1.
Džiovintus vaisius drąsiai rinkitės savo nuožiūra ar pagal tai, ką turite ar mėgstate. Nebijokite jų maišyti ir naudoti pačius įvairiausius. Aš paprastai naudoju mišinį iš tamsių razinų, auksinių razinų, džiovintų abrikosų, džiovintų spanguolių, ananasų, datulių bei imbiero cukatų. Riešutai čia irgi tiks bet kokie mėgiami ar jų mišinys - nuo žemės riešutų, iki migdolų, graikinių, lazdyno ar dar kitokių.
2.
Džiovintus vaisius pasmulkinti mažais kubeliais (nepjaustau tik spanguolių arba smulkių razinų, jei razinos didesnės - perpjaunu pusiau). Riešutus pasmulkinti elektriniu smukintuvu arba peiliu.
3.
Dideliame dubenyje sumaišyti džiovintus vaisius, riešutus ir 200 ml brendžio. Uždengti ir palikti per naktį brinkti (arba bent 5-6 val.). Sviestą ir kiaušinius išimti iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros.
4.
Kitą dieną įjungti orkaitę kaisti iki 180 C (kaitinimas - viršus+apačia, be vėjelio). Pasiruošti apvalią 24-26 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais: dugną iškloti kepimo popieriumi, o šonus patepti trupučiu sviesto ir pabarstyti miltais.
5.
Į dubenį dėti sviestą, berti cukrų ir elektriniu plaktuvu išsukti iki masė bus vientisa, kremiška (galima sukti ir mediniu šaukštu). Įtarkuoti citrinos bei apelsino žieveles, išmaišyti.
6.
Nedideliame dubenyje lengvai paplakti kiaušinius (tik kad trynys ir baltymas susijungtų). Kitame inde miltus sumaišyti su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
7.
Į sviesto plakinį įmaišyti 2-3 šaukštus miltų mišinio. Įpilti truputį kiaušinių plakinio, išmaišyti. Vėl dėti miltų, išmaišyti, pilti truputį kiaušinių, išmaišyti. Taip sudėti visus miltus ir kiaušinius. Galiausiai per kelis kartus įspausti apelsino sultis, kaskart išmaišant.
8.
Išmirkusius džiovintus vaisius bei riešutus gerai išmaišyti (jei yra skysčio likučių, nenupilti). Tada per kelis kartus sudėti į tešlą, vis išmaišant.
9.
Tešlą sukrėsti į paruoštą kepimo formą, išlyginti paviršių.
10.
Pyragą dėti į orkaitės vidurį. Sumažinti orkaitės temperatūrą iki 140 C ir kepti pie 1.5 - 2 val., priklausomai nuo pyrago storio. Ar iškepęs, patikrinsite įsmeigdami medinį pagaliuką į pyrago vidurį: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite, o jei sausas, švarus - jau iškepė. Jei pyrago viršus smarkiau parudo vidui dar neiškepus, pridengti pyragą folija ar kepimo popieriaus lapu.
11.
Išimti pyragą iš orkaitės, leisti apie pusvalandį atvėsti formoje, o tada galutinai atvėsinti ant grotelių. Pyragas vėsta ilgai, tad jei gaminate vakare, galite pridengti rankšluostėliu ir palikti nakčiai.
12.
Kai pyragas visiškai atvės (tas svarbu!), suvynioti jį į brandinimui skirtame brendyje išmirkytą marlę. Tada pyragą sandariai suvynioti į 2-3 folijos lapus, atidžiai apspaudžiant, kad neliktų tarpų. Galiausiai įdėti į sandarų maišelį ar įsukti į maistinę plėvelę.
13.
Pyragą brandinti tamsioje sausesnėje vietoje kambario temperatūroje (pvz. virtuvės spintelėje) bent 2 savaites, o galima ir 1-2 mėnesius. Rekomenduoju kas dvi savaites foliją atsargiai atvynioti, o marlę palaistyti keletu šaukštų brendžio (galima jį perpus skiesti juoda arbata). Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.
14.
1-2 val. prieš patiekaint pyragą jį išvyniotio ir dėkite į lėkštę, kurioje serviruosite. Jei norisi, galima šventiškai papuošti - nuotraukoje aš pyragą apdėliojau rozmarino šakelėmis, spanguolėmis ir keletu imbierinių sausainių, tada pabarsčiau trupučiu cukraus pudros. Kartais šį pyragą aptepu maskarponės ir grietinėlės kremu - maskarponę ir riebią grietinėlę (lygiomis dalimis vienos ir kitos) dedu į dubenį ir išplaku iki standaus kremo, įspaudžiu truputį citrinos sulčių ir vėl išplaku. Šiuo kremu aptepu pyragą ir dedu 1-2 valandoms į šaldytuvą sutvirtėti.
•
Pyrago dydis. Iš šio kiekio iškepsite tikrai didelį pyragą, o jis gana skalsus ir sotus. Tad jeigu valgytojų per šventes nėra daug ar tiesiog norite pabandyti, kas per reikalas yra brandintas pyragas, galite ingredientų kiekį dalinti pusiau ir kepti 18-20 cm formoje. Tokiu atveju trumpinkite ir kepimo laiką.
•
Alkoholis. Alkoholio, kuriame mirko džiovinti vaisiai, skonyje visiškai nesijaučia, nes didžioji dalis išgaruoja ilgo pyrago kepimo metu. Brandinimui naudojamas brendis šiek tiek jaučiasi, bet subtiliai. Alkoholio kiekį šiek tiek sumažinti galima (pvz. jį perpus skiesti juoda arbata), bet visiškai atsisakyti nerekomenduoju, nes jis suteikia ne tik skonio, bet ir apsaugo bręstantį pyragą nuo pelėsio. Jei gaminame mažiesiems valgytojams ar negalintiems/nenorintiems vartoti alkoholio suaugusiems, pyragą galite laistyti saldinta juoda arbata, pagardinta mėgiamomis sultimis ar nealkoholiniu vynu (labai tinka imbierinis). Bet tokiu atveju pyragą brandinkite ne kambario temperatūroje, o šaldytuve (viršutinėje šaldytuvo lentynoje) ir ne ilgiau 2 savaičių.
•
Dovanojimui. Šis pyragas labai tinka ir kaip gurmaniška šventinė dovana. Pernai jį kepiau recepto kiekį išdalinusi į ketures mažesnes formeles ir šiek tiek patrumpinusi kepimo laiką. Kiekvieną pyragėlį brandinimui suvyniojau atskirai. Prieš pat šventes išėmiau iš marlių, supakavau į gražius dovaninius maišelius ir įteikiau draugams.
•
Brandinimas - ar būtinas? Ilgas stovėjimas pyrago skonį tikrai pagerina, nes jo metu visi ingredientai tarsi susijungią į darnią visumą. Bet pyragas tikrai bus skanus ir keptas valgymo išvakarėse bei į nieką nevyniotas - tiesiog atvėsusį įdėkite į sandarų indelį ar maišelį.