Karameliniai spragėsiai - žingsnis po žingsnio, kaip pasigaminti patiems!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-10-10
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Karameliniai spragėsiai

Ilgėjantys vakarai ir rudenėjantys orai vis labiau vilioja laiką leisti namuose, patogiai įsisupus į minkštą pleduką, mėgaujantis įtraukiančiu filmu ar jau nesuskaičiuojamą kartą iš naujo žiūrint mėgstamiausio serialo serijas. Vis dar privengdami viešų susibūrimų vietų tikriausiai ne retas pasiilgstame kino teatro džiaugsmo ir saldžių, traškių karamelinių spragėsių…

 

Kad vakarai būtų jaukesni ir skanesni, siūlome ne ką mažiau skanių (prisipažinsime, mums jie dar skanesni) nei kino teatre karamelinių laimės kąsnelių prisispraginti namuose! Paruošimas šiek tiek užtruks, bet paties darbo visai nedaug, o ir rezultatas įdėto laiko tikrai vertas!

 

Beje, karamelinių spragėsių vienu kartu galite pasiruošti ir daugiau. Sandariame indelyje jie išlieka traškūs savaitę ir net ilgiau!

 

Maždaug 4 - 6 porcijoms reikės:

Kukurūzams:

  • 100 g kukurūzų, skirtų spraginimui
  • 1 šaukšto aliejaus
  • didesnio puodo su dangčiu (geriausia, kad dangtis būtų stiklinis) 

 

Karamelei:

  • 100 g medaus (tinka ir dirbtinis arba cukraus sirupas, datulių sirupas)
  • 90 g sviesto
  • 75 g cukraus
  • 1.5 šaukštelio sodos

 

Pradedame!

1. Pirmiausia spraginame kukurūzus. Jeigu rinsitės spraginimui mikrobangėje skirtus kukurūzus su specialiu maišeliu, juos spraginkite pagal nurodymus ant pakuotės ir iškart keliaukite į 3-ą žingsnį.  O jeigu rinksitės paprastus kukurūzus, vadovaukitės šiais patarimais.

Pirmiausia į puodą pilkite aliejų ir jį  įkaitinkite ant kiek aukštesnės nei vidutinė kaitros. Tada į puodą berkite kukurūzus. 



 

2. Puodą Iš karto uždenkite dangčiu. Kukurūzus apie pusę minutės laikykite puode, nejudindami. Tuomet, kas keliolika sekundžių, prilaikant puodo dangtį, vis supurtykite puodą. Kukurūzai pradės sproginėti pirmiausia po vieną kas kelias sekundes, vėliau sproginėjimas suintensyvės.

Visą kepimo laiką maždaug 15 - 30 sekundžių intervalais vis supurtykite puodą. Taip dar neišsprogę grūdeliai nukris žemyn, kaitros link, o jau išsprogę neprisvils prie dugno. Viso kepimo metu atidžiai sekite kvapą - jei užuodžiate svylant, mažinkite kaitrą, supurtykite puodą, jei reikia - visai nuimkite nuo katros. Kai sproginėjimo intervalai pailgės ar kurį laiką jo negirdėsite, nuimkite puodą nuo kaitros ir spragėsius suberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.


 

3. Ruošiame karamelę. Į prikaistuvį dėkite medų, sviestą, berkite cukrų.


 

4. Kaitinkite vis pamaišydami iki sviestas ištirps ir masė pradės burbuliuoti.


 

5. Sumažinkite kaitrą iki minimalios ir, vis pamaišant, virkite apie 3 - 5 minutes iki karamelė sutirštės ir taps gintarinės spalvos (atsargiai, neperkaitinkite! Tamsiai ruda karamelė tapti neturėtų).


 

6. Nuimkite prikaistuvį nuo kaitros, berkite sodą ir greitai maišykite. Masė pradės intensyviai putoti, taip ir turi būti.




 

7. Karamelinę masę tolygiai pilkite ant kukurūzų ir kukurūzus išmaišykite. Masė neturi būti pasiskirsčiusi tobulai, vėliau kukurūzus dar maišysime.


 

8. Kepame kukurūzus orkaitėje. Skardą su kukurūzais dedame į iki 100 C laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimo režimas viršus + apačia, galima ir su vėjeliu). Po 10 minučių skardą išimame (atsargiai, nenusideginkite!) ir kukurūzus permaišome, kad tolygiau pasiskirstytų karamelė. Vėl dedame į orkaitę ir kepame dar 10 minučių. Pakartotinai ištraukiame ir permaišome. Vėl dedame 10 minučių į orkaitę.


 

9. Iš viso kukurūzai orkaitėje turėtų kepti 30 - 40 minučių. Kol karamelė ant jų pasiskirstys ir susidarys karamelinė plutelė. Tada traukiame iš orkaitės ir paliekame kelias minutes pravėsti skardoje.
 

 

10. Pirštais kukurūzus šiek tiek išskirstome, kad nebūtų pernelyg tarpusavyje sulipę.


 

11. Štai ir viskas! Jungiame mėgstamiausią filmą ir smaližiaujame!




 

 

PATARIMAI GAMINANT KARAMELINIUS SPRAGĖSIUS

  • Medus - vietoje natūralaus medaus tinka ir dirbtinis, o taip pat tinka cukraus sirupas, agavų sirupas, klevų ar datulių sirupas.
  • Labai svarbu neperkaitinti karamelės - kitaip ji sukels, bus pernelyg kieta, tolygiai nepasiskirstys ant spragėsių. Todėl būtinai stebėkite karamelės spalvą, ji neturi pernelyg patamsėti!
  • Tikslus kepimo laikas ir permaišymų kiekis priklauso nuo orkaitės ir karamelės tirštumo. Reikia stebėti, kad skonis ir tekstūra jau patitų. Nepamirškite, kad spragėsiams vėstant karamelės sluoksnis dar sutvirtės.
  • Laikymas -  jei neįveiksite visų karamelinių spragėsių, visiškai atvėsusius sudėkite į sandarų indelį. Taip laikomi jie, žinoma, taps šiek tiek minkštesni nei šviežiai paruošti, bet skanūs ir gana traškūs išliks apie dvi savaites. 
  • Kaip ir minėjome prie ingredientų, geriausia, kad puodo dangtis būtų stiklinis - taip matysite spragėsių išsprogimo procesą. Jei visgi neturite puodo tokiu dangčiu, spraginimo metu galite atsargiai kilstelėti dangtį ir pažiūrėti (atsargiai, kad Jūsų neaptaškytų karšti riebalai!). Jei nepavyks sėkmingai išsprogdinti visų spragėsių, atitinkamai ruoškite mažiau sirupo.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Matas
2023-03-03 20:08
Labai labai skanu, rekomenduoju! ATSAKYTI
Adelė
2020-10-10 14:14
Nuostabu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital