Pupelės, avinžirniai, lęšiai - 32 puikūs receptai, ką iš jų pagaminti

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-05-06
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Pupelių receptai
@Shutterstock

Ankštinės daržovės - ne tik labai skanus ir maistingas pasirinkimas, bet ir puikus būdas paįvairinti mitybą. Ankštinės daržovės padės gauti daugybę naudingų maistinių medžiagų, yra sočios, nebrangios ir padeda sumažinti mėsos vartojimą.

Šiandien su Jumis dalinamės net 32 puikiais LaMaistas.lt ir projekto SkoniuBlogas.LaMaistas.lt dalyvių receptais, praturtintais lęšiais, pupelėmis, žirneliais ir kitomis ankštinėmis daržovėmis. Skanaus!

 

Pavasarį sriuba - puikus, sušildantis ir sotus miestas, o ir paruošti ją visai paprasta. Sriuba kvapni ir tikrai labai skani, tad puikiai tiks sotiems pietums ar vakarienei.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanūs , minkšti viduje, traškūs išorėje, skanutėliai avinžirnių kepsneliai - tiks ir veganams, nes ruošiami be augalinės kilmės produktų. Galima rinktis ir kukurūzų ar kitokius beglitimius miltus, tik tuomet gali reikėti šiek tiek koreguoti jų kiekį. Be to, daržoves galite rinktis ne tik siūlomas recepte, bet ir kitokias mėgstamas.

Receptą rasite čia.

Šis Tailando virtuvės įkvėptas karis yra vienas tų genialiai paprastų patiekalų, kurie mus gelbėja, kai norisi greitos, maistingos, bet nenuobodžios vakarienės. Daržoves jam šįkart naudojome savo mėgstamiausias, bet jas drąsiai koreguokite pagal savo skonį ir spintelės turinį, pavyzdžiui, vietoje morkos galite įdėti saldžią bulvę, vietoje brokolio - špinatų ar kaip tik sugalvosite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Klasikinis, laiko ir daugybės ragautojų patikrintas Čili sriubos receptas. Sriuba soti, kvapni ir sušildanti, o patinka daugeliui, tad puikiai tiks ir šeimos pietums ar vakarienei, ir svečius pavaišinti. Sriubos tirštumą galima keisti pagal savo skonį, galima ruošti kaip troškinį ar kaip sriubą. Jautieną galima naudoti maltą ar smulkiai kapotą (arba keisti kalakutiena ar kiauliena), aitriųjų pipirų kiekį rinkitės pagal tai, kokio aitrumo patiekalus mėgstate.

Receptą rasite čia.

Greitas paruošiamas, sotus ir labai skanus brokolių ir avinžirnių stir-fry veganiškai. Skanu su ryžiais ar tiesiog duonos riekele! Papildomai sūdyti nebūtina, nes sūrumo užtenka iš sojos padažo, bet jei norisi sūriau - papildomai galite pasūdyti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Valerijos Bieliakės, LaMaistas.lt redakcijai

Šis karis yra NEREALUS. Įkvėptas Indijos virtuvės, tad labai turtingo skonio, kreminės konsistencijos, sotus ir be galo gardus. Prieskonius kiek pakoregavome pagal savo skonį ir nuo tada šį patiekalą pačiomis įvairiausiomis variacijoms gaminome bent dešimt kartų. Karis puikus ir tiesiog pagamintas pagal receptą, bet galite drąsiai improvizuoti - pagardinti mėgiamomis daržovėmis, įmaišyti apskrudintų tofu ar halumi sūrio gabalėlių, o ne vegetariškai versijai - keptuvėje apkepintos vištienos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Humusas išgyvena tikrą renesansą. Jo paragauti siūlo ne vieno restorano meniu, o maisto tinklaraštininkai dalinasi pačiomis įvairiausiomis jo variacijomis. Humusas yra Artimųjų rytų virtuvės perlas, gaminamas iš avinžirnių. Humusą galima patiekti ir tiesiog kaip užkandį, kartu su duonos lazdelėmis ar pita, daržovėmis. Patiekus su daržovėmis tai bus ne tik ypatingai skanus, bet ir maistingas užkandis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Kristina, Ant medinės lentelės

Paruošti visiškai nesudėtinga, o prieš tiekiant labai gardu pabarstyti smulkintais žalumynais. Šį troškinį tinka tiekti kaip garnyrą prie mėsos ir daržovių patiekalų arba valgyti vieną. Daržoves šiam troškiniui naudojamos neįmantrios, bet puikiai tiks dėti ir kitokių mėgstamų ar turimų, pvz., paprikos, morkų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Šios salotos labai gaivios, bet tuo pačiu ir sočios. Puikiai tinka ne tik kaip garnyras, bet ir kai norisi lengvesnės vakarienės. Avokadų padažo galite pasiruošti ir daugiau - šaldytuve jį tinka laikyti 2-3 dienas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Puikaus skonio ir tekstūros veganiškas patiekalas, kuris patiks ir visavalgiams! Šis karis maistingas, skanus, lengvai paruošiamas ir labai aromatingas. Jei saldu-sūru derinio nemėgstate, mangą galite praleisti, bet jis šiam kariui suteikia nerealiai gero skonio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Sočios, skanios salotos, puikiai tinkančios ne tik šventėms, bet ir ant įprasto jūsų stalo. Tinka įvairiausi konservuoti ar marinuoti grybai.

Receptą rasite čia.

Šie sotūs ir žaviai atrodantys sumuštiniai yra puikus būdas paįvairinti pusryčių meniu. Jei nemėgstate avinžirnių, vietoje jų galite dėti riekelėmis pjaustyti avokado ar kietai virto kiaušinio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.ltr redakcijai

Tikrai labai soti bulvių ir žirnelių sriuba, mums šis derinys šiek tiek kvepia vaikyste, o Jums? Dar praturtina gabalėliais vištienos ir tiesiog neįmanoma atsispirti neparagavus. Skanaus!

Receptą rasite čia.

Labai skanūs, sotūs, maistingi sumuštiniai pusryčiams, pietums ar vakarienei. Paruošti neužtruks net 10 minučių. Duoną rinkomės pilno grūdo, bet tiks ir kitokia mėgstama. Jei neturite avokadų, jų galima nedėti, pomidorus pakeisti kitokiomis šviežiomis daržovėmis, pvz., agurkais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Puiki, aštri sriuba su pupelėmis! Soti ir sušildanti - tikras skanėstas. Patiekiant tinka pabarstyti sūriu, pagardinti graikišku jogurtu.

Receptą rasite čia.

Labai skanūs veganiški lęšių kepsneliai, kuriuos pietums renkasi net prisiekę mėsos gerbėjai. Kepsneliai sotūs, prie jų pakanka gaivaus padažo bei daržovių salotų, o dar su jais galima paruošti mėsainius be mėsos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Sotūs ir maistingi žirnių kepsneliai tik iš augalinės kilmės produktų, todėl tik ir veganams, ir vegetarams. Rasite ir puikaus padažo receptą! Na, o jeigu kario padažo ruošti nenorite, galima skanauti ir su saldžiu aitriųjų paprikų ar kitokiu mėgstamu padažu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Lengvai ir greitai paruošiamas, sotus ir maistingas pupelių ir bolivinės balandos troškinys - pietūs ar vakarienė viename puode. Ir dar kaip gardžiai!

Receptą rasite čia.

Greitas ir labai skanus torškinukas pietums be mėsos. Troškinys pavyksta sotus, kvapnus ir labai maistingas, avinžirniuose gausu baltymų! Tiekiu jų dažniausiai su ryžiais, bet tinka ir bulvių košė ar tiesiog duonos riekelė.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jei norite, kad vakarienė būtų ypatingai skani ir atrodytų žavingai, bet nereikėtų ilgai suktis virtuvėje, šie meksikietiškų enchiladų įkvėpti tortilijų suktinukai yra tobula išeitis. Jie yra sodraus skonio, spalvingi, sotūs, tačiau drauge neapsunkinantys, o paruošite vos per 20 minučių, tada keliolika minučių orkaitėje ir nuostabus patiekalas garuos ant stalo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Sriuba, kuri ne tik skani ir maistinga, bet ir nesunkiai pagaminama. Jei rinksitės daržovių sultinį, sriubą galite virti vegetarišką! Beje, nors ruošiama su žiediniais kopūstais, bet labai skani ir be jų!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ kitchenJulie

Greitai paruošiamos, pikantiškos, sočios, ryškaus skonio salotos! Ruošiame su pupelėmis ir kukurūzais, bet jei kukurūzų neturite, bus skanu ir be jų! Vietoje šprotų galima naudoti ir rūkytą skumbrę.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Lęšių sriuba su daržovėmis yra ne tik labai sveika, bet ir nuostabios raudonos/oranžinės spalvos. Šios sriubos skonis kiek primena pomidorų sriubą, kadangi naudojau keturis pomidorus. Žinoma, daržoves sriubai galite rinktis pagal savo nuožiūrą. Galite dėti mažiau pomidorų, paprikų, daugiau morkų, česnako ir t.t. Į sriubą taip pat papildomai galite įdėti bulvių. Jei norite, trintos sriubos, tuomet sutrinkite ne tik daržoves, bet ir išvirtus lęšius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Šis veganiškas suvožtinis – tikras perversmas maistą gaminant kepsninėje. Traškumo ir rūgštelės puikiai subalansuotam skoniui suteiks čilietiškas  pagardas. Vietoje juodųjų pupelių galite naudoti raudonasias.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Skani, aštri sriubytė su lengva rūgštele. Patiekiant labai tinka pagardinti smulkintais žalumynais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Kalakutiena (beje, ją galite keisti ir vištiena) ir saldžiosios bulvės dera neįtikėtinai puikiai. Drąsiai derinkite šiuos du ingredientus, kad ir ką beruoštumėte – apkepą, sriubą ar troškinį. Šis troškinys – švelnaus skonio, sotus, tačiau neapsunkinantis. Rinkdamiesi mėsa, perskaitykite sudėtį; geriausiai troškiniui tiks sultinga kalakuto šlaunelių mėsa. Saldžiąsias bulves pjaustykite stambiais gabalėliais, kad suvirtų iki visiško minkštumo, tačiau neprarastų formos ir nesukristų į tyrę. Jei mėgstate pikantišką rūkytos paprikos skonį, įberkite dosnesnį žiupsnelį – tasai dūmo prieskonis čia puikiai tinka! Patiekite su šaukštu graikiško jogurto ir gerai sunokusio avokado riekelėmis – jie suteiks patiekalui gaivumo, lengvumo, o taip pat papuoš dubenėlius.

Receptą rasite čia.

Šį kartą gaminau brokolių salotas su avinžirniais. Traškios, spalvingos ir kokios jos skanios! Greitai paruošiamos ir dar greičiau išgaruoja nuo stalo. Ši žalia daržovė nusipelno tik kuo gražiausių žodžių!

Receptą rasite čia.

Jeigu Jums trūksta idėjų skaniai vakarienei, šis buritų receptas skirtas kaip tik Jums. Paruoškite tortilijas su sultinga jautiena, ryžiais ir daržovėmis. Užpilkite buritus tako padažu ir grietine, ir jūsų nuobodus vakaras taps tikra fiesta. Juodąsias pupeles galite keisti raudonosiomis. Daugiau patarimų, kaip paruošti puikius buritus, rasite šiame straipsnyje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Labau skanios ir daug laiko nereikalaujančios pagaminti salotos su lęšiais, kiaušiniais ir vištiena - maistinga ir sotu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Kvapni gardi ir, šį vėsų pavasarį, sušildanti pomidorinė vištienos ir daržovių sriuba su pupelėmis. Labai skani, soti, o ir pagaminti nesudėtinga.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tokią užtepėlę pagaminsite akimirksniu, puiki tepti ant duonos riekelės ar daržovių juostelių. Ši užtepėlė maistinga ir skani, tad nuo stalo dings taip pat labai greitai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Meksikos virtuvėje naudojami ingredientai yra mums lengvai prieinami ir dažnai naudojami. Vienas iš populiariausių meksikietiškų receptų yra enchilados. Tai tortilijų suktinukai su mėsos ir pupelių įdaru, aromatingu pomidorų arba paprikų padažu bei sūriu. Meksikoje dažniausiai naudojamos kukurūzų miltų tortilijos. Lietuvoje jų rasti sudėtinga, tačiau prekybos centruose yra kvietinių, viso grūdo kvietinių (sveikesniam pasirinkimui) arba maišytų miltų (kukurūzų - kvietinių) tortilijos. Klasikinis receptas gaminamas su malta jautiena ir juodosiomis pupelėmis, tačiau su ingredientais galima varijuoti - vietoje maltos jautienos rinktis kitą maltą mėsą (tinka vištiena, kalakutiena, kiauliena) ar net vištienos filė supjaustyti smulkiais gabalėliais. Juodąsias pupeles rasti gana sudėtinga, todėl puikiai tiks ir raudonosios ar net baltosios pupelės. Taip pat, siekiant įvairovės ir maistingumo, į mėsos įdarą galima papildomai įmaišyti daržovių - paprikų, kukurūzų ar morkų. Galima net ir gaminti vegetarišką variantą, vietoje mėsos pupeles gardinant minėtomis daržovėmis. 

Receptą rasite čia.

Kvapni, soti ir labai labai skani šviežių pomidorų sriuba (šaltuoju sezonu galima keisti ir konservuotais be odelių) su maistingais lęšiais. Sriuba be mėsos, tad tiks ir vegetarams, ir tiesiog lengvesniems pietums. Papildomai patiekiant galima apšlakstyti citrinų sultimis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Vos pusvalandis virtuvėje ir puikus patiekalas paruoštas - Meksikos virtuvės įkvėptas "taco keptuvėje". Toks mėsos padažas tinka dėti į tako geldeles, vynioti į tortilijas, valgyti su ryžiais. Galima paruošti daugiau iš anksto, o vėliau tiesiog pašildyti ir prieš pat valgant įvynioti į tortliją, kad ji išliktų standti ir neištęžtų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Skani tiesiog, kaip užkandis - viena. Pikantiška, soti ir visai paprastai paruošiama.

Receptą rasite čia.

Čili troškinys, tik šį kartą vegetariškas. Soti, labai skani ir greitai pagaminama, puikus pasirinkimas, kai neturi daug laiko.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Tai tikrų tikriausia sriuba iš vaikystės. Su šonine, kad būtų sočiau ir visada berdavo miltų į kepinamas daržoves, kad šie sutirštintų sriubą. Tas vaizdas ir skonis likęs iš vaikystės. Tokią pat sriubą išvirė ir Ingrida.

Receptą rasite čia.

Šakšuką su pomidorų padažu galima paruošti sočiau - pagardinti avinžirniais. Ji bus dar įdomesnio skonio, tekstūros ir gausite dar daugiau baltymų. Beje, avinžirnius galima pakeisti ir kitokiais ankštiniais: žirniais, pupelėmis, lęšiais. Tinka ir virti, ir konservuoti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gardi, trinta pomidorų, lęšių sriuba su pomidorais. Labai skanu patiekti su skrudinta duonos (baltos ar juodos) riekele.

Receptą rasite čia.

Greitai paruošiamos ir labai gardžios salotos su pupelėmis. Obuoliai labai tinka šioms salotoms, jie suteikia gaivumo, bet tuo pačiu yra sočios. Puikiai tinka kaip garnyras ar tiesiog su duonos riekele.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Indijoje avinžirniai mėgstami naudoti sriuboms ir troškiniams, nes ten tai sotus ir pigus ingredientas. Šį troškinį paruošti labai lengva, jį galite tiekti kaip pagrindinį patiekalą su duona arba su ryžiais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Traškios, gaivios ir labai gardžios skumbrės salotos. Jei neturite salierų, galima pakeisti porais. Reikės vos penkių ingredientų, o skonis tikrai maloniai nustebins.

Receptą rasite čia.

Troškinyssu šlaunelių mėsa, bet galima drąsiai rinktis ir vištienos krūtinėlę ar net kalakutieną. Troškinį gardu patiekti su ryžiais, bulvių koše, grikiais ar kitokiu mėgstamu garnyru.

Receptą rasite čia.

Avinžirniai - maistingi, kvapnūs ir labai skanūs. Jie ypač populiarūs Maroko virtuvėje. Greitai paruošiama pomidorinė sriuba su avinžirniais. Valgome su šiežios duonos riekelę ar vieną.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Vėlyvi pusryčiai privalo būti sotūs. Viską sudedate į kepimo indą ir tiek žinių! Tinka gardinti mėgstamomis ir turimomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.

Mėgstate aštrią Čili sriubą? Šis receptas kaip tik Jums! Ji ir aštri, ir soti, ir sušildanti! Aštrumą recepte, žinoma, reguliuokite pagal savo skonį, o jei pavyks per aštriai, skonį sušvelninti galite šaukštu grietinės.

Receptą rasite čia.

Kartais norisi ir taip - tiesiog paprastai. Tradicinis lietuviškas skanėstas!

Receptą rasite čia.

Sočios, labai paprastai paruošiamos, bet nepaprastai skanios burokėlių salotos. Lęšiai salotoms suteikia maistingumo, tad salotos tiks ir lengviems, bet gana sotiems pietums ar vakarienei.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Sriubai papildomai aštrumo suteikia konservuoti chipotle čili pipirai, bet jeigu nemėgstate aštriai, galite šių pipirų nenaudoti. Arba jeigu nerandate tokių įsigyti, tuomet drąsiai naudokite kitus mėgstamus aštriuosius pipiriukus. Sriuba labai gardi su tortilijų traškučiais arba skrudintu česnakiniu batonu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Traškus, sveikesnis užkandis! Šį gardumyną galima skaninti tiek recepte siūlomais, tiek kitais savo mėgstamais prieskoniais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Inga's Sweeterie

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Regina
2020-04-19 20:00
ACIU ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital