Atrodytų, šis pyragas gaminamas iš kasdienių ingredientų (gal kiekiai kiek neįprasti), bet rezultatas išties unikalus. Viskas dėka nepaprasto kepimo proceso, kurio metu kiekvienas sluoksnis apkepamas iš viršaus.
Istoriškai Lapis Legit XV a. į Indoneziją atvežė danų kolonistai. Įdomu, jog pradžioje kepinys buvo panašus į šakotį, bet Indonezijoje modifikavosi ir įgavo plokščią pavidalą. Dažnai vadinamas tiesiog tūkstančio sluoksnių tortu.
Gaminant Lapį labai svarbu atidžiai stebėti kepimo procesą - vienas sudegęs sluoksnis ir visas darbas veltui.
Mums reikės:
- 350 g sviesto
- 20 kiaušinių trynių (taip, tikrai tiek!)
- 150 g cukraus
- 60 g miltų
- 60 g kondensuoto pieno
- 20 g pieno miltelių (naudojau sojos miltelius, skirtus kavai balinti)
- 1 šaukšto prieskonių mišinio (2 a.š cinamono + 1/2 a.š. muskato + 1/4 a.š imbiero + 1/4 a.š. kardamono)
Pradedam!
1. Atskiriame trynius nuo baltymų. Paliekame trynius, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Tuo metu sviestą (pominkštį, kambario temperatūros) elektriniu plaktuvu išsukame su cukrumi, kol masė taps puri ir įgaus balkšvą spalvą (man truko apie 10 minučių).
2. Kiaušinių trynius išplakame (tik tiek, kad susijungtų) ir po šaukštą dedame į sviesto masę, vis atsargiai maišydami.
3. Pilame kondensuotą pieną, išmaišome.
4. Galiausiai beriame miltus, pieno miltelius ir prieskonius. Atsargiai išmaišome.
5. Įkaitiname orkaitę. Turi būti nustatytas grilio (kiek įmanoma silpnesnio) arba kaitinimo iš viršaus režimas 180C, nes šio pyrago sluoksnius kepsime nuo viršaus. Kadangi jie ploni, kepant svarbu nuolat stebėti, kad nesudegtų. Kažkur ties dešimtu sluoksniu gali prireikti nuleisti kepimo formą vienu “aukštu” žemiau. Kiekviena orkaitė individuali, bet stebėkite laiką ir po kelių sluoksnių matysite, kiek minučių užtrunka iškepti vieną sluoksnį (mano atveju tai buvo 4 min, naudojau orkaitės grilio režimą).
6. Kepimo formą (naudojau stačiakampę 16x26 cm) ištepame sviestu, išklojame kepimo popieriumi ir vėl aptepame šiek tiek sviesto.
7. Pirmajam sluoksniui imame kiek daugiau tešlos (apie 4 šaukštus) ir ją paskirstome formoje. Turėtų būti 2-3 mm aukščio sluoksnis.
8. Pašauname į orkaitę ir, kai sluoksnis įgaus auksinę spalvą, ištraukiame.
9. Dabar reikia išlyginti paviršių, ypač, jeigu atsirado oro pūslelių. Tam galima naudoti specialų įrankį arba, kaip dariau aš, užtiesti kitą kepimo popieriaus lapą, atrasti virtuvėje plokščią daiktą ir juo lyginti paviršių švelniai prispaudžiant. Aš naudojau dėžutę nuo kavos kapsulių. Kai kuriuose šaltiniuose dar rekomenduoja aptepti paviršių sviestu, bet, mano nuomone, ten jo ir taip pakanka.
10. Imame dar kelis šaukštus tešlos ir padengiame ja pyrago paviršių (sluoksnis turėtų būti 1-2 mm).
Pašauname į orkaitę ir kepame, kol įgaus auksinį atspalvį, vos vos pradės skrusti.
Ištraukiame, išlyginame ir dedame dar vieną tešlos sluoksnį. Taip darome tol, kol baigsis visa tešla.
11. Paskutinį sluoksnį iškepame kaip ir prieš tai buvusius, o tada uždengiame pyragą folija ir pašauname į 160C orkaitę 10-iai minučių (kaitinimo iš viršaus bei apačios režimu).
12. Iškepusiam pyragui pirmiausia leidžiame šiek tiek atvėsti formoje, o tada peiliu apvedame kraštus ir atsargiai perkeliame galutinai atvėsti ant grotelių. Lapis iškepa minkštas ir drėgnas. Stovėdamas, ypač po 3 - 4 dienų, jis tampa tik skanesnis, nes skoniai visiškai susijungia. Rekomenduočiau laikyti šaldytuve, tačiau prieš valgant leiskite pyragui sušilti iki kambario temperatūros (arba 5-10 sekundžių pašidykite mikrobangėje - bus dar skaniau).
Jeigu gamindami pyragą į tešlą įpilsite porą šaukštų romo, Lapio skonis bus dar išraiškingesnis. Beje, tarp sluoksnių neretai dedama ir džiovintų slyvų (nesmulkintų)!
Patarimas: Kadangi šiam pyragui reikia daug trynių, o artimiausiu metu turbūt neplanuojate gaminti Pavlovos, baltymų neišmeskite, o užšaldykite. Supilstykite į šaldymui tinkamus maišelius, sumaišę su šiek tiek druskos ar cukraus (priklausomai nuo to, ką planuojate gaminti). Atitirpinkite juos perdėję nakčiai iš šaldiklio į šaldytuvą ir naudokite pagal planuojamą receptą. Išmėginta :)