Tobulas kišas - žingsnis po žingsnio, kaip pagaminti + 16 receptų

2023-04-12
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 20)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 20)
Kišas
@ Shutterstock

Kišas yra nesaldus prancūziškas pyragas, kurį mes labai mėgstame! Jis nesunkiai pagaminamas, jam galima panaudoti įvairius likučius, tinka patiekti tiek karštą, tiek ir šaltą, kišas yra sotus, o kartu ir maistingas. Siūlome paragauti ir jums, dalinamės patarimais bei šiais patikrintais receptais. Tarp jų rasite pačių įvairiausių - nuo klasikinio kišo iki beglitimių ir net veganiškų variacijų.

Kišas - europietiška Prancūzijos klasika

Kišas užima garbingą vietą klasikinėje Prancūzijos virtuvėje, tačiau, manoma, kad panašius pyragus dar anksčiau kepė italai ir anglai, o šiuolaikinį labiausiai primenantis kišas, manoma, buvo sugalvotas prie Vokietijos sienos esančioje Lotaringijoje. Vokietijos kaimynystė tikriausiai lėmė ir kepinio pavadinimą - vokiškas žodis kuchen, reiškiantis pyragą ar tortą, panašus į prancūzišką quiche.

Lotaringijos kišas (pranc. quiche Lorraine) ir šiandien yra geriausiai atpažįstamas bei itin mėgstamas. Jo pagrindui naudojama sviestinė tešla, iš jo suformuotas krepšelis užpildomas burnoje tirpstančiu kiaušinių ir grietinėlės plakiniu, paskanintu spirgučiais ir tarkuotu kietuoju sūriu.
 

kišai Prancūzijoje

Maži kišai parduodami Monmartro festivalyje, Monmartre, Paryžiuje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Įvertinkite, ko turite šaldytuve ir kepkime skaniausią kišą

Lotaringijos kišas, žinoma, puikus, tačiau nereikėtų apsiriboti vien spirgučiais ar sauja sūrio. Gardžiam kišui tiks viskas, ką mėgstate ir turite šaldytuve: įvairi kepta, virta, rūkyta ar kitaip paruošta mėsa bei paukštiena, patinkančios daržovės, grybai, skirtingi sūriai... Tereikia paruošti tešlos pagrindą ir kiaušinių plakinį bei suteikti laisvę fantazijai.

1. Tešlos pagrindas. Tešlos paruošimas. Kišui tradiciškai nadojamas labai paprastas sviestinės tešlos pagrindas. ~25 cm skersmens apvaliai tartos arba pyrago formai nuimamais kraštais jums reikės apie 200 g miltų, apie 110 g sviesto, žiupsnelio druskos ir kelių šaukštų (apie 50 ml) labai šalto, ledinio vandens.

Jeigu tešlą minkysite rankomis, miltus persijokite su druska, sviestą supjaustykite kubeliais ir pirštais ištrinkite su miltais iki kol susidarys smulkūs trupinėliai. Vėliau į trupinėlius po šaukštą pilkite labai šaltą, ledinį vandenį ir kaskart labai gerai išmaišykite iki kol tešla ims minkytis. Vandens gali reikėti kiek daugiau ar mažiau, tai priklauso nuo miltų rūšies.

Jeigu tešlą ruošite virtuviniame kombaine, miltus taip pat persijokite su druska ir suberkite į kombaino indą, sudėkite kubeliais pjaustytą, šaltą sviestą ir pulsuojant (t.y. vis spustelint ir atleidžiant mygtuką) patrinkite apie 15 sekundžių arba iki tol, kol susidarys smulkūs trupinėliai. Tebepulsuodami, po truputį, po šaukštą pilkite labai šaltą, ledinį vandenį ir vis patikrinkite kombaine esančią tešlą. Ji bus paruošta ir vandens daugiau nebereikės, kuomet tešlą galėsite minkyti, paspaudus ji lengvai susijungs į vientisą masę.

Rankomis ar kombaine paruoštą tešlą perminkyti reikia tik labai trumpai, kad neimtų tirpti sviestas. O tuomet suspausti į kamuolį, įvynioti į maistinę plėvelę (ar įdėti į maišiuką) ir bent 30 min. palaikyti šaldytuve.

Tešlos laikymas ir šaldymas. Žinoma, sviestinę tešlą galite pasiruošti iš anksto ir suvyniotą į maistinę plėvelę ar įdėtą į maišiuką laikyti šaldytuve 2-3 dienas. Jeigu norite, tešlą galite užšaldyti ir šaldymo kameroje laikyti iki 3 mėnesių. Prireikus, šaldytą tešlą nakčiai perdėkite į šaldytuvą ir, jai atitirpus, naudokite taip, kaip įprasta.

Tešlos pagrindo formavimas. Pašaldytą tešlą iškočiokite į maždaug 0,5 cm storio apskritimą ir įklokite į kepimo formą, suformuodami krepšelį su krašteliais. Kraštelius rekomenduojame suformuoti kiek aukštesnius, net truputį išlindusius ir užlinkusius ant formos kraštų, nes kepimo metu jie dažnai truputį pasmunka žemyn.

Suformuotą pagrindą lengvai pabadykite šakute. Badant nereikia persistengti, nes per dideles skylutes pratekės plakinys ir kepdamas kišas prilips prie formos, gabaliukus bus sunku „atkrapštyti“ nuo formos dugno, bandant juos išimti tešlos pagrindas gali sulūžti.
 

Kišo pagrindas subadomas

Kišo gamyba prasideda nuo sviestinės tešlos pagrindo paruošimo ir apkepimo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tešlos pagrindo kepimas. Suformuotą tešlos pagrindą būtina apkepti, tik tuomet iškeptas kišas bus traškus. Jeigu plakinį supilsite ant prieš tai neapkepto tešlos pagrindo, jis kepimo metu perdėm suminkštės, tešla bus lyg neiškepusi.

Ant formoje esančio tešlos pagrindo reikia užkloti kepimo popieriaus sluoksnį ir ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu suberti svarelius. Svareliai yra reikalingi tam, kad apkepimo metu pyrago pagrindas būtų prispaustas, nesusiraukšlėtų, nesusmuktų ir kitaip nesideformuotų. Svareliai yra reikalingi apkepant ne tik kišo, bet ir bet kokio kito pyrago pagrindą ar kepant tešlos krepšelius.

Galima naudoti specialius keramikinius, nerūdijančio plieno apvalius svarelius (angl. pie crust weights) arba specialias metalines lėkštes (jų galite įsigyti specializuotose parduotuvėse arba internetu). Specialios priemonės gan brangios ir į jas verta investuoti tik jeigu kepate labai daug pyragų pagrindų. Kitu atveju, vietoje specialių svarelių naudokite bet kokius sunkesnius, didesnius ankštinius, pavyzdžiui, avinžirnius ar pupeles. Ankštinius, kaip ir svarelius, galima naudoti daug kartų (išmeskite tik jeigu jie gerokai patamsės ir kepimo metu ims skleisti nemalonų, degėsių kvapą), tačiau po kepimo jų negalima išvirti ir naudoti maistui. Jeigu nuspręsite tokias pupeles valgyti, neapsinuodysite, bet išvirtos jos bus nemalonaus skonio ir kvapo, karstelėjusios.

Kepimui paruoštą tešlos pagrindą su svareliais kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. iki kol krašteliai truputį paruduos. Tuomet apkeptą pagrindą reikia ištraukti, nuimti kepimo popierių su svareliais (atsargiai! Jie įkaitę!) ir pagrindą grąžinti į orkaitę dar 5-10 min. iki kol kiek apskrus ir dugnas.

Apkeptą pagrindą reikėtų ištraukti ir palikti vėsti iki kol pasiruošite plakinį bei kitus ingredientus.

2. Kiaušinių plakinys. Kišo įdaro pagrindą sudaro kiaušinių plakinys. ~25 cm skersmens apvaliai tartos arba pyrago formai nuimamais kraštais jums reikės 5-6 kiaušinių ir apie 300 ml skysčio: pieno, grietinėlės arba jų mišinio.

Kaip skystį galima naudoti vien grietinėlę, tuomet kišas bus ypatingai kremiškas, tiesiog tirps burnoje, bet pavyks kiek riebokas. Vien grietinėlę rekomenduojame naudoti, jeigu pasirinkti priedai nėra riebūs, pavyzdžiui, jeigu kepsite kišą su virta paukštiena ar įvairiomis daržovėmis.

Jeigu norite, kad kišas nebūtų toks riebus, grietinėlę maždaug lygiomis dalimis sumaišykite su pienu.

Plakinį paruošti labai lengva. Tereikia kiaušinius šakute ar šluotele lengvai išplakti su pasirinktu skysčiu, paskaninti druska, pipirais, džiovintomis ar šviežiomis žolelėmis, labai tiktų ir dosnus žiupsnelis malto muskato riešuto.
 

Kišas su kiaušinių plakiniu

Kiaušinių plakinį galima supilti ant išdėliotų priedų arba priedus įmaišyti į plakinį ir viską paskleisti ant pagrindo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Įvairūs priedai. Straipsnio pradžioje minėjome, kad kišui galima naudoti pačius įvairiausius priedus ir tai mums labiausiai patinkanti šio tradicinio kepinio dalis! Kaskart naudodami skirtingus priedus sukursite vis kitokį skonį ir spalvinę kepinio gamą, įtiksite visiems valgytojams, o taip pat galėsite sunaudoti likučius ir nešvaistysite maisto.

Kišui galite naudoti mėsą, paukštieną, žuvį, jūrų gėrybes, daržoves, grybus, įvairius tarkuotus ar nedideliais gabaliukais sutrupintus sūrius...

Svarbiausia, kad naudojami priedai, jeigu tai žalia mėsa, žuvis, jūrų gėrybės arba labai tvirtos, kietos daržovės, būtų termiškai apdoroti. Pasirinkti priedai taip pat neturėtų būti labai šlapi, pavyzdžiui, paskrudintus spirgučius ar šoninę reikėtų nuvarvinti nuo riebalų pertekliaus, labai sultingus pomidorus kiek nuspausti ir pan., kitaip kiaušinių plakinys gali perdėm suskystėti ir nesutvirtės kepimo metu.

4. Kišo kepimas. Pasirinktus priedus galite sudėlioti ant apkepto kišo pagrindo arba sumaišyti su plakiniu ir tuomet viską supilti į pagrindą. Kepimui paruoštą kišą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 45-50 min. iki kol plakinys sutvirtės, tačiau dar truputį liuliuos centre. Stebėkite, kad plakinys stipriai neruduotų, kad netaptų perdėm kietas, nes tuomet jis netirps burnoje. Jeigu plakinys greitai ruduoja, viršų pridenkite folijos lakštu arba truputį sumažinkite orkaitės temperatūrą.
 

Kišo gabaliukas patiekiamas

Kišas - universalus patiekalas, kuris tiks ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Kišo patiekimas. Iškeptą kišą ištraukite iš orkaitės ir palikite „pailsėti“ 15-20 min. Per šį laiką kiaušinių plakinys dar kiek sutvirtės ir kišą galėsite pjaustyti. Jeigu norite, kišą galite ir visiškai atvėsinti, jis puikiai tiks kaip šaltas užkandis.

Kišą supjaustykite lyg pyragą ir patiekite su šviežiomis daržovėmis, salotomis. Prie kišo galima pasiūlyti šaukštą grietinės, majonezo, pomidorų ar kitokio mėgstamo padažo, šlakelį balzamiko kremo.

6. Likučių laikymas ir šaldymas. Kišo likučius reikėtų laikyti sandarioje dėžutėje ar sandariuose maišeliuose, šaldytuve. Šaldytuve juos laikyti galima 3-4 dienas. Kišo likučius galima valgyti šaltus arba sudėti į formą, pridengti folijos lakštu, kad neišsausėtų ir 15 min. pašildyti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.

Jeigu kišo liko daugiau arba jeigu norite iš anksto pasiruošti daugiau maisto, kišą supjaustykite pavienėmis porcijomis, gabaliukus įvyniokite į foliją ir sudėkite į sandarią dėžutę ar maišiukus. Kišą šaldymo kameroje laikykite 1-2 mėn., nes ilgiau laikomas kiaušinių įdaras pašildytas pasidarys lyg guminis. Šaldytų kišo gabaliukų nereikia atitirpinti, juos tiesiog dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir šildykite apie 30 min.



Mėgstamiausių kišų receptai: tradicinis Lotaringijos ir dar daug kitų

Kišą iškepti tikrai nesunku, svarbiausia dalis - patikimas ir tinkamai apkeptas pagrindas, o tiek plakinį, tiek ir įvairius priedus galite rinktis pagal savo skonį arba pasinaudokite mums patinkančiais deriniais.

Lotaringijos kišas su kietuoju sūriu ir šonine

Šis kišas, manoma, yra pats seniausias ir pats tradiciškiausias, jo tikrai rasite daugumoje Prancūzijos restoranų bei bistro. Prancūzai jį dažnai plaka be sūrio ir be svogūnų ar poro, t.y. naudoja tik plakinį bei spirgučius, tačiau kitur populiaresnė kišo variacija su dar keliais priedais.
 

quiche Lorraine

Tradiciniam prancūziškam kišui naudojami ir riebūs spirgučiai, bet galite rinktis ir kumpį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~25 cm skersmens sviestinės tešlos pagrindui Jums reikės:

  • 200 g miltų;
  • 110 g sviesto;
  • apie 50 ml labai šalto, ledinio vandens;
  • 0,5 šaukštelio druskos.


Kiaušinių plakiniui Jums reikės:

  • 5 didelių arba 6 mažų kiaušinių;
  • 150 ml riebios grietinėlės;
  • 150 ml pieno;
  • pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato riešuto, džiovintų žolelių (labai tiktų čiobreliai) arba kitų prieskonių pagal skonį.


Kišo priedai:

  • 200-250 g šoninės ar riebesnio kumpio;
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 2 svogūnų arba 1 poro;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • druskos, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį;
  • šlakelio aliejaus kepimui.


Gaminimas:

  1. Pyrago pagrindas. Miltus persijokite su druska. Maisto smulkintuve arba pirštais ištrinkite su šaltu, kubeliais supjaustytu sviestu iki smulkių trupinukų. Po truputį, kaskart gerai permaišant pilkite vandenį iki kol tešla bus minkoma. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį ir 30 min. palaikykite šaldytuve.
  2. Iškočiokite ~0,5 plonumo ir ~35 cm skersmens apskritimą. Jį įklokite į riebalais pateptą ~25 skersmens formą. Prispauskite.
  3. Ant pagrindo uždėkite kepimo popieriaus apskritimą, suberkite svarelius ir min. apkepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. iki kol krašteliai truputį paruduos. Ištraukite, nuimkite kepimo popierių su svareliais ir dar 5-10 min. pakepkite iki kol kiek apskrus ir dugnas.
  4. Įdaro paruošimas. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir pienu, pagardinkite prieskoniais.
  5. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais apkepkite aliejuje iki kol svogūnai bus auksinės spalvos, suminkštės, sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę ar kumpį ir maišydami pakepkite iki kol apskrus. Kepimo pabaigoje įdėkite smulkiai sukapoto ar spaustuku perspausto česnako ir 0,5-1 min. pakepkite, pagardinkite prieskoniais. Viską atvėsinkite iki sumaišykite su plakiniu, įmaišykite tarkuotą sūrį (truputį sūrio galima pasilikti ir apibarstyti kišo viršų). Paruoštą plakinio mišinį supilkite į pagrindą.
  6. Kišą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 45-50 min.
  7. Iškeptą kišą ištraukite, palaukite 15-20 min., o tuomet pjaustykite ir skanaukite.


Sotus kišas su vištiena, bulvėmis ir sūriu

Taip, šis kišas tikrai netiks, jeigu laikotės dietos, bet jis puikiai pasotins vėsią dieną arba pravers einant į žygį, dirbant fizinį darbą. Kišą labai tinka patiekti su marinuotais ar raugintais agurkėliais arba kitomis marinuotomis ar raugintomis daržovėmis.
 

Kišas su vištiena ir bulvėmis

Tikrai labai sotus kišas, kuriam galite panaudoti nuo pietų ar vakarienės likusias kelias bulves ir gabaliuką mėsos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~25 cm skersmens sviestinės tešlos pagrindui Jums reikės:

  • 200 g miltų;
  • 110 g sviesto;
  • apie 50 ml labai šalto, ledinio vandens;
  • 0,5 šaukštelio druskos.


Kiaušinių plakiniui Jums reikės:

  • 5 didelių arba 6 mažų kiaušinių;
  • 200 ml riebios grietinėlės;
  • 100 ml pieno;
  • pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato riešuto, džiovintų žolelių (labai tiktų čiobreliai) arba kitų prieskonių pagal skonį.


Kišo priedai:

  • 200 g virtos arba keptos vištienos (labiau tiktų ne tokia sausa šlaunelių mėsa);
  • 2 virtų bulvių;
  • 150 g tarkuoto fermentinio sūrio.


Gaminimas:

  1. Pyrago pagrindas. Miltus persijokite su druska. Maisto smulkintuve arba pirštais ištrinkite su šaltu, kubeliais supjaustytu sviestu iki smulkių trupinukų. Po truputį, kaskart gerai permaišant pilkite vandenį iki kol tešla bus minkoma. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį ir 30 min. palaikykite šaldytuve.
  2. Iškočiokite ~0,5 plonumo ir ~35 cm skersmens apskritimą. Jį įklokite į riebalais pateptą ~25 skersmens formą. Prispauskite.
  3. Ant pagrindo uždėkite kepimo popieriaus apskritimą, suberkite svarelius ir min. apkepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. iki kol krašteliai truputį paruduos. Ištraukite, nuimkite kepimo popierių su svareliais ir dar 5-10 min. pakepkite iki kol kiek apskrus ir dugnas.
  4. Įdaro paruošimas. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir pienu, pagardinkite prieskoniais.
  5. Vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais, bulves supjaustykite kubeliais ar riekelėmis.
  6. Plakinį sumaišykite su 100 g tarkuoto sūrio.
  7. Bulves ir vištieną išdėliokite ant pagrindo, užpilkite plakiniu ir apibarstykite likusiais 50 g tarkuoto sūrio.
  8. Kišą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 45-50 min.
  9. Iškeptą kišą ištraukite, palaukite 15-20 min., o tuomet pjaustykite ir skanaukite.


Kišas su lašiša ir brokoliais

Įvairūs kišai dažniau gaminami su mėsa ir daržovėmis, tačiau šis kišas su lašiša tiesiog puikus! Siūlome pridėti ir brokolių, kurie puikiai subalansuos lašišos, sūrio ir grietinėlės riebumą. Šio kišo pagrindas gaminamas sviestą pakeičiant aliejumi, bet žinoma, galite gaminti ir aukščiau aprašytą sviestinį pagrindą.
 

Kišas su brokoliais ir lašiša

Tokį kišą tikrai galite patiekti per šventinius pusryčius ar net pietus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~25 cm skersmens pagrindui su aliejumi Jums reikės:

  • 250 g kvietinių miltų;
  • apie 120 ml šalto, ledinio vandens;
  • 60 ml aliejaus;
  • 0,5 šaukštelio druskos.


Kiaušinių plakiniui Jums reikės:

  • 5 didelių arba 6 mažų kiaušinių;
  • 100 ml riebios grietinėlės;
  • 200 ml pieno;
  • pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato riešuto, džiovintų žolelių (labai tiktų čiobreliai) arba kitų prieskonių pagal skonį.


Kišo priedai:

  • 0,5 brokolio;
  • 200-250 g lašišos (tinka šviežia, rūkyta ar sūdyta);
  • 50 g fermentinio sūrio;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Pyrago pagrindas. Miltus persijokite su druska. Supilkite aliejų ir gerai išmaišykite, o tuomet po truputį, kaskart gerai permaišant pilkite vandenį iki kol tešla bus minkoma. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį ir 30 min. palaikykite šaldytuve.
  2. Iškočiokite ~0,5 plonumo ir ~35 cm skersmens apskritimą. Jį įklokite į riebalais pateptą ~25 skersmens formą. Prispauskite.
  3. Ant pagrindo uždėkite kepimo popieriaus apskritimą, suberkite svarelius ir min. apkepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. iki kol krašteliai truputį paruduos. Ištraukite, nuimkite kepimo popierių su svareliais ir dar 5-10 min. pakepkite iki kol kiek apskrus ir dugnas.
  4. Įdaro paruošimas. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir pienu, pagardinkite prieskoniais. Plakinį sumaišykite su tarkuotu sūriu.
  5. Brokolį išskirstykite žiedynais, jeigu jie dideli, juos galite perpjauti pusiau. Brokolį 2 min. apvirkite pasūdytame vandenyje, kad šiek tiek suminkštėtų, nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, kad sustabdytumėte virimą.
  6. Lašišą supjaustykite gan stambiais kubeliais, truputį pasūdykite (jeigu naudojate sūdytą arba rūkytą, daugiau druskos tikriausiai nereikės).
  7. Lašišos ir brokolio gabaliukus išdėliokite ant pagrindo, užpilkite plakiniu.
  8. Kišą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 45-50 min.
  9. Iškeptą kišą ištraukite, palaukite 15-20 min., o tuomet pjaustykite ir skanaukite.


Greitas kišas su šaldyta sluoksniuota tešla, įvairiais sūriais ir špinatais

Kišas nėra sunkiai pagaminamas, bet tešlos pagrindo sluoksnį suminkyti ir apkepti kiek užtrunka. Jeigu skubate arba nenorite ilgai sukiotis virtuvėje, puikiausiai tiks ir sluoksniuota tešla, kurią siūlome derinti su kiaušinių plakiniu, paskanintu įvairiais sūriais bei špinatais.
 

Greitas kišas su sluoksniuota tešla

Tokiam kišui galite naudoti ne tik špinatus, bet burokėlių lapus ar kitus sezoninius žalumynus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:

  • 1 didelio sluoksniuotos mielinės tešlos lapelio iš 500 g pakuotės (arba 3 mažų lapelių iš 500 g sluoksniuotos tešlos);
  • 4 didelių arba 5 mažų kiaušinių;
  • 40 ml riebios grietinėlės;
  • 40 ml pieno;
  • 80 g kreminio sūrio;
  • 50-60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 30-40 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 300 g špinatų;
  • pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato riešuto, kitų prieskonių pagal skonį.


Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite.
  2. Tešlą atitirpinkite, lengvai pakočiokite ant miltuoto stalviršio.
  3. Pailgą skardelę vos patepkite riebalais, išklokite tešlą. Kiekviename tešlos krašte palikite po 2 cm tarpą ir per visą perimetrą įpjaukite liniją peiliu, nereikia pjauti iki galo. Ant viduriuko, palikdami 2 cm kraštus, uždėkite kepimo popieriaus stačiakampį, ant jo paskleiskite svarelius. Likusius neuždengtus kraštelius patepkite trupučiu kiaušinių plakinio (likusio plakinio reikės įdarui).
  4. Tešlos lakštą apkepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min. Plakiniu patepti krašteliai pasipūs ir lengvai apskrus.
  5. Kreminį sūrį išplakite šluotele arba mikseriu iki purumo. Plakdami supilkite grietinėlę, pieną, kiaušinių plakinį. Į išplaktą masę įmaišykite tarkuotus sūrius, šiek tiek pasmulkintus špinatus (jeigu norite, kad jie būtų kremiškesni, galite juos nuplikyti verdančiu vandeniu ir jiems atvėsus nuspausti skysčio perteklių), pagardinkite druska, prieskoniais.
  6. Gautą mišinį paskleiskite ant apkeptos tešlos lakšto, jį grąžinkite į 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite dar 25 min.
  7. Iškeptą kišą ištraukite, palaukite 10 min., o tuomet pjaustykite ir skanaukite.

Šventiškai atrodantis ir labai skanus kišas su varške, špinatais ir pomidorais - puiki karšto patiekalo idėja be mėsos. Beje, jis labai skanus ir atvėsęs, tad puikiai tiks kaip užkandis į gamtą ar pietų dėžutę.

Receptą rasite čia.

Šį skanų ir sotų kišą tinka patiekti tiek karštą, tiek ir šaltą. Jis tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip užkandis, ir vežtis su savimi į gamtą.

Receptą rasite čia.

Ar įmanoma pagaminti kišą be kiaušinių? Tikrai taip! Įdaro pagrindą sudaro tofu, taigi šis patiekalas nors ir lengvas, bet praturtintas baltymais bei sotus. Grybai bei porai kišui suteikia gurmaniško skonio. Pagaminti paprasta, bet valgyti nepaprastai gardu.

Receptą rasite čia.

Šis cukinijų kišas be miltinio pagrindo yra labai paprastai ir greitai pagaminamas. Patiks norintiems sotaus, bet kartu ir neapsunkinančio valgio. Jame nėra jokių miltų, bet daug kiaušinių ir cukinijos. Tiks valgyti ir ryte, ir per pietus.

Receptą rasite čia.

Šis kišas spalvingas, drėgnas ir gaivus. Labai skanu ragauti karštą ir tiekti ant pietų ar pusryčių stalo arba jau atvėsusį tiekti kaip užkandį. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Ieva, Dar kąsnelį

Kišą paruošti užtruks, bet rezultatas to vertas - pyragas su labai gardžiu, gana ryškaus skonio įdaru - svogūnais, šonine ir, žinoma, sūriu! Patiekti jį tinka kaip užkandį ar su šviežių lapinių daržovių salotomis.

Receptą rasite čia.

Tai vienas iš tų patiekalų, kuomet nesinori nieko mėsiško, bet visvien norisi sočiai pavalgyti. Kišo pagaminimas visiškai nesudėtingas – pasiruošiate tešlą, o kuomet tešla šąla, pasiruošite įdarą. Telieka suformuoti kišo pagrindą, supilti įdarą ir beliks iškepti orkaitėje. Nepavykti negali! Pyragas gardus tiek iškart iškepęs, tiek šaltas, tad gali būti ir kaip užkandis. Pievagrybių kišą galite patiekti su mėgstamomis salotomis ar tiesiog šviežiomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Nuostabiai skanus, prancūziškas trapios tešlos pyragas, vadinamasis "Kišas" yra puikus kepinys. Kišas gali būti kasdieniškas, o gali būti ir šventinis. Gali būti kuklus, iš paprastų produktų arba pagardintas įmantriais ingredientais. Šį kartą dalinuosi puikiu šventiniu kišu, kuris tiks tiek šeimos susibūrimams, tiek gimtadienio ar Velykų stalui. Jį gaminau su „Vilniaus paukštyno“ pomidorų skonio vištienos kumpeliu.

Receptą rasite čia.

Fantastiškas receptas. Neveltui jam įteikėme pirmos vietos medalį mūsų redeniškų receptų konkurse. Tik neišsigąskite gurmaniško šio recepto pavadinimo. Taip, skonis bus tikrai gurmaniškas, bet pagaminsite labai paprastai. Ir kas puikiausia, receptas yra labai atviras improvizacijoms - cukinijas galima keisti moliūgais ar paprikomis, kiaulienos šoninę - mėgiamu kumpeliu arba kaip tik fantazija padiktuos. Jeigu norite dar skalsesnio, kremiškesnio kišo, galite pieną pakeisti grietinėle. O jeigu norisi stipresnio skonio, dalį arba net visą fermentinį sūrį pakeiskite Džiugu arba kitu mėgiamu kietu sūriu.

Receptą rasite čia.

Kišui, kaip minėjome, galima naudoti įvairius sūrius, o pelėsinis sūris suteiks jam ypatingą aromatą ir pikantišką bei gurmanišką skonį. Tikrai verta paragauti!

Receptą rasite čia.

Dalinuosi tinklaraščio gimtadieniniu pelėsinio sūrio kišo su vynuogėmis receptu!

Receptą rasite čia.

Puikus rudeniškas kišas - čia persipina nuostabiosios voveraitės ir sūris. Beje, pyragą galima kepti ir su kitokias miško grybais ar net pievagrybiais. Gardus ir šiltas, ir atvėsęs.

Receptą rasite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital