Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Autorius apie receptą: Receptą galite pakoreguoti, kad jis tiktų ir mažiesiems ragautojams - sulaistymui naudokite ne brendį, o saldžią juodąja arbata, kurią dar galite pagardinti apelsinų ar Receptą galite pakoreguoti, kad jis tiktų ir mažiesiems ragautojams - sulaistymui naudokite ne brendį, o saldžią juodąja arbata, kurią dar galite pagardinti apelsinų ar obuolių sultimis. Džiovintus vaisius ir uogas bei riešutus rinkitės savo nuožiūrą pagal tai, ko turite spintelėje, ką mėgstate, ką randate parduotuvėje. Nebijokite jų maišyti, pvz. dėti ir migdolų, ir žemės riešutų, ir lazdyno ar naudoti ir geltonas, ir juodas razinas, ir ananasų,ir mangų ir net truputį cukruoto imbiero gabalėlių (jeigu mėgstate). Kuo įvairiau, tuo viskas dar skaniau :-) (...daugiau) Dovilė
Redakcijos nuomonė: Fantastiškas pyragas. Jeigu dar tokio nebandėte, nepraleiskite progos ir būtinai paragaukite. Jeigu pyragą brandinsite, jį reikėtų gaminti likus daugmaž mėnesiui iki Fantastiškas pyragas. Jeigu dar tokio nebandėte, nepraleiskite progos ir būtinai paragaukite. Jeigu pyragą brandinsite, jį reikėtų gaminti likus daugmaž mėnesiui iki valgymo. Mažų mažiausiai - prieš dvi savaites. Nes būtent pyrago stovėjimo metu tešlos ir džiovintų vaisių bei sulaustymui naudojamo skysčio skoniai susilieja ir susijungia į fantastišką visumą. Bet jeigu laiko iki švenčių liko mažiau, o paragauti norisi, drąsiai galite šį pyragą kepti irgi, tiesiog gaminkite valgymo išvakarėse (ar bent likus kelioms valandoms iki ragavimo, kad pyragas spėtų sutvirtėti), papildomai nelaistykite skysčiu ir į nieką nevyniokite. Skonis nuo brandinto skirsis ir pyragas bus kiek sausesnis, bet irgi labai skanus ir fantastiškai aromatingas bei kvepiantis šventėmis.

Jeigu brandintą pyragą gaminsite tiems, kurie negali ar nenori vartoti alkoholio, tiesiog jį sulaistykite saldinta juoda arbata, pagardinta mėgiamomis sultimis. Taip pat sulaistymui labai tinka nealkoholiniai vynai, pavyzdžiui juoda arbata atskiestas imbierinis vynas arba ypač tinka romo ir razinų skonio nealkoholinis vynas (jo būna didžiuosiuose prekybos centruose). Alkoholio, kuriame mirko pyragui kepti naudojami džiovinti vaisiai, visiškai nesijaučia, nes jis išgaruoja ilgo pyrago kepimo metu.

Šis pyragas taip pat puikiai tiks kaip gurmaniška šventinė dovana. Pernai mes jį kepėme recepte nurodytą kiekį išdaline į penkias mažesnes formeles ir šiek tiek patrumpinę kepimo laiką. Kiekvieną pyragėlį brandinimui suvyniojome atskirai (dalį pyragėlių į brendžiu mirkytą marlę, o dalį - į šiek tiek juoda arbata atskiestu nealkoholiniu romo ir razinų skonio vynu mirkytą marlę), o prieš pat šventes išpakavome iš marlių, suvyniojome į gražius dovaninius popierius ir įteikėme draugams. Tiek alkoholinis, tiek ne pyrago variantai buvo tobulai skanūs.
(...daugiau)
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
900 gramų džiovintų vaisių
270 gramų miltų
250 gramų sviesto
4 vienetai kiaušinių
200 gramų rudojo cukraus
200 mililitrų brendžio
150 gramų riešutų
1 vienetas apelsinų
1 vienetas citrinų (reikės tik žievelės)
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai cinamono
0.5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
0.5 šaukštelio imbiero
Brandinimui:
100 mililitrų brendžio
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Džiovintus vaisius drąsiai rinkitės savo nuožiūra ar pagal tai, ką turite ar mėgstate. Nebijokite jų maišyti ir naudoti pačius įvairiausius. Aš paprastai naudoju mišinį iš tamsių razinų, auksinių razinų, džiovintų abrikosų, džiovintų spanguolių, ananasų bei datulių. Kartais dar įdedu cukruoto imbiero gabaliukų, jeigu tuo metu turiu spintelėje. Riešutai čia irgi tinka bet kokie mėgiami ar jų mišinys - nuo žemės riešutų, iki migdolų, graikinių, lazdyno ar dar kitokių.
2.
Džiovintus vaisius pirmiausiai pasmulkinu kubeliais. Nepjaustau tik spanguolių arba smulkių razinų, o jeigu razinos didesnės, jas perpjaunu pusiau, nes tada iškeptas pyragas lengviau pjaustosi. Jeigu spėju, riešutus irgi šiek tiek pasmulkinu, bet jeigu skubu, būna kad pvz. žemės riešutus dedu ir cielus :)
3.
Dideliame dubenyje sumaišykite džiovintus vaisius, uogas, riešutus ir 200 ml brendžio. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.
4.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią 26 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite sviestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi (kad gautųsi aukšti kraštai, nes pyragas bus gana aukštas ir gali "išlipti" iš formos)
5.
Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Įtarkuokite apelsino bei citrinos žieveles (be baltos dalies, nes ji karti), įspauskite apelsino sultis ir gerai išmaišykite.
6.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę. Į tešlą įmaišykite džiovintus vaisius bei riešutus. Iš pradžių gali atrodyti, jog vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla. Tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą.
7.
Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite pyraga 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs, patikrinsite įsmeigdami medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite, o jei pagaliukas sausas - pyragas jau iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį pridenkite folija.
8.
Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brandinimui skirtame brendyje išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada pyragą sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite į plastikinį maišelį.
9.
Laikykite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio (arba arbatos, priklausomai nuo to, ką naudosite laistymui). Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.
10.
P.S. Iš šio kiekio iškepsite tikrai didelį pyragą, o jis gana skalsus ir sotus. Tad jeigu valgytojų per šventes nėra daug ar tiesiog norite pabandyti, kas brandintas pyragas yra per reikalas, galite drąsiai ingredientų kiekį dalinti pusiau ir kepti mažesnėje formoje. Tik tokiu atveju trumpinkite ir kepimo laiką, t.y. mediniu pagaliuku pradėkite tikrinti kiek anksčiau.
AUTORIUS: Dovilė
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (22)
Efita
2018-12-01 12:09
Sveiki, ar ta brendį kur vaisius mirkiau galiu su juo su laistyti ar reikia su nauju laistyti? ATSAKYTI
Dana
2018-11-28 14:14
Kepu jau trys metai, labai skanu ir patogu, kad nereikia vargti pries pat sventes, kai galvoj kiti darbai ir rupesciai. Patariu sulaistant bent biski alkoholio deti, nes geriau laikysis, alkoholis saugo nuo bakteriju, pelesio ir kitu blogybiu. Jeigu laistysit be alkoholio o tik arbata, darykit ja saldzia (cukrus konservuoja) ir vyniodami bei laistydami laikykites higienos (svarios rankos, svarus indai) ir pyraga laikykit tamsoj, sausoj vietoj. Tada nepelys, o kitaip gali visko buti. Arba brandinkit saldytuve, bus irgi saugiau jei be alkoholio. ATSAKYTI
Evelina
2017-12-30 14:40
Kepiau ir gavosi superinis!! Aš laisčiau brendžiu, perpus maišytu su juoda arbata, tai idealus derinys buvo - alkoholio ne per daug, o pats tas, nes jis gero prieskonio priduoda. Visiems patiko. ATSAKYTI
Greta
2017-12-26 18:36
Prisiskaiciau, kad labai skanus. Padariau.Viskas gavosi,nesupelyjo,kepiau ilgai.Kvepejo. Bet visai neskanus. Sutrukinejo nuo menko pajudinimo. Zodziu laukti ilgai,tikejausi wow-jau kad valgysiu.Bet man neskanus ir sveciai neaikciojo.
Aisku per ilga laika susivalgys. ATSAKYTI
Dovilė
2017-12-29 13:19
Gaila, kad pyragas nepatiko. Na bet visų mūsų skoniai skiriasi, svarbu pabandyti ir atrasti sau patinkančius receptus.

Tik iš to, ką rašote, gali būti, jog pyragui būtų pravertę šiek tiek daugiau drėgmės, nes man jis labai netrupa. Brandinant ir vis palaistant geriausia tokį balansą laikyti - jog pyragas būtų ne per šlapias, bet visada - juntamai drėgnas. ATSAKYTI
Greta
2017-12-30 17:19
Sveiki,Dovile.Gal per stipriai apibudinau. Manau ,kad tas pyragas patinka tiems kad dievina dziovintus vaisius.Nes jame praktiskai vien vaisiai ir riesutai.Ir laisciau pakankamai. Kaip suprantu gavosi toks ,koks ir turejo gautis. Dziovintus vaisius megstu ,bet ne labai labai.Tikiu,kad daug kam jis labai skanus.Aciu uz recepta,bent pabandziau. ATSAKYTI
Lina
2017-12-14 14:05
Noriu pasidžiauti, kad šiandien atsivyniojau pyragą sulaistymui ir jetus kaip jis skaniai kvepia ir atrodo! Norėjosi valgyti dabar, jau nesulaukiu švenčių :) ATSAKYTI
Audrone
2017-12-13 23:50
Sveikos merginos, pries tris savaites iskepiau pyraga,siandien isviniojau kad sulaistyt, o jis papelyjes.. ATSAKYTI
Dovilė
2017-12-14 13:10
O džiovintus vaisius pyragui mirkėte brendyje ar arbatoje? Cukraus dėjote pagal receptą? Nes paprastai šie momentai gali turėti įtakos, nes jie padeda pyragą tarsi "užkonservuoti". Sulaistymui jau galima naudoti saldintą arbatą, o ne alkoholį, bet pačius vaisius visada mirkau alkoholyje, nes kitaip pyrago išsilaikymui kyla rizika. Kepant alkoholis beveik visiškai išgaruoja ir skonyje mažai jaučiasi, bet padeda pyragui gerai išsilaikyti. Na ir svarbu pyragą pakankamai ilgai kepti, kad drėgmės jo viduje, tešloje nebūtų per daug.

Dar kartais gali būti priežastis, jeigu pakuotė, į kurią pyragas įvyniotas, ne visiškai sandari arba marliukas ar medžiaga, nebuvo visiškai švari, tada irgi gali kažkas įsimesti.

Liūdna, aišku, kai taip nutinka. Man pačiai kasmet šis pyragas sėkmingai pavyksta, va ir šiemet kepiau net kelis juos ir šiandien nuėmiau nuo spintutės sulaistyti, viskas sklandžiai. ATSAKYTI
Audrone
2017-12-14 18:44
Gal vaisius per trumpai pamirkiau,gal tik pora valandu.Bet skonis vistiek tobulas. ATSAKYTI
Dovilė
2017-12-15 09:16
Na smagu tada, jog patiko :) Taip, gali būti dėl vaisių aš juos visada užpilu iš vakaro ir paliku per naktį ATSAKYTI
Raminta
2017-12-07 17:50
Išsikepiau ir aš:) tik viena bėda( gal ir ne bėda:D), kad po 2 sav. išėmiau, kad vėl sulaistyčiau ir pamačiau, kad jis labai jau minkštas ir drėgnas jau dabar:/ nežinau ar taip ir turi būt, ar pirmąkart per daug sulaisčiau? Gal patartųmėt, ką daryt, kad iki Kalėdų nepasidarytų dar labiau minkštas ir per daug šlapias? Dėkui:) ATSAKYTI
Dovilė
2017-12-07 19:36
Drėgmės jis kažkiek turi, bet labai šlapias nebūna. Galbūt kepėte šiek tiek trumpiau? Aišku, orkaitė orkaitei nelygi, visaip juk kartais būna. Siūlyčiau daryti taip - dabar papildomai nebelaistykite, tiesiog suvyniokite ir padėkite atgal. Po savaitės vėl patikrinkite ir pažiūrėkite, ar vis dar atrodo labai šlapias. Jeigu taip pasirodytų, galite išvynioti ir palaikyti kokį pusdienį atvirai, jog truputį apdžiūtų, o tada vėl suvynioti. Viskas tikrai bus gerai, kulinarija tuo ir įdomi, jog tenka daug improvizuoti, bet pamatysite, pyragas tikrai bus skanus ;) ATSAKYTI
Nada
2017-01-06 16:18
Pyragas tiesiog super! Brandinau 3 sav., skonis fantastiškas, nuo Kalėdinio stalo dingo akimirksniu. Su šiuo receptu galima varijuoti. Aš pvz. nedėjau jokių riešutų, vaisių pagal savo skonį parinkau. Na, o pasibaigus Kalėdiniam laikotarpiui išsikepiau tokį patį tik su daug obuolių. Tai irgi labai skanu:) ATSAKYTI
Ūla
2016-12-10 18:25
Mano kepimo formos mažesnės, tai iš recepto kiekio gavosi du mažesni pyragai, nes tešlos tikrai daug :) Vieną pyragą suvyniojau brandinimui, o kitą suvalgėm nebrandintą, nes svečiai užvirto ir teko suktis. Nežinau, koks bus brandinto skonis, bet ir nebrandintas man labai labai patiko - toks vaisiškas, aromatingas ir labai Kalėdinis. Jei kažkas pavėlavote kepti brandinimui, drąsiai kepkite ir tiesiog valgymui iškart :-) ATSAKYTI
Erika
2016-12-06 21:32
Na, bandau ir aš :) šiuo metu kepimo procesas jau eina į pabaigą. Namai nerealiai kvepia.. Kalėdomis :))
Galiu drąsiai sakyti, kad nemėgstu maisto, kuriame yra riešutų, razinų ar pan. Bet yra kas mėgsta :) verta stengtis. Tikiuosi, bus vertas dėmesio mano šis pirmasis "blynas"!
Ačiū už receptą :) ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2016-12-02 13:18
Master, šio brandinto pyrago variacijų yra tikrai labai labai daug. Todėl recepte tiek vaisiai, tiek kiti ingredientai nurodyti gana abstrakčiai, nes tam kad pyragas pavyktų, nėra labai svarbu dėti jų būtent tiek vienokių ar kitokių, nes ir parduotuvėse ne visada pavyksta viską susirinkti, ir spintelėse dažnai visokių gėrybių nuo kitų receptų užsilieka, kurias norisi sunaudoti.

O kalbant apie skonių ir kvapų derinius, tai jie čia tokie kalėdiniai ir, nors gali atrodyti kad jų daug, bet kai pyragas iškepa, ir ypač, kai pastovi bręsdamas, jie visi susijungią į darnią, aromatingą ir šventėmis kvepiančią visumą. Kasdien galbūt tokio pyrago ir navalgytume, bet per šventes jis tinka tiesiog idealiai. O aromatai, kurie pasklis virtuvėje šį pyragą kepant, patikėkite, tikrai sušildys ir širdį, ir apims daug jaukių prisiminimų :)

Mes patys gamindami pernai dėjome štai tokius vaisius: 200 g tamsių razinų, 200 g auksinių razinų, 100 g cukruoto imbiero, 100 g datulių, 100 g džiovintų ananasų, 100 g džiovintų spanguolių, 100 g džiovintų abrikosų, o riešutus ėmėme perpus migdolus ir žemės.

Kepimo milteliai tikrai tiks bet kokios firmos. O brendis irgi tinka bet kuris kokybiškas, bet čia galioja tas pats patarimas kaip ir gaminant receptus su vynu ar šokoladu - rinktis būtent tokį, kokį mėgsti, nes galutiniame gaminyje tas skonis jausis, tad geriau, kad jis būna būtent tas, kuris patinka. Iš tiesų brendį drąsiai galima keisti ir romu - išbandyta ir tikrai skanu.

Bent mums didžioji dalis šio recepto žavesio ir slypi tame, kad jo variacijų galima iškepti daugybę ir skonis vis šiek tiek skirsis priklausomai nuo dedamų vaisų, nuo naudojamo gėrimo, nuo pasirinktos kepimo formos. Taip šis pyragas metai po metų vis ir nenusibosta, kepame jį ir kepame :) Linkime daug skanių eksperimentų ir jums! ATSAKYTI
Ugne
2017-11-21 22:35
Sveiki,
O gal zinot kas nutiktu jei bandyciau brendi pakeisti viskiu? Megstam Jack Daniels honey. ATSAKYTI
MASTER
2016-12-01 12:15
Del skonio nesigincijama, bet sitas kulinarijos "stebuklas" eina jis peklon. Gal kuri super mamyte negerianti gali valgyt kiekviena diena, bet normalus zmogui tai nelabai priimtina paragaut... vien tas gausus kvapu derinys ir visiskas produktu nesuderinimas.... na ir " receptas" neblogas uogos betkurios tinka, vaisiai taipogi, riesutai megiami :D kepimo milteliai kokie???? zinau bent 12 skirtingu, koks brendis tikras ar tas tik pavadinima brendzio kur turi? kokio skonio? PAGAL TOKI "RECEPTA" BUTU BENT KELETAS TUKSTANCIU VARIANTU ISKEPTI. ATSAKYTI
Liepa
2017-11-20 18:24
Jei nesigaudot kepiniuose, tai nors nebandykit atrodyt protingai, nes tokios nesamonės kokią čia parašėt dar neskaičiau... :D kepimo milteliai yra kepimo milteliai - visų jų cheminė formulė ta pati nepriklausomai nuo gamintojo. Recepto pagrindas - normalus, o priedai pasirinktinai (dažnai receptuose taip būna, nes ne visi mėgsta ar gali valgyt visus produktus. Priedai yra priedai). Kad jūs MASTER nusišnekėti, tai jau visi pamatė :D :D :D Pirmiausia reikia gaudytis konditerijoje ir tradicijose, tada reikia išbandyti siūlomą receptą ir tada tik galima sakyti geras jis ar ne, o ar skanu, čia apskritai subjektyvus dalykas. Patarimas - nekomentuokit, ko nesupratant - protingiau atrodysit :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
kūčių patiekalai
kalėdų patiekalai
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
užkandžiai
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis