Kaip pagaminti pačius skaniausius itališkus bulvių virtinukus „Gnocchi“? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

2017-11-15
Kaip pagaminti pačius skaniausius itališkus bulvių virtinukus „Gnocchi“? Pasakojame žingsnis po žingsnio!
@ Shutterstock

Esame linkę „pasisavinti“ bulves, tačiau ir kitos tautos iš jų gamina puikiausius patiekalus. Italai didžiuojasi minkštučiais, sočiais ir labai jaukiais virtinukais „Gnocchi“ (tariama njoki), kurie tikrai tiks ir lietuvio skoniui. Siūlome išmokti pagaminti ne tik klasikinius bulvių „Gnocchi“, pasirinkti prie jų tinkantį padažą, bet ir dalinamės jų variacijomis su moliūgais, špinatais, burokėliais.

 



Bulviniai „Gnocchi“ žingsnis po žingsnio - paprasta, bet...

Bulviniai „Gnocchi“ populiarūs šiauriniuose (Friulis–Venecija Džulija, Venetas) ir vidurio (Lacijus, Abrucai) Italijos regionuose. Kitur dažniau verdami virtinukai iš manų ar kukurūzų, sudžiuvusios duonos, rikotos, moliūgų ir kt.

Bulviniams „Gnocchi“ nereikia įmantrių ingredientų, naudojamos bulvės, kiaušiniai, miltai, truputis druskos ir muskato riešuto, jų gaminimo procesas nėra sudėtingas, bet reikalaujantis dėmesingumo ir įgūdžių.

1. Bulvės. Ruošiant „Gnocchi“ virtinukus (o taip pat ir bet kuriuos kitus patiekalus iš virtų bulvių) labai svarbu pasirinkti tinkamas bulves. Svarbu, kad bulvės krakmolingos.

Bulves virtinukams reikės išvirti. Jas virkite nepjaustytas, su lupenomis (tuomet išsaugosite daugiau krakmolo, jis „neišsiplaus“). Bulves su lupenomis taip pat galima iškepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Vidutinio dydžio bulvės iškeps per 40 min., stambesnes reikės kepti apie 1 val. Kepimo viduryje bulves apverskite ir patikrinkite - iškepusių bulvių odelė bus sausa, jas nesunkiai persmeigsite peiliu ar šakute.

Svarbu, kad paruoštos bulvės būtų kuo sausesnės, tuomet virtinukai pavyks purūs, tirpstantys burnoje. Virtas bulves vis papurtant pakaitinkite nupiltame puode, kad nugaruotų vandens likučiai. Orkaitėje bulves galite kepti ant skardos paskleidę sluoksnį rupios druskos, ji sugers perteklinę drėgmę (tiesa, tada bulvės lupsis sunkiau, tai normalu, tad nesinervinkite).
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Kiti ingredientai. Gaminant tikruosius „Gnocchi“ kitų ingredientų naudojama visai nedaug - truputis miltų, kiaušiniai (nors jie naudojami ne visuose regionuose), žiupsnelis druskos ir žiupsnelis malto muskato skonio paryškinimui.

3. „Gnocchi“ variacijos. Tradiciniai italų patiekalai pasižymi paprastumu ir variacijų gausa. Dideles šeimas turinčios išmaitinti šeimininkės privalėjo improvizuoti ir vienus ingredientus keisti kitais, pigesniais ar tuo metu prieinamais.

„Gnocchi“ gali būti ruošiami su moliūgais, burokėliais, špinatais (jie, sezono metu, gali būti keičiami dilgėlėmis, meškiniais česnakais), pagardinami sauja tarkuoto kietojo sūrio ar trupučiu rikotos.

4. Gaminimas. Virtas ar keptas ir dar labai karštas bulves nedelsiant nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Taip, dirbti su karštomis bulvėmis sunku ir nemalonu, tačiau tik tuomet jūsų virtinukai tirps burnoje. Iš atvėsusių bulvių ar vakarykštės bulvių košės suformuoti „Gnocchi“ bus tarsi guminiai, sprangūs, kieti.

Gaminant „Gnocchi“ taip pat naudojama truputis miltų. Sakoma, kad kuo mažiau miltų, tuo gabesnis šefas! Tikri profesionalai 1 kg bulvių naudoja tik 100 g miltų, tačiau skonis nebus prastesnis, jeigu miltų įbersime trigubai daugiau, apie 300 g.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Darbo paviršių, o taip pat padėklą ar lėkštę ant kurios dėsime jau suformuotus virtinukus, rankas reikia saikingai apibarstyti miltais. Ant miltuoto paviršiaus paskleiskite tarkuotas bulves, suberkite miltus, sustumkite „šulinėlį“, įberkite žiupsnelį druskos, malto muskato riešuto, įmuškite kiaušinį ir greitai suminkykite.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

„Gnocchi“ tešlą reikia ruošti greitai, tiksliai, bet nepersistengiant - ilgai minkoma tešla pradės kietėti, tad ir iš jos suformuoti virtiniai bus kieti.

Iš tešlos padarykite stačiakampį, jį supjaustykite gabaliukais, juos rankomis paridenkite, suformuodami 2-3 pirštų storumo „dešreles“, o jas supjaustykite nedideliais, kąsnio dydžio virtinukais (lyg gamintumėte varškėtukus ar ežiukus).
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Galiausiai „Gnocchi“ perbraukiami per specialią medinę mentelę ar tiesiog įspaudžiami šakute. Išvirus ir tiekiant mažyčiuose grioveliuose „užsilaiko“ padažas, tad valgydami juntame ryškesnį skonį.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Virimas. Paruoštus „Gnocchi“ reikėtų virti greitai, per 30-45 min. nuo paruošimo, kitaip verdami jie sulips. Nuo suformuotų „Gnocchi“ reikia nupurtyti miltų perteklių ir sudėti juos į didelį puodą su verdančiu, pasūdytu vandeniu. Virti reikia trumpai, verdant vis pamaišyti mediniu šaukštu. Verdami „Gnocchi“ netrukus iškils į paviršių, po iškilimo virkite dar maždaug 2 min.

6. Šildymas. Jeigu neketinate iškart virti ir valgyti paruoštų „Gnocchi“, galite juos išvirti, o vėliau pašildyti.

Išvirtus „Gnocchi“ sudėkite ant didelio padėklo ar skardos, apšlakstykite lydytu sviestu ir papurtykite, kad jie tolygiai pasidengtų sviesto sluoksneliu.

Sviestuotus „Gnocchi“ vėliau vėl dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite porą minučių. Jie sušils, tačiau išliks tokie pat tirpstantys burnoje, lyg vos pagaminti. Žinoma, pašildyti galėsite tik tą pačią dieną pagamintus virtinius, ilgiau pastovėję, net ir sviestu padengti „Gnocchi“ virdami lips, bus ne tokie skanūs.

7. Patiekimas. Išvirtus „Gnocchi“ reikia skubiai nukošti, palaukti, kol vanduo nuvarvės, sudėti į keptuvę su lydytu sviestu ar kitokiu padažu ir maišant dar porą minučių pašildyti. Tiekiant galima apibarstyti tarkuotu kietuoju sūriu.

Virtus „Gnocchi“ taip pat galima apkepti aliejuje. Dosniame šlakelyje aliejaus pakepinkite smulkiai sukapotą (bet ne perspaustą spaustuku!) česnaką, aitriųjų pipirų dribsnius iki kol pasklis kvapas, tuomet sudėkite virtinukus ir maišant juos apskrudinkite. Patiekite su tarkuotu kietuoju sūriu.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Padažai. „Gnocchi“ tradiciškai tiekiami su lydytu sviestu ir šalavijais (įkaitinamas šaukštas aliejaus, gabaliukas kokybiško sviesto išlydomas su šviežio šalavijo šakele, kelias minutes palaukiama, kol pasiskirstys aromatas), pesto padažu, apibarstomi tarkuotu parmezano sūriu. Virtinukus taip pat galima tiekti su naminiu pomidorų padažu (svogūną apkepinkite aliejuje, sudėkite skardinę konservuotų pomidorų, pagardinkite druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis, česnaku, patroškinkite iki sutirštėjimo ir pertrinkite), grybų ir grietinėlės padažu (svogūną, grybus apkepinkite ir vėliau patroškinkite grietinėlėje su druska, pipirais), Bolonijos padažu (smulkiai pjaustyti svogūnai, morkos, salierai apkepami, dedamas faršas, pomidorų pasta, pilamas šlakelis vyno, gardinama prieskoniais ir viskas ilgai troškinama).

Prie bulvinių „Gnocchi“ puikiausiai tiks tas pats, ką tiekiame prie cepelinų: spirgučių ir svogūnų padažas, šaukštas grietinės ar sviesto ir grietinės padažas, grybų padažas.

8. Šaldymas. Patogu iš karto pasiruošti didesnį kiekį „Gnocchi“ ir jų perteklių užšaldyti - tuomet visada „po ranka“ turėsite gardžią ir labai greitą vakarienę.

Suformuotus, nevirtus „Gnocchi“ papildomai pamiltuokite ir iškart paskleiskite ant padėklo ar didesnės lėkštės. Dėkite į šaldymo kamerą ir palaukite, kol visiškai sušals, tuomet virtinukus sudėkite į maišelį ar dėžutę, jie nebus sulipę ir užims nedaug vietos.

9. Šaldytų „Gnocchi“ virimas. Šaldytus „Gnocchi“ išvirsite beveik taip pat greitai, kaip ir šviežutėlius. Nė kiek neatitirpusius „Gnocchi“ sudėkite į didelį puodą su verdančiu vandeniu ir maišant virkite iki kol iškils į paviršių, o tuomet pavirkite dar porą minučių.

Labai svarbu, kad sudėjus šaldytus „Gnocchi“ į verdantį vandenį, vanduo vėl kuo greičiau užvirtų, todėl puodą uždenkite. Tuomet virtinukai nesulips, išlaikys gražią formą.

 



Tikri itališki „Gnocchi“ virtinukai - laiko patikrintas receptas

„Tikras“ ir italų virtuvė yra sunkiai suderinami žodžiai, kadangi kiekviena Italijos močiutė gamina „vienintelius pačius tikriausius“ patiekalus. Pateikiame dažniausiai naudojamą, klasikinį „Gnocchi“ receptą, tačiau galite jį nedvejodami tobulinti pagal skonį!
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 kg bulvių;
350 g miltų;
2 mažų kiaušinių;
0,5 šaukšto druskos;
žiupsnelio muskato riešuto.

Gaminimas:

Bulves išvirkite su lupenomis arba neskustas 40 min. - 1 val. (priklausomai nuo bulvių dydžio) kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje sudėtas ant rupios druskos. Jeigu bulves virėte, vandenį nupilkite ir vis papurtant pakaitinkite puodą su bulvėmis, kad nugaruotų visi vandens likučiai.

Dar karštas bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka.

Darbastalį pabarstykite miltais. Dėkite tarkuotas bulves, jas apiberkite miltais.

Suformuokite kalnelį su „šulinėliu“ centre, pabarstykite druska, muskato riešutu, į centrą įleiskite paplaktus kiaušinius.

Greitai suminkykite tešlą. Jeigu labai limpa, pridėkite dar truputį miltų, bet nepersistenkite. Ilgai neminkykite, tik iki kol susijungs tešla.

Suformuokite stačiakampį, jį supjaustykite kumščio dydžio gabaliukais. Juos suvyniokite į 2-3 pirštų storio „dešreles“.

„Dešreles“ supjaustykite kąsnio dydžio virtinukais. Juos perbraukite šakute.

Suformuotus „Gnocchi“ nedelsiant virkite verdančiame, pasūdytame vandenyje iki kol iškils į paviršių. Iškilusius „Gnocchi“ virkite dar 2 min.

Virtus „Gnocchi“ nukoškite nuo vandens, sudėkite į keptuvę su lydytu sviestu ar kitu padažu ir maišant pakaitinkite porą minučių.

Tiekite su tarkuotu kietuoju sūriu arba tik su pasirinktu padažu.

 



Pomidorų padaže užkepti „Gnocchi“

Neapolyje populiarūs pomidorų padaže užkepti bulvių virtinukai. Padažo gamybai naudojami labai gerai prinokę, švieži pomidorai, tačiau, jeigu tokių negalime gauti, tiks ir konservuoti.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pomidorų padažui Jums reikės:
1 svogūno;
600 g prinokusių pomidorų (arba 1 skardinės konservuotų);
3-4 skiltelių česnako;
kepimui aliejaus;
pagardinimui druskos, pipirų, kelių šviežio baziliko šakelių arba šaukštelio džiovinto raudonėlio.

Patiekalui jums reikės:
Virtų „Gnocchi“, kelių mažų mocarelos kamuoliukų.

Gaminimas:

Pomidorus nuplikykite, nuimkite odeles.

Smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką apkepinkite aliejuje, sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus (arba suverskite konservuotų pomidorų skardinę). Pagardinkite druska, pipirais, žolelėmis. Jeigu naudojote konservuotus arba nelabai prinokusius pomidorus, papildomai įberkite šaukštą cukraus, tai subalansuos pomidorų rūgštumą.

Padažą troškinkite iki kol sutrištės. Baigus troškinti išimkite bazilikų šakeles (jeigu naudojote juos).

Virtus „Gnocchi“ sumaišykite su padažu, sudėkite į molinį indelį, įdėkite kelis mocarelos sūrio kamuoliukus ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol apsilydys sūris.

Patiekite iškart, moliniame indelyje.

 



Moliūginiai „Gnocchi“

Moliūginiai „Gnocchi“ populiarumu galėtų varžytis su bulviniais virtinukais. Šie „Gnocchi“ lengvesni, labai gražios spalvos ir malonaus aromato. Juos geriausia patiekti su lydyto sviesto ir šalavijų padažu.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
300 g moliūgo;
120 g rikotos;
40 g tarkuoto parmezano;
200 g miltų;
1 kiaušinio;
žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas:
Moliūgą, visų pirma, išvirkite vandenyje arba garuose. Sutrinkite šakute. Koštuvą išklokite keliais sluoksniais popierinių rankšluosčių, ant jų sudėkite moliūgo tyrę ir palikite 5 min., kad susigertų skysčio perteklius. Turėtume gauti apie 120-150 g tyrės.

Tyrę, maždaug 180 g miltų ir likusius ingredientus greitai permaišykite. inde.

Gautą mišinį dėkite ant miltuoto stalo ir trumpai perminkykite.

Suformuokite „dešreles“, supjaustykite nedideliais virtinukais.

Moliūginius „Gnocchi“ virkite trumpiau nei bulvinius. Sudėkite juos į verdantį, pasūdytą vandenį ir virkite tik iki pakilimo. Iškart nukoškite.

Moliūginiai „Gnocchi“ puikiai tinka su sviesto ir šalavijų padažu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite 50 g sviesto, kelis šalavijų lapus ir pašildykite iki kol sviestas išsilydys. Kelias minutes palaukite, kad šalavijų aromatas pasklistų.

Virtus moliūginius „Gnocchi“ dar minutėlę pakaitinkite sviesto padaže ir tiekite. Tiekiant galima užbarstyti tarkuoto parmezano, šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

 



Špinatų „Gnocchi“

Špinatai - puikus paįvairinimas, jeigu norite paskaninti paprastus „Gnocchi“. Vietoje špinatų taip pat galima naudoti jaunutes dilgėles ar meškinius česnakus. Šiuos virtinukus tinka patiekti su lydytu sviestu, šviežiais vyšniniais pomidorais ar trupučiu pomidorų padažo.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 g bulvių;
130 g špinatų (be kotelių);
1 kiaušinio;
150 g miltų;
1 šaukšto tarkuoto parmezano;
žiupsnelio druskos, pipirų, muskato riešuto.

Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis arba neskustas 40 min. - 1 val. (priklausomai nuo bulvių dydžio) kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje sudėtas ant rupios druskos. Jeigu bulves virėte, vandenį nupilkite ir vis papurtant pakaitinkite puodą su bulvėmis, kad nugaruotų visi vandens likučiai.

Dar karštas bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka.

Špinatus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite porai minučių. Tuomet sudėkite į švarų audinį ir labai gerai nuspauskite skystį. Smulkiai supjaustykite.

Bulves sumaišykite su špinatais.

Darbastalį pabarstykite miltais. Dėkite tarkuotas bulves, jas apiberkite miltais.

Suformuokite kalnelį su „šulinėliu“ centre, pabarstykite druska, muskato riešutu, į centrą įleiskite paplaktus kiaušinius.

Greitai suminkykite tešlą. Jeigu labai limpa, pridėkite dar truputį miltų, bet nepersistenkite. Ilgai neminkykite, tik iki kol susijungs tešla.

Suformuokite stačiakampį, jį supjaustykite kumščio dydžio gabaliukais. Juos suvyniokite į 2-3 pirštų storio „dešreles“.

„Dešreles“ supjaustykite kąsnio dydžio virtinukais. Juos perbraukite šakute.

Suformuotus „Gnocchi“ nedelsiant virkite verdančiame, pasūdytame vandenyje iki kol iškils į paviršių. Iškilusius „Gnocchi“ virkite dar 2 min.

Išvirtus virtinukus sumaišykite su lydytu sviestu ir patiekite su tarkuotu parmezano sūriu.

 



Burokėlių „Gnocchi“

„Gnocchi“ su burokėliai atrodo tikrai žaviai - jie labai ryškūs ir tikrai skanutėliai. Burokėlių virtinukus tinka patiekti su sviestu ir sauja jame apkepintų, smulkiai sukapotų graikinių riešutų.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 g bulvių;
250 g burokėlių;
250 g miltų;
1 kiaušinio;
žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis arba neskustas 40 min. - 1 val. (priklausomai nuo bulvių dydžio) kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje sudėtas ant rupios druskos. Jeigu bulves virėte, vandenį nupilkite ir vis papurtant pakaitinkite puodą su bulvėmis, kad nugaruotų visi vandens likučiai.

Dar karštas bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka.

Burokėlius išvirkite arba įsukite į foliją ir iškepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (tuomet jų skonis bus ryškesnis). Virtus ar keptus burokėlius nulupkite, sutrinkite maisto smulkintuvu, sudėkite į švarų audinį ir gerai nuspauskite skystį.

Bulves sumaišykite su burokėliais.

Suformuokite kalnelį su „šulinėliu“ centre, pabarstykite druska, muskato riešutu, į centrą įleiskite paplaktus kiaušinius.

Greitai suminkykite tešlą. Jeigu labai limpa, pridėkite dar truputį miltų, bet nepersistenkite. Ilgai neminkykite, tik iki kol susijungs tešla.

Suformuokite stačiakampį, jį supjaustykite kumščio dydžio gabaliukais. Juos suvyniokite į 2-3 pirštų storio „dešreles“.

„Dešreles“ supjaustykite kąsnio dydžio virtinukais. Juos perbraukite šakute.

Suformuotus „Gnocchi“ nedelsiant virkite verdančiame, pasūdytame vandenyje iki kol iškils į paviršių. Iškilusius „Gnocchi“ virkite dar 2 min.

Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite 50 g sviesto, berkite saują smulkintų graikinių riešutų ir viską pakaitinkite. Į sviesto padažą sudėkite burokėlių „Gnocchi“ ir dar minutėlę akepinkite.

Tiekiant labai tiks „rūgštesnio“ skonio sūris, pavyzdžiui, feta.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
kūčių patiekalai
kalėdų patiekalai
pyragai, kepiniai
karšti patiekalai
užkandžiai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

skanu@lamaistas.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

reklama@tipro.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis