Itališki biscotti sausainukai - žingsnis po žingsnio, kaip išsikepti patiems + 6 receptai

2020-12-11
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Itališki biscotti sausainiai
@ Shutterstock

Itališki sausainukai biscotti atrodo lyg pailgi marmuro gabaliukai, nes jie kepami su įvairiais džiovintais vaisiais bei riešutais. Šie sausainėliai yra džiovinti, ilgai negenda, todėl tai puiki dovana, kurią galite iškepti iš anksto. Dalinamės patarimais ir šiais biscotti eceptais, kurie tikrai pravers šventėms artėjant.

O jeigu norite dovanoti daugiau įvairių sausainių, siūlome peržvelgti mūsų saldžiuosius šventinių receptų rinkinius: Dovanokime skaniai - 36 valgomų dovanų idėjos ir Meduoliukai, sausainukai - 27 šventiški receptai!


Biscotti - du kartus kepti sausainukai iš Toskanos 

Biscotti pavadinimas reiškia du kartus keptas ir tai puikiai atspindi šių sausainių paruošimo būdą - pirmiausiai suformuojamas ir iškepamas plokščias paplotis, jis supjaustomas pailgais gabaliukais, kurie antrą kartą keliauja į orkaitę džiovinimui.

Yra žinoma, kad tokie kepiniai buvo kepami ir džiovinami jau Romos imperijos laikais - ilgai negendančius ir daug energijos suteikiančius džiūvėsius į karo žygius nešdavosi legionieriai.

Šiandien biscotti yra Italijos virtuvės pasididžiavimas, kuris, manoma, buvo sugalvotas Toskanoje, Prato mieste (beje, čia aptiksite ir labai panašių, bet minkštesnių mielinių sausainėlių cantuccini). Džiovinti biscotti yra valgomi po pietų ir tradiciškai mirkomi į desertinį vyną vin santo, tačiau prie jų taip pat gali būti siūloma kava, arbata ar pieno stiklinė.
 

Itališkų saldumynų parduotuvė

Itališkų skanėstų parduotuvės virinoje Asyžiaus mieste puikuojasi ir biscotti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepame itališkus biscotti sausainukus - jais mėgausitės labai ilgai!

Gali pasirodyti, kad biscotti kepimas, o vėliau dar ir džiovinimas yra sudėtingas ar ilgai užtrunka, tačiau tai netiesa! Tešlos ilgai minkyti ar maišyti nereikia, ypatingai stengtis gražiai formuoti taip pat, pakaks tik supjaustyti ir pasimatys marmurinis raštas, kurį sukursite naudodami bet kokius mėgstamus riešutus, sėklas, džiovintus vaisius, cukatus... Siūlome iškart kepti daug, nes galiojimo laikas ilgas, tad visada turėsite skanėstą pasimėgauti ar svečius pavaišinti.

1. Miltai. Tradiciniams biscotti yra naudojami kvietiniai miltai, kurie dažnai sumaišomi su trupučiu kepimo miltelių, kad sausainiai kepimo metu šiek tiek pakiltų ir jų tekstūra būtų korėta. Skylutėse užsilaiko skystis (vynas, kava, arbata, pienas) į kurį pamirkomas džiūvėsėlis valgymo metu.

Sausainiai kepimo metu turi pakilti vos vos, jie neturi būti minkšti, todėl dalį ar net visus kvietinius miltus galima pakeisti kitokiais, pavyzdžiui, viso grūdo, speltų, avižniniais, grikių miltais arba miltų mišiniais be glitimo. Pasirinktus miltus galite sumaišyti su šiek tiek riešutų miltų, tuomet sausainiai bus trapesni, kvapnesni ir sotesni.

Daugiau apie kvietinių miltų pakeitimą kitokiais skaitykite šiame straipsnyje.

2. Kiaušiniai. Vienintelis ingredientas, surišantis biscotti tešlą yra kiaušiniai, o daugiau jokių skysčių (vandens, pieno, sulčių ir pan.) įprastai nėra naudojama. Kiaušinių nenaudojama daug, jie tiesiog turi sulipinti tešlą, 1 stiklinei (apie 110 g) miltų reikia 1 kiaušinio. Tešla jokiu būdu neturi būti skysta ar perdėm minkšta, nes tuomet sausainiai neišlaikys formos ir išskys į ploną lietinį per visą skardą pirmojo kepimo metu.

3. Sviestas. Biscotti tešla dažnai paskaninama sviestu, suteikiančiu jai truputį minkštumo, trapumo. Sviesto naudojama visai nedaug, 1 stiklinei (apie 110 g) miltų dedama 1-2 šaukštai (apie 15 - 30 g) sviesto. Sviestą galima pakeisti kitokiais riebalais, pavyzdžiui, kokosų sviestu ar neutralaus skonio aliejumi. Jeigu norisi sausesnių, tvirtesnių sausainių arba jeigu į tešlą įmaišomi riebūs riešutų miltai, sviesto ar kitų riebalų galima dėti mažiau arba visai atsisakyti.

4. Cukrus. Biscotti yra desertiniai džiūvėsėliai, tačiau jų saldumas saikingas. Valgymo metu jie tradiciškai mirkomi į labai saldų, desertinį vyną, todėl cukraus nereikėtų padauginti. 1 stiklinei (apie 110 g) miltų pakaks 50-70 g cukraus. Žinoma, jeigu mėgstate saldžius kepinius arba džiūvėsėlius tieksite su nesaldinta kava, galite cukraus įberti ir daugiau.

Cukraus kiekis taip pat priklauso nuo naudojamų priedų ir pagardų. Vanilė, cinamonas ir kiti kvapnūs prieskoniai pabrėžia kepinių saldumą, todėl cukraus galima naudoti mažiau. Mažiau cukraus reikės ir jeigu į tešlą įmaišysite džiovintų vaisių, cukatų, šokolado gabaliukų arba jau išdžiovintus biscotti glazūruosite šokoladu arba kitokiu glajumi.

Sausainiams naudojamas „paprastas“ baltas cukrus, kuris ne tik pasaldina, bet ir suteikia trapumo, traškumo, gražią spalvą. Jį galima pakeisti ruduoju cukrumi, suteiksiančiu karamelinio poskonio ir tamsesnę spalvą, tačiau džiūvėsiai su juo bus kiek drėgnesni, ne tokie traškūs.
 

Biscotti su vynu

Biscotti yra tiekiami su desertiniu vynu, todėl jie neturėtų būti perdėm saldūs. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Priedai ir pagardai. Biscotti tikrai nenusibos ir patiks visiems, nes jų skonį labai lengva pakeisti, pasirinkus įvairius priedus ir pagardus. Italijoje rasite biscotti su migdolais arba su migdolais ir maltais anyžiais, pistacijomis ir džiovintomis spanguolėmis, šokoladinių biscotti su įvairiais riešutais... Biscotti galite gardinti pačiais įvairiausiais riešutais, sėklomis, džiovintais vaisiais, cukatais, šokolado gabaliukais. Jiems puikiai tiks įvairūs kepinių prieskoniai ir aromatą pagerinantys priedai: vanilė, cinamonas, muskatas, gvazdikėliai, imbieras, kardamonas, citrusinių vaisių žievelės, įvairios kvapiosios esencijos.

Nesvarbu, kokius priedus pasirinksite, svarbu, kad jų nebūtų perdėm daug. Jeigu užmaišėte tešlą iš 1 stiklinės (apie 110 g) miltų, dėkite apie 0,5 stiklinės pasirinktų priedų. Jeigu priedų bus labai daug, tešla nesusiklijuos, sausainių nepavyks gražiai supjaustyti, jie suluš.

Pasirinktų priedų nereikia niekaip ruošti (rekomenduojame tik nuplauti ir šiek tiek palikti, kad apdžiūtų ore), galima tik šiek tiek pasmulkinti. Siūlome nepersistengti smulkinant, nes stambūs riešutai, džiovinti vaisiai ir kiti priedai susipjaustys pjaustant sausainius, o didesni sausainiuose matomi gabaliukai, mūsų manymu, atrodo labai gražiai.

6. Tešlos maišymas. Straipsnio pradžioje minėjome, kad biscotti tešlą paruošite greitai ir tikrai lengvai. Visų pirma, cukrų gerai išmaišykite su minkštu sviestu (nereikia, maišyti ilgai), tuomet įmuškite kiaušinius ir permaišykite šakute arba lengvai paplakite šluotele. Į šį mišinį tiesiog reikia įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos, subalansuojančiu saldumą. Jeigu naudojate įvairius prieskonius, kvapnias esencijas ar pan., jas taip pat įmaišykite.

Tešlą patogiausia maišyti dideliu šaukštu. Iš pradžių tešlą maišyti bus sunku, ji bus labai kieta, labai lipni ir labai sunkiai „klijuosis“ tarpusavyje. Nesijaudinkite, taip ir turi būti! Nepasiduokite pagundai ir nepilkite į tešlą daugiau vandens (arba kitokių skysčių) arba riebalų (pavyzdžiui, tirpinto sviesto, aliejaus ar pan.), jeigu tešla bus per skysta, tai sausainukai neišlaikys formos.

Ilgiau pamaišius tešla būtinai susijungs į vienalytę, sunkiai maišomą, lipnią masę. Jeigu nutiko taip, kad tešla niekaip nesusijungia į vienalytę masę, įpilkite labai nedaug skysčio (vandens, pieno, sulčių) ir vėl labai gerai išmaišykite, ištrinkite šaukštu - skystį pilkite tik po truputėlį, tik po 1-2 šaukštus ir kaskart gerai permaišykite iki kol tešla susijungs į vienalytę masę.

Kai tešla susijungs į vienalytę masę, įmaišykite į ją pasirinktus riešutus, džiovintus vaisius, cukatus, šokolado gabaliukus. Visiškai išmaišyti bus gan sunku, tačiau nesijaudinkite, nes priedai ir pagardai pasiskirstys tolygiau, kuomet formuosite papločius.

7. Pirmas kepimas. Papločių formavimas ir kepimas. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo suformuokite pailgus, stačiakampio formos papločius, primenančius kiek suspaustą batoną. Papločius patogiausia formuoti drėgnomis rankomis - iš pradžių suformuokite tarsi dešrą, o tuomet ją paspauskite delnais, šiek tiek paplokštinkite. Papločių viršų paglostykite drėgnomis rankomis, kad jis būtų tolygesnis, kad nesudegtų perdėm išlindę gabaliukai. Viršų galima pabarstyti cukrumi, riešutais.

Papločiai turėtų būti apie 20 cm ilgio, 5-6 cm pločio ir 3-4 cm aukščio. Iš 1 stiklinės (apie 110 g) miltų turėtų pavykti 1 paplotis.

Į vieną skardą galite dėti 2 papločius, palikdami tarp jų 5-10 cm tarpą, nes kepimo metu papločiai šiek tiek išskys į šalis, bus platesni, bet žemesni. Svarbu palikti tarpą, kad jie turėtų vietos išsiplėsti, bet nesusilietų tarpusavyje į vieną didelį blyną.

Papločius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba iki kol bus auksinės spalvos, bus nebelipnūs, sutvirtėję, bet minkšti.

Iškeptus papločius ištraukite iš orkaitės ir palikite šiek tiek avėsti.
 

Biscotti po pirmo kepimo

Pirmojo kepimo metu iškepamas pailgas paplotis, kuris vėliau supjaustomas riekelėmis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8. Antras kepimas. Pjaustymas juostelėmis ir džiovinimas. Atvėsusius papločius reikia supjaustyti maždaug piršto storumo juostelėmis.  Galite pjaustyti ir ploniau, tuomet biscotti bus traškesni. Jeigu norite minkštesnių sausainukų arba jeigu pridėjote labai daug riešutų, džiovintų vaisių ir kitų priedų, pjaustykite storiau.

Pjaustant stenkitės ne traukioti peilį pirmyn ir atgal (nes sausainiai gali sulūžti, gali susigadinti jų forma), o spausti peilį žemyn. Įprastai pjaunama kiek įstrižai, kad sausainiai būtų dar ilgesni, bet tai neturi didelės reikšmės.

Supjaustytus biscotti pjūvio puse į viršų sudėkite ant skardos arba ant orkaitės grotelių ir džiovinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Džiovinimo viduryje apverskite. Jeigu džiovinimo metu perdėm ruduoja, sumažinkite orkaitės temperatūrą. Išdžiūvę biscotti turi būti sausi, tvirti, bet ne akmeniniai, nes jie dar kiek sukietės vėsdami.
 

Biscotti džiovinimas

Antrojo kepimo metu biscotti yra visiškai sudžiovinami. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Atvėsinimas. Džiovintus biscotti sausainukus atvėsinkite kambario temperatūroje, padėję ant orkaitės grotelių. Būtinai vėsinkite ant grotelių, kad jie nesudrėktų nuo susidariusių garų apačioje.

Atvėsusius biscotti, jeigu norite, galite apglaistyti lydytu šokoladu arba kitokiu glajumi, bet įprastai tai nėra daroma, nes nuo glazūravimo jie kiek suminkštėja ir sutrumpėja jų galiojimo laikas.

10. Patiekimas. Tradiciškai biscotti yra tiekiami po pietų arba vakarienės, su desertiniu, saldžiu vynu vin santo. Jie valgomi pamirkant į vyną. Žinoma, šiuos džiovintus sausainukus puikiai tinka pamirkyti į kavą, arbatą, pieną, kakavą.

11. Laikymas. Biscotti reikėtų laikyti sausame, sandariame indelyje, kambario temperatūroje, kad jie nesudrėktų nuo aplinkoje esančios drėgmės. Tinkamai išdžiovintų biscotti, kaip ir bet kurių kitų džiūvėsių, galiojimo laikas yra labai ilgas - juos galima laikyti net kelis mėnesius.

Jeigu biscotti buvo laikomi netinkamai ir gavo drėgmės, suminkštėjo, sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kelias minutes padžiovinkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, jie ir vėl bus traškūs!



6 biscotti receptai - tradiciniai ir kelios variacijos

Siūlome išbandyti kelis tradicinius ir kiek pakeistus biscotti receptus bei primename, kad galite drąsiai eksperimentuoti - kepti mažiau saldžius ar saldesnius biscotti, pakeisti visus ar dalį kvietinių miltų viso grūdo, speltų, avižniniais, grikių miltais arba miltų mišiniais be glitimo, įberti šiek tiek riešutų miltų, naudoti įvairius riešutus, sėklas, džiovintus vaisius ir uogas, cukatus, šokolado gabaliukus, sausainukus gardinti skirtingais prieskoniais.

Tradiciniai biscotti su pistacijomis ir spanguolėmis

Spanguolės ir pistacijos (vietoje jų taip pat dažnai naudojami migdolai) yra tradicinis derinys, kuris dažnai naudojamas biscotti pagardinti. Pistacijos ir spanguolės ne tik puikiai dera tarpusavyje, bet ir labai gražiai atrodo. Tačiau, žinoma, juos galite keisti ir kitais savo mėgiamais riešutais bei džiovintais vaisiais.
 

Biscotti su spanguolėmis ir pistacijomis

Žalios ir raudonos spalvos turintys biscotti atrodo labai kalėdiškai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 pailgų biscotti Jums reikės:

  • 2 stiklinių (apie 220 g) miltų;
  • 100 g cukraus (galima dėti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 50 g sviesto;
  • 1 stiklinės (maždaug po 60 g) spanguolių ir pistacijų mišinio;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos;
  • kelių lašelių vanilės esencijos (nebūtina).


Gaminimas:

  1. Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki vienalytės masės. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite šakute arba lengvai išplakite šluotele iki vienalytės masės. Ilgai plakti nereikia.
  2. Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais. Mišinį įsijokite į cukraus, sviesto ir kiaušinių masę. Įlašinkite vanilės esencijos.
  3. Šaukštu sumaišykite labai tirštą, tvirtą, lipnią tešlą.
  4. Į tešlą išmaišykite nuplautas, apdžiūvusias, nesmulkintas spanguoles ir pistacijas.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuokite 2 stačiakampius papločius, palikdami tarp jų 5-10 cm tarpą. Papločiai turėtų būti apie 20 cm ilgio, 5-6 cm pločio ir 3-4 cm aukščio.
  6. Papločius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba iki kol bus auksinės spalvos, bus nebelipnūs, sutvirtėję, bet minkšti.
  7. Papločius šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite piršto storumo juostelėmis.
  8. Supjaustytus biscotti pjūviais į viršų sudėkite ant skardos arba ant orkaitės grotelių ir džiovinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Džiovinimo viduryje apverskite.
  9. Jeigu džiovinimo metu perdėm ruduoja, sumažinkite orkaitės temperatūrą.
  10. Iškeptus biscotti visiškai atvėsinkite ir laikykite sandariame indelyje, kambario temperatūroje.


Biscotti su migdolų miltais ir migdolais

Truputis migdolų miltų biscotti sausainėliams suteiks daugiau trapumo, riebumo ir ryškesnį riešutinį skonį. Migdolų miltų galite įsigyti didesniuose prekybos centruose arba galite panaudoti nuo migdolų pieno gaminimo likusius maltus migdolus.
 

Biscotti su migdolais

Biscotti su migdolais Italijoje yra vieni populiariausių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 pailgų biscotti Jums reikės:

  • 1,5 stiklinės (apie 170 g) miltų;
  • 0,5 stiklinės (apie 50 g) migdolų miltų;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 30 g sviesto;
  • 100 g cukraus (galima dėti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 1 stiklinės (apie 140 g) migdolų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos.


Gaminimas:

  1. Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki vienalytės masės. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite šakute arba lengvai išplakite šluotele iki vienalytės masės. Ilgai plakti nereikia.
  2. Miltus sumaišykite su migdolų miltais, druska ir kepimo milteliais. Mišinį įmaišykite į cukraus, sviesto ir kiaušinių masę.
  3. Šaukštu sumaišykite labai tirštą, tvirtą, lipnią tešlą.
  4. Į tešlą išmaišykite nuplautus, apdžiūvusius, nesmulkintus migdolus.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuokite 2 stačiakampius papločius, palikdami tarp jų 5-10 cm tarpą. Papločiai turėtų būti apie 20 cm ilgio, 5-6 cm pločio ir 3-4 cm aukščio.
  6. Papločius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba iki kol bus auksinės spalvos, bus nebelipnūs, sutvirtėję, bet minkšti.
  7. Papločius šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite piršto storumo juostelėmis.
  8. Supjaustytus biscotti pjūviais į viršų sudėkite ant skardos arba ant orkaitės grotelių ir džiovinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Džiovinimo viduryje apverskite.
  9. Jeigu džiovinimo metu perdėm ruduoja, sumažinkite orkaitės temperatūrą.
  10. Iškeptus biscotti visiškai atvėsinkite ir laikykite sandariame indelyje, kambario temperatūroje.


Šokoladiniai biscotti su graikiniais riešutais

Apie ketvirtadalį miltų pakeiskite kakava ir pavyks šokoladiniai biscotti! Labai svarbu naudoti „tikrą“, netirpią, karčią, kepiniams skirtą kakavą. Šiuos biscotti siūlome pagardinti smulkintais graikiniais riešutais, tačiau tiks ir kitokie priedai.
 

Šokoladiniai biscotti

Dalį miltų pakeiskite kakava ir turėsite šokoladinius biscotti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 pailgų biscotti Jums reikės:

  • 1,5 stiklinės (apie 170 g) miltų;
  • 0,5 stiklinės (apie 60 g) kakavos;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 60 g sviesto;
  • 100 g cukraus (galima dėti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 1 stiklinės (apie 120 g) graikinių riešutų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos.


~20 pailgų biscotti Jums reikės:

  1. Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki vienalytės masės. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite šakute arba lengvai išplakite šluotele iki vienalytės masės. Ilgai plakti nereikia.
  2. Miltus sumaišykite su kakava, druska ir kepimo milteliais. Mišinį įsijokite į cukraus, sviesto ir kiaušinių masę.
  3. Šaukštu sumaišykite labai tirštą, tvirtą, lipnią tešlą.
  4. Į tešlą išmaišykite nuplautus, apdžiūvusius, šiek tiek pasmulkintus riešutus.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuokite 2 stačiakampius papločius, palikdami tarp jų 5-10 cm tarpą. Papločiai turėtų būti apie 20 cm ilgio, 5-6 cm pločio ir 3-4 cm aukščio.
  6. Papločius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba iki kol bus auksinės spalvos, bus nebelipnūs, sutvirtėję, bet minkšti.
  7. Papločius šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite piršto storumo juostelėmis.
  8. Supjaustytus biscotti pjūviais į viršų sudėkite ant skardos arba ant orkaitės grotelių ir džiovinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Džiovinimo viduryje apverskite.
  9. Jeigu džiovinimo metu perdėm ruduoja, sumažinkite orkaitės temperatūrą.
  10. Iškeptus biscotti visiškai atvėsinkite ir laikykite sandariame indelyje, kambario temperatūroje.


Apelsininiai biscotti su cukatais

Apelsinai puikiai papildo įvairiausius kepinius, tad biscotti tikrai nėra išimtis. Apelsininus siūlome derinti su saldžiais ir spalvingais cukatais, kad biscotti pavyktų ne tik itin kvapnūs, bet ir labai smagūs.
 

Biscotti su cukatais

Margi biscotti su cukatais atrodo labai linksmai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 pailgų biscotti Jums reikės:

  • 2 stiklinių (apie 220 g) miltų;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 60 g sviesto;
  • 50 g cukraus (galima dėti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 1 stiklinės (apie 150 g) įvairių cukatų;
  • 2 šaukštelių nutarkuotos apelsino žievelės;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos;
  • kelių lašelių apelsinų esencijos (nebūtina).


Gaminimas:

  1. Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki vienalytės masės. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite šakute arba lengvai išplakite šluotele iki vienalytės masės. Ilgai plakti nereikia.
  2. Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais. Mišinį įsijokite į cukraus, sviesto ir kiaušinių masę. Įlašinkite apelsinų esencijos. Įdėkite nutarkuotą apelsinų žievelę.
  3. Šaukštu sumaišykite labai tirštą, tvirtą, lipnią tešlą.
  4. Į tešlą išmaišykite nuplautus, apdžiūvusius cukatus.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuokite 2 stačiakampius papločius, palikdami tarp jų 5-10 cm tarpą. Papločiai turėtų būti apie 20 cm ilgio, 5-6 cm pločio ir 3-4 cm aukščio.
  6. Papločius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba iki kol bus auksinės spalvos, bus nebelipnūs, sutvirtėję, bet minkšti.
  7. Papločius šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite piršto storumo juostelėmis.
  8. Supjaustytus biscotti pjūviais į viršų sudėkite ant skardos arba ant orkaitės grotelių ir džiovinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Džiovinimo viduryje apverskite.
  9. Jeigu džiovinimo metu perdėm ruduoja, sumažinkite orkaitės temperatūrą.
  10. Iškeptus biscotti visiškai atvėsinkite ir laikykite sandariame indelyje, kambario temperatūroje.


Moliūginiai biscotti su prieskoniais ir lazdynų riešutais

Moliūgų tyrė tinka ne tik sriubai, bet ir kitiems patiekalams bei kepiniams, o taip pat ir švelniai oranžiniams, jaukiais prieskoniais kvepiantiems biscotti. Kaip pasigaminti moliūgų tyrę ir jam ją dar panaudoti skaitykite šiame straipsnyje.
 

Moliūginiai biscotti

Moliūgai suteikia drėgnumo, švelnų poskonį ir aromatą bei labai gražią spalvą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 pailgų biscotti Jums reikės:

  • 2,5 stiklinių (apie 300 g) miltų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 2 mažų kiaušinių;
  • 30 g sviesto;
  • 100 g moliūgų tyrės (orkaitėje iškepto ir sutrinto moliūgo);
  • 100 g cukraus (galima dėti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 1 stiklinės (apie 120 g) lazdynų riešutų;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero;
  • po žiupsnelį malto muskato ir gvazdinėlių;
  • žiupsnelio druskos.


Gaminimas:

  1. Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki vienalytės masės. Įmuškite kiaušinius, sudėkite moliūgų tyrę ir išmaišykite šakute arba lengvai išplakite šluotele iki vienalytės masės.
  2. Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais. Mišinį įsijokite į cukraus, sviesto ir kiaušinių masę. Suberkite prieskonius.
  3. Šaukštu sumaišykite labai tirštą, tvirtą, lipnią tešlą.
  4. Į tešlą išmaišykite nuplautus, apdžiūvusius riešutus.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuokite 2 stačiakampius papločius, palikdami tarp jų 5-10 cm tarpą. Papločiai turėtų būti apie 20 cm ilgio, 5-6 cm pločio ir 3-4 cm aukščio.
  6. Papločius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba iki kol bus auksinės spalvos, bus nebelipnūs, sutvirtėję, bet minkšti.
  7. Papločius šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite piršto storumo juostelėmis.
  8. Supjaustytus biscotti pjūviais į viršų sudėkite ant skardos arba ant orkaitės grotelių ir džiovinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Džiovinimo viduryje apverskite.
  9. Jeigu džiovinimo metu perdėm ruduoja, sumažinkite orkaitės temperatūrą.
  10. Iškeptus biscotti visiškai atvėsinkite ir laikykite sandariame indelyje, kambario temperatūroje.


Biscotti be kiaušinių, sviesto ir glitimo

Galima nesunkiai iškepti biscotti, kuriuos galės valgyti visi - jie tiks ir gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems veganams, ir netoleruojantiems glitimo, ir tiesiog mėgstantiems išbandyti kažką naujo.
 

Biscotti be kiaušinių, glitimo, sviesto

Sveikuoliški biscotti, nors ir nėra tradiciniai, bet tikrai puikūs! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~20 pailgų biscotti Jums reikės:

  • 180 g avižinių miltų (galima smulkiai sumalti avižininius dribsnius);
  • 50 g avižinių dribsnių;
  • 120 ml mėgstamo augalinio pieno;
  • 100 g cukraus (galima dėti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 80 g sumaltų linų sėmenų;
  • 2 šaukštų kokosų arba kitokio aliejaus;
  • 1 stiklinės pagardų: riešutų, džiovintų vaisių, uogų, cukatų ir pan.;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 0,5 šaukštelio sodos;
  • žiupsnelio druskos;
  • kelių lašelių vanilės ekstrakto (nebūtina).


Gaminimas:

  1. Sumaišykite augalinį pieną, iki smulkių miltelių sumaltus linų sėmenis, aliejų ir vanilės ekstraktą. Atidėkite 5 min., kad sutirštėtų.
  2. Avižinius miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda, druska, cukrumi ir avižiniais dribsniais. Įmaišykite visus naudojamus pagardus.
  3. Į sausą miltų mišinį supilkite pieno mišinį ir gerai išmaišykite tešlą iki kol ji bus vienalytės konsistencijos.
  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuokite 2 stačiakampius papločius, palikdami tarp jų 5-10 cm tarpą. Papločiai turėtų būti apie 20 cm ilgio, 5-6 cm pločio ir 3-4 cm aukščio.
  5. Papločius kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. arba iki kol bus auksinės spalvos, bus nebelipnūs, sutvirtėję, bet minkšti.
  6. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150°C.
  7. Papločius šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite piršto storumo juostelėmis.
  8. Supjaustytus biscotti pjūviais į viršų sudėkite ant skardos arba ant orkaitės grotelių ir džiovinkite orkaitėje 10-15 min. Džiovinimo viduryje apverskite.
  9. Jeigu džiovinimo metu perdėm ruduoja, dar labiau sumažinkite orkaitės temperatūrą.
  10. Iškeptus biscotti visiškai atvėsinkite ir laikykite sandariame indelyje, kambario temperatūroje.
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital