Senoviški meduoliniai grybukai

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 31)
Porcijų skaičius: 60
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 31)
Meduoliniai grybukai
Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos
Meduoliniai grybukai
Meduoliniai grybukai
Meduoliniai grybukai
Meduoliniai grybukai
Meduoliniai grybukai
Meduoliniai grybukai
Meduoliniai grybukai
Autorius apie receptą: Šie grybukai minkšti, aromatingi, šventiški ir be galo primenantys vaikystę! Mes jiems gaminti dažniausiai naudoju meduolių prieskonius, bet galite drąsiai juos keisti savo Šie grybukai minkšti, aromatingi, šventiški ir be galo primenantys vaikystę! Mes jiems gaminti dažniausiai naudoju meduolių prieskonius, bet galite drąsiai juos keisti savo mėgiamu prieskonių deriniu, pvz. cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, muskatu. Receptas yra mano kolegės močiutės, tik ji naudodavo paprastą cukrų, o aš jį keičiu ruduoju dėl dar meduoliškesnės tekstūros, bei vietoje senoviško kakavinio glajaus naudoju šokoladą (kakavinio glajaus receptą pridėjau apačioje). (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 60
Tešlai:
400 gramų miltų (apytikriai)
250 gramų sviesto
200 gramų grietinės
200 gramų cukraus (naudojau Dansukker rudąjį, bet tinka ir paprastas)
100 gramų medaus
2 vienetai kiaušinių
1 vienetas kiaušinių trynių (baltymas liks glajui)
1.5 šaukštelio prieskonių meduoliams
1 šaukštelis sodos (nubraukto)
1 šaukštelis kepimo miltelių (nebūtina, bet tekstūra bus geresnė)
Glajui:
200 gramų cukraus pudros (apytikriai, naudojau Dansukker)
1 vienetas kiaušinių baltymų
1 žiupsnelis citrinos rūgšties (arba 1-2 šaukštų citrinos sulčių)
Viršui:
150 gramų juodojo šokolado
1 šaukštas aliejaus (bekvapio)
Papuošimui:
šiek tiek aguonų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į prikaistuvį sudėkite sviestą, cukrų ir medų. Maišant kaitinkite ant nedidelės ugnies iki cukrus ištirps. Nukelkite, įmaišykite sodą ir palikite truputį atvėsti (kad masė liktų šilta, bet jau liečiama pirštu).
2.
Kai medaus masė pravės, įmaišykite grietinę bei prieskonius. Po vieną sudėkite kiaušinius bei trynį, gerai išmaišydami po kiekvieno.
3.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Po kelis šaukštus miltų berkite į tešlą ir vis maišykite. Turi gautis standi, minkštą plasteliną primenanti tešla. Ją dar turėtumėte galėti maišyti šaukštu, tačiau labai sunkiai. Nepadauginkite miltų. Tešla turi būti pakankamai tvirta, tačiau dar neminkoma.
4.
Grybukų keptuvę įkaitinkite ir patepkite trupučiu aliejaus (arba tirpinto sviesto).
5.
Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir dėliokite į ją telšą. Imkite po šaukštelį tešlos, rankose suformuokite rutuliuką. Į kiekvieną grybuko „skyrelį“ dėkite po du rutuliukus, vieną rutuliuką dėkite į kepurės, o vieną - į kotelio vietą. Pirštais šiek tiek paspauskite, užpildydami tuščias ertmes.
6.
Keptuvę tvirtai uždarykite, suspauskite, apverskite ir dėkite ant ugnies. Kepkite ant vidutinės kaitros viso 7-8 minutes, kas 1-2 minutes keptuvę apverskite.
7.
Iškepusius grybukus išimkite iš keptuvės ir palikite truputį atvėsti. Vėsdami jie tvirtės.
8.
Baltam glajui paruošti į baltymą per kelis kartus sukrėskite cukraus pudrą ir citrinos rūgštelę gerai išmaišydami po kiekvieno dėjimo, kad konsistencija būtų vienalytė. Cukraus pudros dėkite tiek, kad glajus taptų tirštos, tepamos konsistencijos, primenančios grietinę.
9.
Baltu glajumi aptepkite grybukų kotelius, kotelių apačią pamirkykite aguonose. Grybukus kepurėlėmis žemyn sustatykite ant ryžių arba grikių pribertos skardelės. Palikite visiškai išdžiūti.
10.
Šokoladą ištirpinkite (virš garų vonelės ar atsargiai mikrobangėje), įmaišykite šaukštą aliejaus, kad šokoladas taptų kiek skystesnis, lengviau tepamas. Grybukų kepurėles po vieną pamirkykite tirpintame šokolade. Grybukus tvirtai sustatykite skardelėje su kruopomis ir palikite visiškai nudžiūti.
Patarimai:
Jei norite visiškai nostalgiško skonio grybukų, galite pasigaminti senovišką kakavinį glajų - į prikaistuvį berkite 150 g cukraus, dėkite 150 g sviesto, 6 šaukštus kakavos ir 3 šaukštus pieno. Kaitinkite ant vidutinės ugnies vis maišydami iki cukrus ištirps ir glajus šiek tiek sutirštės (vėsdamas jis tirštės dar labiau). Šiuo glajumi aptepkite grybukų kepurėles. Su kakaviniu glajumi dirbti šiek tiek sunkiau negu su tirpintu šokoladu, nes jis linkes nutekėti ir džius truputį ilgiau. Tačiau tokie grybukai bus višiškai kaip mamos ar močiutės.
Jeigu baltas glajus tepamas atrodo per tirštas, lieka tepimo drūžės, atskieskite jį trupučiu vandens (labai nedaug, turėtų pakakti 1-2 šaukštelių). O jei per skystas ir dedant grybukus džiūti nuteka, įdėkite dar šiek tiek curaus pudros.
Daugiau patarimų apie grybukų kepimą rasite šiame straipsnyje.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (8)
Julija
2022-11-30 16:41
Tikri grybukai lipinasi iš trijų daliu ATSAKYTI
Aida
2022-12-10 13:39
Kodėl.... Mano močiutė buvo šeimininkutė, seniai seniai, grubukus visada kepdavo, keptuvej, kurią aš paveldejau☺️ ATSAKYTI
Gilė
2022-01-16 23:18
Kiek grybukų gaunasi iš šio kiekio ? Jeigu pirmame žingsnyje sudedame prieskonius- tai kokius prieskonius dedame antrame žingsnyje ? ATSAKYTI
Dovilė
2022-01-19 12:04
Aš iškepu kokius 90-100 grybukų. O dėl prieskonių - berkite juos 2ame žingsnyje, pirmame nereikia (receptą pataisiau). ATSAKYTI
Vilija
2022-01-02 00:06
Kodėl vieną pusė graži o kitą ne? Ką blogai darau? ATSAKYTI
Dovilė
2022-01-02 19:47
Ką turite mintyje - skiriasi spalva ar grybukų forma? Jei spalva (vienoje pusėje šviesesni už kitą), pakepkite šviesesnę pusę ilgiau, o jei forma - pabandykite dėti daugiau tešlos, nes panašu, jog viena pusė užsipildo pilnai, o kitoje lieka ertmių. ATSAKYTI
Milda
2020-12-19 18:58
Na labai skanus, aciu kad pasidalinote receptu ATSAKYTI
Dalia Šeputiene
2020-11-25 19:09
Iškepiau, tikrai kvepia visi namai Kaledomis✌️!!! Beje lb skanūs! Eisiu glazūruoti ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital