Vokiškas šakočio pyragas Baumkuchen - rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
Vokiškas šakočio pyragas Baumkuchen

Baumkuchen – tai vokiškas šakočio pyragas. Savo minkšta tekstūra jis šiek tiek primena mums puikiai pažįstamą klasikinį šakotį, tik šis yra sluoksniuojamas kepimo formoje, o šakočio spygliukus čia atstoja plonyčiai kepinio sluoksniai. Tiesa, jei mūsų šakotis savo forma ir išvaizda gali padaryti įspūdį akimirksniu, vokiškasis „Baumkuchenas“ iš pirmo žvilgsnio vargiai atrodys ypatingas. Teks palaukti momento, kai atpjausite riekelę (ar gabalėlį) – būtent pyrago pjūvyje slepiasi jo žavesys!

Baumkuchen, išvertus iš vokiečių kalbos, reikštų „medžio pyragą“. Pavadinimas išties simboliškas, nes tešlos sluoksneliai – tai lyg medžio kamieno rievės, padedančios suskaičiuoti medžio amžių.

Taip jau susiklostė istorija, kad šiandien „Baumkuchenas“ yra populiarius kepinys ne tik Vokietijoje, bet ir Japonijoje. Pirmojo pasaulio karo laikotarpiu šio pyrago receptą į tolimą Japoniją atvežė ten persikrausčiusi vokiečių šeima. Karui pasibaigus, jie ėmė kepti tradicinius vokiškus kepinius ir siūlyti jų paragauti vietiniams šalies gyventojams. Sėkmė buvo tokia didelė, kad šis sluoksniuotas desertas dar ir dabar Japonijoje puikiai žinomas ir mėgstamas, dažniausiai patiekiamas kaip verstuvių desertas, mat kepant jį apvalioje formoje su skyle viduryje, jo forma primena žiedą – tad šventėje tai tampa gražiu jungtuvių simboliu.
 



„Baumkuchenas“ kepamas iš tirštos, minkštos ir sodraus skonio tešlos. Joje – daug kiaušinių, sviesto ir cukraus, marcipaninė masė, apelsinų žievelės ir kvapni vanilė. Jis kepamas dalimis, po vieną sluoksnelį, ir tuo pačiu sluoksniuojamas su abrikosų džemu – jis ne tik padeda darniau susijungti atskiriems sluoksniams, bet ir suteikia papildomų skonio natų. Ir jūs jau vien skaitydami turbūt galite įsivaizduoti, kaip gardžiai, saldžiai ir šventiškai kvepia namai, kai orkaitėje sluoksnis po sluoksnio kepa šis pyragas!

Ar sudėtinga „Baumkucheną“ pagaminti namuose? Tiesą sakant, visiškai nesudėtinga. Kur kas labiau nei įgūdžių virtuvėje, šiam kepiniui prireiks paprasčiausios kantrybės ir laiko. Tešlą paruošite labai paprastai ir greitai, tačiau kepdami sluoksnelį po sluoksnelio – ir taip dešimtį ar net daugiau – netruksite pastebėti, kad prie orkaitės trypčiojate jau gerą valandėlę. O trypčioti prie jos tikrai reikia, mat ploni sluoksniai gali perkepti akimirksniu.

Nėra konkrečios taisyklės, kiek sluoksnių turėtų būti „Baumkuchene“, bet dažniausiai jų būna nuo penkiolikos iki dvidešimties. Žinoma, kuo daugiau sluoksnių – tuo gražesnis ir įspūdingesnis bus kepinys, tačiau tuo daugiau kruopštumo ir laiko prireiks jam pagaminti. Nieko tokio, jei gamindami „Baumkucheną“ namuose nuspręsime jį daryti truputėlį paprastesnį. Pasistenkite, kad kepinį sudarytų bent jau 8-12 sluoksnelių, kaip tą padariau aš – tiek yra daugiau nei pakankamai, kad atpjauta riekelė vis dar atrodytų tiesiog žaviai!
 



12-14 riekelių
Paruošite per 30 min. + kepsite apie 60 min.


Vokiškas šakočio pyragas „Baumkuchenas”

  • 200 g minkšto sviesto
  • 250 g cukraus
  • 150 g marcipano masės
  • 6 didelių kiaušinių
  • 2 arb. š. vanilinio cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 1 apelsino žievelės
  • 1 stiklinės (140 g) miltų
  • 1 stiklinės (120 g) kukurūzų krakmolo
  • 100-150 g abrikosų džemo (galima keisti kitokiu mėgiamu tirštu džemu)


Glaistui:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 50 g sviesto
  • 30 ml romo ar apelsinų likerio (nebūtinai)
     

1. Orkaitę įkaitinkite iki 230 ᵒC temperatūros, pasirinkę kaitinimo iš viršaus režimą (arba rinkitės vidutinio intensyvumo „grill“ kaitinimo režimą. Pasiruoškite kekso kepimo formą (12X26 cm dydžio), ją ištepkite sviestu ir jos dugną išklokite atkirptu gabalėliu kepimo popieriaus.

2. Iškepkite pyragą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

3. Minkštą kambario temperatūros sviestą, cukrų ir nedideliais kubeliais supjaustytą marcipaną elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Plakite kelias minutes, kol cukrus ištirps, plakinys pabals.

 

 

4. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus atidėkite į šalį, o trynius po vieną įplakite į tešlos masę.

 

 

5. Įmaišykite vanilinį cukrų, žiupsnį druskos ir nutarkuoto apelsino žievelę. Dar kartą išplakite.

 

 

 

6. Suberkite miltus ir kukurūzų krakmolą. Įmaišykite į tešlą.

 

 

 

7. Galiausiai iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Lengvais judesiais įmaišykite juos į tešlą.

 

 

 

8. Porą šaukštų paruoštos tešlos supilkite į kepimo formą, paviršių išlyginkite mentele. Tešla turi plonai padengti visą kepimo formos dugną.

 

 

 

9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 4 minutes, kol paviršius gražiai parus. Išimkite kepimo formą iš orkaitės, paviršių labai plonai aptepkite abrikosų džemu.

 

 

10. Ant viršaus pilkite dar du šaukštus tešlos, paviršių išlyginkite. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 4 minutes. Taip susluoksniuokite ir iškepkite visą paruoštą tešlą, iškeptus sluoksnius vis aptepdami abrikosų džemu.

11. Keksui iškepus, jo viršų aptepkite abrikosų džemu. Kraštus apipjaukite aštriu peiliu ir palikite jį atvėsti iki kambario temperatūros. Tuomet susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve kelias valandas ar per naktį.

 

 

12. Paruoškite glaistą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

13. Šokoladą ir sviestą ištirpinkite virš garų vonelės iki visiškai lygios tekstūros.

 

 

 

14. Įmaišykite romą ar apelsinų likerį, jei naudojate.

 

 

15. Paruoštu glaistu padenkite iš formos išimto pyrago viršų ir kraštus. Galite papuošti migdolų riekutėmis ar migdolų riešutais.

 

 

 

 

16. Palaukite, kol šokolado glaistas šiek tiek sutings, tuomet pjaustykite riekelėmis ir ragaukite.

 

 

PASTEBĖJIMAI IR KOMENTARAI

  • KIAUŠINIAI. Kaip ir mums įprastam šakočiui, taip ir šiam kepiniui reikalingas pakankamai didelis skaičius kiaušinių. Jie suteikia tešlai minkštumo, sodrumo, turtingos tekstūros. Nepamirškite kiaušinių baltymų ir trynių atskirti: trynius įmaišykite į ruošiamą tešlą, o baltymus, išplakę juos iki standžių putų, įmaišykite paskutiniame tešlos ruošimo žingsnyje. Šio žingsnio praleisti nevalia – būtent atskirai išplakti ir lengvais judesiais į tešlą įmaišyti baltymai suteikia pyragui purumo.
  • BALTYMAI. Baltymų užduotis – suteikti pyragui tūrio, purumo. Pasistenkite juos, išplaktus iki visiškai standžių putų, lengvais ir ramiais judesiais per kelias dalis įmaišyti į tešlą. Nemaišykite greitai, neplakite, kad nesuartytumėte jų struktūros – tiesiog didesniu šaukštu įmaišykite, kol pasiskirstys tešloje.
  • MARCIPANAS. Tradicinis vokiškas šakotis gaminamas su marcipanų mase. Ji, įmaišyta į tešlą, kepiniui suteikia ne tik gardaus migdolų skonio, bet ir papildomo minkštumo, malonios tekstūros. Paprastai marcipanų masės rasite įsigyti daugelyje didesnių parduotuvių prie konditerijos priemonių bei pagardų, tačiau, jei įsigyti jau paruoštos nepavyksta, galite ją pasigaminti ir namuose: iki tolygios tekstūros maisto smulkintuvu sumalę 200 g migdolų riekučių, 200 g miltelinio cukraus, vieną kiaušinio baltymą ir šaukštelį migdolų ekstrakto, pagaminsite maždaug 450 gramų marcipanų masės. Proporcingai sumažinę produktų kiekius, galite gaminti ir mažesnį marcipanų masės kiekį arba - likutį užšaldykite, o vėliau atšildę galėsite panaudoti kitiems kepiniams.
  • SLUOKSNIAI. Kuo daugiau – tuo gražiau. Tradiciškai „Baumkuchenas“ kepamas iš 15-20 sluoksnių, tačiau tokie plonyčiai sluoksniai reikalauja neįtikėtino kruopštumo ir laiko. Tad nesijaudinkite, jei pavyks susluoksniuoti tik 8, 10 ar 12 sluoksnių – tiek pakanka, kad pyragas būtų labai gražus!
  • ABRIKOSŲ DŽEMAS. Galite jį naudoti, o galite ir nenaudoti. Tačiau turėkite omeny, kad abrikosų džemas padeda susijungti sluoksneliams, o jo skonis čia puikiai dera. Tad aš rekomenduočiau – naudokite.
  • LAIKYMAS. Sandariame indelyje šaldytuve pyragą galite laikyti iki dviejų dienų. Jei norite išlaikyti ilgiau, supjaustykite gabalėliais, susukite į maistinę plėvelę, ir užšaldykite. Prieš valgant lėtai atšildykite šaldytuve.

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (7)
GENOVAITĖ
2023-03-15 19:51
Tikrai puikus receptas. Ačiū, kad pasidalinote šiuo vokišku variantu, nes kažkur mačiau kiek kitokį - be marcipano tešloje. Tik ar neparašyta buvo, ar aš nepastebėjau, bet orkaitę iki kiek turi būti įkaitinta kepant sluoksnelius? ATSAKYTI
Inga
2023-03-15 20:18
Sveiki, paminėjote, kad matėt be marcipanų, gal galite pasidalinti? Nekenčiu jų :) Kuo galima pakeisti? Ar, tiesiog nedėti? ATSAKYTI
Justė
2023-03-16 13:50
1 žingsnyje nurodyta - orkaitę įkaitinkite iki 230 ᵒC temperatūros, pasirinkę kaitinimo iš viršaus režimą (arba rinkitės vidutinio intensyvumo „grill“ kaitinimo režimą. :) ATSAKYTI
Valentina
2021-12-18 10:05
Man atrodo bus laaabai gardus❤❤❤. Butinai kepsiu,ačiu jums labai už receptuka ir patarymus ATSAKYTI
Skaitytoja
2021-12-10 21:43
Ko gero, tai gerokai modernizuotas receptas. Yra vokiečių aut.pasakojimas, kaip 2 vaikai nulaužė šakočio ragelius. Buvo nubausti ir kelias dienas ir pietums, ir vakarienei gaudavo tik šakočio. Visa šeima ir kiti broliai ir seserys valgė normalų maistą, o jiedu-šakotį. Gaila, bet neatsimenu autoriaus. ATSAKYTI
Andrius
2021-12-11 14:13
Hansas Falada "Anuomet mūsų namuose ATSAKYTI
Skaitytoja
2021-12-10 21:37
Matyt, yra gerokai modernizuotas kepinys, nes yra toks pasakojimas iš vokiečių aut. apie šskotį, kai vaikai nulaužė kepinio ragelius. Tėvai nubaudė ir kelias dienas neklaužadoms davė valgyt tik šakočio. Kiti vaikai valgė kitokį maistą, ojiefu šakotį ir per pietus, ir per vakarienę. Gaila, bet pavardės neatsimenu. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital