Žiemiški pyragai - 39 jaukumu ir cinamonu kvepiantys receptai
2023-12-08
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 16)
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 16)
@Shutterstock
Žiemiški pyragai, kurie neša šilumą į namus ir užpildo juos cinamono bei kitų šventiškų prieskonių aromatais, yra neatskiriama šaltojo sezono dalis. Kiekvienas receptas tarsi magiškas žiemos šventės ritualas, kuris ne tik pradžiugina skoniu, bet ir sukuria nepakartojamą jaukumo atmosferą. Šie pyragai, idealiai tinkantys žiemos popietei prie kavos ar arbatos puodelio, nuostabiai tiks ir Kalėdų stalui.
Dalinamės idėjomis nuo tradicinių vyniotinių, nostalgiško skruzdėlyno, gardžių obuolių pyragų ir kitų kepinių. Kviečiame atrasti savo mėgstamiausią gardumyną, pasimėgauti skoniais ir nepamirštamais aromatais!
Nesudėtingai paruošiamas, iš paprastų ingredientų, o kokio nuostabaus skonio ir vaizdo šis aguonų pyragas! Pamatysite, pagaminus vienąsyk, norėsis ruošti dar ir dar. Aš kepiau apvalioje kepimo formoje, tačiau galima kepti ir stačiakampėje 20x30 cm dydžio formoje ar panašioje, nes pyragas skalsus, tad tinkamiausias mėgautis - pjaustomas nedideliais gabalėliais.
Pasibeldus šaltukui, kartu atrieda ir žiemiški gardumynai, atributai. Spanguolės tikrai yra vienas iš jų. Maloniai rūgštelėjusias, tokios žavingos ir su jomis pavyksta fantastiški gardumynai. Šis skanutėlis pyragas būtent toks - purus, minkštas, labai drėgnas, gardintas spanguolėmis, tad puikiai subalansuotų skonių. O geriausia, kad paruošimas super paprastas.
Šis tinginio variantas man dar net skanesnis už klasikinį su sausainiais. Dėl kučiukų jis pavyksta toks maloniai minkštutis, saldus tiek, kiek reikia, o spanguolės ir abrikosai suteikia švelnią papildomą skonio natą ir dar daugiau šventiškumo. Nuostabus prie kavos ar arbatos puodelio ir tikrai papuoš bet kokį stalą.
Artėjant Kalėdoms, jaukių namų virtuvėse ima snigti... aguonomis. Jos – neatsiejama žiemos švenčių dalis. Šis trupininis varškės ir aguonų pyragas yra nuostabus! Minkštas sviestinis tešlos krepšelis, sultingas aguonų įdaras ir glotnus, vanile kvepiantis varškės kremas.
Jei mėgstate cinamoną, šis sūrio pyragas tikrai patiks. Intensyviai, tačiau subalansuotai cinamoninis, toks kvepiantis žiema ir šventėmis, šis sūrio pyragas yra labai gardus. Pyragas pavyksta kreminis, minkštutis, o plaktos grietinėlės sluoksnis ant viršaus skonius dar labiau subalansuoja.
Be galo skanus, puikiai tinkantis tiek šventėms, tiek prie popietinės kavos ar arbatos. Nudžiuginsite ne tik save, bet ir artimuosius. Paruošti nesunku, tereikia kantrybės sulaukiant, kada gi bus galima skanauti!
Tikras klasikinis trupiniuotis, labai labai labai skanus. Jeigu norite pagreitinti gaminimą, galite vietoje virto kondensuoto pieno naudoti pirktinį Rududu, tik jį truputį pašildykite, kad suminkštėtų. Bet mums su virtu namuose kondensuotu dar skaniau.
Žavingas, ryškus, gardus, o geriausia, kad nesudėtingai paruošiamas. Fantastiškas gardumynas artėjančioms šventėms ar tiesiog, kai norisi pasilepinti ir palepinti artimuosius.
Baumkuchen – tai vokiškas šakočio pyragas. Savo minkšta tekstūra jis šiek tiek primena mums puikiai pažįstamą klasikinį šakotį, tik šis yra sluoksniuojamas kepimo formoje, o šakočio spygliukus čia atstoja plonyčiai kepinio sluoksniai.
Nuostabus pyragas. Jeigu dar tokio nebandėte, nepraleiskite progos ir būtinai paragaukite. Jeigu pyragą brandinsite, jį reikėtų gaminti likus 2-4 savaitėms iki valgymo, nes būtent pyrago stovėjimo metu tešlos ir džiovintų vaisių bei sulaustymui naudojamo skysčio skoniai susilieja ir susijungia į fantastišką visumą. Bet jeigu laiko iki švenčių liko mažiau, o paragauti norisi, drąsiai galite šį pyragą kepti irgi, tiesiog gaminkite valgymo išvakarėse, o atvėsusį laikykite sandariame inde ar maišelyje.
Apelsino riekelės yra gan įdomus grafinis elementas, o kai jos dar žvilga ir pūpso ant sirupo prisigėrusio biskvito… Kalbant apie skonį, pyragas nėra labai saldus, o apelsinai suteikia gaivumo. Cukraus megėjai visada jo gali dėti daugiau į tešlą.
Žavus, puošnus ir puikiai tinkantis šventiniam stalui! Paruošimas nėra sunkus, o rezultato laukti tikrai verta, nes paragavę džiugiai nustebsite ir patys, ir artimieji!
Labai šventiškas ir be galo paprastai pagaminamas varškinis tinginys, kuriam kalėdišką skonį suteikia imbieriniai sausainiai bei džiovinti vaisiai. Žinoma, vaisius galite keisti kitais mėgiamais, tačiau spanguolių ir abrikosų derinys yra tikrai puikus!
Puikiai subalansuoto skonio pyragas - švelnus migdolų sluoksnis, ant jo sugulę cinamoniniai obuoliukai, o viršus aplietas kremišku grietinės plakiniu. Tai tikras įrodymas, kad žavingam ir skaniam pyragui tikrai nereikia jokių sudėtingų ingredientų ar įgūdžių.
Be galo gardus aguoninis pyragas, kuriam ypatingą skonio išbaigtumą suteikia karamelinis glaistas. Tiesiog tirpstantis burnoje, nors keptas iš gana kietokios tešlos, bet ją gerokai aplaisčius sirupu, visas gardėsis pasidaro labai maloniai skanus ir drėgnas.
Šimtalapis - ypatingas desertas. Ypatingas ne tik savo istorija bei paruošimu, bet ir skoniu. Prieš šimtmečius atvežtas ir gaminti pradėtas dar totorių - labai greitai savo gerbėjų ratą atrado ir Lietuvoje. Šiandien drąsiai galima sakyti, kad kiekvieno mūsų širdyje šis desertas užima ypatingą vietą. Plona mielinė, sviestu ir cukrumi pripildyta, tešla, storas aguonų sluoksnis ir kelios razinos - tik tiek tereikia tobulam, visus pavergiančiam, desertui.
Lengvas, purus, maloniai aguoninis - tikrai puikus tortas bet kokiai progai. Be to, galite drąsiai eksperimentuoti ir vietoje aguonų jį pagardinti smulkintais riešutais arba džiovintais vaisiais. Gana girti, metas ragauti!
Tokie gardumynai tikrai yra žiemos klasika. Minkštos, purios bandelės, kurias taip gardu skanauti. Nesudėtinga paruošti, o tokios puikios prie kavos ar arbatos puodelio.
Panettone jau ne vieną šimtmetį Italijoje yra laikomas tradiciniu Kalėdiniu desertu. Minkšta sviestinė brioche tipo duona tradiciškai gausiai pripildoma vaisių cukatais ir razinomis. Visgi dabar Panettone galima rasti pagardintos įvairiausiais kremais, glaistais, riešutais ir kuo tik širdis geidžia. Panettone Italijoje tradiciškai dovanojama per Kalėdas, nes be nuostabaus skonio dargi ir labai gražiai atrodo, yra patogi transportuoti ir neprapjautą galima ilgai laikyti.
Tai paprastas, bet tuo pačiu nepaprastai skanus pyragas. Minkštas, švelnus ir pasakiškai jaukus. Kai pagalvoji, visai lengva suprasti, kodėl jis pavadintas draugystės vardu. Draugystė irgi tokia – švelni ir jauki.
Minkštutėlė mielinė pynė ne tik labai skani, bet ir atrodo tikrai puošniai ant šventinio stalo! Paruošti paprasta, o skonis - puikus! Cinamoninį įdarą galite pakeisti šokoladiniu riešutų kremu. Pyne mėgaukitės su puodeliu kavos, arbatos ar stikline pieno!
Labai paprastai pagaminamas ir be galo skanus desertas. Jeigu norite įdomiau, į jį tinka įmaišyti smulkintų migdolų ar lazdyno riešutų. Bet šis tinginys nuostabus ir tiesiog savaime, be jokių priedų. Išbandę tikrai nesigailėsite!
Obuoliai ir cinamonu kvepiantys minkšti pyragai – neatsiejama rudens dalis. Mylimiausių sąrašo viršuje rikiuojasi minkštučiai, saldūs mieliniai kepiniai. Ar įmanoma jiems atsispirti? Niekaip! Ši mielinė pynė – nuostabi. Gausiai cinamonu pagardintas obuolių įdaras slepiasi minkštoje, burnoje sutirpstančioje cinamoninėje mielinėje tešloje.
Traški šio deserto plutelė ir kontrastingai minkštas vidus susilaukė daug „och“ ir „ach“. Visgi šio deserto pagrindinis herojus - dekoras. Padėkite ant šventinio desertų stalo ir garantuoju - taps Instagramo žvaigžde.
Puikiai papildo šventinį stalą. Pyragas minkštas ir švelnus, su maloniai traškančiomis aguonų sėklytėmis. Viršų apliejame tirpintu šokoladu ar skanaujame be papuošimo.
Tai labai skanus, minkštas, paprastas kekso receptas su trimis skirtingais įdarais - razinomis, aguonomis ir baltuoju šokoladu. Razinas galima pakeisti graikiniais riešutais, džiovintais abrikosais, spanguolėmis.
Pyragą pagaminsite visai paprastai, o atrodys jis įspūdingai net ir be didelių pastangų – ant viršaus užberkite saujelę riešutų, o gal uogų, ir tai bus desertas, galintis atstoti net šventinį tortą! Jo pjūvis išties iškalbingas ir atskleidžia visus sluoksnius: plonyčiai filo tešlos lakšteliai, sirupe sumirkę riešutai, švelnus kremas. Galite įsivaizduoti? Pasakiškai skanu!
Pyragą pagaminsite visai paprastai, o atrodys jis įspūdingai net ir be didelių pastangų – ant viršaus užberkite saujelę riešutų, o gal uogų, ir tai bus desertas, galintis atstoti net šventinį tortą! Jo pjūvis išties iškalbingas ir atskleidžia visus sluoksnius: plonyčiai filo tešlos lakšteliai, sirupe sumirkę riešutai, švelnus kremas. Galite įsivaizduoti? Pasakiškai skanu!
Skruzdėlynas - toks iki skausmo visiems mums žinomas desertas, bet kąsnis jo mane iš karto nukelia į vaikystę. Būtent dėl tokių gyvų bei sušildančių prisiminimų norisi gaminti ir tradicinius, iš kartos į kartą perduodamus, receptus, kurie kiekvienam pasakoja ypatingas istorijas.
Gaminant užtruksite apie 20 + laikas, kol tinginys ilsėsis šaldytuve. Bet sulaukti tikria verta, o geriausia, kad nesudėtingai paruošiamas ir toks gardus.
Be galo kvapnus, minkštas ir purus keksas smaližiams. Kepinyje susipina puikiausi skoniai - gaivūs apelsinai ir spanguolės su lengva rūgštele. Iškepusį tinka pabarstyti cukraus pudra.
Puikus pasirinkimas šv. Kalėdoms - labai aguoninis ir labai šokoladinis pyragas su nedaug tešlos, kurio tiek išorę, tiek skonį puikiausiai papildo traškūs riešutai. Tikras rojus smaguriams, mėgstantiems saldžius ir maloniai burnoje tirpstančius gardėsius.
Tikrai taip, pyragas panašus į šimtalapį ir idėja taipogi kilo bevartant senovinių kepinių knygą, labai jau gardžiai atrodė pyrago pjūvis. Rezultatas pranoko absoliučiai visus lūkesčius. Ir ne tik pjūvio. Apibūdinti skonį sunku, reikia būtinai paragauti tą sluoksnių, lydyto sviesto, cukraus ir traškančių aguonų kvartetą. Tokį tobulą, paprastą, greitą, elementarų pristatau ir jums.
Iškepus šį skanėstą net Grinčo namuose pakvips Kalėdom. Spanguolių duona - pyragas skirtas norintiem pasilepinti be sąžininės graužimo. Kadangi naudojami "draugiški" ingridientai - puikiai tiks ir mažiesiem valgytojam. Žinoma, medų galima pakeisti cukrumi, avižų miltus paprastais, o sviestą aliejumi, bet tai jau bus ne tas pats...
Tikrai taip, pyragas panašus į šimtalapį ir idėja taipogi kilo bevartant senovinių kepinių knygą, labai jau gardžiai atrodė pyrago pjūvis. Rezultatas pranoko absoliučiai visus lūkesčius. Ir ne tik pjūvio. Apibūdinti skonį sunku, reikia būtinai paragauti tą sluoksnių, lydyto sviesto, cukraus ir traškančių aguonų kvartetą. Tokį tobulą, paprastą, greitą, elementarų pristatau ir jums.
Drėgnas, maloniai citrusais kvepiantis keksas tiems, kas labai mėgsta aguonas! Gabalėlis šio skanėsto tobulai dera su puodeliu kvapnios nesaldintos arbatos ar kavos.