Eklerai su citrininiu maskarponės kremu - receptas žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-05-22
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Eklerai su citrininiu maskarponės kremu
Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Minkštas lengvai traškus paviršius ir tobulas kreminis įdaras. Lengvi kaip oras, saldūs tik subtiliai ir kiekvienas kąsnelis yra TO vertas. Taip, šie naminiai eklerai su lengvai citrininiu maskarponės kremu būtent tokie. Kai Loyd mūsų paklausė, kokį desertą rekomenduotume prie puodelio arbatos, iškart žinojome, jog tai bus šie eklerai. Nes jie abejingų nepalieka.

 

Iš klausimų, kuriuos gauname redakcijoje, atrodo, jog eklerus ir plikytus pyragėlius skaitytojai labai mėgsta, tačiau patys kepti dažnai nesiryžta. Neramu, jog kažkas nepasiseks, pyragėliai neiškils ir darbas nueis veltui. O be reikalo. Iškepti eklerus netrunka ilgiau negu paruošti šiek tiek sudėtingesnį pyragą ar lengvą tortuką. Yra vos keli svarbūs momentai, kuriuos reikėtų žinoti, kad plikytos tešlos skanumynai visada pavyktų puikūs.

 

Jeigu eklerus kepate pirmą kartą, galite prieš tai perskaityti šį straipsnį, kuriame aprašėme daugiau plikytos tešlos ruošimo subtilybių. O jeigu norite iškart griebti jautį už ragų, tiesiog įsipilkite puodelį arbatos ir keliaujame drauge su mumis žingsnis po žingsnio link puikių naminių eklerų!

 

Beje, tešlą eklerams galite pasiruošti ir iš vakaro - sandariame indelyje šaldytuve ją tinka laikyti 1-2 dienas, o šaldiklyje - apie mėnesį (užšaldytą iš vakaro perdėkite iš šaldiklio į šaldytuvą ir kitą dieną galite naudoti).


 

12-13 eklerų mums reikės:

 

  • 70 g miltų
  • 60 ml pieno
  • 60 ml vandens
  • 2 kiaušinių, L dydžio (gali prireikti ir 3)
  • 55 g sviesto
  • 1 a.š. cukraus
  • 1/4 a.š. druskos

 

Pradedam!

 

1. Sviestą supjaustykite gana smulkiais kubeliais ir dėkite į sotradugnį prikaistuvį. Ten pat pilkite pieną, vandenį, berkite druską bei cukrų. Patogiausias puodo dydis - daugmaž 16-20 cm skersmens.

 


 

2. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami, iki sviestas ištirps ir ims kilti pirmieji burbuliukai. Labai svarbu - iki užverdant sviestas turi būti visiškai ištirpęs. Jeigu matote, kad skystis tuoj užvirs, o sviestas dar neištirpo, nukelkite puodą trumpam nuo ugnies, pamaišykite ir, kai sviestas ištirps, grąžinkite ant ugnies.

 


 

3. Nuimkite puodą nuo ugnies (ugnies neišjunkite) ir vienu ypu suberkite visus miltus. Gerai išmaišykite, jog neliktų sausų miltų. Tešlos tekstūra kažkuo primins grūstas bulves.



 

 

4. Grąžinkite puodą ant vidutinės ugnies ir maišydami kaitinkite tešlą 1-2 minutes. Tešla turėtų atšokti nuo puodo sienelių ir imti tarsi klijuotis į gumulą, o ant puodo dugno matytis plonas tešlos sluoksnelis (jeigu naudojate puodą nesvylančia danga - turėtų matytis riebalų lašeliai). Tešlą sustūmus į krūvą ir į ją statmenai įsmeigus šaukštelį, jis turėtų laikytis gana tvirtai, iškart nekristi į šoną.

 


 

5. Perdėkite tešlą iš puodo į dubenį, šaukštu paplokštinkite ir palikite daugmaž 5-7 minutėms atvėsti. Jeigu norite, kad atvėstų greičiau, galite pamaišyti šaukštu. Tešla turi būti šilta, bet ne karšta, turėtumėte galėti priliesti ją pirštu nejausdami deginimo.

 


 

6. Nedideliame indelyje lengvai paplakite du kiaušinius. Plakti nereikia ilgai, tik kad trynys ir baltymas susijungtų. Daugelyje eklerų receptų šio paplakimo žingsnio nerasite, tačiau mums jis labai pasiteisina - tešla pavyksta tolygesnė ir lengviau įmaišyti tinkamą kiekį kiaušinių - ne per daug ir ne per mažai.

 


 

7. Kiaušinius pamažu pilkite į pravėsusią tešlą. Iš pradžių įpilkite trečdalį plakinio, tada gerai išmaišykite (neišsigąskite, kad tešla iš pradžių sušoks į gabalėlius, tiesiog aktyviai maišykite). Tada supilkite dar trečdalį plakinio, vėl gerai išmaišykite. Maišyti patogiausia mediniu šaukštu. Galite maišyti ir mikseriu mažu greičiu. Gaminant šiame recepte nurodytą tešlos kiekį, maišymas šaukštu yra įveikiama užduotis, bet jeigu receptą dvigubinsite ar trigubinsite, mikseris pravers - juo tešlą išsuksite daug lengviau.





 

8. Paskutinį trečdalį plakinio pilkite labai pamažu, vis išmaišydami, nes jo gali viso ir nereikėti. Plakinio pilkite tik tiek, kad tešlos spalva iš matinės pasikeistų į lengvai blizgią. Jeigu supylus du kiaušinius tešla atrodo per tiršta, indelyje paplakite dar vieną kiaušinį ir jį po 1-2 šaukštelius įmaišykite į tešlą iki reikiamos konsistencijos.

Tikslus kiaušinių kiekis priklauso nuo daugelio momentų - kiaušinių dydžio, kiek laiko kaitinote tešlą puode ir net nuo oro drėgmės. Gamindami eklerus kartais nesunaudojame visų dviejų kiaušinių, o kartais prireikia beveik trijų. Tinkamas kiaušinių kiekis - turbūt pats svarbiausias momentas gaminant eklerus.

 


 

Bet net ir įgavusi žvilgesį tešla turėtų būti laikanti formą. Tąsi, bet ne skysta. Perbraukus pirštu per jos paviršių, griovelis turėtų išlikti, nesutekėti į vidų:

 


 

9. Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu išklotos skardos formuokite daugmaž 1.5 cm pločio ir 10-12 cm ilgio eklerus. Tarp eklerų palikite 5-7 cm tarpelius, nes kepdami jie smarkiai pūsis.

Jeigu turite dantytą konditerinio maišelio antgalį, eklerams naudokite būtent jį (mūsų naudotas - 1.2 cm pločio), nes juo suformuoti eklerai kyla tolygiau dėl didesnio paviršiaus pločio. Jeigu naudotumėte apvalų antgalį, išspaustus eklerus viršuje ir šonuose lengvai perbraukite šakute (kaip šioje nuotraukoje).

 


 

10. Eklerų uodegėles, kurios atsiras tose vietose, kur kilstelėsite konditerinį maišelį užbaigdami eklerą, tiesiog švelniai patapšnokite vandeniu sudrėkintu pirštu ir taip jas “užlyginkite”.

 


 

11. Eklerus šaukite į iki 190 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite iki gražiai išsipūs ir labai lengvai pagels (tik labai lengvai, tas paprastai užtrunka apie 10-15 minučių). Šiuo etapu jokiu būdu nevarstykite orkaitės durelių! O kai lengvai pagels, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar apie 25-30 minučių, kol eklerai bus auksinės, truputėlį į rusvumą spalvos (jų šonuose nebematysite jokių balzganų sričių), o paėmus į ranką jausis lengvučiai, tarsi pūkeliai. Tinkamai iškepti eklerai yra lengvai traškūs išorėje ir beveik tuščiaviduriai viduje.

 


 

12. Ištraukę eklerus iš orkaitės, kiekvieno apačioje smeigtuku dviejose vietose pradurkite skylutes, jog galėtų išeiti eklero viduje esantys garai. Eklerus palikite atvėsti ant grotelių.

Jeigu eklerus kepate iš vakaro, o kremu įdarysite kitą dieną, visiškai atvėsusius juos sudėkite į sandarią dėžutę arba šaldymo maišelį ir laikykite šaldytuve (drauge į maišelį galite įdėti sausesnio batono ar duonos riekelę - ji padės sugerti drėgmę). Per naktį palaikyti eklerai šiek tiek suminkštės, bet įdaryti vis tiek bus be galo skanūs.



 

Kol eklerai vėsta, pasiruoškite maskarponės kremą.

Maskarponės kremui reikės:

 

 

  • 250 g maskarponės sūrio
  • 200 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 4 šaukštų cukraus (arba pagal skonį)
  • 1 mažos citrinos

 

1. Maskarponės sūrį ištrinkite mentele ar šaukštu, jog suminkštėtų. Atidėkite į šalį.

 


 

2. Grietinėlę (ji turėtų būti kuo šaltesnė) supilkite į dubenį. Sudėkite nuo citrinos nutarkuotą žievelę. Plakite mikseriu vidutiniu greičiu.

 


 

3. Kai grietinėlė smarkiai suputos, supilkite cukrų. Cukraus galite dėti ir šiek tiek mažiau arba daugiau negu recepte, atsižvelgdami į tai, kaip saldžiai mėgstate.

 


 

4. Toliau plakite vidutiniu greičiu iki grietinėlė ims standėti (joje imsite matyti labai lengvas plaktuvo žymes). Tada įspauskite apie šaukštą citrinos sulčių ir plakite toliau iki grietinėlė bus standi - plaktuvo paliekmos žymės bus ryškios (kaip nuotraukoje žemiau), o pakėlus plaktuvą liks gana smailios viršūnės.

 


 

5. Grietinėlę atsargiai įmaišykite į maskarponę. Iš pradžių įdėkite trečdalį plaktos grietinėlės ir maišykite drąsiau, kad suminkštintumėte maskarponę. Tada sudėkite likusią ir išmaišykite atsargiai, lengvais judesiais.
 

 

6. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su plonu antgaliu. Kiekvieno eklero apačioje abiejose pusėse peiliu padarykite nedideles skylutes. Per jas įspauskite kremo. Pildymami eklerus mes darome taip: įkišame antgali per vieną skylutę ir spaudžiame kremą iki jis pasirodys ties antra skylute. Taip visas ekleras bus tikrai pilnai užpildytas kremu. Bet jeigu neturite patogaus antgalio maišeliui arba jaučiate, kad kremas spaudžiasi sunkiai, kremo įspauskite per abi skylutes.

Jeigu konditerinio maišelio neturite, galite eklerus perpjauti išilgai, ant vienos puselės šaukšeliu uždėti kremo per visą eklero ilgį ir uždengti kita pusele (vizuliai eklerai atrodytų panašūs į šiame recepte esančius)

 


 

7. Viskas, galite skanauti! Bet jeigu norite dar žavingiau, kiekvieno eklero viršų galite pamirkyti balto šokolado glajuje: virš garų vonelės ištirpinkite 100 g balto šokolado ir jį į įpilite šiek tiek pieno arba grietinėlės iki norimos konsistencijos (pieno reikės labai nedaug , vos 1-2 šaukštų - iš pradžių jo įpylus šokolas sušoks, bet įpilkite dar šiek tiek, išmaišykite ir jis atgaus tekstūrą). Šis glajus labai skanus ir žaviai blizgus, bet šiek tiek lipnus. Jeigu eklerus norite transportuoti, šokoladui suskystinti vietoje pieno naudokite mažą gabalėlį sviesto arba kokosų aliejaus - glajus bus tvirtesnis ir eklerai tarpusavyje nesulips.

 


 

8. O jeigu dar pabarstysite smulkintais riešutais ir tarkuota citrinos žievele, bus visiškai tobula! Belieka eklerus šiek tiek palaikyti šaldytuve, kad glajus sustingtų, o tada išsivirti puodelį arbatos, kviesti draugus ir mėgautis!

 

 


 

 

Eklerai su maskarponės kremu

 

Patarimas: Įdarytus eklerus laikykite šaldytuve. Patys skaniausi jie daugmaž 2-3 valandas nuo įdarymo - paviršius būna lengvai traškus ir tobulai kontrastuoja su kreminiu vidumi. Palaikyti šaldytuve ilgiau eklerai truputį suminkštės, bet vis tiek bus labai skanūs!

Straipsnio draugas: Loyd
Skaityti komentarus
Komentarai (4)
Nepatenkinta receptu
2021-10-18 18:06
Visiškai niekas nesigavo. Tešla gavosi skysta ant blėkos formos nelaike, apie idara net nekalbu... skystas..... ATSAKYTI
Simona
2021-10-19 14:26
Jei tešla buvo skysta ir nelaikė formos, reikia netinkamai paruošėte tešlą, bet nebūtinai dėl Jūsų kaltės - gali būti netinkamas drėgnumas patalpoje, arba gal per daug kiaušinių įdėjote? ATSAKYTI
Sandra
2021-02-12 11:03
O galima maskarpone keisti į filadelfijos sūri? ATSAKYTI
Dovilė
2021-05-25 16:17
Tikrai galima, bet tada į grietinėlę (prieš plakant) įmaišyčiau šaukštelį išbrinkintos ir ištirpintos želatinos (brinkinčiau su 2 šaukštais šalto vandens), kad stabilizuotų grietinėlę ir ilgiau laikant eklerus kremas nepavandenytų. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital