Totoriškas skruzdėlynas su medumi "Chack chack"

AUTORIUS:
Jolita
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 30)
Porcijų skaičius: 10
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 30)
Totoriškas skruzdėlynas chack chack
@Shutterstock
Autorius apie receptą: Neatsivalgomai skanus desertas, kurio tikriausiai daugelis yra ragavę vaikystėje. Paruošiant reikės įdėti šiek tiek pastangų, bet rezultatas to tikrai vertas! Toks Neatsivalgomai skanus desertas, kurio tikriausiai daugelis yra ragavę vaikystėje. Paruošiant reikės įdėti šiek tiek pastangų, bet rezultatas to tikrai vertas! Toks skruzdėlynas labai tinka dovanai! Chack Chack - tradicinis totoriškas vestuvinis saldumynas, jose dažnai patiekiamas papuoštas dražė saldainiais, anksčiau buvo prabangus saldumynas dėl naudojamo natūralaus medaus. Dabar dažnai skanaujamas ir tiesiog namuose prie arbatos ar kavos, nešamas einant į svečius. Beje, desertas gana saldus ir sotus, todėl vieno užteks visai šeimai ir draugams paskanauti. Tradiciškai į Skruzdėlyną dedamas natūralus medus, bet galima pakeisti ir dirbtiniu. (...daugiau) Jolita
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 10
Tešlai:
440 gramų miltų
6 vienetai kiaušinių trynių
3 vienetai kiaušinių baltymų
50 mililitrų pieno
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas obuolių acto
1 šaukštelis sodos (be kaupo)
1/4 šaukštelio druskos
Kepimui:
300 mililitrų aliejaus
25 gramai sviesto
Sirupui:
100 gramų medaus (natūralaus ar dirbtinio)
100 gramų cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Tris baltymus kiaušinių baltymus ir šešis trynius dėti į dubenėlį, berti cukrų, druską, sodą, pilti pieną.
2.
Elektriniu plakikliu plakti iki vientisumo, kiaušiniai suputos. Supilti actą, permaišyti mentele. Dalimis per keltis kartus suberti 420 gr miltų, vis permaišant iki vientisumo (neplakti!).
3.
Likusius miltus paskirstyti ant stalo, ant jų išpilti tešlą ir įminkyti visus miltus nuo stalo. Tešla turi būti nelpini, minkšta. Tešlą padalinti į tris dalis, sudėti į maišelį ir palikti 20 minučių pastovėti.
4.
Gilesnėje keptuvėję įkaitinti aliejų su sviestu.
5.
Tešlos kamuoliuką iškočioti iki 2 mm storio (kitus tuo metu laikyti mašelyje). Iškočiotą lakštą supjaustyti juostelėmis, maždaug 0.5 cm pločio ir 5 cm ilgio.
6.
Supjaustytas juosteles dėti į įkaitintą aliejų dalimis. Kepami gabalėliai išsipūs ir truputį apskrus. Kad nepriliptų prie dugno ar sienelių, kepant galima vis pamaišyti kiaurasamčiu.
7.
Iškepusius kiaurasamčiu išimti ir dėti ant rankšluostiniu popieriumi išklotos lėkštės, kad sugertų riebalų perteklių. Taip kepti iš visos pasiruoštos tešlos.
8.
Prikaistuvyje ištirpinti medų (neužvirinti!), berti cukrų, nuolat maišant. Dar karštą sirupą supilti ant iškepusių ir pravėsusių tešlos gabaliukų. Išmaišyti.
9.
Kepimo formos (naudojau 24 cm skersmens), nusegamais kraštais, dugną iškloti kepimo popieriumi. Sudėti į formą ir drėgnomis rankomis šiek tiek paspausti, kad susiformuotų tolygus sluoksnis ir tešlos gabalėliais susipaustų.
10.
Palikti sustingti kelias valandas kambario temperatūroje, kol sustings, bent kelias valandas. Dar skanesnis jis po paros. Išimti iš formos ir ragauti!
Patarimai:
Pyragas nuo sirupo gana saldus, bet jo kiekio rekomenduočiau nemažinti, nes jis atlieka ne tik saldinimo funkciją bet ir struktūrinę - nuo cukraus stingdantis sirupas palaiko gražią pyrago formą.
AUTORIUS: Jolita
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (4)
Vida
2018-12-20 23:23
Prisimenu šį nuostabų tortą iš vaikystės (man dabar greitai bus 70 metų). Jį mama visada iškepdavo tėčio gimtadieniui. Labai apsidžiaugiau radusi internete jo kepimo receptą. Būtinai kepsiu pirmai pasitaikiusiai progai. Tikiuosi tortas bus toks pat kokį valgydavau prieš daugelį metų. ATSAKYTI
Stasė
2018-11-09 19:28
Klausimas vienas: Kodėl soda su actu dedma atskirai, o nenugesinus sodos actu? Ir kam šie du ingridientai apskritai naudojami šiame recepte? Dėl purumo, ar kad riebalų neprisigertų? Ačiū ATSAKYTI
Jolita
2018-11-10 19:00
Receptas tradicinis, todėl, kodėl būtent tokia tvarka dedama - atsakyti negaliu :) O šių ingredientų reikia būtent todėl, kad kaip ir rašote, neprigertų tiek daug riebalų bei kepami gabalėliai nuo sodos pučiasi. ATSAKYTI
Adelė
2018-11-12 11:17
Man atrodo, kad dedama tokia tvarka dėl tešlos purumo. Nes nusigesinimo metu soda išskiria daug "keliančio" anglies dioksido. Kai nugesinama iš anksto, dalis to kėlimo efekto prarandama "į orą". O kadangi pagal tradicinį receptą tešla būtinai paliekama pastovėti, nugesinimas vyksta pamažu ir tas jau iškart tešlą papurena. Pyragai, į kurius dedama gesinta soda, kepami gana ilgai, tad būna daugiau laiko sodai suveikti kepimo metu, o čia trupinukai kepami trumpai, todėl man atrodo, kad eiga ir yra kitokia.

Teko kažkada seniai keliaujant ragauti šio skanumyno. Ačiū kad priminėte, bandysiu pasigaminti pati :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital