Viduržemio jūros regiono virtuvė - 42 puikūs receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-05-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Viduržemio jūros regiono virtuvė - 42 puikūs receptai
@Shutterstock

Užburiantys Ispanijos, Italijos, Graikijos ar kitų Vidužemio jūros regionų skoniai ir aromatai pasiekiami ne tik atostogaujant - juos visais nesudėtingai galite sukurti ir savo virtuvėje. Nuo klasikinės picos iki populiariųjų spurgyčių churros - išsirinks kiekvienas!

 

Atrinkome net 42 puikius LaMaistas.lt ir projekto SkoniusBlogas.LaMaistas.lt dalyvių receptus! Ką gaminsite Jūs?

 

Kišas yra nesaldus prancūziškas pyragas, kurį mes labai mėgstame! Jis nesudėtingai pagaminamas, jam galima panaudoti įvairius likučius, tinka patiekti tiek karštą, tiek ir šaltą, kišas yra sotus, o kartu ir maistingas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tradicinė šalta ispaniška sriuba, kurią pažįsta tikriausiai visas pasaulis. Sriuba gaminama pomidorų pagrindu, tad juos reikėtų rinktis gerai prinokusius, mėgstamos rūšies ir kokybiškus, nes būtent nuo jų priklausys sriubos skonis. Jeigu sriubos norite ypatingai vėsinančios, patiekiant tinka įdėti ledo kubelių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šis rikotos sūrio apkepas, tai tarsi tvirtas pudingas, kurį galima patiekti su mėgstamu džemu, uogomis, vaisias ar kitais mėgstamais priedais. Apkepas valgomas tiek karštas. Šis apkepas gali būti labai puikus ir įdomus desertas šventiniam stalui – apkepą galite supjaustyti mažais kvadratėliais, ant viršaus mediniu pagaliuku įsmeigti braškę, gervuogę ar kitą uogą ir voila – paprastas ir greitas desertas ant Jūsų stalo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Pasakiškai kvapnus,  tirpsantis burnoje bulvių apkepas! Nereikės jokių įmantrių ingredientų, tik kantrybės, kol iškeps. Apkepas tikrai sotus, bet kiekvienas jo kąsnis oi kaip vertas mažos nuodėmės!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Minkštučiai mėsos kukuliukai kvapniame pomidorų padaže yra italų virtuvės pasididžiavimas. Jie dažniausiai valgomi užsikandant duonele ar tiekiami su spagečiais ar kitais makaronais. Pagaminami nesudėtingai, o skanu be galo!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Lengvas, gaivus ir labai gardus padažas! Jei mėgstate aštriau, dėkite daugiau česnako, jei gaiviau - citrinos sulčių. Na, o skanauti padažas tinka beveik su viskuo - ir prie mėsos, ir traškučiais kabinti, ir salotas gardinti, ir net į tortilijų suktinukus - sveikesnius kebabus. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Bake In Heels

Šis paprastai paruošiamas sotus patiekalas nudžiugins visą šeimą. Klasika iš Italijos kulinarinio lobyno - vištiena, pomidorai ir kitos daržovės namus pripildys nuostabiausių aromatų. Troškinį skanaujame vieną arba su pasirinktu garnyru - tinka ryžiai, makaronai, bulvės ar šviežia skrudinta duona. Jei ruošite su šviežiais pomidorais, reikėtų jų viršūnėles įpjauti "kryželiu", nuplikyti ir nulupti, o toliau viską ruošti pagal receptą.

Receptą rasite čia.

Bulvės yra neatsiejamos tikrai ne tik nuo Lietuvos tradicinės virtuvės. Žmonės pamėgo ir ėmė auginti bulves vos joms pasiekus Europą. Lietuvoje pradėtas kepti kugelis, o Ispanijoje - omletas su bulvėmis tortilla española.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Klasikinės Kaprio salos salotos ruošiamos vos iš trijų ingredientų ir labai gardaus padažo! Tąsaus mocarelos sūrio, sultingų pomidorų ir kvapnių bazilikų derinys tiesiog užburia tobula skonių derme ir paprastumu. Rekomenduojame paragauti!

Receptą rasite čia.

Taip paprastai ir taip gerai retai kada būna. Didelis kanelės pusbrolis su vaisiais. Nors flaugnarde neturi traškios susicukravusios plutelės, būdingos kanelei, skonis tikrai panašus. Jeigu vaisiai maži - naudokite jų dvigubai daugiau. Be to, abrikosus galima keisti mėgstamomi uogomis ir kitais vaisiais. Obuoliai, persikai, kriaušės, slyvos ir t.t.

Receptą rasite čia.

Tradicinis itališkos lazanijos receptas, kuris nudžiugins net tuos, kurie retai sukasi virtuvėje, nes nes receptas labai detalus. Lazanijos paruošimas užtruks, tačiau rezultatas išties puikus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Ypatingai skanus prancūziškas patiekalas lietuviškam skoniui - orkaitėje kepta menkė su grietinėle ir sūriu. Valgyti skanu su bulvytėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Graikiškų salotų skonis pažįstamas tikriausiai daugeliui. O šį kartą jas ruošiame kiek kitaip - įdomiau ir šventiškiau. Patogu valgyti laikant rankose, o ir paruošti neužtruks, spėsite tą padaryti, kol kepa pagrindinis patiekalas. Jei norite klasikinio varianto, visus ingredientus tiesiog sumaišykite, o ne maukite ant iešmelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Restorano vertas patiekalas, kurį paruošite vos per pusvalandį. Taip pagaminta lašiša išlieka minkštutė ir sultinga, o padažo skoniui apibūdinti žodžio TOBULAS yra per mažai. Šią lašišą tinka patiekti su ryžiais, makaronais ar tiesiog daržovių salotomis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Dauguma ispaniškų sriubų reikalauja vos keleto ingredientų, o skonis visuomet puikus. Ši sriuba taip pat ne išimtis. Jums prireiks žuvies file, bulvių, poro ir šiek tiek prieskonių ir po 30 minučių galėsite mėgautis gardžia sriubyte. Sriubai pagaminti rinkitės mėgstamą žuvies file.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Sunku rasti graikišką patiekalą, kuriame nebūtų šio sūrio. Ją skanu valgyti kabinant daržoves, alyvuoges, bet...labiausiai patiko su kepta lietuviška duona. Tiesa, ji puikiai tinka ir kaip užtepas sumuštiniams ar net tortilijos suktinukams.

Receptą rasite čia.

Nors užkandis ispaniškas, bet mums, lietuviams, labai jau tinkamas! Tai bulvės, supjaustytos maždaug 2 cm. gabalėliais, patiekiamos su naminiu aštriu pomidorų padažu ir česnakiniu majonezu, neabejojame, kad patiks ir Jums!

Receptą rasite čia.

Greitai paruošiami ir gardūs kebabai su prieskoninių žolelių, paprikų ir česnakų prieskoniu, puikiai derantys su avinžirnių užtepėle, traškiomis salotomis ir pita - tai tikras Graikijos virtuvės įkvėpimas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Fokačija (it. focaccia) - plokščia itališka duona, itin mėgstama dėl savo porėtos tekstūros, nesudėtingo paruošimo ir storapadės picos pagrindą primenančio skonio. Ji gali būti tiekiama užkandžiams, prie pagrindinių patiekalų. Ją galima naudoti sumuštiniams (pjaunant išilgai), valgyti su sriuba ar salotomis. Ji tobulai dera užkandžių lėkštėje su alyvuogėmis, šaltai rūkytos mėsos asorti, sūriais. O jei norite išbandyti itin paprastą, klasikinį skonį, į dubenėlį pilkite kokybiško alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir duonos riekelę tiesiog dažykite į šį mišinį!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Kvepiančios cinamonu, traškios išorėje, minkštos ir švelnios viduje – štai tokios tos ispaniškosios Churros. Jos tiesiog sutirpsta burnoje… Kiekvienas lankęsis Ispanijoje ar Portugalijoje greičiausiai nerado gatvelės, kurioje neužuostų malonaus šviežiai kepamų Churros kvapo. Tradiciškai Churros yra valgomos pusryčiams prie kavos puodelio, mirkant į karšto šokolado ar karamelės padažą. Ar įmanoma šias spurgas pasigaminti namuose? Ir dar kaip!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Banga, Wavy kitchen

Ratatouille yra tradicinis prancūziškas patiekalas, kilęs iš Nicos regiono. Tai daržovių troškinys, kurio pagrindą sudaro cukinijos, baklažanai, pomidorai bei aromatingas pomidorų padažas, pagardintas raudona paprika, česnaku, svogūnu ir žolelėmis. Nors šis receptas - tikra prancūzų klasika, tačiau jis net labai tinkamas ir mums, lietuviams, ypač kai artėja minėtų daržovių sezonas. Kartais tikrai tenka pasukti galvą, kur sunaudoti kalnus cukinijų ir pomidorų - šis troškinys gali būti labai skanus atsakymas.

Receptą rasite čia.

Itališkas pyragas puikiai tiks bet kokiai progai ar tiesiog savaitgalio pasmaguriavimams. Gamyba nesudėtinga, bet šiek tiek užtrunka. Pyragas be mėsos, tačiau gana sotus.

Receptą rasite čia.

Sūriški, kremiški ir be proto puikūs - šiuos lengvai paruošiamus karštus sumuštinius sutiksite beveik kiekviename Paryžiaus restoranėlyje. Šis receptas klasikinis ir puikus savaime, bet drąsiai juo improvizuokite - į sumuštinius galima įdėti po riekelę pomidoro, įberti mėgiamų žalumynų, kumpį keisti sūdyta ar rūkyta lašiša ar kaip tik sugalvosite. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Pagal šį receptą paruošite puikią klasikinę itališką Margaritos tipo picą. Jei norite sočiau, galite pagardinti savo mėgstamais priedas: kumpio griežinėliais, jalapeno pipirais, malta jautiena, pievagrybiais, saulėje džiovintais pomidorais ar kuo tik sugalvosite. Iš recepte nurodyto kiekio iškepsite dvi gana dideles picas. Mums labiausiai patinka, kai picos padas traškus ir tirpstantis burnoje, tad kočiojame gana plonai. Bet jeigu mėgstate storesnį padą, kočiokite storiau, tik tuomet picą kepti reikėtų truputį ilgiau.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Esame linkę „pasisavinti“ bulves, tačiau ir kitos tautos iš jų gamina puikiausius patiekalus. Italai didžiuojasi minkštučiais, sočiais ir labai jaukiais virtinukais „Gnocchi“ (tariama njoki), kurie tikrai tiks ir lietuvio skoniui. Siūlome išmokti pagaminti ne tik klasikinius bulvių „Gnocchi“, pasirinkti prie jų tinkantį padažą, bet ir dalinamės jų variacijomis su moliūgais, špinatais, burokėliais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Minkštas ir labai gardi mielinė tešla savyje paslepia gardųjį tuną. Pyragas labai skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Galima kepti ir mažesnius pyragėlius, kuriuos bus patogu valgyti rankomis!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Nuostabiai kvapni ir skalsi svogūnų sriuba, kurioje svogūnų skonio beveik nesijaučia, tad jos mielai paragauja ir tie, kurie svogūnų nelabai mėgsta. Paruošti sriubą užtruks, tačiau rezultatas to vertas.

Receptą rasite čia.

Vamzdelių formos makaronai „Cannelloni“ yra vienas populiariausių Italijos virtuvės patiekalų. Puikiausius makaronus pagaminti tikrai nesudėtinga - jie įdaromi mėsa, varške ar daržovėmis, apliejami padažu ir užkepami orkaitėje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šios bulvių ir tuno salotos yra super paprastos, gardžios ir sočios. Jokių įmantrių ingredientų, tiesiog bulvės, tunas, svogūnas ir lengvas padažiukas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Troškinio pavadinimas kilęs iš fricassee gaminimo technikos pavadinimo. Tai būdas, kai mėsa supjaustoma ir iš pradžių yra apkepama, o tuomet patroškinama padaže. Viskas apkepama, o tik vėliau troškinama baltame padaže - tradiciškai yra naudojamas bešamelio padažas, tačiau kartais jis pakeičiamas kitais baltais padažais su grietinėle, grietine, sūriu, baltu vynu. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gaivus lengvas ir labai vasariškas patiekalas, kurį neabejotinai verta išbandyti. Cukinijas verta apkepti orkaitėje, jau vien tik dėl to, kad išgaruotų didžioji dalis jų vandens, kitaip slėgtainis sukauptų daug vandens. Kumpį rinkitės tokį, kokį mėgstate, tik geriau jis bus jau supjaustytas, labai plonyčiais griežinėliais. Su vištienos kumpiu jis yra švenaus skonio ir lengvai pjaustosi jau iškeptame slėgtainyje.

Receptą rasite čia.

Vos kelių ingredientų, labai skanios ir maistingos salotos. Tradiciškai špinatai su razinomis ir pinijų riešutais patiekiami kaip šiltas užkandis, bet tinka ir kaip garnyras prie karštų patiekalų.

Receptą rasite čia.

Labai kvapnus, ypatingai skanus ispaniškas paprikų ir pomidorų padažas Romesco, kuris paprastai ruošiamas prie žuvies, bet puikiai tinka ir prie paukštienos, mėsos ar tiesiog makaronų, picai. Receptas skirtas greitam vartojimui, bet šaldytuve jį drąsiai galima laikyti iki 5 - 6 dienų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai nesudėtinga ir ypatingai skani pusryčių idėja tiems, kas mėgsta dieną pradėti saldžiai. Galima ruošti ir be bananų ar vietoje jų dėti obuolių, kriaušių ar net uogų, o patiekti labai labai skanu su vaniliniais ledais!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ypatingai greitai pagaminama ir labai kvapni sriuba. Sriuba ruošiama iš imunitetą stiprinančių maisto produktų, o ir užtruksite vos kelioliką minučių. Receptas kviečia improvizuoti ir visus ingredientus bei jų proporcijas derinti pagal savo skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Gaivios, labai skanios salotos vos iš kelių ingredientų. Joms rinkitės kokybiškus produktus, nes jų skonis čia ryškiai atsiskleidžia.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ FDiscover

Sotus ir gardus pyragas su bulvės ir sūriu. Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti. Berkite juos ant svogūnų, tada sudėliokite bulvių griežinėlius ant viršaus. Kąsnelis po kąsnelio ir pasijusite lyg prabangiame prancūziškame restorane!

Receptą rasite čia.

Ispanijos regiono patiekalas tiems, kas galbūt virtuvėje nori prisijaukinti naujų ingredientų - pvz., aštuonkojį! 

Receptą rasite čia.

Prancūzijos virtuvė - ne tokia sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio! Tuo įsitikinsite gamindami šį labai skanų vištienos ir daržovių troškinį.

Receptą rasite čia.

Atrodo kaip įprastas pyragas, bet jame slypi ypatingas ingredientas - bulvė! Ir jų čia tikrai nemažai. Išbandykite, bus labai skanu!

Receptą rasite čia.

Labai skanus, sotus ir nesudėtingai paruošiamas graikiškas pyragas su špinatais ir sūriu. Jis labai skanus ir šiltas, ir atvėsęs.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Bubble Kitchen

Smidrai - trumpo sezono, bet puikus pavasariškas ingredientas! Šiame itališkame risotto jo skonis ir traškumas tebulai dera su risotto kremiškumu.

Receptą rasite čia.

Gaivios ir labai skanios salotos, kurių pagrindą sudaro vos du ingredientai. Visa kita - skonio reikalais, pagardintus skirtingomis žolelėmis, kas kartą atrasite naują skonį.

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital