Skanėstais aplink pasaulį - 39 neatsispiriamai gardūs receptai!
AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-03-11
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 1)
@Shutterstock
Amerikietiškas sūrio pyragas, ispaniškos spurgytės, itališka panakota, tradiciniai lietuviški grybukai - net 39 desertais iš įvairiausių pasaulio šalių! Iš jų išsirinks kiekvienas smaližius.
Minkštas lengvai traškus paviršius ir tobulas kreminis įdaras. Lengvi kaip oras, saldūs tik subtiliai ir kiekvienas kąsnelis yra TO vertas. Taip, šie naminiai eklerai su lengvai citrininiu maskarponės kremu būtent tokie. Iš klausimų, kuriuos gauname redakcijoje, atrodo, jog eklerus ir plikytus pyragėlius skaitytojai labai mėgsta, tačiau patys kepti dažnai nesiryžta. Iškepti eklerus netrunka ilgiau negu paruošti šiek tiek sudėtingesnį pyragą ar lengvą tortuką. Yra vos keli svarbūs momentai, kuriuos reikėtų žinoti, kad plikytos tešlos skanumynai visada pavyktų puikūs.
Niujorko sūrio pyragas - tikrų tikriausia klasika, kurios ragavę yra tikriausiai daugelis smaližių. Švelni vyšnių rūgštelė tobulai dera su pyrago saldumu, bet vietoje vyšnių taip pat tinka ir kitos šaldytos uogos ar švieži/konservuoti vaisiai, o taip pat galima naudoti ir vyšnių uogienę, kompotą, braškių uogienę, mėlynių uogienę ar kitokią mėgstamą. Tik tuomet cukraus papildomai į viršutinį sluoksnį jau nebedėkite.
Kvepiančios cinamonu, traškios išorėje, minkštos ir švelnios viduje – štai tokios tos ispaniškosios Churros. Jos tiesiog sutirpsta burnoje… Churros yra gaminamos iš įprastos plikytos tešlos, kurią paruošti nesudėtinga - reikia tik šiek tiek atidumo. Kadangi Churros tešla nėra saldi, iškepusias jas būtina apvolioti cinamoniniame cukruje. Šis žingsnis spurgytėms suteikia ir dar daugiau traškumo.
Chocotorta – tai Argentinoje super populiarus sausainių, karamelizuoto pieno ir kreminio sūrio desertas. Ruošiant neužtruksite, tereikia kelių ingredientų. Jeigu norite daugiau kremo ir mažiau sausainių – tepkite kremą storais sluoksniais.
Kremiškas ir sutirpstantis burnoje su kiekvienu kąsneliu. Šis varškės pyragas mums yra vienas pačių skaniausių. Jis yra tradicinis Lenkijoje ir ten žinomas "Sernik" vardu.
Saldus, minkštas, su šiek tiek traškia, plona plutele - kiekvienas šio šokoladinio skanėsto kąsnelis su malonumu sutirpsta burnoje. Skanus tiek vienas, tiek su kaušeliu ledų.
Kanelės yra išskirtinės. Išskirtinė yra tiek jų forma, tiek tekstūra bei skonis. Išorėje pyragėliai yra tamsiai auksinės spalvos, jų paviršius susikaramelizavęs, tvirtas ir traškus. Viduje – visiškai priešingai – kanelės yra šviesios, minkštos, drėgnos, kreminės tekstūros ir gausiai korėtos. Apie tai, kokie aromatingi šie pyragėliai, nė kalbėti nereikia – šlakelis tamsaus romo ir vanilės čia sukuria mažą stebuklą!
Purus kaip debesėlis, kremiškas, saldus - šis tortas yra ledenginis ir tikrai ne veltui. Nes jis BE PROTO skanus. O paruošiamas vos per 20-30 minučių ir ingredientai visiškai paprastučiai!
Kvapnus ir labai skanus citrininis keksas. Nors rozmarinas ir citrinos tikrai puikus derinys, jei žolelių neturite, ir be jų pavyks iškepti gardų keksą.
Labai skanūs, purūs ir minkštučiai vafliai. Juos kepiau pagal Viktorijos receptą. Geriausiai šiems vafliukams kepti tinka stačiakampiams belgiškiems vafliams skirta vaflinė, bet tikrai skaniai pavyks ir kepant čirvinių blynų keptuvėje.
Jei neteko girdėti apie legendinį Baskų sūrio pyragą, straipsnio pavadinimas turėtų skambėti netikėtai. Kremiškas pyragas apdegusiu viršumi? Juk tikrieji sūrio pyragai kepami lėtai, ilgai, naudojant vandens vonelę. Taip, klasikiniams sūrio pyragams šios taisyklės galioja. Bet ne šiam. Tamsus, karamelizavęsis, beveik apdegęs viršus ir burnoje sutirpstantis kremas viduje - tai garsusis degintas Baskų sūrio pyragas!
Nuostabaus skonio obuolių pyragas, kuris iš karto ruošiamas su kremu! Tai klasikinis Prancūzijos obuolių pyragas, kuris žavi savo paprastumu ir ypatingu skoniu. Paragaukite ir Jūs!
Įspūdingas ne tik šio torto pavadinimas, bet ir skonis. Tačiau neapsigaukite, skamba įspūdingai, bet paruošti visai nesudėtinga! Tereikia iškepti lakštus, sutepti kremu ir paruošta. Tortui rinkitės mėgstamus riešutus.
Bananų duona yra visame pasaulyje populiarus ir ypač greitai paruošiamas kepinys, primenantis ne duoną, bet drėgną, aromatingą ir sotų keksą ar pyragą. Jeigu turite kelis labai minkštus, net pernokusius bananus, būtinai iškepkite šio gardumyno, kuris puikiai tiks su puodeliu arbatos ar kavos, o mes dalinamės puikiu receptu.
Gaivus klasikinis itališkas desertas. Jį galite patiekti tiek su uogomis (tinka ir šaldytos, patroškintos), tiek su mėgstamais vaisiais, uogiene, sirupu ar kaip tik sugalvosite.
Lengvas kaip debesėlis, minkštutis, tekstūra kažkuo primenantis tiramisu, o skoniu - ledus. Mums šis tortas yra NEREALUS, numylėtas ir gamintas ne kartą ir ne du. Pagal šį receptą pagamintas eklerų tortas yra labai kremiškas ir tai yra viena jo fantastiško skonio priežasčių!
Tobuli, ypatingai purūs japoniški blyneliai, kurių skonis šiek tiek primena biskvitą ir yra labai populiarūs Japonijoje. Šiuos blynelius dar galite būti girdėję vadinamais castella blyneliais. Tai nuostabus būdas prisijaukinti Japonijos virtuvę ir išbandyti kažką naujo bei gardaus.
Neatsivalgomai skanus desertas, kurio tikriausiai daugelis yra ragavę vaikystėje. Paruošiant reikės įdėti šiek tiek pastangų, bet rezultatas to tikrai vertas! Toks skruzdėlynas labai tinka dovanai! Chack Chack - tradicinis totoriškas vestuvinis saldumynas, jose dažnai patiekiamas papuoštas dražė saldainiais, anksčiau buvo prabangus saldumynas dėl naudojamo natūralaus medaus. Dabar dažnai skanaujamas ir tiesiog namuose prie arbatos ar kavos, nešamas einant į svečius. Beje, desertas gana saldus ir sotus, todėl vieno užteks visai šeimai ir draugams paskanauti. Tradiciškai į Skruzdėlyną dedamas natūralus medus, bet galima pakeisti ir dirbtiniu.
Šios Naujojo Orleano spurgytės, kurios Justinai šiek tiek primena žagarėlius, yra tikrai labai skanios. Ir labai tinkamos mėgautis dabar, smarkiai atvėsus orams.
Krembriule - Prancūzijos desertų klasika ir turbūt būtų sudėtinga atrasti žmogų, nežinantį šio deserto. Verčiant iš prancūzų kalbos, šio deserto pavadinimas reiškia "degintas kremas". Žinoma, tai dėl traškios karamelinės plutelės, dengiančios deserto paviršių. Pati nuostabiausia krembriulė valgymo dalis? Kai šaukšteliu pramuši karamelės sluoksnį ir pasieki vanilinį kremą, primenantį pudingą, tik 100 kartų skaniau!
Labai skanus, kvapnus ir sodraus skonio pyragas. Labai tinka su džiovintomis slyvomis, vynuogėmis (net rūgštesnėmis iš lietuviško sodo), avietėmis. Pyragas tiesiog akimirksniu po gabalėlį išgaruoja nuo stalo!
Baklava - vienas populiariausių rytietiškų saldėsių iš plonyčių tešlos lakštų, riešutų ir sirupo. Mažytis gabaliukas saldutėlės baklavos, puodelis stiprios kavos ar arbatos ir jūsų diena iškart bus puikiausia! Siūlome įsitikinti ir namuose pasigaminti šį puikų desertą, dalinamės naudingais patarimais!
Iš šios tešlos kepti grybukai ypatingai kvapnūs ir gardūs. Tešlą galima gardinti pačiais įvairiausiais prieskoniais ar jų mišiniais. Kepant šiuos skanutėlius grybukus nuostabiai kvepės visi namai!
Švelnus orinis tuščiaviduris kepinukas, kurį galima pripildyti saldžiu kremu ir akimirksniu sušlamšti. Lėtai pasimėgauti nepavyks, kol nebūsite sušveitę nors kelių profiterolių. Traškios plutelės, vadinamos craquelin, dėka, šios profiterolės tapo dar skanesnės. Plutelė pridavė traškios tekstūros ir lengvo saldumo. Jeigu planuojate profiterolių nepildyti kremu, siūlau nedidinti ir cukraus kiekio tešloje, nes saldumo užteks iš craquelin plutelės. Šias profiteroles gaminau naudodama klasikinius choux plikytos tešlos bei craquelin receptus. Tuomet kepinius pripildžiau vaniliniu kremu.
Saldžiosios čimičangos - išorėje traškios, o viduje – saldus, minkštas, kreminis įdaras. Jei norite, kad čimičangos būtų dar saldesnės, galite jas aplieti šokoladu. Čimičangas paruošite labai greitai, lengvai ir turėsite visą lėkštę garuojančių saldžių užkandžių, kurie nuo stalo išnyksta akimirksniu.
Traški, labai skani tešla ir labai obuolinis įdaras! Toks pyragas ypač skanus dar šiltas su kaušeliu ledų, bet tikrai gardus ir atvėsęs. Blizgus, susikaramelizavusiu viršumi - kaip iš kino filmo!
Putlios ir tiesiog labai skanios švediškos Užgavėnių bandelės. Skanios ir vienos, bet su grietinėlės kremu tiesiog tobulus. Beje, tinka pertepti ir uogiene, pvz., aviečių.
Atrodytų, šis pyragas gaminamas iš kasdienių ingredientų (gal kiekiai kiek neįprasti), bet rezultatas išties unikalus. Viskas dėka nepaprasto kepimo proceso, kurio metu kiekvienas sluoksnis apkepamas iš viršaus.
Skanutėliai sviestiniai sausainiai, kurie itin populiarūs Pietų Amerikoje. Jei norite plonesnių ir mažesnių sausainių, tuomet tešlą iškočiokite ploniau ir išspauskite mažesnius apskritimus.
Vadinamas "Batikos" pyragu, labai primenantis lietuvišką Tinginį. Vaizdas panašus, skonis taip pat - tik šokoladinis kremas kiek kitoks. Tuose kraštuose, iš kurių receptas atkeliavęs, jis gaminamas su vietiniais sausainiais, bet lietuviški Gaidelio tipo sausainiai tinka puikiai.
Minkštas, nebrangus ir labai skanus, kremiškas tortas su biskvito gabaliukais ir vaisiais. Paruošiamas jis visai nesudėtingai, bet rezultatas maloniai nustebins. Jei nenorite ar neturite laiko kepti naminį biskvitą, galite naudoti pirktinį.
Itališki sausainukai biscotti atrodo lyg pailgi marmuro gabaliukai, nes jie kepami su įvairiais džiovintais vaisiais bei riešutais. Šie sausainėliai yra džiovinti, ilgai negenda, todėl tai puiki dovana, kurią galite iškepti iš anksto.
Kad vakarai būtų jaukesni ir skanesni, siūlome ne ką mažiau skanių (prisipažinsime, mums jie dar skanesni) nei kino teatre karamelinių laimės kąsnelių prisispraginti namuose! Paruošimas šiek tiek užtruks, bet paties darbo visai nedaug, o ir rezultatas įdėto laiko tikrai vertas!
Ar mėgstate kruasanus? O karamelę? Sujunkite šiuos du gardumynus ir gausite bretoniškus skanėstus „Kouign Amann“. Tai sluoksniuotos tešlos pyragas arba pyragaičiai, kurių vidus minkštas, kvapnus, tirpstantis burnoje, o jų išorė yra pasidengusi traškiu, saldžiu, susikaramelizavusiu cukraus sluoksniu. Nuoširdžiai rekomenduojame ypatingiems pusryčiams, dalinamės patarimais ir receptu.