Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 25)
Porcijų skaičius: 12
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 25)
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Autorius apie receptą: Nuostabus pyragas. Jeigu dar tokio nebandėte, nepraleiskite progos ir būtinai paragaukite. Jeigu pyragą brandinsite, jį reikėtų gaminti likus 2-4 savaitėms iki valgymo, nes Nuostabus pyragas. Jeigu dar tokio nebandėte, nepraleiskite progos ir būtinai paragaukite. Jeigu pyragą brandinsite, jį reikėtų gaminti likus 2-4 savaitėms iki valgymo, nes būtent pyrago stovėjimo metu tešlos ir džiovintų vaisių bei sulaustymui naudojamo skysčio skoniai susilieja ir susijungia į fantastišką visumą. Bet jeigu laiko iki švenčių liko mažiau, o paragauti norisi, drąsiai galite šį pyragą kepti irgi, tiesiog gaminkite valgymo išvakarėse, o atvėsusį laikykite sandariame inde ar maišelyje. Papildomai nelaistykite skysčiu ir į nieką nevyniokite. Skonis nuo brandinto skirsis ir pyragas bus kiek sausesnis, bet irgi labai skanus, be galo aromatingas bei kvepiantis šventėmis. (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 12
800 gramų džiovintų vaisių
150 gramų riešutų
270 gramų kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų EKSTRA a.r. 405D)
250 gramų sviesto (mikšto, kambario temperatūros)
4 vienetai kiaušinių (M arba L dydžio)
200 gramų rudojo cukraus
200 mililitrų brendžio
1 vienetas apelsinų
1 vienetas citrinų (reikės tik žievelės)
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai cinamono
0.5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
0.5 šaukštelio imbiero
Brandinimui:
100 mililitrų brendžio
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Džiovintus vaisius drąsiai rinkitės savo nuožiūra ar pagal tai, ką turite ar mėgstate. Nebijokite jų maišyti ir naudoti pačius įvairiausius. Aš paprastai naudoju mišinį iš tamsių razinų, auksinių razinų, džiovintų abrikosų, džiovintų spanguolių, ananasų, datulių bei imbiero cukatų. Riešutai čia irgi tiks bet kokie mėgiami ar jų mišinys - nuo žemės riešutų, iki migdolų, graikinių, lazdyno ar dar kitokių.
2.
Džiovintus vaisius pasmulkinti mažais kubeliais (nepjaustau tik spanguolių arba smulkių razinų, jei razinos didesnės - perpjaunu pusiau). Riešutus pasmulkinti elektriniu smukintuvu arba peiliu.
3.
Dideliame dubenyje sumaišyti džiovintus vaisius, riešutus ir 200 ml brendžio. Uždengti ir palikti per naktį brinkti (arba bent 5-6 val.). Sviestą ir kiaušinius išimti iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros.
4.
Kitą dieną įjungti orkaitę kaisti iki 180 C (kaitinimas - viršus+apačia, be vėjelio). Pasiruošti apvalią 24-26 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais: dugną iškloti kepimo popieriumi, o šonus patepti trupučiu sviesto ir pabarstyti miltais.
5.
Į dubenį dėti sviestą, berti cukrų ir elektriniu plaktuvu išsukti iki masė bus vientisa, kremiška (galima sukti ir mediniu šaukštu). Įtarkuoti citrinos bei apelsino žieveles, išmaišyti.
6.
Nedideliame dubenyje lengvai paplakti kiaušinius (tik kad trynys ir baltymas susijungtų). Kitame inde miltus sumaišyti su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
7.
Į sviesto plakinį įmaišyti 2-3 šaukštus miltų mišinio. Įpilti truputį kiaušinių plakinio, išmaišyti. Vėl dėti miltų, išmaišyti, pilti truputį kiaušinių, išmaišyti. Taip sudėti visus miltus ir kiaušinius. Galiausiai per kelis kartus įspausti apelsino sultis, kaskart išmaišant.
8.
Išmirkusius džiovintus vaisius bei riešutus gerai išmaišyti (jei yra skysčio likučių, nenupilti). Tada per kelis kartus sudėti į tešlą, vis išmaišant.
9.
Tešlą sukrėsti į paruoštą kepimo formą, išlyginti paviršių.
10.
Pyragą dėti į orkaitės vidurį. Sumažinti orkaitės temperatūrą iki 140 C ir kepti pie 1.5 - 2 val., priklausomai nuo pyrago storio. Ar iškepęs, patikrinsite įsmeigdami medinį pagaliuką į pyrago vidurį: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite, o jei sausas, švarus - jau iškepė. Jei pyrago viršus smarkiau parudo vidui dar neiškepus, pridengti pyragą folija ar kepimo popieriaus lapu.
11.
Išimti pyragą iš orkaitės, leisti apie pusvalandį atvėsti formoje, o tada galutinai atvėsinti ant grotelių. Pyragas vėsta ilgai, tad jei gaminate vakare, galite pridengti rankšluostėliu ir palikti nakčiai.
12.
Kai pyragas visiškai atvės (tas svarbu!), suvynioti jį į brandinimui skirtame brendyje išmirkytą marlę. Tada pyragą sandariai suvynioti į 2-3 folijos lapus, atidžiai apspaudžiant, kad neliktų tarpų. Galiausiai įdėti į sandarų maišelį ar įsukti į maistinę plėvelę.
13.
Pyragą brandinti tamsioje sausesnėje vietoje kambario temperatūroje (pvz. virtuvės spintelėje) bent 2 savaites, o galima ir 1-2 mėnesius. Rekomenduoju kas dvi savaites foliją atsargiai atvynioti, o marlę palaistyti keletu šaukštų brendžio (galima jį perpus skiesti juoda arbata). Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.
14.
1-2 val. prieš patiekaint pyragą jį išvyniotio ir dėkite į lėkštę, kurioje serviruosite. Jei norisi, galima šventiškai papuošti - nuotraukoje aš pyragą apdėliojau rozmarino šakelėmis, spanguolėmis ir keletu imbierinių sausainių, tada pabarsčiau trupučiu cukraus pudros. Kartais šį pyragą aptepu maskarponės ir grietinėlės kremu - maskarponę ir riebią grietinėlę (lygiomis dalimis vienos ir kitos) dedu į dubenį ir išplaku iki standaus kremo, įspaudžiu truputį citrinos sulčių ir vėl išplaku. Šiuo kremu aptepu pyragą ir dedu 1-2 valandoms į šaldytuvą sutvirtėti.
Patarimai:
Pyrago dydis. Iš šio kiekio iškepsite tikrai didelį pyragą, o jis gana skalsus ir sotus. Tad jeigu valgytojų per šventes nėra daug ar tiesiog norite pabandyti, kas per reikalas yra brandintas pyragas, galite ingredientų kiekį dalinti pusiau ir kepti 18-20 cm formoje. Tokiu atveju trumpinkite ir kepimo laiką.
Alkoholis. Alkoholio, kuriame mirko džiovinti vaisiai, skonyje visiškai nesijaučia, nes didžioji dalis išgaruoja ilgo pyrago kepimo metu. Brandinimui naudojamas brendis šiek tiek jaučiasi, bet subtiliai. Alkoholio kiekį šiek tiek sumažinti galima (pvz. jį perpus skiesti juoda arbata), bet visiškai atsisakyti nerekomenduoju, nes jis suteikia ne tik skonio, bet ir apsaugo bręstantį pyragą nuo pelėsio. Jei gaminame mažiesiems valgytojams ar negalintiems/nenorintiems vartoti alkoholio suaugusiems, pyragą galite laistyti saldinta juoda arbata, pagardinta mėgiamomis sultimis ar nealkoholiniu vynu (labai tinka imbierinis). Bet tokiu atveju pyragą brandinkite ne kambario temperatūroje, o šaldytuve (viršutinėje šaldytuvo lentynoje) ir ne ilgiau 2 savaičių.
Dovanojimui. Šis pyragas labai tinka ir kaip gurmaniška šventinė dovana. Pernai jį kepiau recepto kiekį išdalinusi į ketures mažesnes formeles ir šiek tiek patrumpinusi kepimo laiką. Kiekvieną pyragėlį brandinimui suvyniojau atskirai. Prieš pat šventes išėmiau iš marlių, supakavau į gražius dovaninius maišelius ir įteikiau draugams.
Brandinimas - ar būtinas? Ilgas stovėjimas pyrago skonį tikrai pagerina, nes jo metu visi ingredientai tarsi susijungią į darnią visumą. Bet pyragas tikrai bus skanus ir keptas valgymo išvakarėse bei į nieką nevyniotas - tiesiog atvėsusį įdėkite į sandarų indelį ar maišelį.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (50)
Żana
2023-12-02 10:26
Sveiki. Žadu daryti dviguba norma ir kepti mažose aliuminio folijos vienkartinese formose, kaip manot, ar reikia deti kepimo popieriu? ATSAKYTI
Judita
2023-12-04 15:34
Aš įdėčiau kepimo popierių, nes iš folijos gali sunkiau išsiimti. ATSAKYTI
Gilė
2023-10-29 11:54
O vaisius ir riešutus galima mirkyti arbatoje su cukrumi, o ne alkoholyje ? :) ATSAKYTI
Kepėja
2023-11-30 17:20
Galima, tik arbata turi būti stipri ir saldi - cukrus konservuoja. ATSAKYTI
Vygintas
2022-12-25 19:56
Dėkoju už puikų receptą, kepiau pirmą kartą, pavyko- skonis subtilus. Brandinau su romu mėnesi laiko. Rekomenduočiau ir kitiems. ATSAKYTI
Rita
2022-11-21 20:47
Sveiki, o i ka suvynioti, jei namie marles nera? Gal tiks svarus virtuvinis ranksluostis? Galeciau pries laistydama brendziu islygint karstai su garais, kad butu 110 proc svarus ir nepelytu pyragas :) ATSAKYTI
Justė
2022-11-22 09:43
Galima :) ATSAKYTI
Renata
2021-11-29 20:22
Bet jau taip nesvietiškai saldu.... su kokiu kalėdiniu vynu tikrai nepasimėgausite. ATSAKYTI
Kepėja
2021-11-30 11:48
Žiūrint, kokius džiovintus vaisius naudosite. Jei nemėgstate saldžiai, geriau rinktis džiovintas spanguoles, daugiau riešutų. Jei naudosite datules, džiovintus ananasus ir daug razinų tikrai bus labai saldu. Visgi pati tešla nėra labai saldi. Na, o jei pyragas jau laistytas alkoholiu, tai ir tas vynelis nebūtinas. :) ATSAKYTI
Aistė
2021-11-26 15:25
Kepu kiekvienais metais šį pyragą iš trigubo kiekio. Kepu atskirus mažus pyragėlius ir dovanoju prieš Kalėdas kaimynams ir draugams. Dar nei karto nesulaukė Kalėdų stalo, nes visi vien dėl kvapo iš karto prapjauna ir gaunu tiek komplimentų.. Labai geras receptas! tik riešutų nededu :) Laistau tai romu, tai arbata.. vaisius perku įvairius: džiovintos figos, datulės, spanguolės, slyvos, abrikosai, razinos. Kepsiu kitą savaitę vėl! ATSAKYTI
Kepėja
2021-11-27 20:28
Aš jau šiemet irgi iškepiau. :) Tik kad kepu vieną mažą pyragą iš pusės normos. :D ATSAKYTI
Kepėja
2020-12-27 19:30
Pyragas labai skanus. Brandinau 25 dienas, prapjovėme antrą Kalėdų dieną. Be džiovintų vaisių dar dėjau pasmulkintų cukruotų imbierų, o riešutų nedėjau visai. Tas lengvas aštrumas labai dera su turtingu pyrago skoniu. Rekomenduoju. ATSAKYTI
Elena
2020-12-25 10:56
Labai ačiū už nuostabų receptą. Pyragas labai skanus po 2,5 savaičių brandinimo.
Kitais metais būtinai vėl kepsiu, tik dėsiu kokiais 100g mažiau vaisių, nes ir pati tešla labai skani, tad norisi, kad jos daugiau jaustųsi :) kepiau didelį.
Rekomenduoju kiekvienam kalėdimiam stalui!
Dar esu ir mažą išsikepus, tai jau nekantrauju irgi ragaut :) ATSAKYTI
Sigita
2020-12-05 13:27
Kvailas klausimas gal, bet ar galima laistyti kitu stipriuoju alkoholiu jau iškeptą? ATSAKYTI
Kepėja
2020-12-07 11:24
Manyčiau, kad galima. ATSAKYTI
Kepėja
2020-12-01 18:58
Kepu ir aš, tiesa, dariau dvigubai mažesnę normą: 450 g džiovintų vaisių, 100 g rudojo cukraus ir t.t. Jei Kalėdoms kepate ne tik šį gardumyną, sakyčiau, tikrai pakanka, nes 21 cm skersmens apvali formelė prieš kepimą prisipildė iki pusės, kaip kepant bet kurį pyragą. Naudojau 100 g džiovintų spanguolių, 200 g džiovintų abrikosų, apie 200 g džiovintų slyvų, saujelę tamsių razinų bei cukruotų imbierų. Gal vaisių išėjo apie pusę kilogramo, tačiau tešlos užteko ir tokiam kiekiui. ATSAKYTI
Kotryna
2020-11-28 17:56
Kepu šį pyragą jau ne pirmi metai, gaunasi labai skanus. Gal kam praners - kepu ne vieną apvalų, o du pailgus stačiakampius (kekso formoje). Paskui juos galima perpjauti per pusę ir gražiai įviniojus nešti kaip saldžią dovanėlę. ATSAKYTI
Jolanta
2020-11-24 10:33
Sveiki, ar sviesta galima išsukti su cukrumi su mikseriu ar reikia ranka? ATSAKYTI
Kepėja
2020-11-30 19:49
Mikseriu patogiau ir greičiau, bet aš puikiai išsuku ranka. Tereikia šiek tiek kantrybės ir jėgos. :) ATSAKYTI
Jurgita
2020-11-22 17:03
Bandau ir aš. Bet bekepant pastebėjau,kad jis man tiek neiškilo kaip buvo paminėta recepte ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital