Tobula bananų duona - žingsnis po žingsnio, kaip tokią iškepti!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-01-13
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Bananų duona pyragas
@ Shutterstock

Bananų duona yra visame pasaulyje populiarus ir ypač greitai paruošiamas kepinys, primenantis ne duoną, bet drėgną, aromatingą ir sotų keksą ar pyragą. Jeigu turite kelis labai minkštus, net pernokusius bananus, būtinai iškepkite šio gardumyno, kuris puikiai tiks su puodeliu arbatos ar kavos, o mes dalinamės naudingais patarimais ir mėgstamiausiais bananų duonos receptais.


Bananų duona jau kelis dešimtmečius amerikiečių mėgstamiausia

Bananų duona pradėta kepti prieš kelis dešimtmečius Jungtinėse Amerikos Valstijose. Manoma, kad receptą sugalvojo ir jį išpopuliarino kepimo soda ir kepimo milteliais prekiavusios kompanijos, norėjusios parodyti, kad duoną bei purius kepinius galima kepti ir be mielių. Receptas patiko taupioms šeimininkėms, nes buvo galima sunaudoti pernokusius bananus, kurie anuomet buvo gan brangūs.

Šiandien bananų duona Jungtinėse Amerikos Valstijoje tokia populiari, kad net turi savo šventę - Nacionalinė bananų duonos diena minima vasario 23-ąją.

Dažna šeima turi savitą bananų duonos receptą ir šį kepinį skanina riešutais, džiovintais vaisiais, kakava ar šokoladu, tad bananų duona pavyksta tikrai maistinga ir soti. Riekelė klevų sirupu aplietos arba šokoladiniu kremu, riešutų sviestu apteptos bananų duonos dažnai valgoma pusryčiams ar priešpiečiams.
 

Amerikietiška bananų duona

Bananų duona - jau kelis dešimtmečius vienas mėgstamiausių amerikiečių kepinių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepame bananų duoną - vienas, du ir skanaus!

Tešlą bananų duonai užmaišysite vos per 10 minučių, o gardžią duoną iškepsite kiek greičiau nei per valandą, tad neilgai trukus galėsite mėgautis šiuo skanėstu.

1. Ingredientai. Bananai. Žinoma, pagrindinis ir svarbiausias bananų duonos ingredientas yra bananai. Šiam kepiniui reikės labai sunokusių, net pernokusių, minkštų, juoduoti pradėjusių bananų. Jie duonai suteikia drėgmės, saldumo, malonų aromatą bei „suriša“ tešlą.

Jeigu turite tik kietų, neprinokusių bananų, galite juos greitai sunokinti. Bananus sutrinkite šakute su kiaušinio tryniu (100 g bananų reikės 1 trynio) ir palikite pastovėti 30 min. Tryniuose esanti amilazė suskaidys bananuose esantį ir jiems tvirtumo suteikiantį krakmolą.

Bananus greitai sunokinti taip pat padės karštis - neluptus bananus sudėkite ant folija išklotos skardos ir 15-20 min. kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Keptų bananų žievelė pajuodos, tačiau vaisiai bus minkšti, šviesūs ir skanūs. Truputį palaukite, kol kepti bananai kiek atvės ir išskobkite jų minkštimą.

Miltai ir kepimo milteliai. Tradicinei bananų duonai naudojami kvietiniai miltai, tačiau juos tikrai galite pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis. Visą arba dalį recepte nurodytų kvietinių miltų keiskite kitokiais miltais: pilno grūdo (su jais keptos bananų duonos galiojimo laikas bus porą dienų ilgesnis, ji ilgiau išliks minkšta, drėgna), avižiniais, grikių. Pakeitus miltus duonelės skonis ir tekstūra truputį pasikeis, tačiau ji neabejotinai bus skani.

Plačiau apie įvairių miltų rūšis ir kaip jomis pakeisti kvietinius miltus skaitykite čia: Kuo pakeisti kvietinius miltus kepiniuose? Pasakojame ir dalinamės patarimais!

Bananų duonos tešla tiršta, lipni, „sunki“, tad purumui ir didesnei apimčiai naudojami kepimo milteliai ar soda ir jų reikia pakankamai daug. Prisiminkite, kad kepimo milteliai yra „silpnesni“, jų reikia trigubai daugiau, nei sodos.

Kiaušiniai. Bananų duonai naudojami kiaušiniai tešlai suteikia truputį drėgmės ir ją „suriša“. Svarbu, kad kiaušiniai (kaip, beje, ir visi kiti ingredientai) būtų kambario temperatūros, tad juos iš šaldytuvo ištraukite likus porai valandų iki kepimo.

Jeigu nevartojate gyvūninės kilmės produktų arba neturite kiaušinių, galite juos pakeisti veganiška alternatyva - vadinamaisiais linų sėmenų „kiaušiniais“. 1 kiaušinį pakeiskite 1 šaukštu sumaltų ir su 3 šaukštais vandens sumaišytų linų sėmenų (su vandeniu sumaišytus linų sėmenis palikite pabrinkti 10 min.). Kiaušinių galite ir visiškai nenaudoti, tačiau tuomet tešlos „surišimui“ ir drėgmei įdėkite daugiau bananų (1 kiaušinį keiskite puse banano).

Riebalai. Bananų duonai dažniausiai naudojamas neutralaus kvapo ir skonio aliejus, pavyzdžiui, rapsų arba saulėgrąžų. Mes rekomenduojame šiuos aliejus pakeisti kokosų aliejumi, kuris ne tik suteiks riebumo, drėgmės, sodrų skonį, bet ir papildys bananų duoną labai maloniu aromatu.

Vietoje aliejaus taip pat gali būti naudojamas sviestas. Siūlome naudoti ne paprastą, bet lydytą sviestą ghi. Su ghi sviestu kepta duona bus ypač drėgna, maloniai kvepės. Apie ghi sviesto paruošimą skaitykite čia: Gaminame lydytą Ghi sviestą namuose - kaip tą padaryti, kodėl verta ir kam naudoti?

Saldikliai. Pernokę bananai yra natūraliai saldūs, tačiau bananų duonai pasaldinti papildomai naudojamas cukrus. Galima rinktis tiek baltą cukrų, tiek ir karamelinį poskonį bei tamsesnę spalvą kepiniui suteiksiantį rudąjį.

Vietoje cukraus pasaldinimui galite naudoti medų, klevų ar kitokį sirupą, taip pat puikiai tiks šviežios arba džiovintos, karštame vandenyje pamirkytos ir sumaltos datulės.

Amerikiečiai mėgsta labai saldžius kepinius, tad, jeigu remsitės amerikietišku, internete rastu receptu, cukraus ar kitų saldiklių kiekį galite sumažinti maždaug trečdaliu (o jeigu patinka saikingai saldūs kepiniai, cukraus naudokite dvigubai mažiau).

Pienas. Šlakelis pieno padeda susijungti tešlos ingredientams ir suteikia kepiniui daugiau drėgmės. Bananų duonai siūlome rinktis riebesnį, kambario temperatūros pieną. Vietoje pieno galima naudoti jogurtą, kefyrą, pasukas.

Jeigu nevartojate gyvūninės kilmės produktų, karvės pieną galite pakeisti bet kuriuo augaliniu pienu, pavyzdžiui, avižų, riešutų, sojų.

Priedai ir pagardai. Bananų duona yra tikrai skanus kepinys, kurį ypač lengva pagerinti pačiais įvairiausiais priedais ir pagardais. Tešlą galite paskaninti kepinių prieskoniais (cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais ir pan.), kvapiomis esencijomis ir ekstraktais (vanilės, kokosų, apelsinų ir kt.), o keli šaukštai kakavos duoną pavers šokoladine (jeigu naudosite kakavą, atitinkamai sumažinkite miltų kiekį).

Į paruoštą tešlą galite įmaišyti šviežių ar džiovintų uogų, vaisių gabaliukų, cukatų, sėklų ir riešutų (juos prieš tai rekomenduojame paskrudinti sausoje keptuvėje, kad skonis būtų ryškesnis), kokosų drožlių, šokolado gabaliukų...
 

Bananų duona supjaustyta

Gardi bananų duona tiks pusryčiams ar priešpiečiams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Paruošimas. Bananų duonos tešla, kaip jau minėjome, paruošiama labai greitai, vos per 10 min. Tešlą ruoškite trimis etapais: sumaišykite visus sausaus ingredientus, visus šlapius ingredientus, o tuomet juos sumaišykite tarpusavyje.

Miltus persijokite su žiupsneliu druskos, kepimo milteliais, prieskoniais, kakava (jeigu ją naudojate). Atskirame inde bananus sutrinkite šakute, perplakite su kiaušiniais, aliejumi (arba tirpintu sviestu), pienu. Jeigu naudojate sodą, ją nugesinkite šaukštelyje citrinų sulčių, kefyro ar jogurto ir įmaišykite. Į šlapių ingredientų mišinį dalimis, kaskart gerai permaišant įmaišykite miltų mišinį. Galiausiai į tešlą įmaišykite pasirinktus priedus ir pagardus.

Paruošta tešla turėtų priminti kekso tešlą, ji turi būti labai tiršta, bet dar maišoma šaukštu ar mentele.

3. Kepimas. Bananų duonos tešlą supilkite į pailgą, riebalais išteptą ar kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir išlyginkite. Ant viršaus galite uždėti perpus perjautą ar riekelėmis supjaustytą bananą, pabarstyti riešutais ar kitais pagardais.

Bananų duona kepa ilgokai, iki 170-180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, tačiau kepimo metu namuose pasklis labai malonus aromatas. Ar duona iškepė, patikrinkite dantų krapšuku - kepaliuko viduryje įsmeigtas dantų krapštukas ištraukus turi būti švarus, neapsivėlęs tąsia tešla.

Tešlą taip pat galite padalinti į keksiukų formeles ir iškepti puikių bananų duonos keksiukų. Juos reikėtų kepti iki 170-180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min.

4. Patiekimas. Iškepta bananų duona primena keksą, ji labai drėgna ir rieboka, todėl gerokai skanesnė kiek subrendusi, atvėsusi. Iškeptą duoną 10 min. vėsinkite formoje, o tuomet atsargiai ištraukite ir padėkite ant grotelių, kad karštas oras laisvai cirkuliuotų ir duona po truputį vėstų, bet nesudrėktų nuo susikondensavusios drėgmės.

Duoną suraikykite. Riekes, jeigu norite, galite trumpai paskrudinti. Riekeles galite aptepti sviestu, džemu, šokoladiniu kremu ar riešutų sviestu, aplieti klevų sirupu.

5. Laikymas ir šaldymas. Nesuvalgytą, šaltą bananų duoną įdėkite į sandarią dėžutę arba įvyniokite į maistinę plėvelę, foliją ir laikykite šaldytuve. Ji bus tinkama vartoti apie 5 dienas, tačiau išliks tikrai skani ir drėgna tik 2-3 dienas.

Jeigu nesuvalgėte didesnio kiekio, likučius užšaldykite. Užšaldyti galite tiek visą ar dalį kepalo, tiek ir riekėmis supjaustytą duoną. Šaldymui skirtą bananų duoną apvyniokite maistine plėvele, o tuomet folija ir įdėkite į šaldiklį. Šaldiklyje bananų duoną galima laikyti iki 3 mėnesių. Šaldytą bananų duoną atšildykite kambario temperatūroje.


Bananų duonos receptai - nuo tradicinės iki veganiškos

Siūlome išbandyti mums patinkančius bananų duonos receptus, kurių skonis tikrai nenuvils! O juos išbandę galėsite drąsiau eksperimentuoti ir kurti savus skaniausios bananų duonos receptus.


Tradicinė bananų duona - labai skani, drėgna ir ypač greitai iškepama

Pažintį su bananų duona siūlome pradėti nuo klasikos - purios, minkštos ir saldžios bananų duonos. Ją galite pagardinti pora saujų bet kokių patinkančių priedų - įvairiais riešutais, šviežiomis ar džiovintomis uogomis, vaisiais ir pan.
 

Tradicinė bananų duona

Paprastą bananų duoną galima pagerinti įvairiais priedais: riešutais, šokolado gabaliukais, šviežiomis ar džiovintomis uogomis, vaisiais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~23 ilgio ir ~13 cm pločio formai Jums reikės:
250 g miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
0,5 šaukštelio sodos ir 1 šaukštelio citrinų sulčių sodai nugesinti;
0,5 šaukštelio cinamono;
žiupsnelio druskos;
4 labai gerai sunokusių bananų;
2 kiaušinių;
100 ml aliejaus;
100 g cukraus;
pagardinimui saujos ar poros saujų riešutų, džiovintų vaisių, šokolado gabaliukų ir pan.

Gaminimas:

  1. Miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską sumaišykite ir persijokite.
  2. Kitame inde šakute sutrinkite bananus, įmuškite ir gerai išmaišykite kiaušinius, aliejų, cukrų, citrinų sultimis nugesintą sodą.
  3. Į šlapių ingredientų mišinį dalimis, kaskart permaišant įmaišykite miltų mišinį.
  4. Į paruoštą tešlą įmaišykite pagardus.
  5. Tešlą sudėkite į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą formą.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  7. Iškeptą bananų duoną 10 min. atvėsinkite formoje, tuomet ištraukite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.

 

Bananų duona su kreminio sūrio įdaru

Ši bananų duona papildyta kreminio sūrio įdaro sluoksneliu, tad ji tiesiog tirpsta burnoje! Vietoje kreminio sūrio galite naudoti su šaukštu grietinės pertrintą varškę.
 

Bananų duona su kreminiu sūriu

Kreminio sūrio įdaras bananų duonai suteikia ypatingo skonio ir dar malonesnę tekstūrą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~23 ilgio ir ~13 cm pločio formai Jums reikės:
Tešlai:
150 g miltų;
1 šaukštelio sodos;
žiupsnelio druskos;
3 labai gerai sunokusių bananų;
110 g tirpinto, kiek atvėsusio sviesto;
100 g cukraus;
60 ml kefyro
1 kiaušinio;
1 kiaušinio trynio.

Kreminio sūrio įdarui:
110 g kreminio sūrio;
1 kiaušinio;
2 šaukštų cukraus;
2 šaukštų miltų.

Gaminimas:

  1. Miltus, druską sumaišykite ir persijokite.
  2. Kitame inde šakute sutrinkite bananus, įmuškite ir gerai išmaišykite kiaušinį ir trynį, sviestą, cukrų, kefyrą ir jame nugesintą sodą.
  3. Į šlapių ingredientų mišinį dalimis, kaskart permaišant įmaišykite miltų mišinį.
  4. Kreminį sūrį išplakite su kiaušiniu, cukrumi, miltais.
  5. Pusę tešlos sudėkite į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą formą, paskleiskite kreminio sūrio įdarą ir sudėkite likusią tešlą.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  7. Iškeptą bananų duoną 10 min. atvėsinkite formoje, tuomet ištraukite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.



Šokoladinė bananų duona

Šokoladinė bananų duona - drėgna, saikingai saldi ir laaabai šokoladinė. Ją papildomai galite pagardinti šokolado gabaliukais, riešutais ar džiovintomis spanguolėmis.
 

Šokoladinė bananų duona

Paprastą bananų duoną patobulinsite trupučiu kakavos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~23 ilgio ir ~13 cm pločio formai Jums reikės:
200 g miltų;
50 g kakakvos;
1 šaukštelio sodos;
žiupsnelio druskos;
3 labai gerai sunokusių bananų;
1 banano papuošimui;
1 kiaušinio;
1 kiaušinio trynio
100 ml aliejaus;
100 g cukraus;
3 šaukštų grietinės arba tiršto jogurto.
pagardinimui saujos ar poros saujų šokolado gabaliukų, riešutų, džiovintų spanguolių ar kt.

Gaminimas:

  1. Miltus, kakavą, druską sumaišykite ir persijokite.
  2. Kitame inde šakute sutrinkite bananus, įmuškite ir gerai išmaišykite kiaušinį ir trynį, aliejų, cukrų, grietinėje arba jogurte nugesintą sodą.
  3. Į šlapių ingredientų mišinį dalimis, kaskart permaišant įmaišykite miltų mišinį.
  4. Į paruoštą tešlą įmaišykite pagardus.
  5. Tešlą sudėkite į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą formą. Ant viršaus uždėkite perpus perpjautą, papuošimui skirtą bananą.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  7. Iškeptą bananų duoną 10 min. atvėsinkite formoje, tuomet ištraukite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.



Bananų duona su grikių miltais

Julija, kurianti tinklaraštį „kitchenJulie“, bananų duoną siūlo kepti su grikių miltais. Jie labai maistingi ir tiks net ir glitimo nevartojantiems, o derinyje su bananais, prieskoniais, medumi ir ruduoju cukrumi grikių skonio nesijaus.
 

Bananų duona su grikių miltais

Grikių skonio nė nepajusite... Nuotraukos šaltinis „kitchenJulie

 

Bananų duonos su grikių miltais receptą rasite čia.


Bananų duona be cukraus

Natalija, kurianti tiklaraštį „MagicMint“, siūlo išsikepti puikiausios bananų duonos, kuriai nereikės cukraus. Šiai bananų duonai pakankamai saldumo suteikia gerai prinokę bananai ir datulės.
 

Becukrė bananų duona

Nors cukraus ir nereikės, bet ši bananų duona tikrai yra pakankamai saldi. Nuotraukos šaltinis „MagicMint

 

Bananų duonos be cukraus receptą rasite čia.


Dietinė bananų duona su mažiau riebalų

Tradicinei bananų duonai naudojama ganėtinai daug riebalų, tačiau receptuose juos galite pakeisti obuolių tyrele. Tinka kūdikiams skirta obuolių tyrelė arba obuolienė (jeigu naudojate obuolienę, atkreipkite dėmesį į jos saldumą ir esant poreikiui sumažinkite naudojamo cukraus kiekį). Su obuolių tyrele arba obuoliene iškepta bananų duona bus gan drėgna, tačiau ji sausės greičiau, nei iškepta su riebalais, tad skubėkite ją suvalgyti.
 

Dietinė bananų duona

Riebalus galima pakeisti obuolių tyrele ar obuoliene. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~23 ilgio ir ~13 cm pločio formai Jums reikės:
100 g kvietinių miltų;
100 g pilno grūdo kvietinių miltų;
1 šaukštelio sodos ir 1 šaukštelio citrinų sulčių sodai nugedinti;
0,5 šaukštelio cinamono;
žiupsnelio druskos;
2 labai gerai sunokusių bananų;
6 šaukštų obuolių tyrelės arba obuolienės;
70 g (arba pagal skonį) cukraus;
2 kiaušinių;
1 šaukštelio nutarkuotos citrinų žievelės;
pagardinimui saujos ar poros saujų riešutų, džiovintų vaisių, šokolado gabaliukų ir pan.

Gaminimas:

  1. Miltus, cinamoną, druską sumaišykite ir persijokite.
  2. Kitame inde šakute sutrinkite bananus, įmuškite ir gerai išmaišykite kiaušinius, obuolių tyrelę ar obuolienę, cukrų, citrinų sultimis nugesintą sodą.
  3. Į šlapių ingredientų mišinį dalimis, kaskart permaišant įmaišykite miltų mišinį.
  4. Į paruoštą tešlą įmaišykite pagardus.
  5. Tešlą sudėkite į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą formą.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  7. Iškeptą bananų duoną 10 min. atvėsinkite formoje, tuomet ištraukite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.



Veganiška bananų duona be kiaušinių, sviesto, karvės pieno

Puikiausią bananų duoną galima iškepti nenaudojant jokių gyvūninės kilmės produktų: kiaušinių, sviesto, pieno... Ši duona pavyksta vos sausesnė, tačiau taip pat labai skani!
 

Veganiška bananų duona

Puikiai bananų duonai visai nereikia gyvūninės kilmės ingredientų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~23 ilgio ir ~13 cm pločio formai Jums reikės:
230 g miltų;
3 šaukštelių kepimo miltelių;
1 šaukštelio cinamono;
žiupsnelio druskos;
3 labai prinokusių bananų;
100 g cukraus;
80 g kokosų aliejaus;
pagardinimui saujos ar poros saujų riešutų, džiovintų vaisių, šokolado gabaliukų ir pan.

Gaminimas:

  1. Miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską sumaišykite ir persijokite.
  2. Kitame inde šakute sutrinkite bananus, įmaišykite cukrų, aliejų (jį ištirpinkite ir kiek atvėsinkite).
  3. Į šlapių ingredientų mišinį dalimis, kaskart permaišant įmaišykite miltų mišinį.
  4. Į paruoštą tešlą įmaišykite pagardus.
  5. Tešlą sudėkite į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą formą.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  7. Iškeptą bananų duoną 10 min. atvėsinkite formoje, tuomet ištraukite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.


 

O jeigu iškepus bananų duoną liko krūvelė bananų, siūlome juos panaudoti gaminant dar daugiau įvairių gardėsių ir kviečiame peržiūrėti mūsų parengtą receptų rinkinį: O ką iš bananų? 38 bananinių skanėstų idėjos.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Kristina
2022-05-28 12:04
Visada pavyksta puikiai!! Kartais dedu papildomą kiaušinį ir plaku iki putų. Iškyla iki padebesių:)) pagardinu cukraus pudros ir citrinų sulčių glajum ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital