1.
Pagrindui paruošti, į dubenį dėti sausainius, sutrinti elektriniu trintuvu (jei jo nenaudojate, sausainius sudėkite į maišelį ir sutrinkite kočėlu) iki trupinių.
2.
Sviestą dėti į prikaistuvį, ištirpinti, pilti į dubenį su sausainių trupiniais.
3.
Apvalios formos (naudojau 24 cm skersmens atsegamais kraštais) dugną ištiesti kepimo popieriumi, sukrėsti sausainių masę ir spaudžiant rankomis suformuoti pagrindą.
4.
Pagrindą kepti įkaitintoje iki 180 C orkaitės viduryje apie 10 minučių, kad sutvirtėtų.
5.
Iškepusį pagrindą ištraukti ir palikti atvėsti. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 150 laipsnių.
6.
Kremui paruošti, į mažą indelį berti cukrų, miltus ir išmaišyti.
7.
Į dubenį dėti kreminį sūrį, berti paruoštą cukraus mišinį, pilti vanilę ir virtuviniu kombainu mažu greičiu išmaiįšyti iki vientisos masės. Jei kombaino neturite, tiesiog maišykite šaukštu (bet mikserio nenaudokite, nes perplaksite).
8.
Į kremą po vieną įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti po kiekvieno (svarbu neplakti ilgai, tik kol kiaušinių nebesimatys kremo tekstūroje). Tuomet dėti grietinę (arba grietinėlę) ir dar kartą išmaišyti.
9.
Dubenį su kremu keletą kartų lengvai trinktelti į stalviršį, jog sutrūkinėtų oro burbuliukai.
10.
Kepimo formos išorę apvynioti dvigubu folijos sluoksniu (kad kepant nepatektų vandens garai ir nesudrėkintų pagrindo).
11.
Ant pagrindo supilti kremą, išlyginti paviršių. Formą šiek tiek kilstelti ir keletą kartų švelniai trinktelti į stalviršį, apžiūrėti ar iškilo burbuliukų, juos susprogdinti (patogu smeigtuku ar dantų krapštuku).
12.
Pyragą kepti iki 150C įkaitintos orkaitės viduryje su funkcija viršus-apačia apie 45-60 minučių. Tikslus laikas priklausys nuo orkaitės. Ar iškepęs tikrinti lengvai kilstelėjus formos kraštą ir pajudinus. Pyrago kraštai turėtų būti sutvirtėję, o vidurys - tyvuliuoti lyg žele.
13.
Orkaitę išjungti, jos dureles lengvai praverti ir leisti sūrio pyragui 1-2 valandas atvėsti orkaitėje. Tada pyragą išimti ir leisti atvėsti kambario temperatūroje.
14.
Kol pyragas vėsta, paruošti spanguolių putėsius. Į nedidelį dubenėlį įspausti apelsino sultis (jų turėtų būti 80-100 ml). Ant jų viršaus užbarstyti 1 v.š. želatinos. Palikti išbrinkti 10-15 minučių.
15.
Į puodą sudėti spanguoles, berti cukrų, uždengti dangčiu ir kaitinti ant stipresnės kaitros iki užvirs. Tada atidengti ir ant vidutinės kaitros maišant pakaitinti dar apie 5 minutes.
16.
Nukelti nuo kaitros ir sutrinti elektriniu trintuvu. Masę perkošti per sietelį, įmaišyti vanilę.
17.
Kol masė dar šilta, sudėti išbrinkusią ir ištirpintą želatiną ir gerai išmaišyti, kad ši ištirptų (jei liko neištirpusios, šiek tiek pakaitinti neužvirinant). Atidėti atvėsti iki kambario temperatūros.
18.
Šaltą grietinėlę išplakti iki standumo, į ją per kelis kartus kaskart išmaišant sudėti spanguolių tyrę (ji turi būti atvėsusi, bet nepradėjusi stingti).
19.
Spanguolių putėsius sukrėsti ant pyrago. Šaukštu ar mentele išlyginti paviršių.
20.
Paruoštą pyragą dėti į šaldytuvą bent 2-3 valandoms (arba nakčiai), kad putėsiai sutvirtėtų, o pyragas sutvirtėtų.
21.
Prieš patiekiant pyragą galima papuošti šviežiomis spanguolėmis.