Nostalgiškas pyragas „Draugystė” - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
Nostalgiškas pyragas „Draugystė” - receptas žingsnis po žingsnio

Nuo senų laikų kepyklėlėse tarp dailių „Seklytėlės“ ir „Naujienos“ plokštainių puikuodavosi ir šis – varškės pyragas, labai gražiu pavadinimu. „Draugystė“. Tarp dviejų trapios tešlos lakštelių – sluoksnis uogienės ir sluoksnis purios, švelnios varškės. Paprastas, jaukus ir labai skanus kepinys. Tiek metų praėjo, o vis dar galėtumėt jo rasti kepyklėlėse. Arba – galėtumėt imti ir išsikepti namuose!

Puikiai prisimenu, kad kadais šis pyragas buvo mano ir mamos mylimiausias. Apsipirkinėdamos turguje, be žodžių nusipirkdavome gabalėlį. O grįžusios namo, skubėdavom kaisti vandenį arbatai ar kavai. Iki pat šiandien „Draugystė“ man yra vienas nostalgiškiausių kepinių, grąžinančių atgal bent dvidešimt metų. Maistas kuria prisiminimus, tiesa?

Išsikepti „Draugystę“ namuose visai nesudėtinga. Paruošę trapią tešlą ir iškloję ja kepimo formos dugną, apkepkite orkaitėje. Kol kepate, iki glotnios tekstūros sutrinkite varškės įdarą. Įmaišykite atskirai iki standžių putų išplaktus, lengvus it debesėlis kiaušinių baltymus, – jie suteiks varškės sluoksniui lengvumo, purumo. Galiausiai, susluoksniuokite. Apkeptą pyrago pagrindą aptepkite mėgstamu džemu, užpilkite varškės įdaru ir užklokite antruoju tešlos lakšteliu.

Rombeliais išraižytas pyrago viršus – it jo vizitinė kortelė. Aštriu peiliu įrėžkite tik patį kiaušinio tryniu apteptos tešlos paviršių. Kepant šie ploni raižiniai virs pyrago raštu, kurį turbūt daugelis akimirksniu atpažintume.

Tai paprastas, bet tuo pačiu nepaprastai skanus pyragas. Minkštas, švelnus ir pasakiškai jaukus. Kai pagalvoji, visai lengva suprasti, kodėl jis pavadintas draugystės vardu. Draugystė irgi tokia – švelni ir jauki.

Išsikepkite! Kad būtų paprasčiau – gaminkime žingsnis po žingsnio kartu!


20 gabalėlių
Paruošite per 40 min.
Kepsite 60 min.


Pyragui su varške „Draugystė“ reikės:

Tešlai:

  • 150 g sviesto (minkšto kambario temperatūros)
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 ½ valg. š. grietinės
  • 2 stiklinių + 2 valg. š. (300 g) miltų
  • ½ arb. š. kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos

Įdarui:

  • 360 g varškės
  • ¼ stiklinės (50 g) cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 valg. š. miltų
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 200 g tiršto džemo (pvz., spanguolių)

Aptepimui:

  • 1 kiaušinio trynio

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo popieriumi išklokite 20x30 cm kepimo indą.

2. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite jai reikalingus ingredientus.


3. Kambario temperatūros sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.


4. Įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę ir dar kartą išplakite.


5. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išmaišykite.


6. Išminkykite tešlą, kuri bus minkšta, glotni, lengvai sukibs į rutulį.


7. Padalinkite tešlą į dvi dalis – viena dalis turėtų būti šiek tiek didesnę už kitą.


8. Mažesnę tešlos dalį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Didesne tešlos dalimi išklokite kepimo popieriumi išklotos kepimo formos dugną. Suformuokite neaukštus kraštelius. Subadykite šakute.


9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.


10. Paruoškite varškės įdarą. Pasiruoškite jam reikalingus ingredientus.


11. Varškę, cukrų, kiaušinius, vanilės ekstraktą ir miltus sutrinkite iki vientisos masės.


12. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų. Apvertus dubenį, baltymų putos turi jame laikytis.


13. Išplaktus baltymus lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.


14. Susluoksniuokite pyragą. Apkeptą pagrindą tolygiai aptepkite spanguolių džemu.


15. Ant viršaus supilkite ir tolygiai paskirstykite varškės įdarą.


16. Antrąją tešlos dalį išimkite iš šaldytuvo ir iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Užklokite ant varškės įdaro.


17. Nelygius tešlos kraštelius gražiai nupjaukite.


18. Aptepkite pyrago viršų plaktu kiaušinio tryniu.


19. Aštriu peiliu tešlos paviršiuje padarykite negilius įrėžimus.


20. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos, o viduje įdaras bus pilnai iškepęs.

21. Atvėsinkite praviroje orkaitėje. Gabalėliais pjaustykite tik tuomet, kai pyragas atvės.

22. Likutį laikykite sandariame indelyje šaldytuve.


 PATARIMAI, KAD PYRAGAS PAVYKTŲ TOBULAS:

  • Naudokite vienodos kambario temperatūros produktus.
  • Kad būtų lengviau kočioti tešlą, įtaisykite ją tarp dviejų pamiltuotų kepimo popieriaus lakštų.
  • Norėdami glotnaus varškės įdaro, pertrinkite varškę maisto smulkintuvu (ar blenderiu) iki visiškai lygios tekstūros. Tam geriau tiks drėgnesnė varškė iš kvadratinių pakelių, o ne sausa ir biri varškė iš maišelių.
  • Jei nenorite trinti varškės įdaro, galite naudoti kreminę varškę. Dažniausiai parduotuvėse ją rasite supakuotą kibirėliuose po kilogramą. Atkreipkite dėmesį – kai kurie gamintojai į kreminę varškę įdeda cukraus ir vanilės, tad papildomai jų naudoti nebereikėtų.
  • Galite naudoti mėgstamą tirštą uogienę, saldesnę ar mažiau saldžią. Taip pat čia puikiai tiks ir tiršta obuolienė.
  • Tik iškepęs pyragas bus labai minkštas, tad pjaustykite jį tik pilnai atvėsinę.
  • Laikykite sandariame indelyje šaldytuve.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Tadas
2023-11-19 21:56
Puiku,aciu. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital