Saugome pomidorus žiemai - net 38 labai skanūs receptai!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-08-06
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 68)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 68)
Pomidorai žiemai
@ Shutterstock

Pomidoras - vasaros daržovių karalius! Prisirpę, apvaliais raudonais ar geltonais skruostais, saldūs, skanutėliai... 

Pomidorai, tikriausiai, viena universaliausių daržovių jau vien todėl, kad juos paprastai mėgsta net ir tie, kurie nėra dideli daržovių gerbėjai. Pomidorus galite valgyti vienus, ruoštis iš jų salotas, o gausų derlių galite saugoti ir žiemai - siūlome net 38 puikius receptus!

 

Nebenorite pirktinių pomidorų padažų? Puikiausią padažą galite pasigaminti ir namuose! Ruošdami, vis paragaukite padažo, pritaikykite jį pagal savo skonį - dėkite daugiau ar mažiau acto, cukraus, česnako, kol išgausite tobulą sau pačia skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikaus skonio pomidorų ir cukinijų mišrainė, kuri puikiai tiks, jei jų turite labai daug ir nebesugalvojate, kaip išsaugoti žiemai. Žiemą ja mėgautis siūlome su bulvėmis, bulvių koše ar tiesiog riekele duonos. Labai skanu!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Pradedame nuo tiesiog klasikiniu budu marinuotų pomidorų! Minkšti, bet nevandeningi pomidorai su malonia rūgštele - skanumėlis! Receptas tinka ir prinokusiems, ir žaliems pomidorams. Skaniausiai pavyks, jei naudosite kietesnius, nepernokusius pomidorus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikus būdas išsaugoti truputį vasaros žiemai! Vienas paprasčiausių pomidorų paruošimo žiemai receptų, kuriam tereikia pomidorų, druskos ir cukraus - viskas! Visa gardumo paslaptis slypi puikiame paruošime, kurio detales rasite recepte.

Receptą rasite čia.

Ateina rugsėjis, atslenka rūkai ar pomidorų maras ir lieka neprinokusių žalių pomidorų. Dalinamės labai gardžiu jų marinavimo receptu. Šis receptas puikus tuo, kad ne tik pomidorai pavyksta labai skanūs, bet ir likęs marinatas yra be galo aromatingas, tad idealiai tinka marinuoti vištienai ar kitokiai mėgiamai mėsai ar šašlykui.

Receptą rasite čia.

Visi žinome tą jausmą, kai prasideda pomidorų sezonas ir namuose atsiranda daugiau pomidorų negu turime fantazijos, ką dar iš jų pagaminti. Tokiais atvejais tikras pomidorų gelbėtojas yra naminis pomidorų padažas. Šio pomidorų padažo gamyba reikalauja kelių valandų, tačiau neišsigąskite - paties darbo visai nedaug. Didžioji dalis veiksmo vyksta puode be mūsų įsikišimo, nereikia net pomidorų odelių nulupti! Ypatingo skonio padažui suteikia orkaitėje keptas česnakas, o naudojami produktai gana kasdieniški ir tikėtina, kad jų net turite namuose.

Receptą rasite čia.

Rauginimui labiausiai tinka nepernokę net žali pomidorai, juos paruošę pagal puikų receptą, žiemą galėsite mėgautis ne tik labai gardžiu, bet ir daug sveikesniu, nei marinuoti pomidorai, užkandžiu. Pomidorus rinkitės ne itin didelius, panašaus dydžio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Toks skanus, kad norėsis paruošti dar daugiau stiklainiukų ar net didesnių stiklainių! Puikiai tiks gardinti sriuboms, troškiniams, naudoti ruošiant makaronus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Tikriausiai vienas originaliausių ir įdomiausių, tačiau laiko patikrintų pomidorų saugojimo žiemai būdų. Prieskonius galite rinktis savo mėgstamus ar siūlomus recepte. Recepto autorė siūlo kartu sluoksniuoti ir agurkėlių - pavyks puiki mišrainė.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Dar vienas puikus receptas įrodo, kad be acto marinuoti pomidorai - misija įmanoma! Receptui nereikia jokių ypatingų ingredientų ar kitokių įmantrybių. Paruošimas labai paprastas, o rezultatas - nuostabiai skanus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tokios nostalgiškos ir iš pačių gardžiausių daržovių - ryškiaspalvių paprikų, sultingų, vasara kvepiančių pomidorų, švelniųjų morkų ir puikiųjų svogūnų. Kaip skanu - kabinti šakute, gardžiuotis prie mėsos patiekalų, troškinių. Skonis toks maloniai subalansuotas, švelniai saldžiarūgštis - sunku atsispirti dar kąsneliui.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijos

Tikrai labai skani ir stipraus skonio adžika. Jeigu norite kiek švelnesnio skonio padažo, galite išimti aitriųjų piprų sėklytes ar papildomai dėti kitų daržovių, pvz. po 0.5 kg morkų. O jeigu norite dar autentiškesnio adžikos skonio, prieskonių parduotuvėse paieškokite prieskonių mišinio pavadinimu "Chmeli-Suneli" ir vietoje maltos kalendros bei lauro lapelių naudokite šaukštą šių prieskonių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Pomidorų tyrę žiemai gaminu nuo seno, tai mūsų mėgstamiausias žiemos gardėsis. Be skonio šie konservai žavi ir itin paprastu gaminimo būdu ir minimaliu konservantų kiekiu, pomidorų nereikia lupti, ilgai troškinti ar kitaip plušėti. Tačiau prieš kelis metus, sutapus dideliam pomidorų ir saldžiųjų paprikų derliui, sumaniau tyrę pagardinti nauju skoniu. Paprikų gabalėliai puikiai suderėjo, o kadangi šiemet abi daržovės vėl džiugina gausa, kviečiu pabandyti šį skonių duetą.

Receptą rasite čia.

Natūraliai savo sultyse marinuoti pomidorai be jokio acto. Į pomidorų tyrę papildomai tinka įdėti kvapniųjų pipirų, česnako, lauro lapų, aitriojo pipiro ar kitų mėgiamų prieskonių. Jeigu neturite pakankamai pomidorų tyrei paruošti, galima gaminti ir su pirktinėmis pomidorų sultimis jas pakaitinus, bet su namine tyre man daug skaniau visgi. Beje, jeigu pomidorai ar jų sultys iš saldžiųjų, galite į jas įspausti šiek tiek citrinos sulčių, kad geriau subalansuoti skonį ir konservai geriau laikytųsi.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai gardi pomidorų, morkų, paprikų ir svogūnų mišrainė žiemai! Tinka ir kaip garnyras, ir kaip padažas, ir kaip užtepėlė. Jeigu norite aitresnio skonio, papildomai galima dėti aitriosios paprikos, česnako.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Puiki mišrainė, kuri labai tinka ir virti sriuboms, ir kaip garnyras. Jeigu nemėgstate paprikos, galite jos nedėti visai, mišrainė ir be jos bus skani. Jeigu patinka aštresni skoniai, galite į mišrainę įpjaustyti 1-2 aitriąsias paprikas, jos čia labai dera. Ryžiai geriausiai tinka ilgagrūdžiai, nes jie verdant geriau išlaiko formą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Sukluskite, sveikesnis padažo žiemai variantas - štai nuostabus svogūnų ir pomidorų padažas, kuriam nereikia nei acto, nei cukraus! Padažas labai skanus paruoštas tiksliai pagal receptą, bet, jei norite, galite ir improvizuodami dėti mėgstamų žalumynų - kalendros, petražolių ar kitų.

Receptą rasite čia.

Nesudėtingai paruošiama ir labai skani pomidorų, morkų ir svogūnų mišrainė žiemai. Papildomai galima dėti sausos kalendros, maltos aitriosios paprikos, jei norite stipresnio skonio. Labai tinka kaip garnyras ar paprasčiausiai ant duonos riekelės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai paprastas marinuotų pomidorų žiemai receptas! Reikia vos kelių ingredientų, trupučio pasiruošimo ir kantrybės, kol pomidorai pasimarinuos ir juos pagaliau bus galima ragauti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus pomidorų padažas! Prieskonius galite rinktis ne tik siūlomus recepte, bet ir kitokius - jei mėgstate, galite berti sausos kalendros, aštresniam rezultatui berkite aitriosios paprikos miltelių, labai tinka ir itališki žolelių mišiniai, tik juos rinkitės be druskos! Viso proceso metu puodas turi būti neuždengtas, kad iš jo garuotų drėgmės perteklius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gardžios pomidorų salotos žiemai - puikus garnyras prie karštų patiekalų ar tiesiog bulvių košės. Iš nurodyto ingredientų kiekio paruošite 3 vnt. 0.5 litro talpos stiklainius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Pomidorų kepimas šiam padažui priduoda ypatingo skonio bei aromato. Išbandykite ir įsitikinkite patys! Toks padažas labai skanu su makaronais, pica ir kitais patiekalais.

Receptą rasite čia.

Tai puikus pakaitalas konservuotiems pomidorams, iš kurių mėgstame virti sriubas ar naudoti Čili sriubai. Žiemą tereikia atidaryti stiklainiuką, supilti į puodą, paskustyntį vandeniu ir dėti mėgstamų priedų (virtų ryžių, mėsos gabaliukų, pupelių ar kt.) ar tiesiog užvirinti ir patiekti su skrebučiu. Pagal receptą paruošite maždaug 5 litrinius stiklainius sriubos. Pomidorus rinkitės standžius, nesuminkštėjusius, be didelių pažeidimų, jei tokių turi, juos nupjaustykite. Pomidorus geriau rinktis ne itin saldžių rūšių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Mėgstate šparagines pupeles? Jos puikiai dera su pomidorais! Gardžią mišrainę galite pasiruošti žiemai - ją paskanina morkos, svogūnai ir kvapnūs prieskoniai, kuriuos galite rinktis ne tik siūlomus recepte, bet ir kitus mėgstamus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai paprastas receptas, kuriam reikia tik pomidorų, druskos ir cukraus! Nereikia net sterilizuoti stiklainių! Žiemą tokius pomidorus galėsite naudoti sriuboms, garnyrams ar mėsos patiekalams!

Receptą rasite čia.

Labai tinka prie sūrių ar kaip padažas prie paukštienos, mėsos patiekalų. Skonis gurmaniškas ir originalus, o pagaminti visai paprasta. Beje, jeigu norite visiškai vientisos konsistencijos džemo, prieš gamindami išimkite pomidorų sėklytes ir virkite tik minkštimą, tada džemas išvirs greičiau. Jeigu norite dar pikantiškesnio skonio, galite drauge su pomidorais papildomai įdėti virti 1 smulkiai pjaustytą šviežią čili pipiriuką.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jeigu turite daug pomidorų ir žiemą norite vitaminų, siūlau pasiruošti sulčių žiemai! Šiam receptui nereikia nei druskos, nei cukraus, nei kitų papildomų ingredientų, nes pačiuose pomidoruose yra rūgšties. Svarbu sultis pilstyti į gerai iškaitintus stiklainius ir būtinai užsukti steriliais dangteliais, kad sultys gerai laikytųsi ir žiemą. Labai skanu! Iš kilogramo sultingų pomidorų man išeina maždaug 800 ml sulčių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikaus skonio, klasikinis lečo padažas, kuriam reikia tik pomidorų, paprikų ir prieskonių! Padažas puikiai tinka skanauti prie mėsos, gardinti sriubas. Ruošdami padažą, vis ragaukite ir koreguokite prieskonių kiekį skonius derindami, kaip patinka Jums.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus ir be galo kvapnus pomidorų padažas! Itališkas žolelių derinys puikiai tinka prie pomidorų skonio! Padažą žiemą galėsite naudoti prie makaronų, maltos mėsos patiekalų ar picoms!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus pomidorų ir obuolių padažas, kuris ypač tinka prie mėsos patiekalų, paukštienos. Paruošti jį tikrai visai paprasta, tinka patys įvairiausi pomidorai ir obuoliai, nuo jų skonio derinio priklausys galutinis padažo skonis, tad galima ruošti dalį su vienokiais, dalį - su kitokiais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Taip, burokėliai ir pomidorai puikus derinys! Taip paruoštus juos galėsite tiekti kaip labai skanų garnyrą prie karštų patiekalų, naudoti kaip paruoštuką sriubai virti ar dėti į troškinius. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Puiki mišrainė, jei turite daug žalių ar nevisiškai prinokusių pomidorų! Tačiau nesijaudinkite, čia puikiai tiks ir prinokę pomidorai, o galite ir maišyti perpus - pusė žalių, pusė prinokusių! Mišrainė pagardinta paprikomis ir morkomis, puikiai dera žiemą prie kvapnių troškinių ar paprasčiausių kotletų. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Padažas gardus, tirštas, puikiai tinka prie makaronų, picų ir mėsos patiekalų. Gamindami padažą vis paragaukite, jei reikia dėkite daugiau prieskonių, kad atitiktų Jūsų skonį. Beje, nors pagal šį receptą gaminama su geltonaisiais pomidorais, čia puikiai tiks ir raudoni!

Receptą rasite čia.

Jei turite vyšninių pomidorų, susidžiovinkite ir užsikonservuokite juos šaltesnių dienų praskaidrinimui. Aromatingi, česnaku ir rozmarinu kvepiantys pomidoriukai suteiks gaivaus prieskonio jūsų salotoms, žuvies, paukštienos ar makaronų patiekalams, užkandžių stalui.

Receptą rasite čia.

Puiki idėja, ką paruošti žiemai iš žalių pomidorų! Tai ypatingas garnyras prie karštų patiekalų, ypač tinka prie mėsos ir plovo.

Receptą rasite čia.

Labai skanus adžikos padažas, kuriam vietoje paprikų naudojami baklažanai. Jeigu norite, galite daryti padažą ir ne toko sodraus skonio, tuomet aitriosios paprikos ar česnako dėkite mažiau. Papildomai pabaigoje tinka dėti 100-200 gramų smulkintų graikinių riešutų - jie su baklažanais tiesiog tobulai tinka.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikus lečo kiek kitaip - su ryžiais. Juo galite gardinti troškinius ar naudoti kaip pagrindą siubai. Galite stiklainio turinį tiesiog pašildyti ir tiekti su silke ar kepta žuvimi - variantų daugybė ir visi jie labai gardūs!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikus garnyras prie karštų patiekalų! Taip marinuotų daržovių skoniai perspipina ir vieni kitus papildo. Atkreipkite dėmesį, kad marinato proporcija nurodyta 1 litrui vandens.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanus pomidorų padažas, kurio Ingrida rekomenduoja ruošti iš karto daugiau, nei jis iš sandėliuko dingsta akimirksniu.

Receptą rasite čia.

Šio džemo skonis karčiai saldus, todėl puikiai tinka prie sūrio, sviestu ištepto skrebučio ar su paukštienos patiekalais. Pagardas tikrai labai skanus ir vertas išbandyti! Naudoti tinka tiek žali, tiek nokti pradėję pomidorai.

Receptą rasite čia.

Dar vienas šaunus receptas, kaip saugoti žalius pomidorus žiemai. Mišrainės skonis gana ryškus, todėl puikiai tiks kaip pagardas užkandžiams, garnyras prie karštų patiekalų ar tiesiog bulvyčių, su duonos riekele. Skanaus!

Receptą rasite čia.

Puikus būdas išsaugoti tikrą naminių pomidorų skonį žiemai. Šaldymui tinka tiek ledukų formelės, ledukų maišeliai arba silikoninės keksiukų formelės. Šie gabalėliai labai praverčia sriubai, padažams ar troškiniams. Jie labai greitai atitirpsta, net nereikia papildomai ašildyti. Panašiai galima uždaldyti ir jau išvirtą pomidorų padažą, tada į jį nereikia dėti tiek cukraus ir druskos, kad jis laikytųsi, kaip kad tenka dėti į konservuojamus gaminius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kvapnus ir nuostabiai skanus gardėsis. Ragaujant net sunku atspėti, iš ko jis pagamintas. Galima tiekti iš karto, o jeigu ruošiate žiemai - dar karštą jį supilkite į iškaitintus stiklainiukus, užsukite sandariais dangteliais, stiklainiukus apverskite dangteliais žemyn ir leiskite jiems pamažu atvėsti. Beje, jeigu neturite vanilės ankšties, ją galite pakeisti šlakeliu vanilinės esencijos ar trupučiu vanilinio cukraus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Bake In Heels

Tobulai tinka prie mėsos kepsnių! Pagal šį nuostabų receptą paruošite net 6 stiklainiukus su skanutėlėmis pomidorų, salierų ir cukinijų salotomis! Mišrainę paruošite iš daržo ar turgaus gėrybių, nereikės jokių įmantrių ingredientų.

Receptą rasite čia.

Jei turite daug pomidorų ir slyvų, tuomet pats laikas paruošti šio pomidoų padažo. Saldžiarūgštis ir pikantiško skonio tiks pagardinti daugelį patiekalų. Jei naudojamos slyvos labai rūgščios, dėkite kiek daugiau cukraus.

Receptą rasite čia.

Originalus ir negirdėtas receptas! Tai puikus būdas sunaudoti žalius pomidorus kitaip! Atkreipkite dėmesį, kad Renata pataria nepasiduoti pagundai pilti vandens, nes tikrai pakaks pačių pomidorų sulčių! Labai skanūs tiek vieni, tiek kaip priedas prie karštų patiekalų.

Receptą rasite čia.

Labai gardi piurė, kuri žiemą puikiai tiks pagardinti įvairius patiekalus. Jei mėgstate aštriau, galite papildomai dėti aitriųjų pipirų, jei norite kvapnesnio varianto - šviežių ar džiovintų žolelių. Receptas yra bazinis ir puikiai "pasiduoda" improvizacijoms.

Receptą rasite čia.

Neįprasta pomidorų uogienė, skoniu primenanti agrastus ir kivius, nežinant, tikrai sunku atspėti, kad ji paruošta iš pomidorų. Paruošimas neįmantrus, jo skonis - puikus!

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital