Itališka duonelė Fokačija - žingsnis po žingsnio, kaip pasigaminti namuose!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-10-31
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Itališka duonelė Fokačija - receptas žingsnis po žingsnio!
Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Fokačija (it. focaccia) - plokščia itališka duona, itin mėgstama dėl savo porėtos tekstūros, nesudėtingo paruošimo ir storapadės picos pagrindą primenančio skonio. Ji gali būti tiekiama užkandžiams, prie pagrindinių patiekalų. Ją galima naudoti sumuštiniams (pjaunant išilgai), valgyti su sriuba ar salotomis. Ji tobulai dera užkandžių lėkštėje su alyvuogėmis, šaltai rūkytos mėsos asorti, sūriais. O jei norite išbandyti itin paprastą, klasikinį skonį, į dubenėlį pilkite kokybiško alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir duonos riekelę tiesiog dažykite į šį mišinį!

 

Fokačijos, kaip ir kitų duonų, kepimas itin populiarėja ir tarp namų entuziastų. Juk tai visai nesudėtinga! Šiandien ir Jums parodysime, kaip.

 

Fokačijai pagaminti mums reikės
Naudojome 25x40 cm formą, bet tinka ir kitokia


 

  • 750 g kvietinių miltų (naudojome 550C)
  • 650 ml šilto vandens
  • apie 80 ml alyvuogių aliejaus (rankoms ir dubeniui)
  • 10 g druskos
  • 7 g sausų mielių
  • pomidoriukų, rozmarino, stambios druskos ar kt. priedų (žr. patarimus straipsnio pabaigoje)

 

Pradedam!

1. Vandenį pašildome iki kūno temperatūros. Užlašinus ant delno turėtų jaustis šilumas, bet ne deginimas. Į vandenį beriame miltus, mieles, druską.


 

2. Maišome (patogiausia šaukštu), iki vientisumo. Tešla turėtų būti lipni ir į skystesnę pusę.




 

3. Uždengiame rankšluostėliu ir paliekame 1 - 2 valandoms šiltai pakilti ir maždaug padvigubėti - patrigubėti.


Patarimas: Kildinti tešlą galima ir orkaitėje: orkaitę reikėtų įkaitinti iki mažiausios temperatūros (~30 C laipsnių), išjungti. Tuomet uždengtą dubenį su tešla dėti į orkaitę pakilti.

4. Kai tešla pakils, delnus labai gausiai suvilgyti aliejumi ir “perminkyti”. Minkymas bus panašesnis į tiesiog lankstymą: tešlą reikėtų delnai kelti į viršų ir mesti į dubenį. Taip kartoti 10 - 20 kartų.


 


 

5. Tešlą vėl uždengti ir palikti dar 30 minučių šiltai kilti.


 

6. Į kepimo formą dosniai pilti aliejaus, jį tolygiai paskirstyti ant formos dugno ir kraštų.


 

7. Į formą supilti tešlą.





8. Formą uždengti ir palikti dar 30 minučių pakilti.


 

9. Pirštus pamirkyti į aliejų ir pakilusioje tešloje visą paviršių “subadyti”. Skylučių turi būti tikrai daug, kaip ir matyti nuotraukose.




 

10. Perpus supjaustytus mažus pomidoriukus įspausti į tešlą. Pabarstyti žalumynais.


 

11. Duoną dėti kepti į iki 230 C laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas viršus - apačia) apie 30-40 minučių. Jei Jūsų orkaitė galinga, galite kepti ir kiek aukštesnėje temperatūroje, sutrumpindami kepimo laiką.

Kepimo metu stebėkite duoną - paviršiuje turi pradėti formuotis auksinė plutelė.



12. Iškepusią duoną paliekame kelias minutes pravėsti formoje, o tuomet pjaustome ir mėgaujamės! Skaniausia ši duona dar šilta.


 


 

Patarimai ir pastebėjimai kepant fokačiją

 

  • Su kuo valgyti fokačiją? Naudoti sumuštiniams (pjaunant išilgai), valgyti su sriuba ar salotomis. Ji tobulai dera užkandžių lėkštėje su alyvuogėmis, šaltai rūkytos mėsos asorti, sūriais. O jei norite išbandyti itin paprastą, klasikinį skonį, į dubenėlį pilkite kokybiško alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir duonos riekelę tiesiog dažykite į šį mišinį!
  • Kuo dar galima gardinti fokačiją? Kepti galima ne tik su pomidoriukais, bet ir be jokių priedų, arba rinktis tokius: alyvuoges (rinkitės be kauliukų), įvairiausiomis žolelėmis - tiek šviežiomis, tiek džiovintomis. Džiovintas reikėtų įmaišyti tiesiai į tešlą, kad kepdamos aukštoje temperatūroje nesusviltų. Taip pat kepimo eigoje galima barstyti smulkiai tarkuotu, ypač kietuoju sūriu.
  • Kaip laikyti fokačiją? Skaniausia fokačija yra šviežia, dar šilta, ilgiau pastovėjusi ji ima džiūti. Jei neįveiksite visos duonelės, ji ilgiausiai šviežia išliks, jei atvėsusią įvyniosite maistinę plėvelę ir laikysite šaldytuve, ją laikyti galima iki keturių dienų.
  • Kokius miltus rinktis? Geriausiai fokačijai tinka duonos miltai, jie nuo įprastų skiriasi tuo, kad juose yra daugiau baltymų. Ne tik specialių duonos miltų, bet ir tiesiog daugiau baltymų turinčių miltų (taip nurodyta ir ant pakuotės) galite rasti ne tik specializuotose, bet ir tiesiog didelėse maisto prekių parduotuvėse. Jei tokių nerasite, nenusiminkite, tiks ir įprasti skaičiumi 550 pažymėti miltai. Pasak kai kurių šaltinių, jei naudosite 00 tipo miltus, fokačija turėtų būti minkštesnė. Nevertėtų rinktsi Ekstra ar Karališkos rūšies miltų, jie labiau tinka konditeriniams gaminiams. Plačiau apie miltų pasirinkimą galima pasiskaityti šiame straipsnyje.
  • Fokačijos kildinimas. Fokačiją galima kildinti ir šaldytuve, toks procesas užtrunka ilgiau, tačiau tuomet tešla labiau kils, turės didesnių oro kišenių, bus sodresnio skonio. Tuomet po minkymo reikėtų aliejuotomis rankomis suformuoti tešlos kamuolį (kiek įmanoma, nes tešla bus skystoka), įdėti ją į gerai aliejumi išteptą didesnį indą, kad turėtų kur kilti, uždengti maistine plėvele ir pernakt laikyti šaldytuve. Po kildinimo (kaip ir kildant ne šaldytuve) dėti į formą ir kildinti pakartotinai.
  • Koks formos dydis tinkamiausias fokačijai? Rinkitės tokią formą, kurioje tešla dar turėtų vietos kilti, turėkite omenyje, kad ji pakils dar maždaug dvigubai, todėl rekomenduojame rinktis skardą aukštesniais kraštais. Taip pat fokačija paprastai nėra kepama stora, todėl, paruošę daugiau tešlos, geriau rinkitės didesnę formą.
  • Kepimo trukmė. Tikslus kepimo laikas priklausys ne tik nuo Jūsų orkaitės ypatybių, bet ir nuo formos dydžio - storesnis sluoksnis keps ilgiau, plonesnis - trumpiau. Kepimo metu stebėkite kepimo procesą - fokačijos paviršius turėtų parusti, susidaryti plutelė, tačiau ne pernelyg kieta.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Lina
2023-12-11 22:06
O man buvo per skysta tešla. Faktiškai skysčio daugiau nei miltų, tai kaip galima tešlą mėtyti, jei ji varva per pirštus? Dadėjau iš akies miltų, palikau pakankamai skystą, bet jau suprantu, jog receptas netikslus. Gaila ATSAKYTI
Migle
2023-06-22 15:10
Tikrai labai skanu, tik man irgi prikepe apačia ir taip gaila ji tokia traški ATSAKYTI
Giedre
2021-03-20 16:26
Kaip tik dabar gaminu pagal šį išsamų receptą, jau jaučiu, kad bus skanu! :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital