Apelsininis aguonų keksas - drėgnas ir labai skanus

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 62)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 62)
Apelsininis aguonų keksas
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Apelsininis aguonų keksas
Apelsininis aguonų keksas
Autorius apie receptą: Šis aguonų keksas pavyksta minkštutis, drėgnas, su švelnia apelsinų nata. Jei norite dar šventiškiau, galite jį aplieti cukraus pudros glajumi, nors man asmeniškai jis pukus Šis aguonų keksas pavyksta minkštutis, drėgnas, su švelnia apelsinų nata. Jei norite dar šventiškiau, galite jį aplieti cukraus pudros glajumi, nors man asmeniškai jis pukus būtent toks, koks yra. (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
240 gramų kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų EKSTRA a.r. 405D)
220 mililitrų pieno
100 gramų aguonų
180 gramų cukraus
200 gramų sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
4 vienetai kiaušinių (M dydžio)
1 vienetas apelsinų (vidutinio dydžio)
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1.5 šaukštelio kepimo miltelių
1 žiupsnelis druskos
Papildomai:
šiek tiek sviesto (formai patepti)
šiek tiek džiūvėsėlių (arba miltų, formai pabarstyti)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Orkaitę įjungti kaisti iki 180 C laipsnių.
2.
Į prikaistuvį supilti pieną, suberti aguonas ir pakaitinti ant vidutinės ugnies iki beveik užvirs. Nuimti nuo ugnies ir palikti atvėsti.
3.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų (jei labai skubate, galite to nedaryti, žr. patarimus žemiau).
4.
Į dubenį dėti minkštą kambario temperatūros sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Viską elektriniu plaktuvu labai gerai išplakti iki purios masės. Į ją per du kartus sudėti trynius, išplakant po kiekvieno dėjimo.
5.
Į sviesto plakinį pakaitomis berti miltus ir dėti aguonų bei pieno masę, kaskart išmaišant šaukštu, jog neliktų sausų miltų. Įtarkuoti apelsino žievelę (tik geltoną dalį be baltos), įspausti apelsino sultis (jų man gaunasi 4-5 šaukštai) ir išmaišyti.
6.
Kitame dubenyje kiaušinių baltymus išplakti iki standumo (kad apvertus neiškristų iš indo). Švelniais judesiais juos įmaišyti į tešlą.
7.
Kekso formą (naudojau 24 cm skersmens) patepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais. Sukrėsti tešlą, išlyginti paviršių.
8.
Keksą kepti iki 180C įkaitintos orkaitės viduryje (kepimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio). Kepti apie 45-60 minučių, priklausomai nuo naudojamos formos dydžio ir kekso storio. Keksas bus iškepęs, kai viršus gražiai paruduos, o įkišę medinį pagaliuką į storiausią kekso vietą, pagaliuką ištrauksite neapsivėlusį tešla.
9.
Iškepusiam keksui leisti šiek tiek atvėsti formoje, o tada išimti, perkelti ant grotelių ir leisti visiškai atvėsti. O tada įdėkite į sandarų indelį ar maišelį ir leiskite pastovėti per naktį - taip drėgmė tolygiai pasiskirstys po visą keksą ir jis bus pats skaniausias.
Patarimai:
Svarbu. Keksą pjakite tik visiškai atvėsusį, tada jis pats skaniausias, ingredientai visiškai susijungę. Antrą dieną po kepimo, palaikytas sandariame indelyje, man jis dar skanesnis.
Jei skubate, kiaušinių baltymų galite neatskyrinėti, o tiesiog į sviesto masę įplakti visus kiaušinius. Tokiu atveju kepimo miltelių dėkite 2 a.š. ir miltų gali reikėti truputį daugiau - jų dėkite tiek, kad tešla būtų riebios grietinės tirštumo. Visgi atskyrus trynius ir baltymus keksas pavyksta dar skanesnis, puresnis.
Cukrus. Vietoje paprasto balto cukraus galite naudoti rudąjį cukrų. Jis keksui suteiks papildomo karameliškumo, šventiškumo.
Glajus keksui. Jei norite puošniau, atvėsusį keksą galite aplieti citrinų sulčių ir cukraus pudros glajumi. Į 3-4 šaukštus citrinų sulčių pamažu maišydami šaukštu berkite cukraus pudrą iki glajus bus norimos konsistencijos (cukraus pudros prireiks nemažai). Juo apliekite keksą ir palikite sutvirtėti kambario temperatūroje.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (5)
Virginija
2022-08-09 00:08
Keksas gavosi labai skanus ATSAKYTI
Irma
2020-02-29 23:43
Pyragas gavosi pasakiškai skanus! Receptą šiek tiek pakoregavau ir paprastą cukrų pakeičiau organiniu kokosų cukrumi, o miltus dėjau pusiau kvietinius, pusiau kokosų, gavosi labai skanus ir kvapnus pyragas! Tikrai rekomenduoju! ATSAKYTI
Rita
2019-12-23 05:59
Megiamiausias Kaledu keksas,superinis ATSAKYTI
Danutė
2019-06-19 19:34
Labai skanus.Ačiū už receptą. ATSAKYTI
GITANA
2018-12-24 08:29
Ačiū už receptą. Keksas labai skanus. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital