Tobulos Churros spurgytės - receptas žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Churros ispaniškos spurgos

Kvepiančios cinamonu, traškios išorėje, minkštos ir švelnios viduje – štai tokios tos ispaniškosios Churros. Jos tiesiog sutirpsta burnoje…
 

Kiekvienas lankęsis Ispanijoje ar Portugalijoje greičiausiai nerado gatvelės, kurioje neužuostų malonaus šviežiai kepamų Churros kvapo. Kadangi tai tradicinis šių šalių desertas, jų galima įsigyti beveik kiekvienoje kavinukėje, o paragavus vieną – sunku sustoti… Šių skanumynų galite rasti ir Pietų Amerikoje bei Filipinuose, o Prancūzijoje jie vadinami Chichi ir yra kiek kitokios – apvalesnės – formos. Tradiciškai Churros yra valgomos pusryčiams prie kavos puodelio, mirkant į karšto šokolado ar karamelės padažą.


Ar įmanoma šias spurgas pasigaminti namuose? Ir dar kaip! Jeigu seksite žemiau aprašytu receptu, churros jums pavyks tobulos. Churros yra gaminamos iš įprastos plikytos tešlos, kurią paruošti nesudėtinga - reikia tik šiek tiek atidumo. Suformuotos spurgytės kelias minutes verdamos aliejuje, o riebalų perteklius nusausinamas popieriniais rankšluosčiais. Kadangi Churros tešla nėra saldi, iškepusias jas būtina apvolioti cinamoniniame cukruje. Šis žingsnis spurgytėms suteikia ir dar daugiau traškumo.


Įgudę gaminti churros, nebijokite paimprovizuoti – į plikytą tešlą vietoje cinamono galite įmaišyti imbiero miltelių, karčios kakavos ar įpilti šlakelį brendžio. O jeigu mėgstate egzotiškesnius skonius, įberkite žiupsnelį aitriosios paprikos. Churros patiekti galite tiek tradiciškai – su kava, karamelės ar šokolado padažais, tiek ir kitaip – su pienu, arbata, kakava, baltuoju šokoladu, užbarstyti cukraus pudros ar  kakavos.
 

Maždaug 25 Churros pagaminti mums reikės:
Tešlą pagaminsite per 15 minučių
Iškepsite per 30 minučių

  • 240 mililitrų vandens
  • 140 gramų miltų (geriausia - 550 D)
  • 60 gramų sviesto
  • 20 gramų cukraus
  • 4 M dydžio kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 0.5 šaukštelio druskos
  • 0.5 šaukštelio  cinamono
  • Kepimui - 1 litro saulėgrąžų arba rapsų aliejaus

Churros apvoliojimui reikės:

  • 200 gramų cukraus
  • 1-2 arbatinių šaukštelių cinamono


 

Pradedam!

1. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, druską ir cukrų. Puodą statykite ant vidutinės kaitros. Kaitinkite, kol sviestas ištirps, o masė užvirs.

 

 

 

2. Sumažinkite kaitrą, sudėkite vanilinį cukrų, cinamoną ir gerai išmaišykite. Tuomet vienu ypu supilkite miltus ir dar kartą išmaišykite, kad neliktų sausų miltų.

 


 

 

 

3. Nuolat maišant kaitinkite tešlą, kol ji susimes į kamuoliuką. Tuomet maišydami pakepinkite ją dar apie vieną minutę.

 


 

 

4. Perdėkite tešlą į dubenį ir minutę paplakite elektriniu mikseriu. Tuomet po vieną įmuškite visus kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant tešlą. Tešlos konsistencija turi būti tokia, jog išlaikytų savo formą ją išspaudus per konditerinį antgalį, tačiau kartu neturi būti tokia kieta, jog būtų labai sunku spausti. 

 


 

 

 

 

5. Į didesnį puodą supilkite aliejų, įstatykite termometrą ir kaitinkite, kol pasieks 180 laipsnių. Jei neturite termometro, įmeskite baltos duonos gabaliuką – jis turėtų paskrusti per 2,5-3 minutes.
 

6. Kepimo popierių sukarpykite maždaug 10x10 centimetrų kvadratais. Kiekvieną jų patepkite aliejumi.

 

 


 

7. Tešlą perdėkite į konditerinį maišelį su norimu antgaliu (aš renkuosi žvaigždutės). Ant kiekvieno kepimo popieriaus išspauskite maždaug 5-7 centimetrų ilgio pagaliukus.

 

 

8. Nepaleisdami kepimo popieriaus krašto, atsargiai įguldykite Churros į įkaitusį aliejų – jie labai lengvai nuslys nuo kepimo popieriaus ir jį galėsite išmesti.

 

 

 

9. Kepkite Churros apie pusantros minutės, tuomet apverskite ir kepkite dar tiek pat. Jie turėtų tapti tamsesnio aukso spalvos. Jei norite, kad Churros būtų traškesni, leiskite jiems pakepti šiek tiek ilgiau.

 

 

10. Ant lėkštės ištieskite kelias popierines servetėles. Viena eile sudėkite ant jų iškepusius Churros tam, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.
 

11. Dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Šiame mišinyje apvoliokite dar šiltus Churros.

 

 

12. Churros patiekite su kava, pienu, namine karamele ar karšto šokolado padažu (jo receptą rasite žemiau tarp patarimų).

Churros spurgytės skaniausios yra pirmąją dieną – tuomet jos išlaiko savo traškumą išorėje ir minkštumą viduje. 


 


 

 

PASTEBĖJIMAI IR PATARIMAI, GAMINANT CHURROS
 

Kokius miltus naudoti? Naudokite įprastus 550D kvietinius miltus. Tik nesirinkite 405D miltų, nes tešla gausis per minkšta ir bus linkusi irti aliejuje. IR nepersistenkite su miltais – jų dėkite tik tiek, kiek parašyta recepte, kitaip rizikuojate turėti kietas it akmuo spurgas, kurios visiškai neprimins Churros.
 

Kokius kiaušinius rinktis? Šio recepto ingredientų kiekis pritaikytas M dydžio kiaušiniams. Jeigu naudosite S dydžio kiaušinius, jų gali reikėti šiek tiek daugiau, o L dydžio - truputį mažiau. Kiaušinių dėkite tiek, kad plikyta tešla įgautų žvilgesį, tačiau ir laikytų formą. Daugiau patarimų apie plikytos tešlos ruošimą rasite šiame straipsnyje. 


Tinkama tešlos konsistencija. Tinkama tešla turėtų būti pakankamai kieta, kad įdėjus į konditerinį maišelį su antgaliu ir išspaudus formą, ji nesubliukštų. Tačiau kartu tešla turėtų būti pakankamai minkšta - jos neturėtų būti be galo sunku išspausti. Jeigu naudosite 550D miltus ir tešlą pakaitinsite tiek, kiek parašyta, įmušus 4 M dydžio kiaušinius, tešlos konsistencija bus tobula. 


Churros forma. Tradiciškai Churros gali būti tiek trumpos – 5 cm ilgio – tiek ir labai ilgos. Jei rinksitės daryti ilgesnius Churros, nepamirškite ir kepti jų ilgiau. Churros galite suformuoti tiek ant kepimo formos, tiek spausdami tešlą iškart į aliejų. Visgi, pirmasis variantas yra saugesnis neįgudusiems, nes sumažėja galimybė nusideginti karštu aliejumi. Bet jeigu norite pagreitinti procesą ir nebijote karšto aliejaus - spauskite tešlą tiesiai į jį: konditerinį antgalį laikykite prie pat aliejaus ir spaudžiant įguldykite tešlą. Tešlos galą nukirpkite žirklėmis. 


Kepimo laikas. Vienu metu kepkite ne daugiau 3 Churros - toku būdu neataušinsite aliejaus temperatūros ir jos keps vienodai. Kepimo laikas priklauso nuo Churros dydžio. Jei gaminsite 5-7 centimetro ilgio spurgytes, reikės kepti apytikriai po pusantros minutės iš abiejų pusių. Visgi nuolat stebėkite aliejaus temperatūrą, nes jai pakilus per daug, Churros išorė gali sudegti, o vidus - likti neiškepęs. Jei norisi traškesnių Churros, tiesiog pakepkite jas šiek tiek ilgiau.


Vėsinimas. Iškepusias Churros pirmiausia viena eile išdėliokite ant popierinių servetėlių, jog nubėgtų riebalų perteklius (svarbu - nesudėkite Churros vienos ant kitos, nes jos gali sulipti ir suminkštėti). Tada dar šiltas spurgytes apvoliokite cinamoniniame cukruje ir viena eile sudėkite ant lėkštės.


Kaip paruošti šokoladinį padažą? Jei norite Churros patiekti su šokoladiniu padažu, jį labai lengva pasigaminti namuose. 100 gramų juodojo šokolado smulkiai supjaustykite ir sudėkite į dubenėlį. Mažame puode pakaitinkite 100 mililitrų grietinėlės, kol pamatysite pirmuosius burbuliukus. Karštą grietinėlę supilkie ant šokolado ir palikite pastovėti kelias minutes. Tada gerai išmaišykite ir gardžiuokitės.


Kaip, kur ir kiek laiko laikyti? Churros pasistenkite suvalgyti pirmąją dieną, geriausia, kol dar šiltos  – patikėkite tai padaryti tikrai nebus sunku. Pirmąją dieną spurgytės bus traškiausios, todėl ir skaniausios. Jei norite, kad Churros išliktų traškios kiek įmanoma ilgiau, laikykite jas išdėlioję viena eile – tokiu būdu jos nesulips ir taip greitai nesuminkštės. Taip pat pasistenkite, kad spurgos išvengtų drėgmės.

 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Ramunė
2022-03-12 18:42
Kaip skanu negaliu nustoti ATSAKYTI
JURATE
2021-02-08 21:19
pasaka pradejus valgyti negali sustot ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital