Ukrainos virtuvė - 34 skanutėliai receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-03-10
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Ukrainos virtuvė - 34 skanutėliai receptai
@Shutterstock

Ukrainos virtuvė tikriausiai artima daugelio lietuvių skrandžiams ir širdims - turime daug panašių, bendrą regiono virtuvę atspindinčių patiekalų. Juk kas nėra ragavęs skaniųjų Ukrainietiškų barščių ar garsiųjų Kijevo torto? Dauguma receptų, kuriais šiandien čia dalinamės, atsiųsti LaMaistas.lt ir Franke iniciatyvai "Drauge su Ukraina", kurios metu už kiekvieną patvirtintą receptą LaMaistas.lt Ukrainą palaikančiai organizacijai VšĮ „Mėlyna ir geltona“ perves po 20€. Nuoširdžiai dėkojame iniciatyvos dalyviams už Jūsų šilumą ir nuoširdumą! O tuos, kurie galbūt dar nespėjo, bet norėtų, kviečiame taip pat prisijungti siunčiant receptus ar kitaip palaikyti Ukrainos žmones, prisidedant prie paramos, savanorystės ar kitais būdais!

 

O dabar pristatome 34 puikius receptus, kurie padės prisijaukinti Ukrainietiškus skonius savo virtuvėse!

 

 

Ukrainiečiai kopūstų suktinukus kemša mėsa ir ryžiais, juos verda su pomidorų sultimis arba pomidorų pasta kaip padažu. Šiandien tai labiausiai paplitę kopūstų suktinukų ingredientai. Tačiau įvairiuose Ukrainos regionuose yra dešimtys kitų įdarų variantų, įskaitant įdarus be mėsos, taip pat įvairius mėsos, daržovių ir grūdų derinius. Vyniotiniams ukrainiečiai naudoja šviežius arba marinuotus kopūstų lapus, pavasarį pietvakariuose juos keičia vynuogių lapais, o kitose šalies dalyse - raudonųjų burokėlių lapais. Virimo skystis gali būti pomidorų sultys, sultinys ir grietinė. 

Receptą rasite čia.

Yra paprasti tortai ir yra tortai, kuriuos drąsiai galima vadinti karališkais. Toks yra ir garsusis Kijevo tortas (ukrainietiškai Tort Kyyivsʹkyy) - trapus, tirpstantis burnoje ir su kiekvienu kąsneliu vis labiau žavintis. Ne be reikalo jis yra laikomas ne tik saldžiu šio miesto, bet ir visos Ukrainos simboliu. Kijevo tortą sudaro trapūs, lazdyno riešutų sklidini morengai, kurie prieš naudojant, labai gerai išdžiovinami. Šie morengai pertepami puriu vaniliniu sviestinu kremu, kuris gaminamas su kondensuotu pienu. Skonių ir tekstūros paletę užbaigia šokoladinis glaistas - kuris užliejamas ant torto viršaus. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Banga, Wavy kitchen

Renata dalinasi labai Ukrainietišku receptu - gardžiais barščiais, kurių paruošimas išieškotas, išbandytas ir puikiai pasitvirtinęs!

Receptą rasite čia.

Šios puikios, minkštos ukrainietiškos bandelės, pagardintos česnakiniu aliejumi, tradiciškai dažniausiai patiekiamos šalia barščių, bet labai tiks ir prie bet kokios sriubos.

Receptą rasite čia.

Tai ne varškės apkepas, o būtent sodrus ir labai skanus varškėtis. Gabaliukas šio varškėčio su puodeliu kavos - puiki dienos pradžia.

Receptą rasite čia.

Šis paprastai ir iš neįmantrių ingredientų pagaminamas, bet paglostantis gomurį ir širdį patiekalas - puikus būdas išbandyti Ukrainos virtuvę. Sotūs virtinukai, kuriuos labai gardu tiekti su apkepintais svogūnais, pievagrybiais ir pagardinti žalumynais, bet jei norite, galima tiekti ir su keptomis daržovėmis, šviežiomis salotomis ar kitais mėgstamais priedais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Laurinta

Lietuvių ir ukrainiečių virtuvė turi labai daug bendro. Vienas iš tokių bendrų patiekalų - žagarėliai, kurie Ukrainoje vadinami Khrustyky/Verhuny.

Receptą rasite čia.

Pirmas Ukrainos virtuvės patiekalas, kuris man atėjo į galvą, buvo močiutės virtiniukai su kopūstais, toks mano vaikystės skonis - sako Natalija ir dalinasi labai skanių virtinukų receptu.

Receptą rasite čia.

Šie kepti varškėčiai minkšti, purūs, saldūs, tirpstantys burnoje. Patinka visiems, o pagaminti neįtikėtinai paprasta. Lietuvių ir ukrainiečių virtuvė turi labai daug bendro. Tiek jų, tiek mūsų namuose dažnai verdami barščiai, kepami bulviniai blynai, verdamas guliašas. Paprasta ir ūkiška virtuvė, bet labai skani. Varškėčiai taip pat mus jungia; Ukrainoje jie vadinami „syrniki“ („сирники“). Kiek skaičiau ukrainietiškų receptų, nuo tų, kuriuos paprastai iki šiol kepdavau savo virtuvėje, šie skiriasi tuo, kad į tešlą yra įmaišoma kur kas mažiau miltų, tačiau juose varškėčiai apvoliojami prieš dedant į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Tokie varškėčiai iškepa dar minkštesni ir puresni, o išorėje – gardžiai apskrudę.

Receptą rasite čia.

Kreminė, soti, skani sriuba. Jei turite miško grybų - naudokite juos, nes bus dar skaniau.

Receptą rasite čia.

Medaus pyragas (Medivnyk) – desertas, dažniausiai kepamas dailiose kepimo formose ir ragaujamas Velykų laikotarpiu. Vis tik šiuo metu kaip niekad gerai suprantame – geriausių dalykų, šilčiausių apkabinimų, gražiausių žodžių ar skaniausių pyragų atidėlioti negalima. Kada, jei ne dabar, meile ir šiluma apgaubsime artimuosius? Gabalėlis burnoje sutirpstančio, saldžiai medumi kvepiančio pyrago – tik vienas iš tūkstančio būdų pasakyti „myliu, tu man esi brangus“. Tai labai paprastai ir greitai paruošiamas pyragas. Jis nuostabiai purus, minkštas, išskirtinumo jam suteikia sodrus medaus skonis ir aromatas. Prie puodelio arbatos ar kavos skanus ir pats vienas, bet jei norėtųsi, kad labiau primintų torčiuką, galite papuošti maskarponės-grietinėlės kremu.

Receptą rasite čia.

Slapta kukurūzų kruopos įsipynusios net keliuose tradiciniuose šalių patiekaluose: polenta, mamalyga ir, žinoma, banuš - tradicinis Ukrainos Karpatų regiono patiekalas.

Receptą rasite čia.

Šie tradiciniai Ukrainoje virtinukai yra patiekalas, kuris patiks ir mažiems, ir dideliems - minkštučiai, skanūs ir nesudėtingai paruošiami. Darbo labai nedaug, ingredientai nėra įmantrūs, tad puikus variantas, kai norisi jaukiai ir skaniai. Beje, dažnai Gambovci ruošiame ir su įdaru - į varškės kamuoliuko vidurį įdedama šviežių ar šaldytų uogų arba vaisiaus gabalėlis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Laurinta

Bulviniai blynai visame pasaulyje žinomas patiekalas. Jie mėgstami ir giriami daugiausia slavų šalyse, tačiau paprastas ukrainietiškas patiekalas populiarus visoje Europoje. Rašoma, kad Deruni visoje Ukrainoje yra beveik nepakartojami. Net ukrainiečių klasikiniai rašytojai šį patiekalą įvertino, aprašydami jį savo literatūros kūriniuose. Kai kurie galvoja, kad šie blynai atkeliavo iš Baltarusijos, tačiau skirtumas tas, kad baltarusiški gaminami su mėsa, o ukrainietiški tradiciniai gaminami tik su bulvėmis. Taigi radau ukrainietišką klasikinį receptą ir juo dalinuosi.

Receptą rasite čia.

Yra dvi dažniausios legendinio Kijevo torto variacijos. Viena - kai naudojami vien morenginiai lakštai, kita - morenginių lakštų ir biskvito sluoksnių derinys. Aš gaminau šį antrąjį variantą, kuriame sluoksniai persipynę netikėtais deriniais: traškumu, saldumu ir saldžiai rūgščiu skoniu. O skrudintų riešutų gabalėliai pakelia viską į aukštumas.

Receptą rasite čia.

Ukrainoje šis apkepas vadinamas БАБКА, bet vienok tai tikrai ne mielinė boba. Nors tradiciškai šis apkepas saldus, bet, mūsų nuomone, ir sūrus variantas gali puikiai susivalgyti.

Receptą rasite čia.

Šių iš Ukrainos kilusių trapių sviestinių sausainių ingredientai gali skambėti neįprastai, bet skonis ir tekstūra maloniai nustebins. Nežinantiems slapto ingrediento net nekils minčių, koks jis, bet jei sviestas suteikia sausainiams trapumo ir žavius sluoksnius, tai būtent bulvės duoda papildomo minkštumo ir drėgmės. Recepte pateikiame subtiliai sūrų šių sausainių variantą, bet dalis druskos pakeitus keliais šaukštais cukraus ar prieš kepant sausainių viršų pabarsčius cukraus ir cinamono mišiniu, turėsite puikius desertinius sausainukus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Laurinta

Jei Ukrainoje šiuo metu gyvenimas tekėtų įprasta vaga, greičiausiai daug kur būtų kepami NALYSNYKY Z SYROM (liet. blyneliai su varške). Skaniausius blynelius su varške šių metų pradžioje Renata dalinasi ragavusi viešėdama Lvove, o dabar pabandė juos atkartoti pagal receptą, kurį rado ukrainietiškų patiekalų knygoje.

Receptą rasite čia.

Kutia (Kutya) - tradicinis ukrainietiškas Kalėdų patiekalas. Kruopų košė su aguonomis, džiovintais vaisiais, pasaldinta medumi. Saldus, kvapnus vienas iš 12 Kūčių stalo patiekalų, kuris pasak istorikų, Ukrainoje buvo gaminimas nuo labai senų laikų.

Receptą rasite čia.

Šiuos šonkauliukus gaminau pagal ukrainiečių šefą Klopotenko. Lengvai pagaminamas receptas, kuriam nereikės daug pastangų. Skonis labai priklausys nuo kokybiškų šonkauliukų (pažiūrėkit, kad būtų mėsos), ir skanios giros (rinkausi su kuo mažiau cukraus). Gira ir kiauliena labai skaniai susijungia troškinant, o kas norite, pabaigoje pasigaminkite dar ir padažą.

Receptą rasite čia.

Šie žagarėliai pavyksyta minkšučiai, putlūs, traškūs. Skoniu nukelia į vaikystę.

Receptą rasite čia.

Šie pyragėliai gali būti tiek verdami, tiek kepami. Jie gardūs, sotūs ir labai paprasti.

Receptą rasite čia.

Tokią akimirką norisi palaikyti ir pagerbti Ukrainą visais įmanomais būdais. Tad šiuo metu Karinos virtuvėje bus kuo daugiau ukrainietiškos dvasios. Paragavusi šių grietiniečių negalėjo patikėti kaaaip skanu. Ir kaip paprasta pagaminti!

Receptą rasite čia.

Varškės apkepas - populiarus ir ukrainiečių, ir lietuvių pusryčių stalo patiekalas. Mes šeimoje tikrai dažnai jį kepame, tik pagal truputį kitokį, seniai pamėgtą receptą. Vis tik šis apkepas mums pasirodė dar skanesnis, minkštesnis ir puresnis. Išbandykite, tikiu, kad nenusivilsite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Ieva, Dar kąsnelį

Šiuos suktinukus Skirmantė gamino pagal ukrainiečių šefą Klopotenko. Jis sako, kad tai tradicinis ukrainiečių virtuvės patiekalas. Suktinukų įdaras - tobulas! Tos slyvos su graikiškais riešutais labai gerai dera. O morkų užpilas neleidžia išsausėti troškinant. Patiekite su bulvių koše, agurkėliais. Papildomi garnyrai nebūtini, bet galimi.

Receptą rasite čia.

Ukrainietiški blynai su kefyru „oladky“ – be galo gardūs, minkšti ir purūs. Dažniausiai į „oladky“ tešlą dedamos mielės ar soda, bet vietoje sodos galima naudoti kepimo miltelius. Ingredientai turi būti kambario temperatūros, svarbu neperplakti tešlos, ji turėtų būti gana skysta. Laikas kepti!

Receptą rasite čia.

Pyragas paprastas, sotus, o aktyvaus gaminimo laiko tik apie 10-15 minučių, tad puikiai tiks ir skubantiems, ar kai nesinori ilgai sukiotis virtuvėje. Slava Ukraini!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ 5 produktai

Ukrainos virtuvėje labai dažnai galime sutikti virtinukus - jie gaminami tiek saldūs su uogomis ar varške, tiek sūrūs kaip pavyzdžiui su bulvėmis ir šonine! Būtent šį patiekalą siūlo jums išmėginti.

Receptą rasite čia.

Kalbant apie Ukrainą ir jos kulinarinį paveldą dažnai minimas sotusis užkandis - lašiniai su cibuliu (svogūnų laiškais ir nedidele svogūno ropele), juoda duona ir raugintu agurku. Kartais tiekiamas su aštriais padažais, krienais, garstyčiomis. Tai labai sotus, greitas užkandis, Renatos namuose dažniausiai tiekiamas talkos metu ar keliaujant po apylinkes šaltuoju metų laiku. Ir net jei neturite rūkyklos, namų sąlygomis vieno ingrediento pagalba galite pasigaminti lašinukų su dūmo kvapu.

Receptą rasite čia.

Pieno sausainiai iš vaikystės. Šie sausainiai Jus sugrąžins į nerūpestingas dienas, tobuli su arbata ar stikline pieno.

Receptą rasite čia.

Tradiciniai Ukrainos patiekalai Lietuvoje gyvenantiems gerai žinomi. Kai kurių patiekalų skonis mus lydi nuo vaikystės. Ukrainietiškus barščius žino ko gero net vaikai, bet ar žinote, kad ukrainiečiai vasaros metu gamina žalius ukrainietiškus barščius? Lengvesni, greitai pagaminami, o skanumas...

Receptą rasite čia.

Riestainiai Kalita kepami gruodžio 13 dieną per Šventojo Andrėjaus šventę. Šventojo Andrėjaus dieną skelbiama: „Melskimės laimei, kepkime Kalitą ir nesipykime.“ Tikėkime, aukokime!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Skonio burtai

Ukraina Oksanai asocijuojasi su skaniais, kvapniais ir sočiais barščiais, be abejo su minkštomis, šiltomis pampuškomis. Ir lašiniais. Todėl ji nutarė pasigilinti ir surasti kažką įdomaus. Šioje sriuboje susijungė du jos mėgstamiausi produktai - kopūstai ir sorų kruopos. Tai labai gardi, tiršta, soti ir šildanti sriuba. Puikiai tinka šaltajam sezonui.

Receptą rasite čia.

Tokie virtinukai yra tradiciniai ir labai mėgstami Ukrainoje. Gamindama negalėjau įsivaizduoti, kad bus šitaip gardu - dalinasi Karina.

Receptą rasite čia.

Skani ukrainietiška sriuba labai sočiai - su mėsos virtinukais. Tokią sriubą labai tinka patiekti su šaukšteliu grietinės. Ji tokia gardi ir soti, kad pietums atstos ir sriubą ir karštą patiekalą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Soti ir labai skani sriuba - tradiciškai verdama labai tiršta, beveik kaip košė, o jeigu norite skystesnės, pilkite daugiau vandens.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Absoliučiai nuostabūs, purūs ir nepaprastai skanūs blynai. Jeigu norite visiškai desertinių saldžių blynų galite įdėti vieną kitą šaukštelį cukraus, šie ruošiami be jos, nes ir patys obuoliai saldūs. Svarbiausia, kad blynai pavyktų išties purūs, produktai turi būti kambario temperatūros, o dar geriau jei kefyras bus šiltas.

Receptą rasite čia.

Tai tradicinis ukrainietiškas mielinės tešlos pyragas su aguonų įdarui. Jis dažniausiai kepamas Kalėdų bei Velykų metu.

Receptą rasite čia.

Taupūs ir labai gardūs blyneliai! Juos tiekti tinka su grietine, spanguolių padažu ar net kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ukrainos virtuvė – slaviška, susiformavusi veikiama lietuvių, baltarusių, lenkų, vokiečių, vengrų ir turkų kulinarinių tradicijų. Ukrainoje ypač mėgstami miltiniai patiekalai, pyragai, bandelės, virtiniai, kukuliai. Be galo - be krašto skanu!

Receptą rasite čia.

 

 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital