Viskas apie buritus - žingsnis po žingsnio, kaip šiuos tortilijų suktinukus paruošti pačius puikiausius + 6 receptai!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-09-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Buritai tortilijų suktinukai
@ Shutterstock

Buritas - tai sotus tortilijos suktinukas su mėsos, ryžių, pupelių, sūrio ir įvairių daržovių įdaru. Buritai yra puikus pasirinkimas, jeigu norite susipažinti su Meksikos ir Teks-Meks virtuve, sunaudoti įvairius likučius ar pamaitinti skirtingus produktus mėgstančius valgytojus, tad pasakojame apie juos ir dalinamės keliais receptais.



Nuo actekų duonelių iki amerikietiško apsivalgymo

Neabejojama, kad pradžią šiuolaikiniams buritams davė actekų ir kitų Pietų Amerikos indėnų keptos kukurūzų duonelės tlaskala, kurias vėliau atvykę europiečiai pavadino tortilijomis. Į šias duoneles indėnai dėjo įvairiausius įdarus, tačiau tai buvo nedideli, paprasti užkandžiai, labiau primenantys takus, o ne buritus.

Pietų Amerikoje paplitus kviečiams, pradėta kepti didesnes ir minkštesnes kvietines tortilijas, kurios tiko ir įvairesniems, daugiau įdaro „atlaikantiems“ patiekalams. Nėra žinoma, kada buvo sugalvoti buritai, tačiau manoma, juos pradėjo sukti meksikiečiai, o vėliau patiekalas išpopuliarėjo JAV ir kituose pasaulio kampeliuose.

Meksikietiški buritai ir šiandien labiau primena senuosius indėnų patiekalus, nes jie gerokai kuklesni. Įprastai tortilijoje susukamas nedidelis kiekis įdaro iš vieno ar poros ingredientų, pavyzdžiui, naudojama kepta mėsa ir prieskoniais paskaninti ryžiai. JAV mėgstami labai sotūs, dideli, stori buritai su daug sudėtinių dalių turinčiu įdaru.
 

Meksikos virtuvė

Meksikos ir Teks-Meks virtuvės patiekalai: buritai, takos, ryžiai su pomidorais, pomidorų salsa ir kt. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Sukame gardžiuosius buritus: reikės kvietinių tortilijų ir įdaro pagal jūsų skonį

Buritai yra labai puikus, pigus ir greitai paruošiamas patiekalas, nes jam būtinai reikia tik kvietinių tortilijų, o įdaro ingredientus galite naudoti pagal savo skonį ir šaldytuvo turinį.

1. Tortilijos. Buritams yra naudojamos didelės, 12-15 cm skersmens arba net kiek didesnės tortilijos iš kvietinių miltų. Palyginimui, takams naudojamos mažesnės, apie 10 cm skersmens tortilijos, kurios gali būti tiek kvietinės, tiek ir kukurūzinės.

Didelių kvietinių miltų tortilijų rasite daugumoje prekybos centrų, duonos gaminių arba egzotinio maisto prekių skyriuose. Jos būna supakuotos po 6-8 vienetus, pakuotė vidutiniškai kainuoja 2 eurus.

Tortilijų taip pat galite iškepti namuose. Tortilijos yra kepamos iš paprastos tešlos, suminkytos iš kvietinių miltų, taukų (arba aliejaus), vandens ir trupučio druskos. Suminkyta tešla padalinama kamuoliukais, jie plonai iškočiojami ir suformuotos tortilijos apkepinamos keptuvėje be riebalų. Naminių tortilijų gaminimą plačiai aprašėme šiame straipsnyje.

2. Įdaras. Kaip jau minėjome, buritams naudojami labai įvairūs įdarai ir jų pasirinkimas priklauso nuo šalies, regiono ir net miesto, žinoma, taip pat ir nuo asmeninio skonio.

Pavyzdžiui, Meksikoje pasirenkami vienas ar pora iš šių ingredientų: mėsa, žuvis, bulvės, sūris, čili pipirai, virtos, sutrintos ir užkeptos pupelės, ryžiai ir kt. San Fransiske naudojama nedidelėje kaitroje, ilgai kepta ir skaidulomis suplėšyta jautiena, ryžiai su pomidorais, pupelės, svogūnai, grietinė. San Diege mėgstami Kalifornietiški buritai su plėšyta jautiena, skrudintomis bulvytėmis, sūriu ir kalendra, grietine, gvakamole, pomidorų salsa, svogūnais. JAV mėgstami ir pusryčių buritai su plaktais kiaušiniais ir skrudinta šonine bei šlapi buritai, patiekiami gausiai aplieti aštriu padažu.
 

Buritams naudojama daug ir įvairių įdarų, tačiau populiariausi pasirinkimai yra mėsa, pupeplės, ryžiai ir truputis daržovių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Mes aptarsime kelis buritų įdarui dažniausiai naudojamus produktus, juos į buritą galite sudėti visus arba pasirinkti tik kelis.

Mėsa. Tiek Meksikoje, tiek JAV mėgstami buritai su nedidelėje kaitroje kepta arba rūkyta ir suplėšyta mėsa. Dažnai naudojama jautiena, tačiau populiari ir kiauliena. Šiame straipsnyje rasite išsamų aprašymą ir receptą su nuotraukomis, kaip namų sąlygomis pagaminti plėšytos kiaulienos.

Gali būti naudojama ir ant grilio kepta, plonai supjaustyta mėsa, pavyzdžiui, nedideliais gabaliukais pjaustyti jautienos didkepsniai - steikai. Žinoma, tiks ir bet kokia kitokia mėsa: keptuvėje su prieskoniais ir trupučiu svogūno iškeptas faršas, virta ir sumalta mėsa, kepta arba virta vištiena (rekomenduojame rinktis šlaunelių mėsą, nes ji riebesnė ir ryškesnio skonio).

Buritams gali būti naudojama ir įvairi žuvis. Tiek paprastai iškepta keptuvėje, grilyje ar orkaitėje, tiek ir apvoliota tešloje ir skrudinta aliejuje.

Vienintelė taisyklė, kuria reikėtų remtis, renkantis ir ruošiant mėsą - pagalvokite apie kitus įdaro ingredientus, jų kiekį ir skonius. Jeigu naudosite daug kitų ingredientų, jie ryškaus skonio, mėsą prieskoniais gardinkite saikingai.

Ryžiai yra dar vienas tradicinis buritų ingredientas. Buritams gali būti naudojami ir paprasti, biriai išvirti ryžiai, tačiau dažniausias pasirinkimas yra meksikietiški ryžiai. Meksikietiški ryžiai yra ruošiami taip: ilgagrūdžia ryžiai kelis kartus perplaunami po tekančiu vandeniu, puode įkaitinamas šlakelis aliejus ar kiti riebalai, beriami ryžiai ir apkepinami iki kol tampa skaidrūs. Tuomet ryžiai užpilami vandeniu ar sultiniu (jo tūris turėtų būti maždaug dvigubai didesnis, nei ryžių), pridedama kubeliais pjaustytų pomidorų (kartais dedama ir daugiau įvairių daržovių, žolelių), šiek tiek pomidorų pastos arba pomidorų padažo ir ryžiai troškinami ant nedidelės ugnies iki kol susigeria visas skystis, jie būna minkšti. Paruošti ryžiai pagardinami druska. Meksikietiškų ryžių receptą rasite čia.
 

Šie veganiški buritai susukti be mėsos, bet su maistingomis juodosiomis pupelėmis, ryžiais ir įvairiomis daržovėmis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pupelės. Buritams gali būti naudojamos įvairios virtos pupelės, tačiau dažniausiai naudojamos smulkios juodosios pupelės arba dėmėtosios pupelės (angl. pinto beans). Jeigu neturite laiko virti pupelių, puikiai tiks ir konservuotos pupelės iš skardinės.

Buritams taip pat dažnai naudojama keptų pupelių košė (angl. refried beans). Virtos pupelės yra sutrinamos iki košės ir apkepinamos keptuvėje arba užkepamos orkaitėje su riebalais, svogūnu, česnaku, įvairiais prieskoniais. Tokia pupelių košė yra ne tik daugelio Meksikos ir Teks-Meks virtuvės patiekalų ingredientas, bet ir patiekiama kaip garnyras arba kaip padažas traškučiams pamirkyti.

Bulvytės. JAV skrudintos bulvytės yra pakankamai populiarus buritų ingredientas, kuris nėra patiekiamas, kaip garnyras, t.y. bulvytės yra vyniojamos į buritą drauge su kitais ingredientais. Naudojamos paprasčiausios, aliejuje skrudintos bulvytes fri, kurios dažniausiai derinamos su sūriu, kalendra, pomidorų salsa, svogūnais ir kt. Buritas su bulvytėmis, žinoma, pavyksta labai riebus ir sotus, todėl jie laikomi mažesnes pajamas gaunančių, sunkų fizinį darbą dirbančių žmonių patiekalu.

Sūris. Buritams tradiciškai naudojamas baltas puskietis Oachakos sūris, kurį galima lengvai suplėšyti į siūlus. Šis sūris yra švelnaus skonio ir labai gerai lydosi. Žinoma, tokio sūrio mūsų parduotuvėse nerasite, tačiau puikiai tiks ir bet kuris kitas puskietis, gerai besilydantis sūris.

Kiaušiniai. JAV mėgstami pusryčių buritai su plaktais, keptais kiaušiniais. Plaktus kiaušinius galima iškepti pagal jums patinkantį receptą (pavyzdžiui, kiaušinius išplakus su šlakeliu pieno ar grietinėlės ir įbėrus kelis šaukštus tarkuoto sūrio), tačiau svarbu, kad jie nebūtų perdėm drėgni. Daugiau patarimų ir detalų receptą, kaip iškepti puikią plaktą kiaušinienę, rasite čia. Pusryčių burite plakti, kepti kiaušiniai derinami su skrudinta šonine, keptų pupelių koše.
 

Įvairūs buritai su kiaušiniu - populiarus pasirinkimas pusryčiams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Padažai ir pagardai. Buritai prieš susukant yra pagardinami įvairiais padažais ir pagardais. Gali būti naudojama paprasčiausia grietinė arba meksikietiška crema - grietinę primenantis, bet rūgštesnis grietinėlės ir kefyro mišinys, pagardintas žaliųjų citrinų sultimis ir druska.

Populiarūs ir patys įvairiausi aštrūs čili pipirų padažai. Pavyzdžiui, JAV mėgstami ir mūsų didžiuosiuose prekybos centruose parduodami „Sriracha“ arba „Tabasco“. Žinoma, aštrumui galima naudoti ir bet kokį kitą patinkantį, aštrų padažą arba tiesiog įpjaustyti mėgstamų aitriųjų pipirų pagal skonį.

Buritams labai tinka ir gvakamolė - sutrintas avokadų padažas arba pomidorų salsa „Pico de gallo“ - smulkiai pjaustytų pomidorų, svogūnų, kalendrų ir žaliųjų citrinų sulčių mišinys.

3. Burito paruošimas. Burito paruošimas nėra sudėtingas, tačiau svarbu darbuotis greitai, nes ingredientai turi išlikti šilti. Todėl, visų pirma, visus įdaro ingredientus, kurie turi būti šilti, iki naudojimo laikykite šiltai arba pašildykite prieš sukdami buritus. Šildyti nereikia tik padažų ir pagardų, šviežių daržovių, žolelių, o mėsa, ryžiai, pupelės, bulvytės, kiaušiniai ir kt. turi būti šilti.

Tortilijas taip pat reikėtų trumpai, po keliasdešimt sekundžių iš abiejų pusių pašildyti keptuvėje, grilyje ar virš garų, kad jos būtų lankstesnės.

Visus pasirinktus ingredientus reikia horizontaliai, į vieną liniją išdėlioti tortilijos centre taip, kad būtų padengtas maždaug trečdalis jos ploto, t.y. iš dviejų pusių turi likti po trečdalį „švarios“ tortilijos. Iš šonų, maždaug per porą pirštų taip pat turi likti įdaru neapkrautos tortilijos. Svarbu įdaro nepadauginti, nes buritą bus labai sunku susukti ir nepatogu valgyti.

Pirmiausiai užlenkite abu nedidelius šonus, juos truputį spausdami suimkite platesnį, „laisvą“ tortilijos trečdalį, jį užlenkite ir vyniodami pirštais pakiškite po įdaru. O tuomet tiesiog standžiai suvyniokite, kad buritą apgaubtų „laisvas“ viršutinis trečdalis. Skamba sudėtingai, tačiau siūlome pasižiūrėti šį video ir pamatysite, ką buritą suvynioti visai nesunku!
 

 Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Burito patiekimas. Buritas yra sotus ir paprastas patiekalas, kuris dažnai perkamas išsinešimui, iš gatvės prekeivių, maisto vagonėlių ir pan., todėl susuktas buritas dažniausiai įvyniojamas į foliją ir valgomas laikant rankose, be jokių įrankių ar papildomų padažų (taip, kaip mūsuose populiarūs kebabai).

Valgant restorane buritas gali būti patiektas su papildomu pomidorų arba aitriu čili pipirų padažu, grietine, gvakamole, pomidorų salsa.

Buritas gali būti užpilamas padažu (tiktų enčiladų padažas, nurodytas šiame recepte), apibarstomas sūriu ir trumpai pakaitinamas iki kol sūris išsilydys, toks, šlapiu vadinamas buritas, valgomas naudojant įrankius.

5. Buritų laikymas ir pašildymas. Laikymas. Jeigu norite pasigaminti daugiau buritų kelioms dienoms, tikrai galite juos saugiai laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų ir prireikus pasišildyti. Tokius (kaip ir šaldymui skirtus) buritus verčiau gaminkite iš ne tokių drėgnų ingredientų, venkite daug šviežių daržovių, jų salsų, gvakamolės ir pan. Buritus, kuriuos valgysite ne iškart, verčiau vyniokite su nebekarštais, jau kiek atvėsusiais ingredientais, nes tortilijos nuo karščio ir garų bus patižusios, gali prakiurti ar plyšti.

Orkaitėje. Pašildyti buritą patogiausia orkaitėje - folijoje suvyniotą buritą dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir pašildykite apie 15 min.

Keptuvėje. Galima pašildyti ir keptuvėje. Tuomet buritą išvyniokite iš folijos ir be papildomų riebalų (arba naudojant vos vos riebalų, jeigu keptuvė prastesnė, traukia) vis apversdami šildykite uždengtoje keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių.

Mikrobangų krosnelėje. Taip pat galima pašildyti ir mikrobangų krosnelėje. Tuomet buritą išvyniokite iš folijos (!) ir kelias minutes šildykite mikrobangų krosnelėje. Tortilija tokiu atveju bus kiek tąsesnė, tačiau tai neblogas pasirinkimas, jeigu norite greitai užkąsti arba buritą pasiimti į darbą.
 

Burito pašildymas keptuvėje

Buritus galima pašildyti apkepinant keptuvėje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Šaldyti buritai. Kai kuriuos buritus galima sėkmingai užšaldyti, tačiau tai priklauso nuo pasirinktų ingredientų. Jeigu norite pasigaminti daugiau buritų ir juos užšaldyti rekomenduojame rinktis „sausesnius“ ingredientus, vengti šviežių daržovių, nenaudokite gvakamolės, salsos, kiaušinių.

Šaldytiems buritams tiks įvairi mėsa, ryžiai, pupelės ir tiršti, termiškai apdoroti padažai (pirktiniai ar namie gaminti pomidorų, aštrių čili pipirų). Skirtingai nei gaminant šviežius, iškart valgyti skirtus buritus, verčiau vyniokite atvėsusius ingredientus, kad burito viduje neprisikauptų garų ir kad viskas nepavandenytų.

Susuktus buritus tiesiog įvyniokite į maistinę plėvelę ar foliją ir laikykite šaldymo kameroje 3-4 mėnesius. Norėdami pašildyti, neišvyniotus atitirpinkite kambario temperatūroje ir pašildykite bet kuriuo aukščiau aprašytu būdu, t.y. orkaitėje, keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje.



Skaniausių buritų receptai - nuo tradicinių iki patiektų dubenėlyje

Buritas - patiekalas, kuris labai lengvai „pasiduoda“ eksperimentams. Įdarui galite rinktis pačius įvairiausius produktus, o jeigu eksperimentuoti nedrąsu, siūlome išbandyti mums patinkančius receptus.

Paprasti buritai su faršu ir pupelėmis

Šie buritai labiausiai primena Meksikoje mėgstamus, nes jų įdarui nėra naudojama daug ir įmantrių ingredientų. Žinoma, jeigu norite, papildomai galite įvynioti ir daržovių, sūrio ar truputį virtų ryžių.
 

Buritas su pupelėmis

Buritai su faršu ir pupelėmis labai paprasti, bet tikrai skanūs ir sotūs. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 buritams Jums reikės:

  • 4 didelių, kvietinių tortilijų;
  • 300 g jautienos faršo;
  • 120 g virtų arba konservuotų pupelių;
  • 0,5 stiklinės jautienos sultinio;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • 1 šaukšto pomidorų pastos;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštelių miltų;
  • pagal skonį druskos, pipirų, čili, džiovintos kalendros ar kitų patinkančių prieskonių;
  • šlakelio aliejaus kepimui.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, apkepkite kubeliais pjaustytą svogūną iki kol bus skaidrus, vos pagels. Pridėkite smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnaką ir dar minutę pakepkite.
  2. Sudėkite faršą ir maišydami kepkite 8-10 min.
  3. Pagardinkite prieskoniais, pakepkite 1-2 min.
  4. Įmaišykite miltus ir pomidorų pastą, pakepkite 1-2 min.
  5. Supilkite sultinį, išmaišykite, užvirkite ir vis pamaišydami virkite iki kol sutirštės, virti reikia 10-15 min.
  6. Įmaišykite pupeles ir dar 2-3 min. pakepkite, kad jos sušiltų.
  7. Tortilijas trumpai, po keliasdešimt sekundžių iš abiejų pusių pašildykite sausoje keptuvėje, grilyje ar virš garų, kad jos būtų lankstesnės.
  8. Dar šiltą įdarą vyniokite į pašildytas tortilijas.
  9. Tinka patiekti su pomidorų salsa, grietine.



Buritai su mėsa, ryžiais, pupelėmis ir pomidorų salsa

Jeigu jums patinka jautienos kepsniai ir nežinote, kaip sunaudoti šiek tiek likusių virtų ryžių, būtinai išbandykite šiuos buritus!
 

Buritas su ryžiais, mėsa, pomidorų salsa, pupelėmis

Gaivi pomidorų salsa puikiai subalansuoja sočią mėsą, ryžius ir pupeles. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 buritams Jums reikės:

  • 4 didelių, kvietinių tortilijų;
  • 250 g jautienos didkepsnio (galima pakeisti bet kokia kitokia keptuvėje, orkaitėje ar grilyje kepta mėsa. Labai tiktų ir plėšyta kiauliena, kurios receptą rasite čia);
  • 200 g virtų arba konservuotų pupelių;
  • 200 g virtų ryžių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 2 žaliųjų citrinų sulčių;
  • 3 nedidelių pomidorų;
  • 0,5 vidutinio raudonojo svogūno;
  • kelių šakelių kalendros (galima pakeisti petražolėmis, jeigu nemėgstate kalendros);
  • pagal skonį druskos, pipirų, kumino ar kitų patinkančių prieskonių;
  • šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Kepsnį ištrinkite kuminu, 1 sutrinta česnako skiltele, 2 šaukštais žaliųjų citrinų sulčių, 1 šaukštu aliejaus. Palikite pasimarinuoti, kol gaminsite kitus įdaro ingredientus.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite likusią, smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnako skiltelę ir 1 min. pakepkite. Suberkite pupeles ir maišydami pakepkite 4-5 min. Pagardinkite druska, pipirais, 2 šaukštais žaliųjų citrinų sulčių.
  3. Atskirame inde sumaišykite pomidorų salsą. Pomidorus supjaustykite kubeliais, kiek nuspauskite nuo skysčio pertekliaus. Pridėkite smulkiai pjaustytą svogūną, sukapotą kalendrą, šlakelį žaliųjų citrinų sulčių ir aliejaus. Pagardinkite druska, pipirais.
  4. Nuo kepsnio nupurtykite marinatą, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite įkaitintoje keptuvėje po 2-3 min. iš abijų pusių arba iki pageidaujamo iškepimo. Iškeptam kepsniui leiskite 5 min. „pailsėti“ ir supjaustykite nedideliais gabaliukais pagal skaidulas.
  5. Tortilijas trumpai, po keliasdešimt sekundžių iš abiejų pusių pašildykite sausoje keptuvėje, grilyje ar virš garų, kad jos būtų lankstesnės.
  6. Ant šiltų tortilijų dėkite ryžių, mėsos, pupelių, salsos ir susukite.



Buritai su vištiena ir daržovėmis

Vištiena yra ne toks tradicinis pasirinkimas buritams, tačiau šiam patiekalui siūlome naudoti būtent ją. Vištieną derinkite su įvairiaspalvėmis daržovėmis ir pavyks ne tik labai skanus, bet ir tikrai gražus patiekalas!
 

Buritas su vištiena ir daržovėmis

Šie buritai labai gaivūs ir visai ne riebūs. Jeigu norisi sočiau, patiekite su tortilijų traškučiais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 buritams Jums reikės:

  • 4 didelių, kvietinių tortilijų;
  • 4 vištienos šlaunelių mėsos be kaulo (arba 2 krūtinėlių);
  • 1 mažos skardinės (400 g) konservuotų pupelių;
  • 1 mažos skardinės (150 g) konservuotų kukurūzų;
  • 4 pomidorų;
  • 3 didelių paprikų;
  • 2 prinokusių avokadų;
  • šlakelio citrinų sulčių;
  • pagal skonį aštraus arba saldriarūgščio padažo;
  • pagal skonį druskos, pipirų, paprikos, kumino arba kitų mėgstamų prieskonių;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Vištienos šlauneles truputį pamuškite iki 0,5 cm plonumo. ištrinkite druska, pipirais, mėgstamais prieskoniais ir palikite pasimarinuoti, kol pasiruošite kitus ingredientus.
  2. Pupeles ir kukurūzus perplaukite po tekančiu vandeniu, palikite nuvarvėti.
  3. Avokadus supjaustykite kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  4. Pomidorus supjaustykite kubeliais, kiek nuspauskite skysčio perteklių;
  5. Paprikas išvalykite nuo sėklų, supjaustykite juostelėmis. Juosteles maišydami 3-4 min. apkepinkite aliejuje iki kol suminkštės.
  6. Vištieną iškepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kepkite iš abiejų pusių po 5 min. Supjaustykite pailgomis juostelėmis.
  7. Tortilijas trumpai, po keliasdešimt sekundžių iš abiejų pusių pašildykite sausoje keptuvėje, grilyje ar virš garų, kad jos būtų lankstesnės.
  8. Ant pašildytų tortilijų paskirstykite visus ingredientus, apšlakstykite padažu ir susukite.



Pusryčių buritas su kiaušiniais ir paprikomis

Buritai yra labai universalus patiekalas, kuris tiks tiek pietums ir vakarienei, tiek ir pusryčiams. Pusrytiniams buritams rinkitės plaktus, keptus kiaušinius su įvairiais priedais. Siūlome vegetarišką variantą su paprikomis, bet galite pridėti ir paskrudintos šoninės ar kumpio.
 

Buritas su kiaušiniais

Buritas su kiaušiniais puikiai tiks gardiems pusryčiams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 buritams Jums reikės:

  • 4 didelių, kvietinių tortilijų;
  • 6 kiaušinių;
  • 2 šaukštų pieno;
  • 50 g mėgstamo tarkuoto sūrio;
  • 2 didelių paprikų (skirtingų spalvų);
  • 1 svogūno;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių;
  • kepimui aliejaus ir sviesto.


Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su pienu, pagardinkti druska, pipirais. Keptuvėje išlydykite truputį sviesto ir vis maišydami mentele iškepkite kiaušinius. Kepimo laikas priklauso nuo keptuvės dydžio, bet kepti reikėtų apie 5 min., kiaušiniai neturi būti skysti.
  2. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus iki bus skaidrios spalvos. Pridėkite juostelėmis pjaustytas paprikas ir dar 4-5 min. kepkite iki kol jos bus minkštos. Pagardinkite druska, pipirais.
  3. Tortilijas trumpai, po keliasdešimt sekundžių iš abiejų pusių pašildykite sausoje keptuvėje, grilyje ar virš garų, kad jos būtų lankstesnės.
  4. Ant pašildytos tortilijos užberkite sūrio, dėkite kiaušinius ir paprikas, susukite.



Veganiškas buritas su įvairiomis daržovėmis ir bolivinėmis balandomis

Šis maistingas buritas puikiai pasotins ir ilgam suteiks energijos, nors jam nereikės nei mėsos, nei kitų gyvūninės kilmės produktų. Tai puikus pasirinkimas veganams, tik atkreipkite dėmesį, ar naudojamos tortilijos veganiškos, nes tradiciškai tortilijų tešlai naudojami taukai.
 

Veganiški buritai su kynva

Spalvingi veganiški buritai patiks net ir mėsą valgantiems. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 buritams Jums reikės:

  • 4 didelių, kvietinių, veganiškų tortilijų;
  • 0,3 stiklinės nevirtos bolivinės balandos (išvirti pagal nurodymus ant pakelio. Išvirus gausis ~ 1 pilna stiklinė);
  • 1 mažos skardinės (400 g) konservuotų pupelių;
  • 1 mažos skardinės (150 g) konservuotų kukurūzų;
  • 2 paprikų (geriau skirtingų spalvų);
  • 1 svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • kelių šakelių kalendros (galima pakeisti petražolėmis ar kitokiais žalėsiais, jeigu nemėgstate);
  • 3-4 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių;
  • kepimui aliejaus.


Gaminimas:

  1. Aliejuje apkepinkite kubeliais pjaustytą svogūną iki kol bus skaidrus, pagels. Pridėkite smulkintą česnaką dar 1 min. pakepkite.
  2. Sudėkite kubeliais ar juostelėmis pjaustytas paprikas ir kepkite dar 4-5 min. iki kol jos suminkštės.
  3. Suberkite perplautas, nuvarvintas pupeles, kukurūzus ir virtą bolivinę balandą. Maišydami viską kelias min. pašildykite.
  4. Įmaišykite smulkintus žalumynus, prieskonius, citrinų sultis.
  5. Tortilijas trumpai, po keliasdešimt sekundžių iš abiejų pusių pašildykite sausoje keptuvėje, grilyje ar virš garų, kad jos būtų lankstesnės.
  6. Gautą įdarą sudėkite ant pašildytų tortilijų ir susukite.



Burito dubenėlis su vištiena

Buritai, kaip ir visi patiekalai, nuolat keičiasi, o viena iš populiarių šiuolaikinių variacijų yra burito dubenėliai. Tai dubenėlyje ar gilesnėje lėkštėje gražiai išdėlioti burito ingredientai be tortilijos.
 

Burito dubenėlis su vištiena

Skanūs ir margi burito dubenėliai atrodo labai gražiai! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 dubenėliams Jums reikės:

  • 1 didelės vištienos krūtinėlės;
  • 1 avokado;
  • 10 vyšninių pomidoriukų;
  • 0,5 mėlynojo svogūno;
  • po 2-3 šaukštus konservuotų pupelių ir kukurūzų;
  • 0,5 stiklinės nevirtų ryžių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, paprikos, kario arba kitų mėgstamų, vištienai tinkančių prieskonių;
  • šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Vištienos krūtinėlę pamerkite į gerokai pasūdytą, šiltą vandenį. Palaikykite 15 min. kambario temperatūroje.
  2. Vištieną nuplaukite po šaltu, tekančiu vandeniu, apsausinkite tapšnodami popieriniais rankšluostėliais.
  3. Vištieną apšlakstykite aliejumi (galima ir tirpintu sviestu, tuomet susidarys traškesnė plutelė) ir ištrinkite druska, pipirais bei kitais pasirinktais, vištienai tinkančiais prieskoniais.
  4. Krūtinėlę kepkite iki 230°C įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. Ištraukite, palaukite 5-10 min. ir supjaustykite.
  5. Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakelio.
  6. Į dubenėlius paskirstykite ryžius, pjaustytą vištieną, perpus perpjautus pomidoriukus, smulkiai pjausytą svogūną, pupeles, kukurūzus, pjaustytą avokadą, papuoškite žalumynais.
  7. Patiekite su žaliųjų citrinų skiltelėmis. Galima apšlakstyti saldžiarūgščiu arba jogurtiniu padažu.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital