Karamelinis sūrio pyragas

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Porcijų skaičius: 10
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Karamelinis sūrio pyragas
Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Karamelinis sūrio pyragas
Karamelinis sūrio pyragas
Karamelinis sūrio pyragas
Karamelinis sūrio pyragas
Autorius apie receptą: Be galo karamelinis ir be galo kremiškas - šis sūrio pyragas tobulas! Taip, jis tikrai saldus, taip - ne iš liesiausių, bet kiekvienas jo kąsnelis vertas nuodėmės. Pyragą Be galo karamelinis ir be galo kremiškas - šis sūrio pyragas tobulas! Taip, jis tikrai saldus, taip - ne iš liesiausių, bet kiekvienas jo kąsnelis vertas nuodėmės. Pyragą pagaminti užtruksite visiškai neilgai, tačiau pasiplanuokite laiko, jog jis spėtų lėtai atvėsti ir pabūti šaldytuve, nes būtent tada išryškėja visas šio deserto tobulumas. (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 10
Pagrindui:
190 gramų sausainių (naudojau Gaidelio šokoladinius)
75 gramai sviesto
Kremui:
500 gramų maskarponės sūrio
500 gramų varškės
300 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno (pvz., Rududu)
4 vienetai kiaušinių (didesnių)
100 gramų grietinės (arba graikiško jogurto)
1 šaukštelis tirpios kavos (nebūtina)
0.5 šaukštelio druskos
Papuošimui:
pagal skonį karamelinio padažo (pirktinio arba šio naminio)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pirmiausia pasiruošiu kepimo formą (naudou 24 cm atsegamais kraštais) - jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o apačią apvynioju pora sluoksnių folijos (taip kad dengtų dugną bei daugmaž iki pusės formos aukščio).
2.
Sausainius sutrinu elektriniu trintuvu iki trupinių ir sumaišiau su ištirpintu sviestu. Šią masę beriu į kepimo formą ir spausdama rankomis suformuoju pagrindą.
3.
Pagrindą dedu kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 minučių. Išėmusi palieku truputį atvėsti. Orkaitės temperatūrą sumažinu iki 145 laipsnių.
4.
Į dubenį dedu varškę, karamelizuotą kondensuotą pieną, tirpią kavą (ištirpintą su dviem šaukštais šilto vandens), grietinę ir druską. Rankiniu elektriniu trintuvu (vadinamu blenderiu) viską sutrinu iki vientisos konsistencijos, kad neliktų varškės grūdelių.
5.
Kitame dubenyje maskarponę gerai išsuku (galima šaukštu ar pvz. virtuvės kombainu su maišymo antgaliu), kad suminkštėtų. Pamažu toliau maišydama sudedu karamelinę varškės masę. Tada po vieną sudedu kiaušinius, gerai išmaišydama po kiekvieno.
6.
Dubenį su kremu keletą kartų gerai trinkteliu į stalviršį, jog sutrūkinėtų viduje esantys oro burbuliukai (jeigu jų bus daug, pvz. per intensyviai plakėte kremą, kepamas sūrio pyrago viršus gali suskilinėti).
7.
Kepimo formos kraštus patepu sviestu (arba aliejumi) ir supilu ant pagrindo kremą.
8.
Tada darau taip - į pačią apatiniausią orkaitės lentyną dedu didelę kepimo skardą ir į ją įpilu karšto vandens kad būtų per 1-2 cm (tai saugos pyragą nuo viršaus skilinėjimo). Į lentyną, truputėlį žemesnę negu vidurinė, dedu kitą skardą arba groteles, o ant viršaus - pyragą (t.y. pyragas turėtų būti daugmaž per orkaitės vidurį, ne per arti kaitinimo elemento).
9.
Kepu apie valandą, bet tikslus laikas gali labai priklausyti nuo jūsų orkaitės. Ar iškepęs tikrinkite taip - paimkite kepimo formą už kraštelio ir lengvai kilstelkite. Pyrago kraštai turėtų būti sutvirtėję per 3-4 cm, o vidurys - dar tyvuliuoti lyg žele.
10.
Orkaitės kaitrą išjungiu, dureles lengvai praveriu (nesmarkiai, tik įkišu nedidelį rankšluostėlį) ir leidžiu pyragui bent valandą lėtai atvėsti orkaitėje. Tada išimu iš orkaitės, palieku atvėsti visiškai ir dedu į šaldytuvą bent 6-7 valandoms (idealu - nakčiai), kad sutvirtėtų.
11.
Patiekiant pyragą galima puošti kai tik norisi. Aš jį apliejau šiuo naminiu karamelės padažu, bet galite padažą naudoti ir pirktinį ar apšlakstyti šokoladu, apibarstyti riešutais ar kaip tik nuves jūsų išradingumas.
Patarimai:
Kremo ingredientai lengviau susimaišys, jeigu bus kambario teperatūros (aš dažniausiai ištraukiu pusvalandį prieš gaminant ir iš indelių perdedu į platesnius dubenėlius, jog greičiau sušiltų).
Svarbu kremo nepermaišyti, t.y. maišykite tik tiek, kad ingredientai susijungtų, nes patekus per daug oro torto viršus gali įtrūkti. Aš dažniausiai maišau virtuvės kombainu mažu greičiu, bet galima maišyti ir šaukštu ar mikseriu (mažu greičiu).
Jeigu torto karamele neliesite, į kremą galite sudėti ir visą Rududu indelį. Aš dėjau mažiau, kad nebūtų per saldu.
Vietoje varškės ir maskarponės mišinio galima naudoti kreminį sūrį.
Vanduo orkaitės apačioje padeda sūrio tortui kepti tolygiau, sumažina tikimybę, kad viršuje atsiras įtrūkimų, o folija apsaugo pyrago pagrindą, kad nesutižtų nuo vandens garų. Žinoma, galima tortą kepti ir paprastai (be vandens ir folijos) - net vienoje kitoje vietoje įtrūkęs, jis bus ne mažiau skanus.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (4)
Ona Bumbutė
2023-08-14 18:40
Nežinau ar viską gerai darome nes kremas visai kaip vandenukas, labai skystas. ATSAKYTI
Luknė
2022-04-22 15:50
Viską darėme tiksliai pagal receptą, puikiai pavyko. Dabar turbūt bus mėgstamiausias tortas šeimoje. Ačiū! ATSAKYTI
Erika
2021-04-03 20:46
Kepant tortą, kokią temperatūra nustatyti ir kokiu režimu kepti? ATSAKYTI
Dovilė
2021-04-04 17:19
Kaip parašyta recepte - pagrindą apkepti 180 laipsnių temperatūroje, o patį tortą su kremu - 145 laipsnių (150 irgi tinka). Režimas - viršus+apačia, be ventiliatoriaus :-) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital