Baklava - žingsnis po žingsnio, kaip pagaminti patiems!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-03-13
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Baklava - žingsnis po žingsnio, kaip pagaminti patiems!
@ Shutterstock

Baklava - vienas populiariausių rytietiškų saldėsių iš plonyčių tešlos lakštų, riešutų ir sirupo. Mažytis gabaliukas saldutėlės baklavos, puodelis stiprios kavos ar arbatos ir jūsų diena iškart bus puikiausia! Siūlome įsitikinti ir namuose pasigaminti šį puikų desertą, dalinamės naudingais patarimais ir gardžiausios baklavos receptais!



Baklava - sultono dovana kariams

Neabejojama, kad į baklavą panašūs kepiniai Viduržemio jūros regione, Artimuosiuose ir Vidurio rytuose buvo kepami nuo seniausių laikų. Šiuolaikinį desertą primenantis skanumynas tikriausiai pradėtas ruošti XV a., Stambule stūgsančiuose, milžiniškuose Topkapio rūmuose.

Didžiuliai padėklai su skaniausia baklava buvo sultono dovana savo pėstininkams janyčarams. Sultonas kariams baklavą įteikdavo 15-ąją Ramadano dieną, šventinės ceremonijos metu. Baklava sultono rūmuose taip pat buvo tiekiama kitų švenčių, vestuvių metu, sutinkantant garbingus svečius.

Stambule ir Turkijoje tebegaminama baklava iš filo tešlos, sviesto, smulkiai sukapotų graikinių riešutų arba pistacijų (kartais naudojami lazdyno riešutai), iškepta baklava sulaistoma cukraus ir medaus sirupu. Kitose šalyse gaminama panaši baklava, tačiau kartais ji papildomai gardinama įvairais priedais. Pavyzdžiui, armėnai, kurie šį desertą, beje, vadina paklava arba pachlava, riešutų įdarui pagardinti naudoja cinamoną ir gvazdikėlius, Izraelyje sirupas verdamas su apelsinų ir citrinų žievelėmis, o Libane - su rožių vandeniu.
 

Baklava Turkijoje

Baklava - tradicinis ir itin saldus Turkijos ir kitų Viduržemio jūros regiono, Artimųjų ir Vidurio rytų skanumynas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Žingsnis po žingsnio saldžiosios baklavos link

Sudėtingiausia puikios baklavos paruošimo dalis yra tinkamos filo tešlos iškočiojimas ir ištampymas. Namuose šią tešlą paruošti gali tik daug praktikos ir įgūdžių turintieji, tačiau didesniuose prekybos centruose galima įsigyti šaldytos filo tešlos. O tuomet darbas eisis lyg sviestu patepta ir dar sirupu aplieta!

1. Ingredientai. Filo tešla. Tradicinei baklavai naudojama popieriaus plonumo filo tešla. Šios tešlos sudėtinės dalys tikrai nėra įmantrios - jai naudojami miltai (svarbu rinktis aukščiausios rūšies, baltutėlius, daug glitimo turinčius), žiupsnelis druskos, truputis alyvuogių ar kito aliejaus ir vanduo.

Norint paruošti didelę skardą (~30x30 cm) baklavos jums reikės ~250 g miltų (+papildomai miltų darbastaliui pabarstyti), žiupsnelio druskos, 4 šaukštų aliejaus (+papildomai aliejaus tešlai „paglostyti“) ir ~200 ml vandens. Miltus ir druską sumaišykite ir persijokite į dubenį, supilkite aliejų ir išmaišykite, po truputį, vis maišant pilkite vandenį ir suminkykite tvirtą, bet elastingą tešlą. Minkykite ilgai (10-15 min.) ir nepasiduokite pagundai įpilti daugiau vandens, jeigu padauginsite vandens, tešla nebus tokia tvirta ir jos nepavyks tinkamai iškočioti bei ištampyti.

Suminkytą tešlą paglostykite aliejumi išteptomis rankomis, dėkite į dubenį, uždenkite švariu, drėgnu rankšluosčiu (nevarvančiu!) ir palikite pailsėti 1-2 valandas. Galima pernakt palikti šaldytuve.

Filo tešlos gaminimo menas slypi labai sudėtingame jos kočiojimo ir tampymo procese. Pasiruoštą tešlą padalinkite į 25-30 dalių. Kiekvieną kamuoliuką ant miltuoto stalo iškočiokite iki 4-5 mm plonumo. Iškočiotus lakštus apiberkite miltais ir sudėkite vieną ant kito, pridenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite 10 min.

Imkite vieną paplotėlį ir jį atsargiai tempkite rankomis. Įgudę filo tešlos meistrai, tešlą mėto ir sukioja ore iki kol ji išsitempia iki permatomo lakšto. Tokiu būdu jie geba ištempti didžiulius, visą darbastalį užklojančius lakštus, kuriuos vėliau supjausto iki reikiamo dydžio. Jums reikėtų pasistengti atsargiai ištempti maždaug 30 cm kraštinę turinčius kvadratus. Tešlą tampyti svarbu atsargiai, bet dirbti reikia greitai, nes ore išsausėjusi tešla bus trapi, plyš.

Ištampytus tešlos lakštus galite naudoti iškart. Jeigu juos naudosite vėliau, kiekvieną lakštą pabarstykite miltais, sudėkite vieną ant kito, ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus lapą ir drauge su popieriumi susukite ritinį. Ritinį kelias dienas galite laikyti šaldytuve arba jį apvyniokite maistine plėvele, papildomai įsukite į foliją ir užšaldykite. Šaldiklyje tešlą laikykite iki 3-4 mėnesių (ji tinkama vartoti ilgiau, tačiau pabuvusios tešlos kokybė prastesnė). Tešlą atitirpinkite lėtai, nakčiai perkėlę iš šaldiklio į šaldytuvą.

Jeigu nesate tešlos kočiojimo ir tampymo ekspertas, nuoširdžiai rekomenduojame paprasčiausiai nusipirkti šaldytos filo tešlos. Jos rasite didžiuosiuose prekybos centruose, 450 g tešlos pakuotė kainuoja apie 4 eurus. Norint pagaminti didelę skardą baklavos jums reikės 2 pakuočių, t.y. 900 g tešlos.

Šaldytą tešlą ištraukite į kartoninės pakuotės ir visą ritinį dėkite į šaldytuvą. Palikite tešlą lėtai atitipti pernakt. Jeigu skubate, tešla per porą valandų atitirps kambario temperatūroje, tačiau tuomet su ja dirbti reikės atsargiau, ji bus labiau linkusi plyšti.
 

Filo tešla

Filo tešla turi būti plonytė ir permatoma. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kitokia tešla. Tradicinei baklavai naudojama labai nedaug ingredientų, todėl filo tešla yra itin svarbi šio gaminio dalis. Jeigu neturite filo tešlos, baklavos įkvėptą skanėstą galima pasigaminti iš šaldytos, bemielės, sluoksniuotos tešlos.

Skanėstą su sluoksniuota tešla kepkite taip pat, kaip tradicinę baklavą, tačiau jums reikės tik gerokai mažiau (4-5) tešlos sluoksnių, nes jie storesni ir dar išsipūs kepimo metu. Sluoksnių sutepimui naudokite mažiau sviesto, tik vos brūkštelėkite arba šaukštą sviesto ištirpinkite pusėje stiklinės šilto pieno ir naudokite tokį mišinį. Paruoštą desertą taip pat siūlome saikingiau sulaistyti sirupu, nes sluoksniuota tešla gan riebi, tad kepinys bus pakankamai drėgnas ir sodraus skonio.

2. Riešutų įdaras. Tradicinei baklavai dažniausiai naudojami graikiniai riešutai arba pistacijos, rečiau - lazdynų riešutai. Žinoma, tiks bet kokie jums patinkantys riešutai arba jų mišiniai. Pasirinktus riešutus reikėtų smulkiai sukapoti.

Turkai baklavai naudojamų sukapotų riešutų papildomais prieskoniais įprastai negardina, tačiau kitose šalyse tai dažna praktika. Jeigu norisi, riešutų masę pagardinkite maltu cinamonu ir gvazdikėliais, įberkite truputį kardamono, anyžių ar muskaro riešuto, įtarkuokite truputį citrinų ar apelsinų žievelės. Galima įmaišyti šaukštą ar du klevų sirupo ar rudojo cukraus karameliam skoniui. Pasaldinti ir masę sutvirtinti galima baklavai skirtu sirupu (jo virimas aprašytas truputį žemiau).

Tradiciškai riešutai nėra maišomi su kitais priedais, bet jeigu norite paeksperimentuoti, riešutus galite sumaišyti su sezamų ar moliūgų sėklomis, saulėgrąžomis. Taip pat galite įmaišyti smulkiai supjaustytų džiovintų vaisių (verčiau rinkitės mažiau saldžius, pavyzdžiui, džiovintas spanguoles, kitaip paruošto skanėsto saldumas bus perdėm intensyvus, nors, žinoma, tai skonio reikalas).

3. Sviestas. Tradicinėje filo tešloje riebalų yra visai nedaug, todėl kiekvienas (kartais - kas antras) lakštas baklavos sluoksniavimo metu yra pertepamas lydytu ir kiek atvėsusiu sviestu. Sviestas padeda tešlos lakštams susiklijuoti, suteikia desertui tvirtumo ir riebumo, tirpimo burnoje pojūtį.

Labai svarbu, kad sviestas lydymo metu nepridengtų, nes tai gali apkartinti baklavą, todėl sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais, vis pamaišydami lydykite ant vidutinės ugnies. Nukelkite, kai didesnė dalis sviesto bus ištirpusi, bet puode dar plaukios neištirpę sviesto gabaliukai, jie visiškai ištirps jau išsilydžiusio sviesto karštyje.

Vietoje paprasto sviesto dar labiau tiks lydytas, išvalytas ghi sviestas, kuris dar labiau paryškins riešutinį baklavos skonį bei aromatą. Lydyto ghi sviesto galite įsigyti didesniuose prekybos centruose arba pasiruošti namuose. Apie ghi sviesto paruošimą namuose skaitykite čia: Gaminame lydytą Ghi sviestą namuose - kaip tą padaryti, kodėl verta ir kam naudoti?

Šaldytuve laikomas ghi sviestas sukietėja, todėl jį taip pat reikės šiek tiek pakaitinti, kad būtų skystas.

Jeigu nevartojate gyvūninės kiltės produktų, sviestą galite pakeisti neutralaus skonio aliejumi (švelnaus skonio alyvuogių arba rapsų, saulėgrąžų aliejumi). Galima naudoti ir kokosų sviestą, tačiau jis kepiniui suteiks gan ryškų kokosinį poskonį - desertas bus puikus, tačiau gerokai nutolęs nuo originalios baklavos. Kokosų sviestą siūlome derinti su švelnesnio skonio, salstelėjusiais riešutais, pavyzdžiui, migdolais ar anakardžiais.
 

Baklava su riešutų įdaru

Baklavos sluoksniai sutepami sviestu ir susluoksniuojami su smulkintų riešutų įdaru. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Sirupas. Iškepta baklava būtinai sulaistoma saldžiu sirupu, kuris dažniausiai ruošiamas iš vandens, cukraus ir medaus (bet gali būti ir tik iš cukraus arba tik iš medaus). Visų pirma, cukrus sumaišomas su vandeniu taip, kad cukrus būtų vos vos apsemtas ir verdama iki kol cukrus ištirps. Vėliau cukraus sirupas truputį atvėsinamas ir įmaišomi keli dosnūs šaukštai medaus.

Turkai sirupo virimo metu negardina, tačiau kitose šalyse sirupą gan populiaru pagardinti prieskoniais ar kitais pagardais. Dažniausiai cukraus sirupas verdamas su apelsinų ar citrinų žievelėmis, cinamono lazdele ar anyžiaus žvaigždute (po virimo tokį sirupą reikėtų perkošti). Dalis vandens kartais pakeičiama rožių vandeniu, kad paruoštas sirupas kvepėtų dar maloniau, šlakelį rožių vandens taip pat galima įmaišyti į jau išvirtą sirupą. Į išvirtą sirupą galima įpilti ir šlakelį citrinų sulčių, jos subalansuos saldumą, baklavai suteiks šiek tiek gaivumo.

5. Gaminimas. Tradicinė forma. Tradicinė baklava gaminama ir formuojama labai paprastai - skarda aukštesniais krašteliais patepama lydytu sviestu ir klojami filo tešlos lakštai, kiekvieną jų sutepant sviestu. Svarbu, kad kiekvienas lakštas būtų tolygiai padengtas plonu sviesto sluoksneliu, tačiau sviestas neturi plaukti, nes baklava bus labai riebi. Sviestą geriausia tepti konditeriniu teptuku.

Reikėtų susluoksniuoti 10-12 lakštų, tuomet paskirstyti riešutų įdarą ir susluoksniuoti dar tiek pat tešlos lakštų, kiekvieną jų pertepant lydytu sviestu. Įdomu tai, kad graikai mėgsta truputį aukštesnę baklavą, jų teigimu baklava turi būti 33 sluoksnių, prisimenant metus, kuriuos nugyveno Jėzus.

Jeigu norite paeksperimentuoti, galite riešutų įdarą paskirstyti į kelis (2-3) sluoksnius, kiekvienam sluoksniui galite naudoti skirtingus riešutus. Nerekomenduojame riešutais barstyti kiekvieno tešlos sluoksnio, nes tokia baklava neturės desertui būdingo traškumo, labai įmirks sirupe.

Susluoksniuotą, dar nekeptą baklavą reikia aptepti sviestu ir supjaustyti. Aštriu peiliu visą skardoje susluoksniuotą gaminį supjaustykite kvadratėliais, stačiakampiais, trikampiais ar rombais. Būtinai pjaukite iki pat skardos dugno, o ne tik įbraukite įpjovas paviršiuje.
 

Baklava pjaustymas

Būtina supjaustyti susluoksniuotą, dar nekeptą baklavą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kitos formos. Kiekvienoje šalyje galima rasti įvairių baklavos variacijų, tačiau pačios populiariausios ir dažniausiai sutinkamos yra asawer, asabi ir bukjah.

Asawer arba apyrankės yra gaminamos susukant nedidelę filo tešlos ritinėlį su kedrinių pinijų arba pistacijų įdaru. Saldėsiai apliejami lydytu sviestu, kepami ir sulaistomi cukraus sirupu, kaip ir baklava.

Asabi arba piršteliai yra filo tešlos ritinėliai su riešutų įdaru. Suformuoti piršteliai glaudžiai dedami į skardą, apliejami lydytu sviestu, iškepami ir tuomet sulaistomi sirupu.

Bukjah yra lyg atviros skarelės su smulkintų arba nesmulkintų riešutų (dažniausiai naudojamos pistacijos, anakardžiai) įdaru. Filo tešla susluoksniuojama ir supjaustoma nedideliais kvadratėliais, į centrą įdedama riešutų, skanėstai apliejami lydytu sviestu, iškepami ir tuomet sulaistomi sirupu.

Šių baklavos variacijų (žinoma, puikios baklavos taip pat) receptus rasite straipsnio apačioje.

6. Kepimas ir sulaistymas sirupu. Susluoksniuotą ir supjaustytą baklavą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol ji bus auksinės spalvos, kepti reikėtų apie 40 min.

Iškeptą ir dar karštą baklavą apliekite pasiruoštu cukraus sirupu (jis gali būti šiltas). Baklava cukraus sirupe neturėtų skęsti, tačiau ji turi būti sudrėkusi, blizgėti nuo cukraus.

Sulaistytą baklavą būtinai palikite kambario temperatūroje bent kelioms valandoms, o geriausia būtų palaikyti pernakt. Cukraus sirupas turi susigerti į lakštus ir riešutus.
 

Baklava sulaistoma sirupu

Iškeptą baklavą reikia sulaistyti sirupu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Patiekimas. Baklava jau buvo suspjaustyta prieš kepimą, todėl tiekiant tereikia dar kartą „prasieiti“ per įpjovas peiliu ir skanėstą dalinti į lėkštės. Į lėkštes įdėti gabaliukai dažnai papildomai apibarstomi sukapotais riešutais.

Kiekvienam valgytojui reikėtų skirti tik po vieną ar du gabaliukus, nes baklava yra ryškaus skonio, itin saldi. Prie baklavos paprastai siūloma stipri arbata arba kava.

8. Laikymas ir šaldymas. Baklavai naudojamas cukraus sirupas desertą tarsi užkonservuoja, todėl jo galiojimo laikas yra ilgas. Baklavą įdėkite į sandarią dėžutę ir drąsiai laikykite kambario temperatūroje 4-5 dienas, šaldytuve galima laikyti iki 2 ar net 3 savaičių.

Tiesa, ilgiau pabuvusi baklava jau nebebus tokia, kaip šviežiai iškepta, ji vis labiau įmirks sirupe, tešlos lakštai visiškai praras traškumą. Šaldytuve laikoma baklava gali būti kiek tąsi, labiau veltis apie dantis, todėl ją prieš valgymą rekomenduojame valandėlę palaikyti kambario temperatūroje.

Likučius galite užšaldyti. Baklavos gabaliukus sudėkite ant padėklo, užšaldykite į perkelkite į šaldymo maišelį ar dėžutę. Laikykite šaldiklyje 4-5 mėnesius. Atšildyti rekomenduojame nakčiai padėjus į šaldytuvą, o vėliau dar valandėlę palaikius kambario temperatūroje.



Gardžiausios baklavos receptai: tradicinė ir kitos formos variacijos

Siūlome namuose pasigaminti tradicinės baklavos - filo tešlos ir riešutų traškumas, sirupo ir medaus saldumas jus tikrai sužavės! O jeigu kvadratėliai, trikampiai ar rombai jums nusibos, galite išbandyti ir kitokias baklavos formas.

Tradicinė baklava su riešutais

Baklava gan brangus skanėstas, nes naudojami ingredientai tikrai nepigūs, tačiau deserto skonis labai ryškus, tad gyvenimui pasaldinti pakaks tik vieno ar poros gabaliukų.
 

Tradicinė baklava

Tradicinė baklava gaminama su graikiniais arba pistacijų riešutais, bet galite naudoti ir kitokius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~30x30 cm skardai (24-28 gabaliukams baklavos) Jums reikės:
Baklavai:
2 pakuočių (900 g) šaldytos filo tešlos (kaip pasigaminti filo tešlą namuose aprašėme aukščiau, tačiau tai labai sudėtingas procesas);
500 g riešutų;
300 g sviesto.

Patarimas: Galite rinktis bet kokius riešutus arba jų mišinius. Riešutų masę galite pagardinti prieskoniais (cinamonu, gvazdikėliais, kardamonu, muskatu ir pan.), klevų sirupu, pora šaukštų rudojo cukraus, šlakeliu baklavos sulaistymui išvirto sirupo.

Sirupui:
400 g cukraus;
500 ml vandens;
3 šaukštų medaus;
50 ml citrinų sulčių (nebūtina).

Patarimas: Sirupą galite virti su cinamono lazdele, citrinų ir apelsinų žievelėmis. Į išvirtą sirupą galite įpilti šlakelį rožių vandens.

Gaminimas:

  1. Tešlą nakčiai palikite šaldytuve, kad lėtai atitirptų. Labai svarbu nebandyti atšildyti tešlos kambario temperatūroje. Per greitai šildami, filo tešlos lakštai stipriai sukibs ir v4liau jų neatskirsite.
  2. Riešutus smulkiai sukapokite, bet nesumalkite iki miltų konsistencijos.
  3. Sviestą išlydykite. Kepimo skardą patepkite lydytu sviestu.
  4. Į kepimo skardą įklokite sluoksnį tešlos, patepkite sviestu. Įklokite antrąjį tešlos sluoksnį, jį patepkite sviestu. Taip susluoksniuokite pusę turimos tešlos.
  5. Paskleiskite riešutų įdarą ir ant jo analogiškai susluoksniuokite likusią pusę tešlos.
  6. Riešutus galima padalinti į du ar tris sluoksnius.
  7. Paskutinio sluoksnio viršų aptepkite sviestu. Susluoksniuotą baklavą dėkite į šaldytuvą, palaikykite 10 - 15 min.
  8. Susluoksniuotą baklavą supjaustykite kvadratėliais, stačiakampiais, rombais ar trikampiais. Pjaukite iki pat galo, iki skardos.
  9. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos, apie 40 min.
  10. Kol baklava kepa, išvirkite sirupą. Cukrų užpilkite vandeniu ir maišydami šildykite iki kol ištirps. Į kiek atvėsusį sirupą įmaišykite citrinų sultis, medų.
  11. Iškepusią baklavą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje bent kelioms valandoms arba pernakt.
  12. Prieš tiekiant „atnaujinkite“ įpjovas peiliu ir tiekite po gabaliuką baklavos su stipria arbata ar kava.

 


Vietoje tradicinės, per visą skardą suluoksniuotos baklavos, naudodami tuos pačius ingredientus galite suformuoti tokio pat puikaus skonio, tačiau kitaip atrodančius skanėstus.

Baklavos piršteliai asabi

Baklavos piršteliams reikės tų pačių ingredientų, kaip ir tradicinei baklavai. Gaminant juos galite lygiai taip pat eksperimentuoti - naudokite įvairius riešutus, juos skaninkite prieskoniais, pagardinkite verdamą sirupą.
 

Baklava piršteliais

Baklavos piršteliai - mėgstamas desertas paruoštas kiek kitaip... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminimas:

  1. Tešlą nakčiai palikite šaldytuve, kad lėtai atitirptų.
  2. Riešutus smulkiai sukapokite.
  3. Sviestą išlydykite. Kepimo skardą patepkite lydytu sviestu.
  4. Tešlos lakštą truputį patepkite sviestu, trečdalį jo apibarstykite riešutais, riešutų sluoksnis neturi būti storas.
  5. Susukite vamzdelį. Jį dėkite į sviestu pateptą skardą.
  6. Taip susukite ir į skardą vienu sluoksniu sudėkite visus vamzdelius. Aptepkite sviestu.
  7. Skardoje sudėtus ilgus vamzdelius supjaustykite trumpesniais piršteliais (ne ilgesniais, nei piršto ilgio). Pjaukite iki pat galo, iki skardos.
  8. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos, apie 40 min.
  9. Iškepusią baklavą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje bent kelioms valandoms arba pernakt.
  10. Prieš tiekiant „atnaujinkite“ įpjovas peiliu ir tiekite po gabaliuką baklavos su stipria arbata ar kava.



Baklavos apyrankės asawer

Baklavos apyrankėms reikės tų pačių ingredientų, kaip ir tradicinei baklavai. Šių apyrankių centrui galite naudoti nesmulkintus riešutus ir net šokoladą. Prieš kepimą į centrą įdėkite po gabaliuką ir kepkite. Jeigu po kepimo šokoladas tebėra kvadratinio gabaliuko pavidalo, jį šiek tiek paskirstykite pamaišę dantų krapštuku.
 

Asawer baklava

Apyrankės formos baklava atrodo lyg saldainiukai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminimas:

  1. Tešlą nakčiai palikite šaldytuve, kad lėtai atitirptų.
  2. Riešutus smulkiai sukapokite. Padalinkite į 3 dalis. 2 dalių reikės įdarui, o 1 dalies centrinei suktinuko daliai.
  3. Sviestą išlydykite. Kepimo skardą patepkite lydytu sviestu.
  4. Tešlos lakštą truputį patepkite sviestu, trečdalį jo apibarstykite riešutais, riešutų sluoksnis neturi būti storas.
  5. Susukite vamzdelį. Vamzdelį supjaustykite maždaug piršto ilgio gabaliukais. Gabaliukus susukite į žiedelį ir gerai suspauskite, kad kraštai suliptų. Į žiedelio centrą įdėkite riešutų.
  6. Žiedelius sudėkite į skardą, apliekite lydytu, dar karštu sviestu.
  7. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos, apie 40 min.
  8. Jeigu kepimo metu riešutai labai tamsėja, pridenkite folijos lakštu.
  9. Iškepusią baklavą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje bent kelioms valandoms arba pernakt.



Baklavos skarelės bukjah

Baklavą galima suformuoti ir kepti lyg truputį atviras skareles. Tokia baklavos forma mažiau įmirksta sirupe, šie kepinėliai traškesni.
 

Bukjah baklava

Jeigu patinka filo tešlos traškumas, siūlome kepti šios formos baklavą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminimas:

  1. Tešlą nakčiai palikite šaldytuve, kad lėtai atitirptų.
  2. Galite naudoti tiek nesmulkintus, tiek ir smulkiai sukapotus riešutus. Į riešutų įdarą įpilkite šlakelį sirupo, kad jis būtų lipnesnis, geriau laikytų formą.
  3. Sviestą išlydykite. Kepimo skardą patepkite lydytu sviestu.
  4. Susluoksniuokite 10-12 filo tešlos lakštų, kiekvieną jų pertepdami sviestu.
  5. Supjaustykite maždaug piršto ilgio ir pločio kvadratais.
  6. Į kiekvieno kvadrato centrą įdėkite riešutų. Sulenkite kvadrato kampus ir juos lengvai spustelėkite viršuje (kepant jie „išsižios“, bet taip ir turi būti).
  7. Suformuotus kepinėlius sudėkite į skardą, apliekite lydytu, dar karštu sviestu.
  8. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos, apie 40 min.
  9. Jeigu kepimo metu riešutai labai tamsėja, pridenkite folijos lakštu.
  10. Iškepusią baklavą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje bent kelioms valandoms arba pernakt.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (4)
Regina
2021-11-11 19:24
Turkijoje į dar šiltos baklavos vidurį ideda vanilinių ledų. Tobulas skonis. ATSAKYTI
DAIVA
2021-02-27 21:12
JAU DABAR GAMINSIU, GAMINSIU... LABAI, LABAI AČIŪ.TAI NUOSTABU. ATSAKYTI
Daina
2019-01-31 22:01
Visada labai mėgau baklavą, vis kaimynė pavaišindavo, vakar perskaičiau straipsnį, padariau ir šiandien aš ją pavaišinau - abi sužavėtos! :) Ačiū! ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2019-02-03 20:50
Daina, kaip mums gera skaityti tokius atsiliepimus! Labai smagu, jog pagelbėjome :-) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital