Tortilijų suktinukai orkaitėje "Enchilados" - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Tortilijų suktinukai enchilados enčilados
Kristina, Ant medinės lentelės

Labai mėgstu įvairovę mityboje, bet jei turėčiau išskirti savo mėgstamiausias pasaulio virtuves, tai be abejonės būtų Azijos ir Meksikos virtuvės. 

 

Kalbant apie meksikietiškus skonius, labai smagu, kad juos be didelių pastangų galime sukurti savo namų virtuvėje. Pavyzdžiui, Azijos skoniams reikalingi įvairūs autentiški produktai, prieskoniai, padažai, o Meksikos virtuvėje naudojami ingredientai yra mums lengvai prieinami ir dažnai naudojami. 

 

Vienas iš populiariausių meksikietiškų receptų yra enchilados. Tai tortilijų suktinukai su mėsos ir pupelių įdaru, aromatingu pomidorų arba paprikų padažu bei sūriu. Meksikoje dažniausiai naudojamos kukurūzų miltų tortilijos. Lietuvoje jų rasti sudėtinga, tačiau prekybos centruose yra kvietinių, viso grūdo kvietinių (sveikesniam pasirinkimui) arba maišytų miltų (kukurūzų - kvietinių) tortilijos. Jei vengiate glitimo, specializuotuose parduotuvėse galite rasti ir tortilijų be glitimo. Klasikinis receptas gaminamas su malta jautiena ir juodosiomis pupelėmis, tačiau su ingredientais galima varijuoti - vietoje maltos jautienos rinktis kitą maltą mėsą (tinka vištiena, kalakutiena, kiauliena) ar net vištienos filė supjaustyti smulkiais gabalėliais. Juodąsias pupeles rasti gana sudėtinga, todėl puikiai tiks ir raudonosios ar net baltosios pupelės. Taip pat, siekiant įvairovės ir maistingumo, į mėsos įdarą galima papildomai įmaišyti daržovių - paprikų, kukurūzų ar morkų. Galima net ir gaminti vegetarišką variantą, vietoje mėsos pupeles gardinant minėtomis daržovėmis. Veganai taip pat šį receptą nesudėtingai pritaikys sau - vietoje maltos mėsos galima naudoti sojos faršą arba tiesiog gaminti daržovių įdarą, o ant viršaus barstyti veganišką sūrį. 

 

Nors enchiladų variacijų yra gausybė, bet šiandien noriu aprašyti savo patį mėgstamiausią receptą. Kodėl mėgstamiausias? Nes pagaminamas greitai ir lengvai, receptui nereikia jokių retai sutinkamų produktų, viskas labai paprasta. O skonis… Jį net sunku apibūdinti. Galbūt užteks pasakyti tiek, kad ir man, ir mano vyrui, tai vienas skaniausių patiekalų, todėl, kai norime ypatingai skanios vakarienės - gaminame šias enchiladas


 

4-5 sočioms porcijoms (30 x 20 cm. skardai) reikės:

 

 

  • 8 tortilijų
  • 500 g maltos jautienos (arba kitos mėgstamos mėsos)
  • 1 skardinės (400 g) konservuotų pupelių
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 100 g čederio sūrio (galite keisti paprastu fermentiniu)
  • 1 vnt svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • aliejaus kepimui

Padažui reikės:

  • 500 ml. jautienos sultinio (tinka ir kitokio skonio sultinys)
  • 350 ml pomidorų tyrės (arba konservuotų trintų pomidorų)
  • 2 šaukštų sviesto arba aliejaus
  • 2 šaukštų miltų

Reikalingi prieskoniai:

  • 1 šaukštelis malto česnako
  • 1 šaukštelis  malto kumino
  • 1 šaukštelis maltos saldžios paprikos
  • 1 šaukštelis  džiovinto raudonėlio
  • 1 šaukštelis maltos aitriosios paprikos
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Patiekiant (nebūtina, bet labai tinka):

  • 4 šauktų graikiško jogurto
  • 1 vnt avokado
  • 1 vnt pomidoro
  • svogūno laiškų


 

Pradedam!

 

1. Pirmiausia ruošiame padažą. Keptuvėje ar storadugniame puode išlydome sviestą (arba pilame aliejų). Kai įkaista, suberiame miltus ir išmaišome, kol susidaro trupiniai.
 

 

2. Į keptuvę prie trupinių pilame 100 ml sultinio ir maišome greitais judesiais, kol trupiniai tampa tiršta pasta (galite plakti šluotele, išsimaišys dar tolygiau). Tuomet supilame likusį sultinį, pomidorų tyrę, beriame pagal skonį druską ir pipirus bei po pusę visų nurodytų prieskonių kiekio. Kaitiname maišydami apie 5-7 minutes, kol padažas sutirštėja.
 

 

3. Ruošiame mėsos įdarą. Keptuvėje įkaitiname šiek aliejaus. Dedame mėsą ir maišydami iškepame. Kai mėsa iškepa, sudedame smulkiai pjaustytą svgūną ir smulkiai kapotą česnaką. Kepiname dar kelias minutes. Galiausiai suberiame likusią pusę visų prieskonių, paskaniname druska ir pipirais bei išmaišome.
 

 

4. Prie mėsos suberiame pupeles bei dedame 5 šaukštus paruošto padažo. Išmaišome ir pakaitiname dar kelias minutes.
 

 

5. Pusę paruošto padažo pilame į kepimo indą. Pasiruošiame mėsos įdarą ir tortilijas, kad būtų patogu sukti. Ant tortilijos dedame po kelis šaukštus mėsos įdaro, susukame ir dedame į kepimo skardą ant padažo.
 

 

6. Taip kartojame, kol susukame ir sudedame visas tortilijas į kepimo skardą.
 

 

7. Ant susuktų tortilijų pilame likusią pusę padažo, o ant viršaus beriame tarkuotų sūrių mišinio.
 

 

8. Uždengiame kepimo indą folija arba dangčiu. Kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tada foliją (arba dangtį) nuimame  ir kepame dar 10 minučių.
 

 

9. Patiekti enchiladas galima be jokių papildomų priedų, bet jei norisi dar gražiau ir, žinoma, skaniau, ant viršaus dėkite graikiško jogurto, smulkinto pomidoro ir avokado, pabarstykite smulkintais svogūnų laiškas arba kitais žalumynais.
 

 

Beje, labai patogu tai, kad šis patiekalas puikiai tinka šaldymui. Todėl gaminti galite vieną kartą, o valgyti net kelis! 

 

Jei norėtumėte šaldyti, tuomet viską darykite taip pat, tik nedėkite sūrio - geriau būtų jo uždėti jau atšildant enchiladas. Taigi, darykite viską iki to žingsnio kuriame ant susuktų tortilijų užpilate padažą. Tuomet kepkite viską orkaitėje 10 minučių, ištraukus pilnai atvėsinkite, sandariai uždenkite plėvele ir dėkite į šaldiklį. Čia enchilados puikiai išsilaikys iki 3 mėnesių. 

 

Kai norėsite atšildyti, ištraukite iš šaldiklio, ant viršaus užtarkuokite sūrio. Kepimo skardą dėkite į šaltą orkaitę, įkaitinkite ją iki 180 C laipsnių ir kepkite 25 minutes nuo to laiko, kai orkaitė pasieks nurodytą temperatūrą. 

 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Simona
2021-04-02 20:20
Gaminam jau milijoninį kartą, kiekvieną savaitę vis laukiu enchiladų vakaro ATSAKYTI
Jolanta
2021-01-24 16:23
Labai skanu! Vaikams labai patiko. Aš su kalakutiena gaminau.
Rekomenduoju. ATSAKYTI
Virga
2019-08-29 19:50
Gaminome, pakankamai nesunku, o vyrui labai patiko. Ačiū už idėja! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital