Kokoso pienas - kam ir kaip naudoti + 34 receptai su kokoso pienu

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-02-26
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Kokoso pienas
@ Shutterstock

Kokosų pienas yra puikus produktas, kuris dažnai naudojamas vegetariškiems (taip pat ir veganiškiems) patiekalams bei yra ypač populiarus Pietryčių Azijos virtuvėje. Kokosų pienu dažnai galima pakeisti gyvulinės kilmės pieną arba grietinėlę, jis patiekalams suteikia švelnumo ir malonų aromatą. O ar jūs mokate gaminti su kokosų pienu? Dalinamės naudingais patarimais ir šiais mūsų skaniausiais receptais (juos rasite straipsnio pabaigoje)



Kokosai ir kokosų pienas - šiltųjų vandenynų pakrančių simbolis

Kokosų pienas tradiciškai gaminamas šilto klimato šalių pakrantėse, kur pakankamai karšta, tačiau netrūksta ir vandenyno gaivos bei drėgmės, būtinos kokosų palmėms augti bei gausiai derėti. Kokosų palmių auginimas yra svarbi ūkio šaka Pietryčių ir Pietų Azijoje, Okeanijoje, Rytų Afrikoje, o taip pat ir Karibuose, Vakarų Afrikoje, tropinėse Lotynų Amerikos šalyse, kurioje palmes pasodino kolonizatoriai.

Kiekviena kokosų palmės dalis yra panaudojama maistui arba buičiai: lapais apdengiami stogai, pinami dembliai ir kiti namų apyvokos daiktai, kamienai naudojami kaip mediena, plaušas - virvėms pinti, žiedai - vaistams, kokosų kevalai - dubenėliams ir įvairiems rankdarbiams gaminti, kokosų riešutų viduje esantis vanduo yra gaivinantis gėrimas, o baltas minkštimas naudojamas įvairiems patiekalams, kokosų sviestui arba kokosų pienui gaminti.

Kokosų pieno gamyba yra visai nesudėtinga - švieži, subrendę kokosai yra perskeliami, baltas jų minkštimas išgremžiamas, gautos šviežios drožlės sumaišomos su karštu vandeniu ir labai gerai nuspaudžiamos. Išspaustas baltas, riebus, švelnus, kvapnus ir maistingas skystis ir yra kokosų pienas.
 

Kokosų drožlių gaminimas

Tradiciškai kokosų minkštimas gremžiamas sėdint ant žemo, kiek pasvirusio suoliuko, gale turinčio aštrią geležtę (kartais ji būna dantyta), tačiau, žinoma, šiandien procesas dažniausiai yra mechanizuotas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Švelnus, aromatingas ir maistingas kokosų pienas nusipelno vietos jūsų virtuvėje

Jeigu niekuomet nepirkote ir negaminote su kokosų pienu, nesijaudinkite, nes tai tikrai nėra sudėtinga - tereikia išsirinkti kuo natūralesnį kokosų pieną, vengti jį maišyti su rūgščiais ingredientais ir perdėm ilgai nekaitinti.

1. Kokosų pieno sudėtis. Pagrindinės sudedamosios kokosų pieno dalys, žinoma, yra baltoji kokosų riešutų dalis - minkštimas (sudėtyje gali būti parašyta šviežias kokosas, kokosų minkštimas ir pan.) bei vanduo. Vietoje kokosų gali būti naudojamas kokosų ekstraktas - tai sumaltų kokosų masė, sumaišyta su vandeniu, o kartais ir su kitais priedais, pavyzdžiui, stabilizatoriais, emulsikliais ir pan.

Be kokosų ir vandens į kokosų pieną gali būti dedamas nedidelis kiekis papildomų medžiagų, pavyzdžiui, stabilizatorių, emulsiklių, konservantų, tirštiklių, rečiau - pieno produktų (toks kokosų pienas nėra veganiškas ir gali netikti pieno produktų netoleruojantiems žmonėms).

Pirkdami kokosų pieną būtinai perskaitykite jo sudėtį ir rinkitės kuo natūralesnį, kuo mažiau papildomų priedų turintį. Natūralios sudėties kokosų pienas bus maloniausio skonio, naudingiausias sveikatai ir tikrai tiks įvairiems patiekalams (pavyzdžiui, jeigu svarbu, kad pienas išsisluoksniuotų ir jeigu norite riebiąją jo dalį naudoti kremui, kaip šiame recepte).

Kokosų pieno rūšys.
Kokosų pienas tarpusavyje yra skirstomas į kelis produktus pagal riebumą. Tikslus skirstymas gali šiek tiek skirtis, priklausomai nuo to, kokia sistema yra naudojama. Pavyzdžiui, pagal Azijos ir Ramiojo vandenyno kokosų bendruomenės (angl. Asian and Pacific Coconut Community, APCC) kokosų pienas yra skirstomas taip:

  • Koncentruotas kokosų kremas: >40% - <50%
  • Riebus kokosų kremas: >30% - <39%
  • Vidutinio riebumo kokosų kremas: >25% - <29%
  • Liesas kokosų kremas: >20% - <25%
  • Pilno riebumo kokosų pienas: >15% - <20%
  • Vidutinio riebumo kokosų pienas: >10% - <15%
  • Liesas kokosų pienas: >5% - <10%
  • Sumažinto riebumo kokosų pienas: >0% - <1,5%


Tad mažiau riebus, skystos konsistencijos produktas yra vadinamas kokosų pienu. Tuo tarpu kokosų kremas yra tirštas, šaukšteliu kabinamos tekstūros, savo konsistencija primenantis sviestą. Dažniausiai įvairiems patiekalams naudojamas riebus kokosų pienas arba liesas kokosų kremas, t.y. 15-25% riebumo produktai.

Riebesnių kokosų kremų Lietuvoje rasti sunku, bet jeigu jums reikalingas kokosų kremas, paprasčiausiai pernakt (arba ilgiau) šaldytuve palaikykite skardinę pilno riebumo kokosų pieno arba lieso kokosų kremo, o tuomet atsargiai atidarykite. Šaltai pastovėjęs pienas išsisluoksniuos - viršuje sustings riebiausia jo dalis, t.y. riebus kokosų kremas, o apačioje liks skystas, liesesnis pienas.

Lieso ar sumažinto riebumo kokosų pieno pirkti nerekomenduojame, nes į jį dažnai dedama gerokai daugiau konservantų bei stabilizatorių. Jeigu jūsų gaminam patiekalui reikalingas liesas kokosų pienas, verčiau pirkite riebesnį ir jį atskieskite iki norimos konsistencijos - tai ir taupiau, ir sveikiau.
 

Kokosų pieno skardinės

Kokosų pienas dažniausiai parduodamas supilstytas į skardines. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Kokosų pieno produktai ir kiti kokosų gėrimai. Parduotuvėse taip pat rasite produktų, kurie vadinami ne kokosų kremu ar pienu, o kokosų gėrimu. Įprastai tai kokosų pieno pagrindu pagaminti, bet daugiau papildomų sudėtinių dalių turintys ir gerokai praskiesti gėrimai. Jie nelabai tinka patiekalų gaminimui, nes nėra tokie kremiški, tačiau juos galima vartoti kaip gėrimą ar vietoje karvės pieno.

Iš kokosų kremo ir kokosų pieno gaminamas kondensuotas kokosų pienas (gali būti vadinamas kondensuotu kokosų desertu ar skanėstu), kokosų pieno jogurtas, kokosų pieno ledai ir pan. Šie produktai yra puiki alternatyva negalintiems ar nenorintiems vartoti gyvūninės kilmės pieno produktų, tačiau juos perkant rekomenduojame atidžiai skaityti sudėtį ir rinktis kuo natūralesnius, turinčius kuo mažiau maisto priedų.

Parduotuvėje rasite ir kokosų vandens, tačiau tai visiškai kitas produktas. Kokosų pienas yra gaminamas iš kokosų minkštimo (baltosios kokosų dalies, kuri taip pat tarkuojama į drožles), o kokosų vanduo yra kokoso viduje esantis skystis. Kokosų vanduo yra puikiai atgaivinantis, neriebus, vos vos saldumo turintis gėrimas, kurį galima gerti vieną arba su juo maišyti kokteilius. Kokosų vanduo retai naudojamas, kaip įvairių patiekalų ingredientas.

3. Kaip pasigaminti kokosų pieną namuose? Kokosų pieno rasite kiekviename didesniame prekybos centre, tačiau kokybiškas kokosų pienas yra gan brangus (400 ml skardinė kainuoja apie 3 eurus), tačiau namuose jį pasigaminti labai lengva ir gerokai pigiau. Naminiam kokosų pienui reikės tik kokosų drožlių ir vandens.

0,5 L riebaus kokosų pieno Jums reikės:

  • 250 g kokosų drožlių;
  • 1 L vandens.


Gaminimas:

  1. Kokosų drožles trumpai perplaukite šaltu vandeniu.
  2. 1 L vandens pakaitinkite beveik iki užvirimo, bet neužvirkite. Karštą vandenį užpilkite ant kokosų drožlių ir išmaišykite. Mirkykite kelias valandas. Kartas nuo karto permaišykite.
  3. Išbrinkusias kokosų drožles su visais skysčio likučiais plakite maisto smulkintuvu (kad pienas pavyktų geros konsistencijos ir ryškaus skonio, jums reikės ganėtinai galingo maisto smulkintuvo) iki vienalytės, baltos masės.
  4. Suplaktą mišinį perkoškite per virtuvinį rankšluostį arba kitą tankų audinį. Labai gerai nuspauskite tirščius ir pasistenkite išspausti visą kokosų pieną.
  5. Gautą kokosų pieną laikykite švariame, sandariame indelyje, šalčiausioje šaldytuvo vietoje (t.y. šaldytuvo apatinėje lentynoje, toliau nuo durelių).
  6. Jis bus tinkamas vartoti 5-7 dienas. Laikykite sandariame indelyje, šaldytuve.


Šis kokosų pienas bus visiškai natūralus ir riebus, todėl laikant šaldytuve jis išsisluoksniuos į kokosų kremą ir kokosų pieną. Kokosų kremas yra balta, sviestą primenanti masė, sustingstanti viršuje, o apačioje, po kremo sluoksniu liks skystas, liesesnis kokosų pienas. Susisluoksniavusį produktą tiesiog prieš vartojimą palaikykite kambario temperatūroje arba truputį pašildykite ir perplakite.

Šio kokosų pieno riebumas labai priklauso nuo kokosų drožlių kokybės, nuo jūsų maisto smulkintuvo ir nuo to, kaip sausai nuspausite sutrintų kokosų drožlių tirščius. Jeigu pienas labai riebus, galite jį atskiesti vandeniu iki norimos konsistencijos.
 

Naminis kokosų pienas

Naminiam kokosų pienui reikės tik kokosų drožlių ir vandens - svarbiausia gerai sutrinti ir nuspausti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Likusių nuspaustų kokosų drožlių tirščių neišmeskite. Juos paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir išpurenkite pirštais ar šakute. Tirščius džiovinkite iki 100°C įkaitintoje orkaitėje iki bus visiškai sausi. Džiovinimo metu reikia vis pamaišyti ir stebėti, kad nepradėtų keisti spalvos, gelsvėti, ruduoti (jeigu keičia spalvą, sumažinkite orkaitės temperatūrą arba praverkite dureles). Sausus trupinius pulsuodami susmulkinkite maisto smulkintuvu ir turėsite kokosų miltų, kuriuos galėsite panaudoti įvairiems kepiniams, blynams, desertams ar galėsite tiesiog berti į kokteilius, košes.

4. Kaip pasigaminti kokosų kremą namuose? Kaip jau minėjome, riebų, baltą, sviesto konsistencijos kokosų kremą galite pasigaminti namuose. Tiksliau, reikės ne gaminti, o tiesiog palaukti.

Svarbiausia išsirinkti kuo natūralesni kokosų pieną, kurio sudėtyje nebūtų jokių tirštiklių (pavyzdžiui, guaro gumos) arba pasiruošti naminį kokosų pieną iš kokosų drožlių. Jeigu pieną perkate, rinkitės tą, kuris yra skardinėje, o ne kartoninėje pakuotėje, tuomet kokosų kremas sustingsta patikimiau. Jeigu pieną gaminote namuose, jį supilkite į stiklainį.

Neatidarytą skardinę arba užsuktą stiklainį nakčiai arba ilgesniam laikui pastatykite į šalčiausią šaldytuvo vietą, t.y. ant apatinės lentynos, toliau nuo durelių. Pastovėjęs jis pats išsisluoksniuos - viršuje sustings kokosų kremas, o apačioje liks skystas, liesesnis pienas. Jums tereikės atsargiai, šaukšteliu nugremžti sustingusi kokosų kremą ir galėsite jį naudoti (kaip tai atrodo vizualiai, galite pamatyti šiame veganiškų pavlovų su kokosų kremu recepte).

5. Kokosų pieno panaudojimas. Riebus kokosų pienas (arba dar riebesnis kokosų kremas) nėra naudojamas atsigėrimui, o tik maisto gaminimui. Dažniausiai kokosų pienas naudojamas įvairiems troškiniams, kariams, sriuboms, padažams, o taip pat ir kokteiliams, desertams, kepiniams.

Kokosų pieną prieš naudojimą būtina išplakti (arba maišant lengvai pašildyti prikaistuvyje), nes ilgiau pastovėjęs jis išsisluoksniuoja, atsiskiria kokosų kremas. Vėliau kokosų pieną galite naudoti taip, kaip nurodyta recepte arba kurdami savo patiekalus.

Atkreipkite dėmesį, kad kokosų pieną sutraukia rūgštūs produktai, todėl jeigu patiekalas turi rūgšties (pavyzdžiui, jame naudojami citrusiniai vaisiai ar jų sultys, pomidorai ir pan.), kokosų pieną reikia supilti tik pačioje gaminimo pabaigoje, išmaišyti ir puodą nukelti nuo ugnies, ilgiau nekaitinti. Dėl šios priežasties kokosų pienas netinka kavai balinti - kava yra rūgštus produktas, tad ji sutrauks kokosų pieną.

Kokosų pieno (ypač riebaus) taip pat negalima ilgai kaitinti, nes ilgai kaitinant sudegs kokosų piene esantys baltymai ir angliavandeniai, jie iškris rusvomis, į nedidelius gumulėlius sulipusiomis nuosėdomis, atsiskirs nuskaidrėję riebalai. Būtent tokiu principu, t.y. kaitinant ir vėliau perkošiant nuo iškritusių nuosėdų yra gaminamas kokosų aliejus (jo paruošimo būdas labai primena sviesto ghi lydymą). Kokosų pienas įprastai naudojamas greitai (per daugiausiai 20-30 min.) paruošiamiems patiekalams, todėl jame dažnai troškinamos jūrų gėrybės ir žuvis, daržovės, paukštiena, o į keletą valandų troškinamą jautienos troškinį jo geriau nepilti arba dėti tik pačioje gaminimo pabaigoje.
 

Kokosų pieno ir krevečių karis

Kokosų pienas dažnai naudojamas jūros gėrybių patiekalams, pavyzdžiui, kariui su krevetėmis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Kokosų pieno laikymas ir galiojimo laikas. Parduotuvėje įsigyto, sandariai supakuoto kokosų pieno galiojimo laikas yra labai ilgas ir jį galima laikyti tiesiog virtuvės spintelėje (jeigu reikia, kad pienas atsiskirtų riebus kokosų kremas, pernakt arba ilgiau palaikykite šaldytuve).

Atidarytą ir nepanaudotą kokosų pieną, jeigu jis yra skardinėje, rekomenduojame būtinai perpilti į kitą sandarų indelį ar stiklainį, nes ilgiau palaikius pienas gali įgauti nemalonų metalo poskonį. Šalčiausioje šaldytuvo vietoje kokosų pienas bus tinkamas vartoti 5-7 dienas. Stovėdamas šaldytuve jis išsisluoksniuos, todėl nepamirškite prieš vartojimą jo kiek pašildyti arba perplakti.

7. Kaip atskirti sugedusį kokosų pieną? Sugedęs kokosų pienas, kaip ir bet kuris kitas produktas, dažniausiai pasidengia pelėsiais - jie gali būti pasklidę, kaip siūleliai arba pūkeliai arba padengti pieną vientisa plėvele. Kokosų pienui gendant, keičiasi jo spalva, tekstūra ir kvapas. Sugedęs kokosų pienas patamsėja, sukrenta gabaliukais lyg varškė, jo kvapas tampa rūgštus arba aitrus. Tokį pieną nedelsiant išpilkite! Jokiu būdu nebandykite nugraibyti pelėsių net jeigu jų yra labai nedaug, jie pasklidę tik paviršiuje - plika akimi įžiūrime tik nedidelį jų kiekį, tačiau pelėsis gali būti apėmęs visą produkto kiekį.

8. Kokosų pieno šaldymas. Jeigu nesunaudosite atidaryto kokosų pieno per 5-7 dienas, galite jį užšaldyti. Kokosų pieną tiesiog supilkite į šaldymui tinkamą indelį ar maišelį ir užšaldykite. Šaldymo kameroje kokosų pieną galima laikyti iki 3 mėnesių. Šaldytą kokosų pieną atitirpinkite šaldytuve arba kambario temperatūroje, atitirpęs jis bus išsisluoksniavęs, nevienalytis, todėl prieš naudojimą jį reikėtų perplakti arba šiek tiek pašildyti. Nenustebkite, jeigu net ir po perplakimo atšildyto kokosų pieno tekstūra nebus tokia, kaip šviežio, jame gali būti smulkučių kamuolėlių, granulių - tai normalu.



Mūsų mėgstami receptai su kokosų pienu - nuo egzotiškų iki kasdieniškesnių skonių

Mes visuomet keliame abi rankas į viršų už eksperimentus virtuvėje, tačiau, jeigu nedrąsu, visuomet galite pasinaudoti mums patinkančiais receptais. Esame įsitikinę, kad pakaks pasigaminti tik kelis (nors jie visi verti paragavimo), kad pajustumėte, kaip reikia gaminti su kokosų pienu ir kaip šauniai jis praturtina patiekalų skonį bei aromatą.
 

Ši krevečių sriuba yra tiesiog skonių fiesta lėkštėje, o pagaminsite per 15-20 minučių. Daržoves parašėme savo mėgiamas, bet jomis drąsiai improvizuokite. Vietoje krevečių taip pat galite naudoti ir juostelėmis pjaustytą vištienos krūtinėlę, tik ją apkepinkite prieš daržoves, atidėkite ir grąžinkite į sriubą gaminimo pabaigoje. O jei norite veganiško sriubos varianto, krevetes galite praleisti išvis arba pakeisti tofu ar avinžirniais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Šis Tailando virtuvės įkvėptas karis yra vienas tų genialiai paprastų patiekalų, kurie mus gelbėja, kai norisi greitos, maistingos, bet nenuobodžios vakarienės. Daržoves jam šįkart naudojome savo mėgstamiausias, bet jas drąsiai koreguokite pagal savo skonį ir spintelės turinį, pavyzdžiui, vietoje morkos galite įdėti saldžią bulvę, vietoje brokolio - špinatų ar kaip tik sugalvosite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Šis indiško tipo karis yra mano absoliutus mūsų numylėtinis, kiekvieną šaltą sezoną gaminamas bent keletą kartų ir visada visada sulaukiantis beprotiškai daug liaupsių. Paragavę suprasite, kodėl. Beje, šis receptas sukurtas garsios kulinarinių knygų autorės Melisos Clark, tad net neabejokite, kad jis tobulas!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, Be Dietų

Pagaminti - paprasčiau nebūna! Užtruksite vos 30 minučių, o rezultatas nustebins... Tortas sotus, todėl juo mėgautis galėsite gausi šeimyna!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Ši nesudėtingai paruošiama vištiena - įkvėpta braziliškos virtuvės. Mėsa pavyksta sultinga ir sodraus skonio, o kokosinis padažas suteikia švelnumo natą ir puikiai dera su lengvu aštrumu, kurį galite koreguoti pagal savo skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Labai šokoladinis, labai skanus ir puikiai sustingstantis tinginys, kuriam nereikia pieno produktų. Beje, vietoje apelsinų sulčių taip pat tinka ir obuolių sultys, persikų sultys ar pvz. kava. Eksperimentuokite drąsiai!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Labai skanus patiekalas, kuris tiks gardiems pietums ar vakarienei su artimaisiais. Karis pavyksta sotus, gardus ir spalvingas. Labai skanu valgyti tiek vieną, tiek patiekti su virtais ryžiais ar ryžiniais makaronais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Dievinu Azijos virtuvę, tad šiandien dalinuosi paprastu ir greitai pagaminamu patiekalu - raudonojo kario sriuba su makaronais ir vištiena! Be galo gardi, aromatinga ir soti sriuba, kuri atstos visus restoraninius variantus, o geriausia, jog pasiruošti ją galėsite, kada tik užsimanysite ir daug pigiau bei gausis didesnis kiekis. Beje, jei norite vegetariško varianto, vištieną keiskite papildomomis daržovėmis, pavyzdžiui įdėkite brokolį ar pievagrybių.

Receptą rasite čia.

Ypatingai skanus, kremiškas ir labai lengvai pagaminamas daržovių karis su vištiena. Jeigu norite vegetariško varianto, mėsą galite pakeisti avinžirniais ar lengvai apkepintais tofu gabalėliais.

Receptą rasite čia.

Puikus variantas, kai įprastus kukuliukus galite pateikti ne kasdieniškai, o su įdomesniu padažu iš kokosų pieno.

Receptą rasite čia.

Skanutėlis desertas, pagamintas iš augalinės kilmės produktų. Siūlome pasigaminti daugiau - juk taip gera smaguriauti maistingiau. Avietes galite keisti braškėmis, vyšniomis, mėlynėmis ar kitomis uogomis, vietoje uogų sluoksnio galima naudoti mėgstamą uogienę.

Receptą rasite čia.

Labai nesudėtingai ir greitai paruošiamas spalvingas karis, kuris dar ir labai gardžiai suvalgomas. Lašišą galima keisti vištiena, krevetėmis, triušiena ar net avinžirniais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Avinžirniai, moliūgai ir pievagrybiai šiam patiekalui suteikia sotumo, kokosų pienas – kremiškumo, o prieskoniai pripildo nuostabaus aromato. Tiesa, klasikinė avinžirnių ir moliūgių kario versija ruošiama be pievagrybių ir su daržovių sultiniu, tačiau kviečiame pabandyti jį atrasti truputį kitaip – grybų skonis bei aromatas čia puikiai dera. Gausiam moliūgų derliui nesibaigiant, nedvejodami gaminkite šį patiekalą. Jis labai gardus. Tai maistas vėsioms rudens dienoms, kai apsikabinus dubenėlį norisi sušilti ne tik rankas – kai norisi sušildyti saulės spėjusią pasiilgti sielą. Nežinia, tą magiją sukuria geltonojo kario milteliai ar tarkuotas šviežias imbieras, bet tai išties pavyksta – tai maistas, kuris sušildo.

Receptą rasite čia.

Greitas, paprastai paruošiamas vištienos troškinukas – visada gera idėja, kai norisi gardžios, jaukios vakarienės. Prie troškintos vištienos, be abejonės, labai tinka ryžiai, taip pat pupelės. Taip paruoštą vištieną galima patiekti su įvairiomis virtomis ar kepintomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Šis karis yra NEREALUS. Įkvėptas Indijos virtuvės, tad labai turtingo skonio, kreminės konsistencijos, sotus ir be galo gardus. Prieskonius kiek pakoregavome pagal savo skonį ir nuo tada šį patiekalą pačiomis įvairiausiomis variacijoms gaminome bent dešimt kartų. Karis puikus ir tiesiog pagamintas pagal receptą, bet galite drąsiai improvizuoti - pagardinti mėgiamomis daržovėmis, įmaišyti apskrudintų tofu ar halumi sūrio gabalėlių, o ne vegetariškai versijai - keptuvėje apkepintos vištienos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Veganiškas braškinis tortas su agaru. Nereiks kepti, o paruošimas super paprastas. Braškės tortui tinka ir šaldytos, taip pat tinka ir mėlynės, šilauogės, avietės ar kitos mėgstamos uogos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Rima, Wise Taste

Sušildanti ir labai gardi tailandietiška sriuba, kurią nėra sudėtinga pagaminti, o taps pamėgta kiekvieno virtuvėje. Žaliosios citrinos sultis nerokemnduojama pilti į verdančią sriubą ar karštą troškinį, nes sultys nuo karščio tampa karčios, tad jas reikėtų visada pilti tik pačioje pabaigoje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Vienas lengviausiai pagaminamų sveikesnių saldėsių. Jeigu tingisi žaisti pjaustant stačiakampais, galite tiesiog lipdyti kamuoliukus. Arba sušaldyti silikoninėse keksiukų formelėse (užpildydami daugmaž trečdalį formelės) ir tada šiuos didesnius gardėsius pamirkyti šokolade. Tikslioms proporcijoms šis receptas nereiklus, tad improvizuokite drąsiai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Ši sriuba būtent toms dienoms, kai nesinori ilgai stoviniuoti virtuvėje ar, kai norisi pavaišinti netikėtai atėjusius svečius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Jei mėgstate triufelius arba ieškote ypatingai greito recepto desertų stalui, šis puikiai tinka. Prireiks tik 4 ingredientų! Jei neturite kokosų pieno, puikiai tiks ir paprastas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Puikaus skonio, tirštas, gaivus, bet tuo pačiu ir sotus bei maistingas tirštasis kokteilis, kuris puikiai tinka pusryčiams. Su kokoso pienu jis mums pats skaniausias, bet jeigu jo neturite ar nemėgstate, galite pakeisti natūraliu jogurtu (o jeigu rinksitės graikišką jogurtą, kokteilis bus dar sotesnis).

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Sriuba ant stalo garuos jau po pusės valandos, o jus džiaugsitės atradę naują skonį. Žuvį galite naudoti kokią mėgstate, bet čia geriausiai tinka menkė.

Receptą rasite čia.

Gaminimui daug laiko ir ingredientų neprireiks, tik šiek tiek kantrybės iki kol tortas sustings šaldytuve. Tuomet beliks tik gardžiuotis prie kavos ar arbatos puodelio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Laksa yra aštri, pietryčių Azijoje populiari makaronų sriuba, kurios pagrindą sudaro ryžių arba kviečių makaronai, aštrus sultinys su kokosų pienu ir vištiena, krevetės arba žuvis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Kokosas ir ananasas - tobulas derinys. Gaivus, puikaus skonio tortas. Švelnus ir purus lyg debesėlis.

Receptą rasite čia.

Puikiais aromatais Indijos virtuvę primenantis vištienos troškinys. Tiekti gardžiausia su ryžiais ar duonos riekele. Kokosų pienas šiame troškinyje dera labiausiai, bet, jei jo neturite ar nemėgstate, galima pilti riebesnės grietinėlės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šis kokteilis yra vienas mūsų mėgstamiausių. Puikiai tika ir kaip sveikesnis desertas, ir kaip greiti be galo gardūs pusryčiai. Mangai ir kokosų pienas suteikia kremiškumo, o braškės - gaivos, tinka ir šaldytos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Soti ir kreminė moliūgų sriuba. Šią sriubą gaminant ilgai sukiotis virtuvėje nereikia, nes didžiausią darbą daro orkaitė, tad puiki idėja pietums ar vakarienei, kai norisi, kad būtų paprastai paruošiama ir labai gardu. Vietoje kokosų pieno galima naudoti paprastą ar augalinį pieną.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Nesudėtingai paruošiamas, labai skanus ir sveikuoliškas skanėstas iš avižų ir kitų puikių bei maistingų ingredientų! Šį skanėstą galima laikyti šaldytuve, kad visuomet turėtumėte sveikų užkandžių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Sodrus kokosų pieno padažas, su žaliosios citrinos rūgštele, žuvies padažo sūrumu ir egzotišku kario prieskoniu – naujas lašišos skonis.

Receptą rasite čia.

Kreminė ir labai skani sriuba, kuri nuostabiais aromatais pripildys visus namus. Saldžių bulvių ir kokoso pieno derinys - laiko patikrinta klasika, kuri visada pasiteisina, o morkos suteikia sriubai papildomą skonių paletę. Vietoje morkų galima naudoti ir moliūgą, o vis kitokiam skoniui išgauti - skirtingus prieskonių mišinius - karį ar kitus mėgstamiausius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jei mėgstate midijas, tačiau jų skanaujate tik restoranuose, labai rekomenduojam išbandyti šį patiekalą ir namuose, tai kur kas paprasčiau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio! Jų paruošimas neužtrunka (ilgiausia dalis - nuvalyti midijas), o rezultatas maloniai nustebins visus ragaujančius! Kremiškas kokosų pieno ir kario padažas pakerės aromatais. Tiekti rekomenduojame su bulvytėmis fri.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Labai skanus keksas. Minkštas, drėgnas. Jame nuostabiai dera spanguolės ir rozmarinai. Keksas yra veganiškas, be glitimo.

Receptą rasite čia.

Nuostabiai kvapni avižinė košė tokia gardi ir tokios puikios tekstūros, kad jos nė nereikia saldinti net patiems tikriausiems smaližiams. Recepte košė ruošiama su persimonais ir jie priduoda puikaus natūralaus saldumo, tačiau čia puiiai dera ir kitokie mėgstami vaisiai, kaip kad mangai, persikai ar abrikosai. Skanaus!

Receptą rasite čia.

Ypatingai kremiška žiedinio kopūsto sriuba tiems, kas mėgsta Azijos virtuvės patiekalus. Sriubą paruošite itin greitai, o išragausite dar greičiau. Puikus ne tik sriubos skonis, bet ir tai, kad paruošti ją neužtruks!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Greta, Wild Spoons

Labai labai skanus, kremiškas šokoladinis tortas! Tikrų šokolado gerbėjų svajonė! Puošti jį galima uogomis, vaisiais, riešutais ar skanauti visai be papuošimų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Inga's Sweeterie

Sultingi menkės kepsneliai kremiškame kokosų pieno padaže, pagardinti baltaisiais pipirais, nes žuvis ir baltieji pipirai yra geriausi draugai! Rasite ir skanutėlio garnyro receptą, bet jei norisi paprasčiau, puikiai tiks ir vien brokoliai ar šviežios daržovės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Labai skanus, kremiškas karšto šokolado gėrimas. Receptas pritaikytas nevartojantiems pieno produktų, na, o jeigu jų nevengiate, kokosų pieną keiskite grietinėle. Gėrimas bus dar kvapnesnis, jei kartu pašildysite cinamono lazdelę ir kelis gvazdikėlius, prieš patiekiant juos išimkite!

Receptą rasite čia.

Kremiški, puikios tekstūros ir skonio ledai! Mangų gaiva tiesiog užburia savo vasarišku skoniu. Paruošti juos užtruksite vos kelias minutes, o suvalgysite dar greičiau! Kokosų pieną galima pakeisti natūraliu jogurtu ar grietinėle.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital