Puikusis Krembriule - rodome žingsnis po žingsnio + 3 receptai!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Puikusis Krembriule - rodome žingsnis po žingsnio + 3 receptai!

Krembriule - Prancūzijos desertų klasika ir turbūt būtų sudėtinga atrasti žmogų, nežinantį šio deserto. Iš tiesų, aš stengiuosi kiekvienoje naujoje vietoje paragauti Crème brulee - man tai savotiškas restorano vertinimo kriterijus.

 

Verčiant iš prancūzų kalbos, šio deserto pavadinimas reiškia "degintas kremas". Žinoma, tai dėl traškios karamelinės plutelės, dengiančios deserto paviršių. Pati nuostabiausia krembriulė valgymo dalis? Kai šaukšteliu pramuši karamelės sluoksnį ir pasieki vanilinį kremą, primenantį pudingą, tik 100 kartų skaniau ;)

 

Gamindami krembriule restoranų šefai naudoja specialų degiklį cukrui karamelizuoti deserto paviršiuje, o aš jums šiandien parodysiu, kaip pagaminti krembriule namų sąlygomis, naudojant paprasčiausią orkaitę.  

 

Desertą galite pasiruošti prieš dvi dienas ir uždengus laikyti šaldytuve, o, užplūdus saldžiai nuotaikai, tiesiog pasirūpinti karameline plutele ir skanauti.

 

Krembriulė yra tinkamas ir šaldymui – tiesiog prieš tai kiekvieną individualiai įdėkite į šaldymo maišelį, o atitirpinti reikėtų kambario temperatūroje. Po to elgtis kaip su šviežiai pagamintu desertu ir karamelizuoti.

 

Tikrai klasikinei krembriulė paruošti reikėtų naudoti vanilės ankštį, bet aš susidūriau su dideliu iššūkiu rasti jos Lietuvos prekybos centruose, todėl drąsiai keiskite ją vaniliniu cukrumi (galima rasti cukraus netgi su vanilės sėklytėmis) arba vanilės esencija.


 

6 vnt. krembriule mums reikės:
 

 

  • 6 kiaušinių trynių
  • 500 ml grietinėlės (30 arba 35-36 proc. riebumo)
  • 1 vanilės ankšties (arba šaukštelio vanilinio cukraus ar vanilės esencijos)
  • 5 šaukštų rudojo cukraus
  • 7-8 v. šaukštų rudojo cukraus karamelizacijai

 

Pradedam!

 

1. Grietinėlę supilame į nedidelį puodą. Vanilės ankštį aštriu peiliu perpjauname išilgai, išimam minkštimą, sudedame į greitinėlę kartu su ankštimi ir kaitiname ant silpnos ugnies, kol pradės kilti burbuliukai. Svarbu neužvirtini. Išimame ankštį ir atidedame į šalį. Jeigu naudojate vanilinį cukrų arba esenciją, juos sudėkite vietoje ankšties.

 

 

2. Trynius išsukame su cukrumi. Neplakame labai intensyviai, kad nesusidarytų oro burbuliukai.

 

 

3. Į trynius po truputį pilame grietinėlę, nuolat maišome šluostele.

 

 

Jeigu masė nevientisa (pvz. naudojote vanilės sėklytes ar pilant grietinėlę susidarė gumuliukų), perkošiame per sietelį. Nuo paviršiaus šaukštu atsargiai surenkame oro burbuliukus.
 

4. Formeles sudedame į gilesnę kepimo formą ar skardą. Atsargiai į jas supilstome masę.  Į skardą pripilame verdančio vandens, kad apsemtų formeles iki pusės.



5. Šauname į iki 150 C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35 minutes. Masė turi būti stingstančios želė arba pudingo konsistencijos, centre vos minkštesnė nei iš kraštų.

 

 

Ištraukę iš orkaitės leidžiame desertui atvėsti iki kambario temperatūros, o tada pridengiame formelių viršų maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą bent 3-4 val., kad masė galutinai sustingtų.

Krembriule galite pasiruošti ir iš anksto - iškeptą desertą šaldytuve galima laikyti iki dviejų dienų.
 

6. Prieš patiekiant, atšaldyto kremo paviršių padengiame plonu sluoksniu rudojo cukraus.

 



7. Specialiu degikliu pakaitinkite, kol cukrus pradės karamelizuotis, arba, jeigu kaip aš neturite specialaus įrankio, orkaitėje įjunkite grilio funkciją, sudėkite krembriulė ant grotelių aukščiau negu vidurinė lentyna ir kelias minutes kaitinkite, kol cukrus išsilydys ir pradės karamelizuotis.

 

Svarbu nenuleisti akių nuo desertų, kad karamelė nevirstų degėsio sluoksniu. Vienintelis orkaitės metodo trūkumas – sudėtinga krembriulė kremą išlaikyti šaltą, nors tokiu jis teoriškai turėtų išlikti.

 


 

8. Traukite iš orkaitės ir tiekite ragautojams!



 

 

Pasimėgaukite kiekvienu kąsneliu!



 


 

Visgi receptas ne receptas, jeigu mes negalėsime jo pagardinti šiek tiek fantazijos!

 

Krembriule desertas yra be galo atviras improvizacijoms. Vanilę galite pakeist cinamonu, mėta ar anyžiaus esencija; į kremą įdėkite šaukštelį matcha ar liofilizuotų uogų miltelių. Dekoruokite žiedlapiais bei šviežiomis uogomis. Leiskite savo fantazijai žaisti!

 

O aš išmėginau citrininę ir šokoladinę krembriule versijas, apie kurias jums papasakosiu.

 

Citrininė krembriule

 

Citrininei krembriule paruošti į grietinėlę įtarkuokite vienos-dviejų citrinų žievelę. Vietoje citrinos galima naudoti ir laimą ar apelsiną.

 


 

Pilstykite į indelius (aš šikart naudojau stiklinius) ir ruoškite taip pat kaip klasikinę krembriule.



 

Šokoladinė krembriulė

 

Šiai krembriule viską ruoškite kaip klasikinei, tiesiog į kievieną formelę įdėkite po šaukštelį Nutella kremo (viso prireiks apie 160g).

 


 

O tada pilkite grietinėlės-kiaušinio kremą.

 

 

Ruoškite taip pat kaip klasikines krembriule.



 

Beje, Nutellą galite drąsiai keisti baltojo šokolado kremu, uogiene ar mėgstamu riešutų sviestu. Fantazija yra pats geriausias draugas virtuvėje!



 

Skanių eksperimentų!

Skaityti komentarus
Komentarai (5)
rusne
2024-03-03 13:26
ziauriai skanu buvo ir lengva pasigaminti ! Straipsnis tikrai geras ATSAKYTI
Bangutė
2023-10-21 17:26
Pirmą kartą gaminant iškilo nemažai klausimų, kada galima pilti pakaitintą grietinę į trynius. Kaip deginti cukrų, kad nesudegtu?
Manau labai gerai pavyko. ATSAKYTI
Rūta Mėta
2021-01-04 15:57
Pavyko super! Puikus receptas ATSAKYTI
svetlana
2019-02-09 19:21
LABAI AČIŪ UŽ RECEPTĄ ATSAKYTI
Natalija
2019-02-18 15:35
Tikiuosi viskas sėkmingai pavyko ! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital