Sūrio tortas su obuoliais - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Sūrio tortas su obuoliais
Asta, Saulėta virtuvė

Kada prasideda Jūsų ruduo? Sulig pirmaisiais nuo medžių nukritusiais lapais? Trumpesniais vakarais? Kartu su daržų derliumi, nesibaigiančiais sultingais pomidorais ir gražuolėmis cukinijomis beigi moliūgais? Akimirką, kai iš spintos gilumos išsitraukiate šiltesnį megztinį? Kai vakarais, įsisupę į jį, iš naujo atrandate jaukų arbatos gėrimo ritualą? 

 

O gal sulig pirmuoju iškeptu obuolių pyragu? Ar net… tortu?

 

Obuoliai yra rudens karaliai. Kai jų prikrenta pilnos sodybų pievos, pyragų receptų kartais net pritrūksta. Neskubėkite iš paskutinės pintinės virti obuolienės - iš pradžių išsikepkite šį sūrio tortą su obuoliais. Jį paruošti labai paprasta, o skonis, pažadu, - nuostabus! 

 

Minkštas ir aromatingas torto pagrindas, tobulai švelnus ir glotnus sūrio kremas, o ant viršaus – saldžia karamele aplieti kepti obuoliai ir saujelė kepintų lazdynų riešutų. Puodelis kavos, minkštas pledas, šiltas vakaras… Nežinau, kaip Jūs, bet aš – aš dėl tokių pasilepinimų rudens noriu laukti visa širdimi.

 

Pasigaminti šį tortą yra visai paprasta, tačiau tam prireiks šiek tiek laiko. Rekomendacija iš asmeninės patirties: vieną dieną iškepkite tortą ir palikite vėsti per naktį. Rytojaus dieną papuoškite ir patiekite. Be to, visiškai atšalusį tortą bus lengviau išimti iš kepimo formos ir perkelti į lėkštę.

 

Beje, naminė sūdyta karamelė puikiai papildo torto skonį ir nuostabiai dera su ne per saldžiu torto kremu bei obuoliais. Sūdyta karamelė nereiškia, kad ji yra sūri – tasai žiupsnis jūros druskos greičiau jau tiesiog subalansuoja karamelės saldumą, taip jis tampa dar malonesnis. Tačiau lygiai taip pat galite ruošti ir klasikinę nesūdytą karamelę – viską darykite lygiai taip pat, tik karamelės gaminimo pabaigoje neberkite į ją druskos. Jei vis tik naminei karamelei gaminti pritrūksite laiko, nieko tokio, - puikiai tiks ir parduotuvėje įsigytas karamelinis padažas. 

 

Galų gale, net ir be karamelės ar riešutų sūrio tortas bet kuriuo atveju bus gardus!

 

Tad pradedam!


 

12-16 porcijų dydžio sūrio tortui mums reikės:

Tortą paruošite per 1 valandą, o kepsite 1 val. 45 min. Laikomas šaldytuve jis gardus 4-5 dienas. 

 

Pagrindui:

  • 140 g kvietinių miltų (0.5 stiklinės)
  • 100 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinio trynio
  • ½ arb. š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. malto cinamono
  • ½ arb. š. malto muskato
  • ½ arb. š. malto imbiero
  • žiupsnelio druskos

 

Kremui: 

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 500 g varškės
  • 100 g rudojo cukraus (galima keisti paprastu cukrumi)
  • 60 ml riebios grietinėlės (gama keisti grietine)
  • 5 didelių kiaušinių
  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo (galima pakeisti bulvių krakmolu)
  • 3 šaukštų medaus (arba klevų sirupo)
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • ¼ šaukštelio druskos

 

Viršui: 

  • 4-5 vnt obuolių
  • poros saujų lazdynų riešutų (galima nedėti)

 

Sūdytos karamelės padažui: 

  • 300 g cukraus
  • 120 g sviesto
  • 190 ml riebios grietinėlės (35% riebumo)
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • žiupsnio jūros druskos (pagal skonį)


 

Pirmiausia kepsime patį sūrio tortą (tą galite padaryti iš vakaro)

 

1. Gaminame torto pagrindą. Pirmiausia pasiruoškite tešlai skirtus ingredientus.

 


 

2. Vidutinio dydžio dubenyje kambario temperatūros sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Sudėkite kiaušinio trynį ir dar kartą išplakite. Į kitą dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, maltus prieskonius: cinamoną, muskatą ir imbierą. Išmaišykite.

 


 

3. Suberkite miltų mišinį į sviesto, cukraus ir trynio plakinį. Išmaišykite ir paminkykite, kol produktai sukibs į tešlą. 

 


 

4. Sudėkite tešlą į folija išklotą 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais. Tolygiai paskleiskite ir delnais ar šaukštu prispauskite prie kepimo indo dugno ir sienelių. Padėkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol paruošite įdarą.



 

5. Ruošiame torto  įdarą. Pirmiausia pasiruoškite įdarui skirtus ingredientus.

 


 

6. Varškę sutrinkite elektriniu trintuvu, kad būtų vientisa ir glotni, be gumuliukų. Maskarponės sūrį, pertrintą varškę, rudąjį cukrų ir kukurūzų krakmolą elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
 

 

7. Po vieną įmuškite kiaušinius, išplakdami po kiekvieno.

 


 

8. Supilkite grietinėlę, medų (ar klevų sirupą), vanilės ekstraktą, suberkite druską. Lengvai išmaišykite šaukštu iki vientisos masės. Šį kremą supilkite į kepimo indą ant iš šaldytuvo išimto tešlos pagrindo.

 


 

9. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 120 ºC ir kepkite dar 90 minučių, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, dar šiek tiek virpės.

Tada praverkite orkaitės dureles ir tortą palikite orkaitėje, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas (o dar geriau – per naktį), kad sutvirtėtų.



 

Puošiame tortą:

 

Kai tortas atšals ir sutvirtės, imkitės jo papuošimo.

 

1. Gaminame sūdytos karamelės padažą. Pirmiausia pasiruoškite karamelei skirtus ingredientus.

 


 

2. Cukrų suberkite į didelį storadugnį puodą ar keptuvę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies nemaišydami, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Tuomet mediniu šaukštu ar mentele lėtai ir lengvais judesiais pradėkite maišyti nuo puodo ar keptuvės kraštų link centro. Kai visas cukrus ištirps, toliau kaitinkite lėtai maišydami, kol sirupo spalva taps tamsiai gintarinė. Vos pajautę lengvą dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir iš karto nuimkite puodą ar keptuvę nuo ugnies.

 


 

3. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas ištirps. Sudėjus sviestą, karamelė ims burbuliuoti, todėl būkite atsargūs, kad neapsidegintumėte.

 


 

4. Sviestui ištirpus, nuolat maišydami masę, lėtai plona srovele supilkite grietinėlę. Elkitės labai atsargiai, kadangi karamelė vėl pradės stipriai burbuliuoti. Jeigu, supylus grietinėlę, karamelė staiga sukietėtų, dėkite puodą ar keptuvę ant labai silpnos ugnies ir maišydami trumpai pakaitinkite, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnį jūros druskos pagal skonį.



 

5. Šiek tiek atvėsinkite karamelę ir po 10-15 minučių supilkite į stiklainėlį (apie 300 ml talpos). Sandariai uždarę, šaldytuve stiklainėlį su atvėsinta karamele galite laikyti iki 2 savaičių. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, valandą palaikykite kambario temperatūroje arba pašildykite ant silpnos ugnies, perdėję į nedidelį puodą.

 


 

6. Ruošiame obuolius. Rinkitės tvirtus, kepimui tinkamus, formos neprarandančius obuolius. Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite nestoromis skiltelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.

 


 

7. Kepkite obuolius iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 minučių, kol šiek tiek suminkštės (stebėkite, kad obuoliai neprarastų savo formos ir neištižtų!). Iškepusiems obuoliams leiskite atvėsti.

 


 

8. Paruoškite riešutus. Juos vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol riešutų odelės atšoks. 

 


 

9. Riešutus šiek tiek atvėsinkite, tuomet, trindami tarp delnų, pašalinkite odeles (jos labai lengvai atšoks nuo pakepintų riešutų).



 

10. Patiekite tortą. Šaldytuve gerai atvėsintą tortą perkelkite ant lėkštės ar padėklo. Ant viršaus išdėliokite keptus obuolius. Apšlakstykite sūdytos karamelės padažu ir apibarstykite kepintais lazdynų riešutais. Patiekite. Skanaus!









 

MAŽI PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

 

Torto pagrindas: Gamindami torto pagrindą, jokiu būdu nepraleiskite kvepiančių prieskonių: cinamono, imbiero, muskato. Jie suteiks ne tik šilto skonio bei malonaus aromato, bet ir tobulai derės su obuoliais. 

 

Kremas: Kremui naudokite maskarponės sūrį perpus su varške. Toks riebios maskarponės ir ženkliai liesesnės varškės derinys bus lengvesnės tekstūros, gaivesnis ir ne toks riebus kaip naudojant vien maskarponę. Tam, kad neprarastumėte tobulai glotnios sūrio torto konsistencijos, varškę būtinai kruopščiai pertrinkite, kol neliks nė menkiausių gumuliukų!

 

Obuoliai: Rinkitės tvirtus, kepimui tinkamus, formos neprarandančius obuolius. Obuolių kepimo laikas gali priklausyti nuo jų veislės – nepabėkite toli nuo orkaitės, stebėkite kepančius obuolius ir neleiskite jiems sutižti! Obuoliai turi būti iškepę, minkšti, tačiau vis dar laikyti savo formą. Tam, kad obuolių skiltelės savo formą laikytų geriau ir ant torto atrodytų dailiau, nenulupkite obuolių odelės, tik gerai nuplaukite prieš pjaustydami.

 

Torto laikymas: Paruoštą tortą laikykite šaldytuve. Gardus jis bus 4-5 dienas.

 

Ką vietoje obuolių? Gaminkite šį tortą su slyvomis, persikais, nektarinais - visoks jis puikus.

 

Eksperimentuokite, atraskite, mėgaukitės!

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Dalia
2019-09-02 19:10
Nerealiai skaniai atrodo. Suviliojote, Asta! Savaitgali kepsiu seimynai, parasysiu ar gavosi ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital