Naminis pomidorų padažas žiemai be cukraus - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
Naminis pomidorų padažas be cukraus
Kristina, Ant medinės lentelės

Visi žinome tą jausmą, kai prasideda pomidorų sezonas ir namuose atsiranda daugiau pomidorų negu turime fantazijos, ką dar iš jų pagaminti. Tokiais atvejais tikras pomidorų gelbėtojas yra naminis pomidorų padažas. Būtent šis pomidorų padažas mane nuoširdžiai stebina savo skoniu - skanesnio tikrai nesu ragavusi! Tad kiekvienais metais sąžiningai laukiu pomidorų derliaus ir būtinai gaminu šį pomidorų padažą, kuris vėliau tampa puikių patiekalų dalimi. 

 

Šio pomidorų padažo gamyba reikalauja kelių valandų, tačiau neišsigąskite - paties darbo visai nedaug. Didžioji dalis veiksmo vyksta puode be mūsų įsikišimo, nereikia net pomidorų odelių nulupti! Ypatingo skonio padažui suteikia orkaitėje keptas česnakas, o naudojami produktai gana kasdieniški ir tikėtina, kad jų net turite namuose. 

 

Iš nurodytų ingredientų pagaminsite daugmaž 1,3 l padažo. Drąsiai dauginkite kiekius ir gaminkite daugiau, nes padažą galima šaldyti bei konservuoti, todėl patogu vienu kartu pasiruošti daugiau, o rezultatu džiaugtis ilgiau.  

 

Reikės:

 

 

  • 3 kg pomidorų
  • 1 česnako galvos
  • 1 šaukšto raudonojo vyno acto  (galite keisti baltojo vyno ar obuolių actu)
  • 1,5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • 0,5 šaukštelio pipirų
  • Saujelės šviežių petražolių (arba 1 šaukštelio džiovintų)
  • Saujelės šviežio raudonėlio (arba 1 šaukštelio džiovinto)
  • Saujelės šviežio baziliko (arba 1 šaukštelio džiovinto)
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus

Patarimas: Į padažą papildomai galite dėti vieną arba du svogūnus. Aš nededu, nes jų nemėgstu, bet mėgstantiems jie dar labiau pagardins padažą. Jei naudosite svogūnus, juos susmulkinkite, apkepinkite truputyje aliejaus ir dėkite virti drauge su pomidorais (3-iame gaminimo žingsnyje).


 

Pradedam!
 

1. Pirmiausia reikia iškepti česnaką (jį galite pasiruošti ir iš vakaro). Atsargiai nupjauname česnako galvos viršų – taip, kad visos skiltelės laikytųsi kartu, tik būtų atpjautomis viršūnėlėmis. Apšlakstome šlakeliu alyvuogių aliejaus, sukame į foliją ir kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
 


 

2. Kol česnakas kepa, pradedame pomidorų padažo gamybą. Pomidorams išpjauname kotelius ir supjaustome stambiais kubeliais – nei sėklų, nei odelių šalinti nebūtina. Pagamintame padaže jos bus truputį jaučiamos, bet nei man, nei ragavusiems tai netrukdo. Visgi jei norite tobulai glotnaus padažo, odeles ir sėklytes galite pašalinti. Tuomet padažas bus lygios, šilkinės tekstūros bei šiek tiek tirštesnis, tačiau pats skonis nuo to stipriai nepasikeis.
 


 

3. Pomidorų kubelius dedame į didelę keptuvę ar puodą, uždengiame dangčiu ir ant didelės kaitros kaitiname 7 minutes. Tuomet sumažiname ugnį taip, kad pomidorai tik vos burbuliuotų. Supilame actą, dedame druskos ir pipirų, sudedame smulkintas žoleles arba džiovintas žoleles. Jei norisi, galima įberti šaukštą cukraus – jis dar labiau atskleidžia pomidorų aromatą. Tačiau cukrus tikrai nėra būtinas, o be jo pasiekiama tikrai švari padažo sudėtis. Uždengiame dangčiu (bet paliekame mažą šoninį tarpelį) ir ant nedidelės ugnies kaitiname 2 valandas.
 

 

4. Nepamirštame orkaitėje kepančio česnako – kai jis iškepa, atvėsiname ir įspaudžiame česnako skilteles į padažą (česnakas bus pastos tekstūros). Išmaišome ir verdame toliau. Viso padažas turi virti apie 2 valandas, o su česnaku apie 1.5 valandos, t.y. nuo to momento, kai česnakas iškepa.
 


 

5. Išvirusį padažą sutriname blenderiu (elektriniu trintuvu) iki vientisos masės.

 

 

 

7. Paruoštą padažą išpilstome į indelius.
 




Kaip laikyti naminį pomidorų padažą?

 

Šaldytuve: Jei planuojate padažą sunaudoti greitai, galite jį laikyti sandariame inde šaldytuve iki 5 dienų. 

 

Šaldiklyje: Ilgesniam saugojimui patogu padažą užšaldyti arba konservuoti. Jei šaldysite, atvėsusį padažą tiesiog supilkite į šaldymo indelius ar stiklainiukus ir užšaldykite. Šaldiklyje padažas puikiai išsilaikys 6-8 mėnesius.

Konservavimas: Konservavimas leidžia padažu mėgautis dar ilgiau - laikomas vėsioje vietoje (pavyzdžiui rūsyje), puikiai išsilaiko apie metus. Beje, nereikia baimintis konservavimo - tai paprasta! Svarbiausia - švarūs, higieniški, sausi stiklainiai. Į juos supilame dar karštą padažą, užsukame švariais dangteliais. Stiklainius apverčiame dangteliais žemyn, šiltai užklojame ir leidžiame jiems lėtai atvėsti per naktį. Tuomet perkeliame į vėsią patalpą (pvz. rūsį) ir ten laikome, kol prireikia.
 

 

Kam panaudoti šį pomidorų padažą?

 

Turėti tokio padažo po ranka yra labai patogu. Mano virtuvėje dažniausiai jis virsta padažu ar jo sudedamaja dalimi ir pagardina pačius įvairiausius troškinius, makaronus, ryžių patiekalus, mėsos kukulius ar kitus patiekalus. 

 

Jei tik matau, kad receptui tinka pomidorų skonis ir reikia skysčio - nedvejodama naudoju ir žinau, kad galutinis rezultatas bus nuostabiai aromatingas ir išraiškingo skonio. Net paprasčiausi virti makaronai su šiuo padažu tampa tikru šedevru, o svarbiausia - jo sudėtis švari, nėra jokių E, pridėtinio cukraus, kitų nepageidaujamų ingredientų.
 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Ela
2019-07-31 13:18
pomidorus sumalu ,arba su blenderuoju , cesnaka ,svoguna ,petrazoles viska sumaisau ir sudedu i vienkartinius plasmasinius indelius ir uzsaldau ,ziema kaip sviezus tinka visur nekaitinu . ATSAKYTI
Aima
2019-09-01 20:04
Puiku ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital