Nekeptas eklerų tortas - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-04-08
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Nekeptas eklerų tortas

Lengvas kaip debesėlis, minkštutis, tekstūra kažkuo primenantis tiramisu, o skoniu - ledus. Mums šis tortas yra NEREALUS, numylėtas ir gamintas ne kartą ir ne du.

 

Kodėl jis vadinamas eklerų? Tikros istorijos nežinome, bet šis jo pavadinimas kilęs iš JAV, kur eklerų tortas žmonėms yra panaši vaikystės nostalgija kaip mums tinginys. Bet nuojauta kužda, kad pavadinimą jis gavo dėl to tobulo lengvumo. To pojūčio, kai suvalgius gabalėlį ranka pati kyla atsipjauti dar.

 

Pagal šį receptą pagamintas eklerų tortas yra labai kremiškas ir tai yra viena jo fantastiško skonio priežasčių, bet jeigu norite tvirtesnio torto plakdami grietinėlę papildomai įdėkite pakelį grietinėlės standiklio arba 1-2 arbatinius šaukštelius želatinos (prieš tai ją išbrinkinkite mažame kiekyje vandens arba pieno, ištirpinkite virš garų vonelės ir atvėsusią supilkite plakdami grietinėlę, kai grietinėlė jau bus įgavusi lengvo standumo, t.y. joje imsite matyti plaktuvo žymes). 


 

Eklerų tortui pagaminti mums reikės:
 



Tortui:

  • 2 pakelių sausainių (naudojome su spanguolėmis, bet tinka ir kitokie mėgiami)
  • 700 ml pieno (500 ml kremui + 200 ml sausainiams pamirkyti)
  • 300 ml grietinėlės, 35 % riebumo
  • 80 g cukraus
  • 1.5 šaukšto (12 g) miltų
  • 1.5 šaukšto (12 g) bulvių krakmolo
  • 1 trynio (nuo M arba L dydžio kiaušinio)
  • 1.5 šaukštelio vanilinio cukraus

Viršui:

  • 130 ml grietinėlės ( naudojome 35 %, bet tinka ir liesesnė ar net pienas, žr. patarimus apačioje)
  • 100 g juodo šokolado (arba pieniško, žr. patarimus)

 

Pradedam!

 

1. Pirmiausia pasiruošime vanilinį pudingą. Dubenėlyje gerai sumaišome miltus, krakmolą, apytikriai trečdalį cukraus bei vanilinį cukrų. Įpilame 100 ml šalto pieno ir išplakame šluotele (arba šakute), kad labai gerai susimaišytų, neliktų gumuliukų.

 


 

 

2.  Į šį mišinį dedame kiaušinio trynį ir dar kartą gerai išplakame.

 

 

3. Į nedidelį puodą arba prikaistuvį supilame 400 ml pieno bei suberiame likusį cukrų. Kaitiname ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami iki pienas užvirs.

 


 

4. Į užvirusį pieną plona srovele, intensyviai maišydami (arba plakdami šluotele) supilame pieno, krakmolo ir miltų mišinį. Maišydami kaitiname iki masė sutirštės ir užvirs (ims kilti burbuliukai).

 


 

5. Užvirus puodą iškart nuimame nuo ugnies. Pudingą sukrečiame į platesnį švarų dubenį (ar kitokį platesnį indą). Viršų uždengiame maistine plėvele taip kad ji liestųsi prie pudingo. Paliekame pudingą visiškai atvėsti iki kambario temperatūros (tas labai svarbu, pudingas turi vėsti lėtai). Atvėsus padedame bent 30 min (galime ir ilgiau) į šaldytuvą, kad šiek tiek atšaltų.

 


 

6. Atšalusį pudingą atsargiai išmaišome trindami mentele arba mediniu šaukštu, kad būtų šiek tiek vientisesnės tekstūros. Arba galima labai lengvai paplakti šluotele - bet jokiu būdu ne mikseriu, nes pudingas gali suskystėti.


 

7. 300 ml grietinėlės išplakame iki standumo (kad gerai išsiplaktų, grietinėlė turėtų būti kuo šaltesnė, tiesiai iš šaldytuvo).

 


 

8. Grietinėlę atsargiai įmaišome į pudingą. Iš pradžių dedame 2-3 šaukštus grietinėlės ir maišome šiek tiek stipriau, kad sušvelninti pudingo tekstūrą. O tada atsargiai, švelniais judesiais įmaišome likusią grietinėlę.

 


 

9. Formuojame tortą. Imame po vieną sausainį, jį 2-3 sekundėms pamirkome piene ir dedame į nedidelę formelę, formuodami iš sausainių kvadratą. Jeigu neturite tokio dydžio formos, tortą galite formuoti ir kitokiame inde arba tiesiog lėkštėje.

 

 

10. Ant sausainių dedame pusę kremo ir tolygiai paskirstome.

 


 

11. Ant kremo dedame dar vieną piene pamirkytų sausainių sluoksnį, sausainius lengvai spusteldami į kremą. Ant viršaus užtepame likusį kremą.



 

 

12. Kremą uždengiame dar vienu piene pamirkytų sausainių sluoksniu. Sausainius ranka ar šaukštu lengvai spustelime į kremą. Dedam tortą į šaldytuvą, kol pasiruošime šokoladinį viršų.

 


 

13. Pasiruošiame šokoladinį torto viršų. Pirmiausia pasmulkiname šokoladą ir dedame į negilų platesnį dubenį. 

Patarimas: šįkart torto viršų ruošėme pagal klasikinį šokoladinio glaisto (angl. "chocolate genache") receptą, bet jeigu virtuvėje naudojate mikrobangų krosnelę, straipsnio apačioje rasite gudrybę, kaip glaistą pagaminti dar paprasčiau.

 


 

14.130 ml grietinėlės prikaistuvyje užkaitiname iki beveik virimo (užvirti neturėtų, tik iki šonuose ims kilti pirmieji burbuliukai). Karštą grietinėlę užpilame ant šokolado.

 


 

15. Dubenį su šokoladu uždengiame (lėkšte, lentele ar kuo kitu) ir paliekame pastovėti 5-6 minutes. Tada šaukštu gerai išmaišome, kol masė taps vientisu kremu.

 

 

16. Šį kremą pilame an torto viršaus ir šaukštu arba mentele tolygiai paskirstome. Dedame tortą į šaldytuvą nakčiai, kad susigertų ir sutvirtėtų.

 


 

17. O tada pjaustome gabalėliais, dedame į lėkštes ir mėgaujamės!



 

Svarbu - šis tortas yra labai kremiškas, skoniu ir tekstūra primenantis ledus, todėl jį iš šaldytuvo traukite prieš pat valgant ir iškart mėgaukitės.




 

 

 

 

Patarimai ir pastebėjimai gaminant eklerų tortą

Kokia šio torto tekstūra? Eklerų tortas yra labai kremiškas desertas, labiau desertiškas negu tortiškas. Jis tiekiamas šaltas, tiesiai iš šaldytuvo (galima net 10-15 min prieš tiekiant palaikyti šaldiklyje, bus dar gaiviau) ir iškart valgomas. Stovėti ant stalo šis tortas netinkamas, nes lengvutis, purus kremas per daug suminkštės. Jeigu norite kiek tvirtesnio torto plakdami grietinėlę papildomai įdėkite pakelį grietinėlės standiklio arba 1-2 arbatinius šaukštelius želatinos (prieš tai ją išbrinkinkite mažame kiekyje vandens arba pieno, ištirpinkite virš garų vonelės ir atvėsusią supilkite plakdami grietinėlę, kai grietinėlė jau bus įgavusi lengvo standumo, t.y. joje imsite matyti plaktuvo žymes). Visgi želatinos nepadauginkite, nes lengvos tekstūros kremas yra viena šio torto puikumo priežasčių.



Kas svarbu gaminant vanilinį pudingą? Vanilinį pudingą pagaminti labai paprasta, tačiau yra keli svarbūs momentai:

  • Mišinys, kurį pilsite į verdantį pieną turi būti tolygus, be matomų gumuliukų. Jeigu tokių pastebite, perkošte masę per sietelį.
  • Šį mišinį pilkite pamažu ir pildami intensyviai maišykite (o dar geriau - plakite šluotele), jog nesusidarytų gumuliukų. Jeigu jų visgi atsirado, ne bėda - išvirtą pudingą perkoškite per sietelį.
  • Pudingui leiskite atvėsti pamažu. Negreitinkite vėsimo proceso dėdami į šaldytuvą, kol pudingas dar šiltas, nes dėl staigaus temperatūros pokyčio jis gali suskystėti ir teks gaminti iš naujo. 
  • Jeigu norite, kad pudingas atvėstų greičiau, sukrėskite jį į platesnį indą (kad pudingo sluoksnis būtų plonesnis) arba vėsinkite keliuose induose.
  • Pudingą galite pasiruošti ir iš vakaro (atvėsusį laikykite šaldytuve).
     

Ar galima tortą gaminti be šokoladinio viršaus? Galima, tačiau su juos eklerų tortas mums pats skaniausias, nes šokolado skonis ir tekstūra tobulai kontrastuoja su kitų sluoksnių kremiškumu. Jeigu nemėgstate juodo šokolado, galite naudoti pienišką (žr. patarimą žemiau). Jei visgi nuspręsite gaminti be šokolado, torto viršų galite apibarstyti kokoso drožlėmis ar smulkintais skrudintais migdolų riešutais.
 



Paprastesnis būdas torto viršui pagaminti? Recepte mes pateikėme klasikinį šokoladinio glaisto (angl. "chocolate genache") gaminimo būdą, kai smulkintas šokoladas užpilamas karšta grietinėle ir paliekamas ištirpti. Tačiau prisipažinsime, kad dažniausiai glaistą mes gaminame "iš akies" ir paprasčiau.

  • Pirmiausia šokoladą ištirpiname atsargiai mikrobangėje (kaitindami vidutiniu galingumu ir kas 10-15 s pamaišydami). Žinoma, galima ištirpinti ir virš garų vonelės.
  • Jeigu grietinėlė tiesiai iš šaldytuvo, ją truputį pašildome, kad būtų kambario temperatūros (jeigu ji kambario temperatūros, nieko daryti nereikia).
  • Į ištirpintą šokoladą per kelis kartus pilame grietinėlę. Šiek tiek įpilame, išmaišome. Tada dar šiek tiek įpilame, išmaišome. Šokoladas iš pradžių sutirštės (gali atrodyti kad net sušoko), bet pilant daugiau grietinėlės kremo tekstūra minkštės ir kremiškės. Grietinėlės pilame tiek, kad šokoladinė masė taptų šiek tiek skystesnė už grietinę. Naudojant juodą šokoladą, grietinėlės mums paprastai prireikia 130-140 g (priklausomai nuo šokolado rūšies), naudojant pienišką - apie 90-100 ml, o baltam šokoladui pakakas ir 60-70 ml grietinėlės.


  • Šokoladinę masę pilame ant torto ir mentele arba šaukštu paskirstome. Dedame į šaldytuvą sustingti.


Ar viršui tika tik juodas šokoladas? Nebūtinai. Skaniai tinka ir pieniškas ar net baltas šokoladas, tik su jais gaminant torto viršui grietinėlės reikės mažiau (žr. patarimą aukščiau). Kadangi šie šokoladai saldesni, galite mažinti cukraus kiekį torto kremui.


 

Pienas vietoje grietinėlės torto viršui? Šokoladiniam torto viršui galite naudoti tiek liesesnę grietinėlę, tiek net pieną. Bet kadangi jų riebumas mažesnis, pilti reikės šiek tiek mažiau. Pvz. 100g juodo šokolado mums pakanka apie 80-90 ml pieno. Gaminami šokoladinį viršų su pienu, mes paprastai jo pilame "iš akies" naudodami aukščiau aprašytą paprastesnį šokoladinio viršaus gaminimo būdą.


Kaip ir kiek laiko laikyti eklerų tortą? Tortas pats skaniausias 1-3 dienas po pagaminimo. Jį laikykite šaldytuve vėsesnėje šaldytuvo vietoje, toliau nuo durelių.
 

Nekeptas eklerų tortas

Straipsnio draugas: Gaidelis
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Ana
2020-04-10 18:31
Tortas nustebino gera prasme. Tikrai skanus ir paprastas, nebragus pagaminti. Kartosiu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital