Tikra ispaniška bulvių tortilija - pasakojame žingsnis po žingsnio, kaip ją pagaminti!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-06-12
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Ispaniška bulvių tortilija
@ Shutterstock

Bulvės yra neatsiejamos tikrai ne tik nuo Lietuvos tradicinės virtuvės. Sunkiai žemę dirbę, neturtingi žmonės pamėgo ir ėmė auginti bulves vos joms pasiekus Europą. Lietuvoje pradėtas kepti kugelis, Vokietijoje išpopuliarėjo su šonine ir svogūnais keptos bulvės bratkartoffeln, Italijoje - virtinukai gnocchi, o Ispanijoje - omletas su bulvėmis tortilla española.



Ispaniška tortilija padėjo ištverti badą ir karą

Rašytiniuose šaltiniuose randama informacijos, kad omletas su bulvėmis buvo kepamas jau XIX a. pradžioje. Teismo archyve aptiktas 1817-aisiais sukurtas dokumentas, kuriame aprašomos vargingos regiono ūkininkų gyvenimo sąlygos. Jame skundžiamasi, kad ūkininkų moterys priverstos tortiliją 5 ar 6 žmonėms kepti iš vos 2-3 kiaušinių ir naudoti daugiau bulvių bei duonos džiūvėsių.

Egzistuoja legenda, kad ispanišką tortiliją kepti sugalvojo karlistų generolas, ieškodamas greito būdo sočiai ir pigiai pamaitinti savo kariuomenę per Bilbao miesto apgultį. Kita legenda pasakoja, kad kariaujanti karlistų armija įsiveržė į laukuose esančią fermą ir pareikalavo visiems skubiai patiekti pietus. Fermos šeimininkė paruošė visiems patikusį patiekalą iš to, ką turėjo - kiaušinių, bulvių ir svogūnų.
 

Ispaniškas omletas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepame ispanišką tortiliją - pigu, greita ir paprasta!

1. Bulvės. Bulvės sudaro pagrindinę ispaniškos tortilijos dalį. Jų turėtų būti beveik dvigubai daugiau, nei kitų ingredientų. Tradiciškai naudojamos nuskustos ir riekelėmis ar kubeliais supjaustytos žalios bulvės. Jos, prieš sumaišymą su kiaušinių plakiniu, apskrudinamos dideliame kiekyje aliejaus, kad suminkštėtų.
Jeigu norite, kad ispaniška tortilija būtų šiek tiek sveikesnė ir ne tokia riebi, naudokite virtas, supjaustytas bulves ir jas tik vos vos apkepinkite šlakelyje aliejaus.
Ispaniška tortilija gali būti ir puikus pusryčių patiekalas, jeigu po pietų ar vakarienės liko šiek tiek virtų ar keptų bulvių (žinoma, pastarųjų antrą kartą apkepinti jau nereikės).

2. Kiaušiniai. Kiaušiniai yra antroji privaloma ispaniškos tortilijos dalis. Jų (vertinant pagal svorį) reikia maždaug dvigubai mažiau negu bulvių.
Ispaniškai tortilijai naudojama labai mažai ingredientų, todėl būtų šaunu pasirūpinti jų kokybe. Žinoma, labiausiai tiktų „tikri“, kaimiški kiaušiniai, turintys sodraus skonio, geltoną trynį.
Kiaušinius gaminant omletą reikėtų lengvai išplakti. Kartais į plakinį, norint intensyvesnio skonio, įpilama pora šaukštų alyvuogių aliejaus. Labai retai įpilamas šlakelis pieno, kad tortilija būtų puresnė (dažniausiai tai daroma, jeigu tortilijos neketinama valgyti iškart).

3. Svogūnai. Kartais ispaniška torlitija kepama tik iš bulvių ir kiaušinių, tačiau labai dažnai naudojami ir svogūnai. Jų kiekis labai įvairus. Vienos šeimininkės „dėl kvapo“ naudoja tik vieną ar du svogūnus, o kitos susipjausto su bulvių kiekiu galinčią konkuruoti krūvą.
Tortilijai naudojami „paprasti“ geltonieji svogūnai, nes, pavyzdžiui, raudonieji, nors ir pasižymi išskirtiniu, maloniai aitriu skoniu, labai greitai sukepa, ima degti.
Svogūnai įprastai pjaustomi pusžiedžiais arba smulkiais kubeliais.
 

Ingredientai ispaniškai tortilijai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Kiti priedai. Paklausę ispanų tikro tortilijos recepto, tikriausiai išgirsite apie klasikinę bulvių, kiaušinių ir (galbūt) svogūnų versiją, tačiau paprašius pasidalinti skaniausios tortilijos receptu galite įsivelti į iki paryčių trunkančias diskusijas.
Tortilija - labai senas, labai paprastas ir labai mėgstamas patiekalas, tad kiekviena šeimininkė jį savaip tobulina ir pakeistą (žinoma, patį skaniausią) receptą perduoda iš kartos į kartą.
Tortilija dažniausiai pagardinama aštria ispaniška chorizo dešra, kumpiu, paprikomis, baklažanais, cukinijomis, grybais, žirneliais. Įvairūs priedai kepami drauge su bulvėmis arba įmaišomi į kiaušinių plakinį viename iš paskutinių tortilijos paruošimo etapų.
Retkarčiais (dažniausiai, jeigu tortilija kepama iš anksto ir nebus greitai valgoma) kiaušiniai išplakami su pienu, tuomet tortilija būna puresnė, ilgiau išlieka minkšta, neišsausėja.

5. Prieskoniai. Tortilija - varguolių patiekalas, o prieskonius seniau įpirkdavo tik didikai, tad tradiciškai naudojama tik druska (Ispanijoje, kaip ir kitose Viduržemio jūros regiono valstybėse druska buvo išgaunama garinant jūros vandenį).
Jeigu norite, žinoma, tortiliją galite pagardinti jums patinkančiais prieskoniais - puikiai tiks kmynai (ar kiek pikantiškesnis kuminas), maltas muskato riešutas, juodieji pipirai, prieskoninės žolelės (ypač aitroki, riebiems patiekalams tinkantys rozmarinai).

6. Aliejus. Bulvės ispaniškam omletui skrudinamos dideliame kiekyje aliejaus, tuomet jos nesulimpa. Kokybiškas, pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (o jo Ispanijoje tikrai netrūksta) labai paprastam, net kiek blankiam patiekalui suteikia ypatingo skonio ir aromato. Ispaniškam omletui iš maždaug 700 g bulvių, 5-8 kiaušinių naudojama maždaug pusantros stiklinės aliejaus.
Jeigu norite sumažinti naudojamo aliejaus kiekį, siūlome bulves, visų pirma 10 minučių pamirkyti šaltame vandenyje, o tuomet papildomai nuplauti po tekančiu, šaltu vandeniu. Taip išplausite jas kepimo metu sulipinantį krakmolą ir nereikės naudoti tiek daug aliejaus.
Taip pat galite naudoti virtas ar bent apvirtas bulves - tuomet aliejaus irgi reikės gerokai mažiau.
 

Tortilijos gaminimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Tortilijos paruošimas. Bulvių skrudinimas aliejuje. Vadovaujantis tradiciniais receptais, didelėje keptuvėje reikia įkaitinti didelį kiekį aliejaus (bulvės turi būti apsemtos, virti aliejuje) ir jame maždaug 20-25 min. skrudinti riekelėmis arba kubeliais supjaustytas bulves iki kol jos apskrus ir bus minkštos. Bulves galima kepti drauge su svogūnais.
Aliejaus nupylimas. Iškeptas daržoves reikėtų sudėti į koštuvą ir nuvarvinti aliejaus likučius. Aliejų, kuriame kepė bulvės, kartais siūloma pasilikti kitam kepimui, tačiau mes to daryti nerekomenduojame. Antrą ir daugiau kartų kaitinamame aliejuje susidaro sveikatai žalingų laisvųjų radikalų, ima skilti aliejuje esantys riebalai, „nestabilus“ aliejus genda dėl įvairių bakterijų veiklos. Jeigu aliejų vis tik naudosite, jį kruopščiai perkoškite ir laikykite šaldytuve.
Plakinio ir keptų bulvių sumaišymas. Nuo aliejaus nuvarvintas, truputį atvėsusias bulves reikėtų sumaišyti su išplaktais kiaušiniais. Kartais rekomenduojama mišiniui leisti 10 min. „pailsėti“, kad pasiskirstytų skoniai (ypač, jeigu naudojamos ne vien bulvės, bet ir kiti priedai).

8. Tortilijos kepimas. Įprastai kiaušinių ir bulvių mišinys kepamas kitoje, mažesnėje keptuvėje, kad tortilija būtų aukštesnė (tradicinė ispaniška tortlija yra maždaug 30 cm skersmens ir 5-8 cm aukščio).
Mažesnė keptuvė įkaitinama, patepama aliejumi (šįkart reikia tik šlakelio) ir į ją suverčiamas kiaušinių ir bulvių mišinys.
Tortilija kepama nemaišant šaukštu, o tik vis pajudinant keptuvę bei mentele „apvedant“ aplink jos kraštus. Siekiama, kad susiformuotų standus dugnas, kuris nebūtų prilipęs prie keptuvės. Tortilija kepama apie 6 min., kepimo viduryje rekomenduojame sumažinti ugnį.
Kepama iki kol sutvirtėja du trečdaliai tortilijos, t.y. dugnas ir vidurys jau tvirti, tačiau viršuje plakinys dar skystokas. Tuomet tortiliją reikia apversti.
Tortilija apverčiama su lėkšte. Ant keptuvės reikia uždėti už ją truputį platesnę lėkštę, gerai prispausti ir greitai apversti. Tortilija turi likti lėkštėje.
Į keptuvę tuomet reikia įpilti dar truputį aliejaus ir labai atsargiai, stengiantis nepažeisti formos, tortiliją nuo lėkštės nustumti atgal į keptuvę. Apverstą tortiliją reikėtų kepti dar maždaug 4 min.
Jeigu norite, kad tortilijos luobelė būtų traškesnė, tvirtesnė ir labiau apskrudusi, tai kepimo pabaigoje, panaudodami lėkštę, ją pavartykite kelis kartus, kas porą minučių iki kol išgausite norimą rezultatą.
 

Ispaniški užkandžiai tapas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Tortilijos patiekimas. Iškepta tortilija vėl išverčiama į lėkštę ir paliekama pastovėti 5 min., kad visiškai sutvirtėtų, truputį atvėstų. Tuomet ji supjaustoma riekėmis lyg pyragas (beje, ispaniškas žodis tortilla ir reiškia tortuką, pyragėlį, tai mažybinė žodžio torta forma) ir tiekiama su šviesia duona, keptais žaliaisiais, aitriaisiais pipirais (isp. pimientos de padron). Prie tortilijos taip pat gali būti siūlomas ispaniškas, česnakinis majonezas aioli.
Atvėsusi tortilija gali būti pjaustoma nedideliais kubeliais ir tiekiama kaip užkandis kartu su pjaustytu kumpiu, alyvuogėmis ir pan.
Atvėjusi tortilija taip pat gali būti supjaustoma plonesnėmis riekėmis ir dedama į sumuštinį bocadillo. Šie sumuštiniai gaminami iš išilgai perpjauto pailgo prancūziško batono su įvairiais priedais - tortilija, kumpiu, sūriu, žuvimi, daržovėmis (vienam sumuštiniui dažniausiai naudojamas tik vienas ar du pasirinkti priedai). Sumuštiniai pagardinami česnakiniu majonezu, garstyčiomis, pomidorų padažu. Šie pigūs ir sotūs sumuštiniai dažniausiai valgomi baruose ar valgyklose, užsigeriant alumi, raudonu vynu ar kava.



Ispaniška tortilija arba ispaniškas omletas - tradicinis receptas

Pažintį su ispaniška tortilija siūlome pradėti nuo tradicinio recepto, kuriam naudojami tik kiaušiniai, bulvės, svogūnai, kokybiškas alyvuogių aliejus ir žiupsnelis druskos.
 

Ispaniškas omletas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Maždaug 30 cm skersmens tortilijai Jums reikės:
8 didelių kiaušinių;
700 g bulvių;
2 svogūnų;
stiklinės alyvuogių aliejaus;
šiek tiek druskos.

Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su trupučiu druskos iki lengvų putų ir atidėkite.

Bulves nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ar kubeliais. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.

Bulves ir svogūnus skrudinkite įkaitintame aliejuje iki kol bulvės apskrus, bus minkštos. Kepkite apie 20-25 min.

Bulves ir svogūnus nukoškite nuo aliejaus, aliejų nupilkite.

Keptas bulves ir svogūnus sumaišykite su plaktais kiaušiniais. Palikite pastovėti 5-10 min.

Švarioje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir supilkite kiaušinių bei bulvių mišinį. Kepkite vis švelniai papurtydami keptuvę ir mentelę „apvesdami“ aplink tortilijos kraštus iki kol tortilija įgaus formą ir sutvirtės, tačiau jos viršus tebebus skystokas. Kepti reikia atviroje keptuvėje. Kepkite apie 6 min. Kepimo pabaigoje ugnį sumažinkite.

Tortiliją apverskite prie keptuvės priglaudę lėkštę. Nuo lėkštės apverstą tortiliją atsargiai įstumkite į keptuvę su dar trupučiu aliejaus. Kepkite vėl vis truputį papurtydami keptuvę iki kol tortilija visiškai sutvirtės. Kepkite dar apie 4 min.

Iškeptą tortiliją vėl apverskite ar švelniai perstumkite į lėkštę. Palaukite 5 min., pjaustykite ir tiekite.

 

 

Ispaniška tortilija su chorizo dešra ir paprika

Chorizo - ispaniška kiaulienos dešra su rūkyta paprika, suteikiančia jai ryškiai raudoną spalvą. Ši dešra yra vienas mėgstamiausių ispaniškos tortilijos priedų, tačiau, jeigu jos nerasite, galite naudoti ir kitokią, jums patinkančią, ryškesnio skonio dešrą.
 

Ispaniška tortilija su chorizo dešra

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

30 cm skersmens tortilijai Jums reikės:
8 didelių kiaušinių;
500 g bulvių;
200-300 g chorizo dešros;
1 saldžiosios paprikos;
1 svogūno;
1 skiltelės česnako;
stiklinės alyvuogių aliejaus;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su žiupsneliu druskos iki lengvų putų ir atidėkite.

Bulves nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ar kubeliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Dešrą - riekelėmis. Papriką - kubeliais ar šiaudeliais. Česnaką ypač smulkiai sukapokite.

Bulves ir svogūnus skrudinkite įkaitintame aliejuje iki kol bulvės apskrus, bus minkštos. Kepkite apie 20-25 min. Pačioje skrudinimo pabaigoje, iki kepimo pabaigos likus 5 min., sudėkite dešrą ir papriką.

Viską nukoškite nuo aliejaus, aliejų nupilkite.

Keptus ingredientus sumaišykite su plaktais kiaušiniais, įdėkite česnaką. Atidėkite 5-10 min.

Švarioje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir supilkite mišinį. Kepkite vis švelniai papurtydami keptuvę ir mentelę „apvesdami“ aplink tortilijos kraštus iki kol tortilija įgaus formą ir sutvirtės, tačiau jos viršus tebebus skystokas. Kepti reikia atviroje keptuvėje. Kepkite apie 6 min. Kepimo pabaigoje ugnį sumažinkite.

Tortiliją apverskite prie keptuvės priglaudę lėkštę. Nuo lėkštės apverstą tortiliją atsargiai įstumkite į keptuvę su dar trupučiu aliejaus. Kepkite vėl vis truputį papurtydami keptuvę iki kol tortilija visiškai sutvirtės. Kepkite dar apie 4 min.

Iškeptą tortiliją vėl apverskite ar švelniai perstumkite į lėkštę. Palaukite 5 min., pjaustykite ir tiekite.

 

 

Ispaniška tortilija su paprikomis ir brokoliais

Ispaniška tortilija gali būti kepama su pačiais įvairiausiais likučiais. Puikiai tiks mėgstamos daržovės, grybai, įvairūs mėsos ir kumpio likučiai. Siūlome išsikepti puikią ir spalvingą tortiliją su paprikomis ir brokoliais.
 

Tortilija su paprikomis ir brokoliais

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Maždaug 30 cm skersmens tortilijai Jums reikės:
8 didelių kiaušinių;
500 g bulvių;
0,5 galvos brokolio;
1 saldžiosios paprikos (galite naudoti po gabaliuką skirtingų spalvų paprikų, bus dar gražiau);
1 svogūno;
stiklinės alyvuogių aliejaus;
žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su žiupsneliu druskos ir pipirų iki lengvų putų ir atidėkite.

Bulves nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ar kubeliais. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Papriką - kubeliais. Brokolio žiedynus išskirstykite, didenius perpjaukite pusiau ir apvirkite verdančiame, pasūdytame vandenyje porą minučių, ištraukite, palikite atvėsti.

Bulves ir svogūnus skrudinkite įkaitintame aliejuje iki kol bulvės apskrus, bus minkštos. Kepkite apie 20-25 min. Pačioje skrudinimo pabaigoje, iki kepimo pabaigos likus 5 min., sudėkite papriką, brokolį

Viską nukoškite nuo aliejaus, aliejų nupilkite.

Keptus ingredientus sumaišykite su plaktais kiaušiniais. Atidėkite 5-10 min.

Švarioje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir supilkite mišinį. Kepkite vis švelniai papurtydami keptuvę ir mentelę „apvesdami“ aplink tortilijos kraštus iki kol tortilija įgaus formą ir sutvirtės, tačiau jos viršus tebebus skystokas. Kepti reikia atviroje keptuvėje. Kepkite apie 6 min. Kepimo pabaigoje ugnį sumažinkite.

Tortiliją apverskite prie keptuvės priglaudę lėkštę. Nuo lėkštės apverstą tortiliją atsargiai įstumkite į keptuvę su dar trupučiu aliejaus. Kepkite vėl vis truputį papurtydami keptuvę iki kol tortilija visiškai sutvirtės. Kepkite dar apie 4 min.

Iškeptą tortiliją vėl apverskite ar švelniai perstumkite į lėkštę. Palaukite 5 min., pjaustykite ir tiekite.

 

 

Ispaniška tortilija su virtomis bulvėmis

Ruošiant tradicinę tortiliją bulvės visuomet skrudinamos dideliame kiekyje aliejaus ir ispanai šio patiekalo tikriausiai nedrįstų pavadinti tortilija... Nepaisant to, skonis puikus ir primena „originalą“, o gerokai mažesnis riebalų kiekis tikrai džiugina! Ruošdami tortiliją su virtomis bulvėmis naudokite daugiau prieskonių, jeigu norite, galite įdėti įvairių priedų - apvirtų ar apkepintų daržovių, grybų, mėsos, kumpio, dešros.
 

Omletas su bulvėmis

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Maždaug 30 cm skersmens tortilijai Jums reikės:
8-9 didelių kiaušinių;
600 g bulvių;
2 svogūnų;
šlakelio alyvuogių aliejaus;
mažo gabaliuko sviesto;
žiupsnelio druskos, pipirų, muskato ar kitokių, Jums patinkančių prieskonių.

Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su druska ir prieskoniais iki lengvų putų ir atidėkite.

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite svieste iki kol suminkštės, atidėkite.

Bulves nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ar kubeliais. Dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir virkite iki kol suminkštės, 7-10 min. (virimo laikas priklauso nuo gabaliukų dydžio, bulvių veislės). Nukoškite, palaukite kol truputį atvės.

Bulves ir svogūnus sumaišykite su plaktais kiaušiniais. Atidėkite 5-10 min.

Švarioje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir supilkite mišinį. Kepkite vis švelniai papurtydami keptuvę ir mentelę „apvesdami“ aplink tortilijos kraštus iki kol tortilija įgaus formą ir sutvirtės, tačiau jos viršus tebebus skystokas. Kepti reikia atviroje keptuvėje. Kepkite apie 6 min. Kepimo pabaigoje ugnį sumažinkite.

Tortiliją apverskite prie keptuvės priglaudę lėkštę. Nuo lėkštės apverstą tortiliją atsargiai įstumkite į keptuvę su dar trupučiu aliejaus. Kepkite vėl vis truputį papurtydami keptuvę iki kol tortilija visiškai sutvirtės. Kepkite dar apie 4 min.

Iškeptą tortiliją vėl apverskite ar švelniai perstumkite į lėkštę. Palaukite 5 min., pjaustykite ir tiekite.

 

 

Orkaitėje kepta ispaniška tortilija su pomidorais ir alyvuogėmis

Šis patiekalas sujungia ispanišką omletą - tortiliją ir itališką omletą - fritatą. Pastarasis iš pradžių kepamas keptuvėje, o vėliau apskrudinamas krosnyje arba gerai įkaitintoje orkaitėje. Mes siūlome tortiliją su virtomis bulvėmis kepti orkaitėje. Šiam patiekalui beveik nereikės riebalų, be to neteks ilgai stovėti prie puodų.
 

Tortilija orkaitėje

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Maždaug 25 cm skersmens kepimo formai Jums reikės:
8-9 didelių kiaušinių;
600 g bulvių;
1 svogūno;
poros saugų vyšninių pomidorų;
saujos alyvuogių;
šlakelio alyvuogių aliejaus;
mažo gabaliuko sviesto;
žiupsnelio druskos, pipirų, kitų, Jums patinkančių prieskonių.

Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su druska ir pipirais iki lengvų putų ir atidėkite.

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite svieste iki kol suminkštės, atidėkite.

Bulves nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ar kubeliais. Dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir virkite iki kol suminkštės, 7-10 min. (virimo laikas priklauso nuo gabaliukų dydžio, bulvių veislės). Nukoškite, palaukite kol truputį atvės.

Bulves (jas, jeigu norite, galite truputį apkepinti aliejuje ar svieste), svogūnus, perpus perpjautus pomidoriukus ir perpus perpjautas alyvuoges sumaišykite su plaktais kiaušiniais. Atidėkite 5-10 min.

Kepimo formą patepkite aliejumi, išklokite kepimo popieriumi ir supilkite mišinį. Kepkite iki 180-190°C įkaitintoje orkaitėje iki kol sutvirtės ir apskrus viršus, apie 25 min.

Palaukite 5 min., kol iškepta tortilija atvės, ištraukite ją iš kepimo formos ir tiekite.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Zita
2018-06-27 22:58
Aciu, labai patiko! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital