Kreminis sūris - kas tai, kuo galima pakeisti + 32 desertų receptai!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-09-02
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Kreminis sūris
@Shutterstock

Tikriausiai daugelis esame ragavę burnoje sutirpstančio sūrio torto ar kito deserto, kuriam paruošti naudotas kreminis sūris. Dauguma šių skanėstų pagaminami nesudėtingai, visgi redakcijoje pastebėjome, jog pasidalinę receptais dažnai gauname klausimų, kas yra tas kreminis sūris ir kaip jį atskirti parduotuvė nuo kitų tepamų sūrelių. Tad šį straipsnį skiriame pažinčiau su kreminiu sūriu - jo savybėmis, naudojimo būdais, idėjomis kuo pakeisti jei nerandate parduotuvėje ir, žinoma, dalinamės šiais 32 skanėstų su kreminiu sūriu receptais.

 

Kas yra kreminis sūris?

 

Kreminis sūris - tai baltas, minkštas, tepamas sūris, ruošiamas iš karvės pieno ir grietinėlės. Kreminis sūris yra apie 20-30 % riebumo, todėl puikiai tinka ne tik tepti ant duonos, bet ir ruošti sodraus skonio desertus ir kitus patiekalus. Europoje kreminis sūris pradėtas naudoti ne taip ir seniai - jau po Viduramžių, Renesanso laikotarpiu, o JAV tik XIX a., daugiausia FiIadelfijoje, kurios pavadinimą ir perėmė vienas iš iki šiol žinomiausių kreminių sūrių "Philadelphia" (jo rasite daugelyje prekybos centrų ir Lietuvoje). 

 

Kreminis sūris yra universalus ingredientas - tinka pagardinti tiek desertus, tiek pagrindiunius patiekalus, jo nesudėtinga paruošti namuose. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kreminis sūris gaminamas fermentuojant pieno bei grietinėlės mišinį daugmaž kambario temperatūroje (apie 22 C). Vykstant fermantacijai mišinio pH mažėja, jis tampa rūgštesnis, o tekstūra keičiasi iš skystos į tirštą, kremišką. Tam tikru metu fermentacija sustabdoma viską pakaitinant iki apytiksliai 55 - 60 C temperatūros. Taip kreminis sūris išlieka reikiamos konsistencijos.

 

Parduotuvėse kreminių sūrių galima įsigyti tiek natūralaus skonio, tiek pagardintų įvairiais prieskoniais, žolelėmis, riešutais ar kitais priedais. Patiekalams (pvz. sūrio sūrio tortams ar pyragus) dažniausiai naudojamas natūralaus skonio sūris, nebent recepte nurodyta kitaip.

 

 

Kreminiai sūriai Lietuvoje

 

Kreminio sūrio Lietuvoje rasite beveik kiekvienoje parduotuvėje. Neapsiriksite pasirinkdami vieną žinomiausių pasaulyje Filadelfijos (angl. Philadelphia) kreminį sūrį. Visgi Lietuvoje jis gana brangus, tad drąsiai dairykitės ir į kitokių prekės ženklų gaminius. Tiesiog ant pakuotės ieškokite užrašo "kreminis sūris", "tepamas sūris" (bet ne "lydytas tepamas sūris") arba angliško pavadinimo "cream cheese".  Kreminio sūrio riebumas paprastai būna apie  20-25% (t.y. apie 20-25 g riebalų / 100 g sūrio).

 

Rinkdamiesi kreminį sūrį, atkreipkite dėmesį į jo sudėtį - kokybiškame kreminiame sūryje dažniausiai būna tik pienas, grietinėlė, pieno rūgšties bakterijos (arba fermentai) ir prieskoniai. Geriau venkite kreminio sūrio, kurio sudėtyje yra augalinių riebalų, tirštiklių, taip pat tokio, kurio pavadinime yra žodis "gaminys" (pvz. "kreminio sūrio gaminys").


Kreminio sūrio dažniausiai netinka keisti lydytais sūriais, nes jie yra kitokios konsistencijos, savybių bei skonio.

 

Kuo pakeisti kreminį sūrį?


Jeigu neturite galimybės įsigyti kreminio sūrio, kepiniuose jį galima keisti maskarponės sūriu, perpus sumaišytu su kremine varške (arba paprasta varške, sutrinta elektirniu trintuvu iki glotnios konsistencijos) ir žiupsneliu druskos, kaip pvz. šiame puikiame sūrio torto su obuoliais recepte.

Kreminio sūrio keisti vien maskarponės sūriu nerekomenduojame, nes maskarponė yra beveik dvigubai riebesnė už kreminį sūrį. O kreminė varškė - daug liesesnė už kreminį sūrį. Tad varškės ir maskarponės mišinys lygiomis dalimis yra aukso viduriukas puikiam skoniui išgauti.

Kartais receptuose kreminį sūrį siūloma keisti rikotos sūriu. Visgi rikotos sūris yra liesesnis, skystesnis ir saldesnis už kreminį sūrį, tad jį irgi geriausia perpus maišyti su maskarponės sūriu.
 

Greiti sūrio pyragėliai su uogomis stiklinėje

 

Jeigu norite išbandyti dar vieną tradicinio kreminio sūrio pakaitalą, siūlome išmėginti šį puikų naminio kreminio sūrio iš kefyro receptą. Jam reikės vos dviejų ingredientų, paruošimas visai nesudėtingas, skonis tiesiog puikus, o pritaikymas toks pat platus kaip ir tradicinio kreminio sūrio. Beje, jeigu norite, kad ir skonis kuo labiau primintų tradicinį, rinkitės šaltibarščiams skirtą kefyrą, kadangi jis riebesnis.


 

 Ką pagaminti su kreminiu sūriu - 32 skanumynų receptai

 

Niujorko sūrio pyragas - tikrų tikriausia klasika, kurios ragavę yra tikriausiai daugelis smaližių. Receptas, kuriame apstu vietos improvizacijoms - kaskart jį galima ruošti su vis kitokiomis uogomis ar vaisiais, bet pradžiai siūlome išbandyti būtent su vyšniomis, nes švelni jų rūgštelė tobulai dera su pyrago saldumu, uogos tinka ir šaldytos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Šis pranoks visus iki šiol gamintus, pamatysite! Toks kremiškas, kad atrodo, jog tirpte tirpsta burnoje. Labai rekomenduojame išmėginti šį receptą ir pasidalinti įspūdžiais. Beje, jei sūrio pyragus mėgstate tvirtesnius, į kremą galite įmaišyti 2-3 v.š. kukurūzų krakmolo arba miltų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Labai greitai pagaminamas, kremiškas, gaivus ir na labai skanus desertas. Vietoje vyšnių taip pat tinka ir kitokios uogos (braškės, mėlynės, avietės, šilauogės) ar mėgstami vaisiai, pvz. smulkiai supjaustyti konservuoti persikai ar su trupučiu sviesto bei cukraus pakepinti obuolių gabalėliai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoskaitės LaMaistas.lt redakcijai

Obuoliai yra rudens karaliai. Kai jų prikrenta pilnos sodybų pievos, pyragų receptų kartais net pritrūksta. Neskubėkite iš paskutinės pintinės virti obuolienės - iš pradžių išsikepkite šį sūrio tortą su obuoliais. Jį paruošti labai paprasta, o skonis - nuostabus! Minkštas ir aromatingas torto pagrindas, tobulai švelnus ir glotnus sūrio kremas, o ant viršaus – saldžia karamele aplieti kepti obuoliai ir saujelė kepintų lazdynų riešutų. Šiame sūrio torte kreminis sūris keičiamas maskarponės bei varškės mišiniu (kaip mes ir patariame tekste aukščiau), bet vietoje jo drąsiai galima naudoti ir vien kreminį sūrį.

Receptą rasite čia.

Tikras nuodėmingas sūrio tortas: labai kreminis, šiek tiek riebus (bet tas riebumas toks teisingas ir tinkamas!), su pakankamai intensyviai jaučiamu bananų poskoniu. Jei mėgstate bananus ir sūrio tortus, Jums tikrai patiks! O jei norite, kad jis būtų liesesnis ir lengvesnis, pusę maskarponės pakeiskite rikotos sūriu arba kremine varške.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Šis tortas yra nerealus. Lengvai pagaminamas, egzotiško skonio, turtingas įvairių tekstūrų ir skonio kontrastų. Pats aktyvaus gaminimo laikas tilps į valandą ar dar mažiau, tereikės papildomai luktelėti, kol sluoksniai sustings. Vizualinį įkvėpimą šiam tortui radau RecipeTinEats tinklaraštyje, bet patį receptą pritaikiau pagal savo skonį ir nekeptų tortų gaminimo patirtį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Gaivus ir labai greitai paruošiamas kreminio sūrio desertas. Avietės čia tinka tobulai, bet galite ruošti ir su šilauogėmis, mėlynėmis, braškėmis ar mėgstamais vaisiais, pvz. persikais, tiks ir konservuoti. Saldumo kiekį drąsiai koreguokite pagal savo skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Šokoladinis kreminio sūrio tortas gali tik skambėti sudėtingai, bet pagaminimas yra gana paprastas. Nereikia kepti atskirai biskvitų, plakti kremų ir po to visko sluoksniuoti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Puikaus skonio ir lengvai paruošiamas tortas! Baltas šokoladas čia puikiai dera su rūgštokomis avietėmis ir šilauogėmis. Uogos suteikia tortui gaivumo, sultingumo, sulaiko šokolado saldumą, vietoje jų galima naudoti ir konservuotus vaisius, pvz., persikus ar mandarinus.

Receptą rasite čia.

Šį neįtikėtinai kremiškas pyragas yra vienas garsiausių visame pasaulyje. Jo receptą sukūrė ispanų šefas prieš kelis dešimtmečius ir nuo tada jis tapo legendiniu. Kepant aukštoje temperatūroje pyragas iš išorės yra labai smarkiai sukepamas ir pasidengia traškia plutele, o vidus išlieka minkštas, tobulai kreminis. Patikėkite, jis vertas kiekvieno kąsnelio!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės

Kreminis, švelnus, su malonia citrinų gaiva - gabalėlis tokio pyrago nudžiugins kiekvieną smaližių! Šis pyragas paruošiamas visai nesudėtingai, reikės tik trupučio kantrybės, kol iškeptas susitovės ir pilnai atvės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Tikro klasikinis sūrio pyrago receptas, kurio autorė jį rekomenduoja ruošti su Filadelfijos sūriu, bet, jeigu jo nerandate, galima drąsiai pakeisti 500 gr maskarponės ir 500 gr varškės, irgi bus fantastiškai skanu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Drėgnas, kvapnus, nuostabaus, tiesiog tobulo skonio pyragas! Pyragas minkštas, sodrus ir tobulai dera su puodeliu kvapnios arbatos ar kavos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Nepakartojamai skanus trupininis pyragas, tradicinio skonio, tačiau vietoje varškės - su kreminiu sūriu. Gardiname mėgstamiausia uogiene, labiausiai tinka rūgštesnės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dalia

Labai skanūs ir labai dailūs sūrio keksiukai. Traškus sausainių pagrindas ir kremiškas viršus labai patiks smaližiams! Puošiame uogomis ar skanaujame ir be jų. Žavingas desertas saldžiam desertui.

Receptą rasite čia.

Dažnai genialumas slypi paprastume, taip ir su šiuo puikiu skanėstu. Vietoje sūrelio galima naudoti ir kreminę varškę, o puošti mėgstamo skonio šokoladu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gaivus, visai nesudėtingai paruošiamas tortas, kurio sudėtyje avokadai galbūt skamba neįprastai, bet patikėkite - jis čia labai dera. Kiekvienas torto kąsnelis tiesiog tirpsta burnoje.Pagrindui vietoje avižų sėlenėlių galima naudoti avižinius miltus ar elektriniu smulkintuvu sutrintus avižinius dribsnius.

Receptą rasite čia.

Pyragas pavyksta labai skanus su drėgnu įdaru! Tinka mėlynės, šilauogės, avietės, braškės, vyšnios, taip pat ir šaldytos, tik jas reikėtų atitirpinti ir gerai nuvarvinti.

Receptą rasite čia.

Šiuos sūrio desertus labai nesudėtinga pagaminti, patogu skanauti, o atrodo puikiai net ir ant šventinio stalo. Puikus būdas sutikti rudenį, nes šis desertas šiek tiek primena tobulą rudeniško obuolių pyrago skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Dar vienas pasakiškai skanus Oreo sausainių tortas, kurį taip pat galima ruošti ir su kitokiais šokoladiniais sausainiais su kreminiu pertepimu. Tortas ypatingai puošnus ir tokiu vaizdeliu tikrai nustebinsite svečius!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Nuostabiai kremiškas, labai karamelinis ir labai skanus tortas. Jam net nereikės orkaitės! Jei Jūsų ir Jūsų artimieji mėgsta karamelinius skanėstus, šį tortą ypatingai rekomenduojame. Papuošti galima ne tik karamelizuotu kondensuotu pienu, bet ir riešutais, tirpintu šokoladu ar visai nepuošti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Tortas prisiekusiems šokolado gerbėjams ir tik tiems, kurie nesilaiko dietų! Tortas sodraus skonio, sotus, todėl skanaudami mažais gabalėliais pavaišinsite visą būrį draugų. Rekomenduojame naudoti tik juodąjį šokoladą, kad tortas nebūtų pernelyg saldus. Vietoje maskarponės tiks ir kitoks kreminis sūris ar net pertrinta varškė!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Alina, Apie viską

Ypatingi varškėčiai kitaip - su įdaru, gal patiks ir Jums. Tiesiog imi į rankas ir skanauji. Uogos šiems varškėčiams tinka ir šaldytos (jų net nereikės atitirpinti!), arba galima rinktis smulkintus obuolius, kriaušes, slyvas ar kitus mėgstamus vaisius.

Receptą rasite čia.

Lengvas ir labai skanus varškės pyragas. Pyragui naudojamos vyšnios iš kompoto, bet puikiai tiks ir atitirpintos šaldytos ar šviežios uogos. Kremiškas varškės sluoksnis tiesiog užburia savo skoniais. Iškepusį pyragą labai tinka pabarstyti cukraus pudra.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Dalgona kavos jau tikriausiai spėjote paragauti visi! O dabar - pyragėlis. Sodraus skonio, kremiškas, labai skanus. Tai lyg desertas ir rytinis puodelis kavos viename – smaližiams subalansuoti pusryčiai!

Receptą rasite čia.

Šis kreminis, saldus, gardus tortas privers kiekvieną varvinti seilę. O aviečių uogienė suteikia tortui lengvos, gaivios rūgštelės. Tad derinys yra tiesiog pasakiškas. Taip, torto gaminimas reikalauja šiek tiek kantrybės - kol kepa, kol vėsta, kol stingsta. Bet jo skonis atperka visą laukimą!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Lengvai pagaminamas, kvapnus, sodraus skonio tortas. Tikrai patiks šokolado ir kavos mėgėjams. Atrodo labai puošniai ir gardžiai, ypač atpjovus gabalėlį!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Labai skanus desertas primenantis tikrą Tiramisu, tačiau jo paruošimas paprastesnis. Uogos šiam desertui tinka tiek šviežios, tiek konservuotos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Labai paprastai paruošiamas, bet tikrai labai gardus varškės tortas su nuostabiais šokoladiniais biskvitais. Į kremą labai tinka įmaišyti šiek tiek kokoso drožlių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Nuostabaus skonio ir tekstūros “Raudonojo aksomo” tortas patiks net patiems išrankiausiems saldumynų mėgėjams! Toks tortas labai mėgstamas Vakarų Europoje ir Amerikoje, dėl savo nesudėtingo paruošimo, puikaus skonio ir nuostabių spalvų! Beje, pagal tą patį tešlos receptą galima iškepti ir keksiukų!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Labai gardus sūrio pyragas su staigmena - šokolado gabalėliais viduje. Kiekvieną kartą, kai ruošite pyragą, jis pavyks vis kitaip, priklausomai nuo to, kaip stambiai smulkinsite šokoladą - didesniais ar smulkesniais gabaliukais. Atvėsusio pyrago paviršių papuošimui galima aplieti šokoladiniu riešutų kremu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Taip, morkos tinka net ir tortams! Šis tortas sodrus, sotus ir labai gardus, o kreminio sūrio pertepimas tiesiog pasakiškai sujungia visus nuostabus skonius į nepakartojamą derinį. Skanaus!

Receptą rasite čia.

Gražuoliai ir labai skanūs keksiukai, be jokio kepimo! Keksiukus stingdinti reikėtų bent kelias valandas, o geriau pernakt, tad puikiai tiks pasiruošti iš vakaro ypatingiems pusryčiams.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Viktorija

Nuostabiai dailus tortukas smaližiams prie kavos. Perskaičius receptą gali atrodyti, kad darbo daug, bet tortas gaminasi lengvai. Patarimas - visus kiekvienam sluoksniui reikalingus produktus pasiruoškite iš anksto, bus daug patogiau.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Gitana

Desertas, kuris puikiai tiks ir smaližių savaitgalio pusryčiam. Smagiausia, kad jį paruošti neprireiks nei daug pastangų, nei labai ypatingų produktų. Viso 5 ingredientai. Beje, braškes galima pakeisti ir kitokiomis uogomis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Natalija, Tasha.lt

Gaivus, spalvingas ir net šventiškas sluoksniuotas desertukas su kreminiu sūreliu. Ruošti galima su mėgstamo skonio želė.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Mėgėja kepėja

Tortas labai vasariškas, labai skanus ir tikrai labai gaivus! Tortas itin lengvos konsistencijos, todėl kiekvienas kąsnelis tirpsta burnoje, braškių varškės kremo, mango želė ir šokoladinio biskvitos derinys tiesiog užburia nuostabiu skoniu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Labai labai skanus, subtiliai kapučino kava kvepiantis, su malonia tekstūra ir riešutų gabalėliais... Pasakiškai skanus ir labai pieniškas tortas - su sūriu, grietinėle ir grietine!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Drėgnas, sodrus ir sotus keksas tikriems smaližiams. Keksas labai minkštas ir skanus, tad gabalėlis šio gėrio tiesiog ištirps burnoje prie puodelio kvapnios arbatos ar kavos. Kreminis sūris jam suteikia ypatinga tekstūrą, kuriai sunku atsispirti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ CranberryJam

Iš išvaizdos šis gražuolis primena klasikinį marmurinį pyragą, tačiau jos skonis dar puikesnis! Šokolado saldumas, kreminio sūrio tekstūra ir uogų gaiva persipina į tobulą skonių derinį. Rekomenduojame išbandyti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Skanios mintys

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital