aišku, galite naudoti ir paprastą actą (jo dėkite perpus mažiau), bet obuolių actas sveikiau.
Mano pateiktas receptas bazinis ir galite eksperimentuoti drąsiai - įspausti skiltelę česnako, įdėti rūkytos paprikos miltelių, raudonojo kario pastos ar ko tik sugalvojate. Tik nemažinkite avinžirnių skysčių bei garstyčių kiekio, nes abu šie ingredientai yra stiprūs natūralūs emulsifikatoriai, tad padeda majonezui sutirštėti. Garstyčių truputėlį sumažinti galite nebent jeigu papildomai įspausite česnako, nes trintas česnakas irgi turi medžiagų, padedančių susidaryti emulsijai.
Vietoje avinžirnių skysčio tinka ir skystis nuo konservuotų pupelių (geriausiai baltų, nes nuo raudonų majonezas bus negražios, purvinos spalvos). Viskas pavyksta taip pat puikiai, ne kartą tikrinau, tiesiog avinžirnių skystis turi lengvą gelsvą atspalvį, tad suteikia majonezui gražesnę spalvą.
Šiam majonezui tinka ir skystis ir nuo namuose virtų ankštinių. Tik juos juos ruoškite teisingai - iš vakaro užmerkite, o ryte nupilkite vandenį, užpilkite šviežią vandenį (kad apsemtų ir būtų per 2-3 pirštus virš) ir išvirkite (virkite bet valandą ar pusantros). Palikite ankštinius visiškai atvėsti skystyje, tada nukoškite. Majonezui tinkamas skystis turėtų būti šiek tiek klampus. Jeigu jūsiškis atrodo skystesnis, supilkite jį į puodą ir pavirkite, kad dalis vandens nugaruotų ir jis būtų koncentruotesnis. Visgi pirmam majonezo bandymui rekomenduočiau rinktis pirktinius konservuotus avinžirnius, bus užtikrinčiau.
Avinžirnių skystį galite užsišaldyti supylę į nedideles ledukų ar silikonines keksiukų formeles, kad turėtumėte prireikus.
RECEPTO DRAUGAS: Bosch
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (19)
Olivija
2018-12-21 12:32
O man skanu, bet garstycias dejau neastrias, o vietoje klevu sirupo medu ATSAKYTI
Asta Avd
2018-12-20 20:12
Man skonį sugadino garstyčios - naudojau aštrias Rimi selection (visada tokias perkam nes geriausia sudėtis) o va naminį majonezą sugadino, nes suteikė kartumo, pasirodo aštrios garstyčios netinka nes jos šiek tiek karčios, tai ir majonezas įgavo kartumo. Alieju naudojau rafinuotą, tai nuo aliejaus tikrai negalėjo apkarsti. O aplamai man nepatiko tas naminis majonezas, labai riebus. Porktinis majonezas kad ir riebus, bet to riebumo taip nesijaučia.
Noriu paklausti ar jums kitoj dienoj naminis šis majonezas nesuskystėja? Visada lieka tirštas? ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-21 12:27
Garstyčių aš dedu du nubrauktus šaukštelius (nubrauktus ir tokius lygiai 5 ml, skirtus matavimui) ir naudoju, man regis, tokias pačias kaip jūs (Rimi selection, būtent dėl sudėties). Galbūt čia priklauso ir nuo to, kaip mėgstate garstyčias (aš mėgstu), nes bent man skonis neapkarsta. Galima gaminti ir su švelnesnėmis garstyčiomis, dėti truputėlį mažiau arba vietoje vieno šaukšelio garstyčių įspausti skiltelę česnako. Vienąsyk man yra tik apkartę, kai gaminau su citrinų sultimis, o ne obuolių actu. Bet po to kiek bebandžiau tą atkartoti, nepavyko, galbūt citrina kažkokia pasitaikė (teko internetuose skaityti, kad būtent su citrinų sultimis kartais taip nutinka, jog apkarsta).

Kas dėl skonio, iš to ką rašote, man atrodo, kad galėjo dalis aliejaus gerai neįsimaišyti (lėtesnis aliejaus pylimas, truputėlį ilgesnis paplakimas ar nubraukimas majonezo link ašmenų padėtų) ir suteikti daugiau riebumo jausmo bei pavandenijimą kitą dieną (pavandenijimas reiškia, jog emulsija yra). Arba šiek tiek per daug aliejaus buvo įpilta, kas irgi gali suardyti emulsiją. Nes gerai išplaktas jis man šaldytuve tik dar net šiek tiek sutirštėja ir apie savaitę toks lieka, po daugmaž 5-7 dienų imu tik matyti pirmus atsiskiriančio aliejaus lašelius tekstūroje.

Aliejaus galima pilti ir šiek tiek mažiau. Bus ne tooooks tirštas, bet galbūt jums malonesnės tekstūros (šaldytuve šiek tiek sutirštėja dar). Ir pilant aliejų vis pasižiūrėti, ar nesimato aliejaus lašelių tekstūroje. Jeigu matosi, tada dar šiek tiek paplakti prieš pilant, nes reiškia, jog aliejus neįsimaišė (arba moksliškiau "nesiemulsifikavo") ir valgant bus daugiau riebumo jausmo.

Bet žinoma, skoniai irgi visų mūsų skirtingi, gali ir tiesiog kažkas nepatikti. Svarbiausia - pabandyti ir pasirinkti, kas tinka, kas ne :) Kuriant, bandant receptus man visada norisi, kad jie patiktų ir kitiems, stengiuosi išbandyti kuo daugiau variacijų, su įvairiais ingredientais, suprasti, aprašyti principus, kad galėčiau patarti, jeigu kažkas nepavyksta. Bet kartais receptas yra ir tiesiog skonio reikalas :) ATSAKYTI
Asta Avd
2018-12-21 16:44
Ačiū už išsamų receptą ir paaiškinimus. Aš turbūt per prastai išplakiau ir per mažai aliejaus įpyliau (nesigavo labai tirštas) matyt užtat ir kitoj dienoj dar paskystėjo. Na ir dar aš aliejų nelabai neutralaus skonio pasirinkau, nes neradau pirkt nerafinuoto alyvuogių, teko kotą nerafinuotą rinktis. Aš alyvuogių aliejų randu tik maišytą - dalis rafinuoto ir dalis nerafinuoto, tai pabijojau tokį pirkti. Daugiau nežinau kokį dar aliejų būtų galima rinktis, kuris iš nerafinuotų būtų pats neutraliausias. ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-21 18:27
Asta, man su Light alyvuogių aliejumi, nors jame ir yra dalis nerafinuoto, pavyksta gerai, kažkaip neapkarsta (paprastai perku Borges Extra Light, dar kartais Bioplanet skirtą kepimui naudoju). Vieną kartą įdomumo dėlei pabandžiau su ekstra virgin (nors ir žinojau, kad negalima, bet norėjau suprasti, koks tas apkartimas), tai papako ketvirtadalį aliejaus supilti, kad suprasčiau, jog majonezas išmetimui, to apkartimo nesupainiosi su niekuo kitu :)

Gaminant naminį majonezą turbūt svarbiausia nepaskubėti pilti aliejaus (ypač pirmoje pusėje), įsitikinti, kad gerai įsimaišė jau supiltas. O labiausiai tirštėti majonezas ima būtent antroje aliejaus pylimo pusėje, sakyčiau net ties paskutiniu ketvirtadaliu.

Laikau kumščius, jog pavyktų, jeigu dar kartą duotumėt šansą! ATSAKYTI
Marta
2018-12-19 11:55
Gavosi labai geras, beveik kaip Hellmanns is parduotuves. Vyras nepatikejo, kad veganiskas. ATSAKYTI
Evelina
2018-12-19 10:40
O man pavyko puikiai, aciu!!! ATSAKYTI
Gintarė
2018-12-17 12:39
Aš taip pat dariau viską tiksliai pagal receptą, bet majonezas liko skystas kaip vanduo... ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-18 11:58
Gintare, o jūs gaminote su plaktuvu ar su blenderiu? Kokius avinžirnius ir garstyčias naudojote? Žemiau esančiame atsakyme Ugnei parašiau, su kokiais ankštiniais bandžiau aš, ir kokios dar būna priežastys. Dar svarbu aliejų pilti tikrai lėtai (ypač pradžioje) ir kad plaktuvo greitis būtų mažiausias iš galimų, nes perplakus irgi emulsija gali nesusidaryti.

Aš paprastai garstyčias ir obuolių actą laikau šaldytuve, vėsesnė ingredientų temperatūra irgi šiek tiek padeda. Nors iš tiesų esu gaminusi visaip, nepavykdavo tik pamažinus garstyčių ar paskubėjus pilti aliejų. Arba įpylus per mažai aliejaus, nes iš pradžių majonezas būna balzganas bet skystas (net su puse ar net daugiau aliejaus kiekio), o tada pilant daugiau aliejaus vis smarkiau tirštėja. ATSAKYTI
Ugne
2018-12-15 13:45
Nezinau kaip jums pavyko, bet sudejau viska tiksliai ir nieko ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-18 11:51
Ugne, gal galite patikslinti, ar gaminote trintuve, ar su blenderiu? Kokius avinžirnius naudojote (galbūt pamenate jų pavadinimą) ir kokias garstyčias? Ar aliejų pylėte pamažu ir spalva bent truputį kito jį pilant?

Nes šį receptą aš testavau su kokioms 4 pirktinių avinžirnių rūšimis (Rimi eco, Biona, Auga, Rimi paprastais) ir su Rimi eco baltomis pupelėmis. Bandžiau ir su vienokiu blenderiu, ir su kitokiu, visus kartus pavyko labai tirštas. Poskystis liko tik du kartus: 1) kai neįdėjau garstyčių (jos veikia kaip emulsifikatorius) 2) kai gaminau su blenderiu, bet plačiame inde (t.y. gerokai platesniame už blenderio antgalį)

Kartais dar priežastis būna karštis (esant šiltam orui ar šiltiems ingredientams) majonezo emulsija formuojasi sunkiau, bet žiemą tai neturėtų būti priežastis. ATSAKYTI
Milda
2018-12-03 21:13
Kažin ar vietoj klevų sirupo netiktų tiesiog šaukštelis cukraus? Ir ar yra skirtumas pilant paprasta actą ar obuoliu? Gal galima actą keisti citrinų sultimis? ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-04 16:35
Tikrai tinka tiek cukrus (jo pakaks nepilno šaukštelio), tiek agavų ar datulių sirupas, tiek medus (jeigu ne veganiškai). Arba galima saldumo visai nedėti, bet truputėlis saldumo daro skonį "majoneziškesnį".

Jeigu naudotumėte paprastą actą, jo pilkite šiek tiek mažiau (pakaktų pusės šaukšto), o jeigu citrinų sultis - dėkite nepilną šaukštą sulčių. Su citrinų sultimis man irgi skanu, kartais darau, kai obuolių acto neturiu. Su jomis irgi viskas puikiai pavyksta, tiesiog su actu skonis majoneziškesnis. O iš visų acto rūšių natūralus obuolių actas sveikiausias :) ATSAKYTI
Milda
2018-12-07 13:23
Ačiū :) šitas majonezas mane gelbės kūčių dieną :) ATSAKYTI
Daiva
2018-11-26 18:03
Pavyko lygiai kaip nuotraukoje, ačiū už detalų receptą ATSAKYTI
Rima
2017-12-17 14:44
Išbandžiau. Puikus! Niekas neatspėjo iš ko pagamintas ATSAKYTI
Ilona
2017-12-14 22:19
O jei neturi nei blenderio, nei trintuvo? Su kuo dar galima? ATSAKYTI
Dovilė
2017-12-15 09:03
Tada procesas būtų gerokai ilgesnis, bet irgi turėtų pavykti - darykite kaip kad gaminant klasikinį majonezą ir plakite šluotele. Štai čia rasite daugiau patarimų, kaip tą padaryti (skaitykite apie klasikinio majonezo gamybą, tik ingredientus imkite šio vegetariško majonezo). ATSAKYTI
Emilija
2017-12-13 12:59
Teko gaminti šį majonezą, nesitikėjau, kad bus skanus, o tikrai buvo, net vyras valgė pasigardžiuodamas, o jis į vegetarizmą žiūri skeptiškai :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
grilio patiekalai
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis