Tobulai kremiškas sūrio pyragas - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-12-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Baskų sūrio pyragas
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Jei neteko girdėti apie legendinį Baskų sūrio pyragą, straipsnio pavadinimas turėtų skambėti netikėtai. Kremiškas pyragas apdegusiu viršumi? Juk tikrieji sūrio pyragai kepami lėtai, ilgai, naudojant vandens vonelę. Taip, klasikiniams sūrio pyragams šios taisyklės galioja. Bet ne šiam. Tamsus, karamelizavęsis, beveik apdegęs viršus ir burnoje sutirpstantis kremas viduje - tai garsusis degintas Baskų sūrio pyragas, dar vadinamas San Sebastijano pyragu. Gimęs apie 1990-uosius Ispanijoje esančiame LaVina restorane, šis sūrio pyragas yra užkariavęs daugelio širdis. Nes jis to VERTAS iš didžiųjų raidžių.

Receptas, kuriuo dalinamės žemiau, nėra visiškas klasikinis Baskų sūrio pyragas. Klasikinis pyragas kepamas be pagrindo, tačiau įkvėpti lenkų tinklaraštininko Michal Korkosz pagrindą mes pridėjome, kad jis gardžiai kontrastuotų su kremišku viršumi. O įkvėpti LaMaistas.lt televizijos laidos draugo Arno, kremą papildomai gardinome trupučiu sūrio su melsvuoju pelėsiu. Jeigu nedrąsu, šio sūrio galite nedėti, tačiau užtrikiname, kad skonyje jo nesijaučia, o pyrago kremas tampa charakteringesniu, dar kremiškesniu ir tobulesniu.

Tad mažiau kalbų ir imkimės saldaus darbo!

 

Sūrio pyragui mums reikės
naudojome 25 cm skersmens formą, bet tiks ir 24 ar 26 cm
 

Baskų sūrio pyrago ingredientai

 

Pagrindui:

  • 190 g sausainių (naudojome šokoladinius, bet tinka ir paprasti)
  • 85 g sviesto


Viršui:

  • 800 g kreminio sūrio be priedų (geriausia Philadelphia, bet tinka ir kiti panašūs)
  • 400 ml grietinėlės (30-36% riebumo)
  • 250 g cukraus
  • 150 g grietinės
  • 70 g sūrio su melsvuoju pelėsiu (žr. 1 patarimą žemiau)
  • 6 kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • šiek tiek sviesto formai patepti
     

Patarimai:
1) sūrio su melsvuoju pelėsiu skonyje visai nesijaučia, bet jis suteikia daugiau skonio kompleksiškumo, tarsi intrigos. Bet jei išbandyti nedrąsu, vietoje šio sūrio tiesiog įdėkite 70 g daugiau grietinės.

2) pyrago kremo ingredientai susimaišys lengviausiai, jei visi bus kambario temperatūros. Išimkite juos iš šaldytuvo likus bent valandai iki gaminimo.
3) cukraus kiekį šiek tiek sumažinti galite, tačiau smarkiai keisti nerekomenduojame, nes jis susijęs su pyrago viršaus karamelizavimusi kepant

 

 

1. Pirmiausia pasiruošiame kepimo formą. Jos duną ir kraštus dosniai ištepame sviestu (padės kepimo popieriui prilipti). Tada išklojame dviem persidengiančiais kepimo popieriaus lapais taip, kad popierius visose vietose būtų per 5-7 cm virš formos kraštų. Jeigu kažkur popierius išsikiša smarkiau, tuos kampus nukerpame, jog neprisiliestų prie orkaitės kaitinimo elemento.

 

Kepimo formą. ištepame sviestu

Formą išklojame kepimo popieriumi

 

2. Sausainius sumalame iki smulkių trupinių tekstūros.
 

Sausainius sumalame iki trupinių

 

3. Sausainius sumaišome su ištirpintu sviestu. Suberiame į formą ir spausdami rankomis (arba šaukštu) suformuojame pyrago pagrindą.
 

Sūrio pyrago pagrindas

 

4.  Pagrindą šauname kepti į iki 180 laispnių įkaitintą orkaitę 10 minučių. Tada ištraukiame, paliekame truputį atvėsti, o orkaitės temperatūrą padidiname iki 220 laipsnių.
 

Apkeptas sūrio pyrago pagrindas

 

5. Pagrindui kepant pradedame ruošti pyrago kremą. Į dubenį dedame ketvirtadalį kreminio sūrio ir visą sūrį su melsvuoju pelėsiu. Elektriniu trintuvu sutriname iki vientisos konsistencijos, kad neliktų atskirų sūrio gabalėlių.  Jeigu sūrio su melsvuoju pelėsiu nenaudosite, šį žingsnį praleiskite.
 

Sūrio pyrago kremo gaminimas

 

6. Į dubenį deme šį sutrintą sūrį, visą likusį kreminį sūrį, grietinę, cukrų bei vanilę. Viską labai gerai išmaišome, kad masė taptų vientisa. Patogiausia maišyti elektriniu plaktuvu nedideliu greičiu, bet galima ir tiesiog šaukštu.
 

Sūrio pyrago kremo gaminimas

 

7. Supilame grietinėlę ir dar kartą gerai išmaišome (ilgai plakti nereikia, tik kad kremo tekstūra taptų vientisa).
 

Sūrio pyrago kremo gaminimas

 

8. Po vieną sudedame kiaušinius, gerai išmaišydami po kiekvieno, jog nebesimatytų kiaušinio žymiu. Kremas bus skystas, viskas gerai.
 

Sūrio pyrago kremas

 

9. Kremą supilame ant sausainių pagrindo.
 

Sūrio pyrago kremas pilamas ant parindo

Paruoštas kepimui sūrio pyragas

 

10. Dedame pyragą iki 220 laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje (kaitinimo režimas viršus+apačia). Kepame apie 30-40 minučių arba iki pyrago viršus paruduoja. Pats pyragas jį palietus turėtų "liūliuoti" lyg žele ir būti ženkliai pakilęs. Ištraukiame jį iš orkaitės.
 

Baskų sūrio pyragas, ištrauktas iš orkaitės

 

11. Leidžiame pyragui visiškai atvėsti (vėsdamas jis sukris, taip ir turi nutikti). Tada su visa forma padedame į šaldytuvą bent 8 valandoms, jog sutvirtėtų. Laikydami šaldytuve viršaus niekuo nedengkite, t.y. maistinė plėvelė nereikalinga, ji tik sugadintų pyrago viršų, nes imtų kauptis drėgmė.

Pyrago atšaldymo dalis labai svarbi, nes jei pjautumėte neatvėsintą pyragą, jo vidus gali tiesiog "ištekėti".


O tada pjaustome ir gardžiuojamės kiekvienu tobulai kremišku kąsneliu!
 

Baskų sūrio pyragas

 

Baskų sūrio pyragas

Baskų sūrio pyragas

 

PATARIMAI KEPANT BASKŲ SŪRIO PYRAGĄ
 

Kreminis sūris - kokį riktis? Pats kremiškiausias šis pyragas pavyksta su Philadelphia kreminiu sūriu (natūralaus skonio), bet tiks ir kitokie panašaus tipo kreminiai sūriai. Jeigu renkatės tarp kelių, imkite riebesnį. Daugiau apie kreminį sūrį rasite šiame straipsnyje. Vietoje kreminio sūrio galite naudoti 400g varškės (sutrinkite elektriniu trintuvu iki glotnios konsistencijos), sumaišytos su 400 g maskarponės - pyrago skonis bus šiek tiek kitoks, bet irgi puikus.

Cukrus - ar galima dėti mažiau? Kepant Baskų sūrio pyragą cukrus reikalingas ne tik saldumui, bet ir viršaus karamelizacijai. Dėti truputį mažiau cukraus galbūt ir galite, tačiau smarkiai mažinti nerekomenduojame, nes pyrago viršus gali nesikaramelizuoti.

Maišant kremą lieka gumuliukų, kodėl? Kremo ingredientai susimaišys lengviausiai, jeigu visi bus kambario temperatūros. Idealu, išimti juos iš šaldytuvo bent 2 valandos iki gaminimo. Arba išimkite likus bent pusvalandžiui ir perdėkite iš pakavimo indelių į plokštesnius dubenėlius ar lėkštes, jog sušiltų greičiau.

Ar kremą reikia gerai išplakti? Tikrai ne. Kremą reikia maišyti tik tiek, jog ingredientai susijungtų ir jis taptų vientisas. Jeigu naudojate mikserį, plakite nedideliu greičiu. Arba galite gerai išsukti šaukštu arba elektriniu kombainu su tešlos maišymo (ne plakimo) antgaliu. Perplakus kremą pyrago tekstūra bus ne tokia maloni, o viršus gali suskilinėti.

Pyragas neruduoja - ką daryti? Kiekviena orkaitė truputį skirtinga, nebūtinai temperatūra nustatymuose atitinka tikrąją. Tad jei po 20 kepimo minučių pyrago viršus nepradėjęs lengvai rustelėti, padidinkite orkaitės temperatūrą 10-20 laipsnių.

Pyragas ruduoja per greitai - ką daryti? Po 20 kepimo minučių pyragas turėtų būti pradėjęs švelniai rusvėti. Jeigu matote, kad jis tamsėja per greitai, sumažinkite orkaitės temperatūrą 10-20 laipsnių.

Kada pyragas iškepęs? Šis sūrio pyragas iškepęs, kai viršus gražiai paruduoja, o lengvai už kraštelio kilstelėjus formą pats pyragas "liūliuoja" lyg žele ar sufle. Kaip ir kitus sūrio pyragus taip ir šį, geriau jau kepti truputį per trumpai negu per ilgai, nes perkepus tekstūra keičiasi į grūdėtesnę, primenančią varškės apkepą. 

Ar galima pyragą kepti be sausainių pagrindo? Tikrai taip! Su pagrindu šis pyragas tortiškesnis, bet jei gaminsite be pagrindo, bus visiškai klasikinis Baskų sūrio pyragas.

Jūsų recepte nėra miltų - kodėl? Ieškodami Baskų sūrio pyrago recepto pastebėsite, jog daugelyje į kremą dedama šiek tiek miltų arba krakmolo. Taip, galite tą daryti, jeigu norite tvirtesnio pyrago, tačiau kepant be miltų tekstūra mums patinka labiau, ji tikrai kremiškesnė.

Straipsnio draugas: VILVI MEMEL
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Milda
2020-12-20 13:10
Teko ragauti Basku surio pyrago be pagrindo, buvo nuostabus, pabandysiu toki kaip parodete, aciu kad dalinates ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital