Įdaryti makaronai „Cannelloni“ - kaip juos paruošti pačius skaniausius?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-03-06
Įdaryti makaronai Cannelloni
@ Shutterstock

Vamzdelių formos makaronai „Cannelloni“ yra vienas populiariausių Italijos virtuvės patiekalų. Puikiausius makaronus pagaminti tikrai nesudėtinga - jie įdaromi mėsa, varške ar daržovėmis, apliejami padažu ir užkepami orkaitėje. Dalinamės naudingais patarimais, įvairių įdarų ir padažų receptais bei kviečiame sočių pietų ar vakarienės.

Prie stalo kviečia Antonino 'o Parrucchiano ir jo šeima

Istorikai mano, kad makaronų su įdaru patiekalus žmonės valgė jau Senovės Romoje, tačiau tokie „Cannelloni“, kokius mes mėgstame ir pažįstame gimė vos prieš 100 metų. Tokioje vietoje, kur ir daugybė kitų italų virtuvės patiekalų - jaukiame šeimos restoranėlyje.

Antonino Ercolano nedideliame Sorento miestelyje šalia Neapolio įlankos 1868-aisiais įkūrė restoranėlį - tratoriją „La Favorita“. Šiandien tai įspūdingas restoranas, pavadintas jo pirmojo šeimininko garbei - „Ristorante 'o Parrucchiano La Favorita“. Antonino studijavo kunigų seminarijoje, tačiau nebaigęs mokslų pamilo moterį ir atsisakė kunigystės. Nepaisant to, draugai jam suteikė pravardę 'o Parrucchiano. Neapolio dialektu tai - parapijos kunigas.

Antonino ir jo žmona vaikų neturėjo, tačiau išaugino anksti tėvų netekusį sūnėną Giuseppe Manniello, kuriam ir paliko įkurtą tratoriją. Sūnėnas ne tik ją išplėtė ir išpuoselėjo, bet ir sukūrė visame pasaulyje hitu tapusį patiekalą - užkeptus makaronus „Cannelloni“.

Dabar jų paragauti kviečia Giuseppe Manniello sūnus Enzo ir anūkai Giuseppe bei Mario, tęsiantys šeimos tradiciją ir tebedirbantys „Ristorante 'o Parrucchiano La Favorita“.
 

Sorentas Italija

Žavusis Sorentas, kuriame pradėta gaminti „Cannelloni“. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame „Cannelloni“: pasakojame žingsnis po žingsnio

Jeigu artimiausiu metu neplanuojate kelionės į Antonino 'o Parrucchiano įkurtą restoraną, siūlome puikiųjų „Cannelloni“ makaronų pasigaminti namuose.

1. Makaronai (beje, būdami Italijoje būtinai sakykite pasta! Lietuvoje visas pastos rūšis vadiname makaronais, o štai Italijoje makaronai (it. maccheroni) yra tik tuščiaviduriai, trumpi vamzdeliai). Lazanijos lakštai. „Cannelloni“ sukūręs Giuseppe Manniello naudojo šviežius, keturkampius lakštinius ir juos susukdavo su įdaru.

Gamindami įdarytus makaronus galite naudoti lazanijai skirtus lakštinius. Didesniuose prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėlėse galite įsigyti šviežių, nedžiovintų lazanijos lakštų. Tiks ir džiovinti, kieti lazanijos lakštai, tik juos reikės apvirti, kad būtų lankstūs (įdėkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir pavirkite 5-6 min., perliekite šaltu vandeniu). Jeigu lazanijos lakštai labai dideli, kvadratiniai, juos perpjaukite pusiau, kad turėtumėte pailgas, bet siauresnes juostas.

Vamzdeliai. Šiandien daugumoje parduotuvių rasite ir „Cannelloni“ vamzdelių. Jie parduodami kieti, džiovinti ir prieš gaminimą jų apvirti nereikia. Kietus vamzdelius gerokai lengviau užpildyti įdaru ir jie tikrai puikiausiai suminkštės gaminimo metu.

2. Įdaras. Mėsos. Tradiciniams „Cannelloni“ naudojamas troškintas pakepintos mėsos įdaras iš maltos jautienos, daržovių, trijų sūrių (mocarelos, rikotos ir parmezano) ir smulkiai sukapotų, kietai virtų kiaušinių. Kartais įdaro „surišimui“ įmušamas kiaušinis, įmaišoma sauja džiūvėsėlių.

Tradiciniai mėsos įdarai yra termiškai apdorojami, tačiau įdarui tikrai tiks ir žalia mėsa - ją naudodami sutaupysite laiko ir ji tikrai puikiai išsitroškins kepimo metu. Tiesa, žalios mėsos įdaras yra kiek švelnesnio skonio, ne toks aromatingas, kaip kepintos, todėl jį rekomenduojame gausiau pagardinti prieskoniais, kvapniomis žolelėmis. Jeigu naudojate žalią mėsą, orkaitėje „Cannelloni“ kepkite 10-15 min. ilgiau. 

Rikotos ir špinatų. Labai populiarus ir rikotos bei špinatų įdaras, kuris kartais pagardinamas sauja tarkuoto parmezano ir pora skiltelių smulkiai sukapotų česnakų, keliais smulkiai supjaustytais, saulėje džiovintais pomidorais. Rikotą galite pakeisti riebesne varške. Varškę rekomenduojame sutrinti su pora šaukštų grietinės, kad būtų „kremiškiau“

Kita. Žinoma, įdarui puikiai tiks ir kitokia mėsa, malta ar smulkiai sukapota paukštiena, tunas ar kita žuvis, įvairios troškintos daržovės, lęšiai ar kiti ankštiniai.

Kad ir kokį įdarą bepasirinktumėte, svarbu, kad jis turėtų bent truputį riebalų, tuomet jis tiesiog tirps burnoje; būtų pakankamai drėgnas, kad makaronai suminkštėtų; nebirus, kad paruošti makaronai išlaikytų dailią formą.
 

Makaronai vamzdeliai cannelloni su mėsa

„Cannelloni“ dažniausiai įdaromi mėsa, tačiau tinka ir kitokie įdarai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Padažas. Pomidorų. Giuseppe Manniello savo patiekalui naudojo tradicinį neapolietišką ragù. Jis truputį panašus į Lietuvoje geriau pažįstamą Bolonijos padažą. Abu padažai gaminami iš soffritto (mažais kubeliais pjaustyti ir taukuose ar aliejuje apkepinti svogūnai, salierų lapkočiai, morkos, petražolės gumbas, česnakai), pomidorų tyrės ir mėsos. Tik Bolonijos padažui yra naudojamas faršas, o Neapolio - didelis mėsos gabalas, kuris po gaminimo iš padažo yra ištraukiamas ir naudojamas kitiems patiekalams arba suplėšomas skaidulomis ir grąžinamas į padažą. Neapolietiškas padažas taip pat pagardinamas raudonu vynu ir baziliko lapeliais.

Autentiškas neapolietiškas ragù yra troškinamas apie 6 valandas, tačiau makaronams „Cannelloni“ puikiai tiks ir kitoks pomidorų padažas. Jį nesunkiai pasigaminsite iš smulkintų, savo sultyse konservuotų pomidorų. Juos supilkite ant patroškintų daržovių (tiks pačios įvairiausios: svogūnai, morkos, česnakai, paprikos, cukinijos, moliūgai ir kt.), pagardinkite druska, pipirais, prieskoniais ir prieskoninėmis žolelėmis, viską patroškinkite 10-15 min. iki kol šiek tiek sutirštės. Jeigu padažas rūgštokas (tai dažnai nutinka, jeigu konservuoti pomidorai yra kiek prastesnės kokybės), įberkite porą šaukštų cukraus.

Jeigu neturite laiko, naudokite paruoštą pomidorų padažą makaronams arba paprasčiausią trintų pomidorų tyrę (it. passata), tik jos nesupainiokite su pomidorų pasta. Pomidorų pasta yra labai koncentruota, parduodama mažyčiuose pakeliuose ar skardinėse. Pomidorų tyrė yra skystesnė, ji supakuojama į gerokai didesnes, apie 500 g kartonines pakuotes, skardines ar stiklainius.

Bešamelio. Įdarytiems makaronams užkepti kiek rečiau, tačiau taip pat naudojamas Bešamelio padažas iš sviesto, miltų, pieno, pagardintas druska, pipirais ir maltais muskato riešutais. Paruoštą Bešamelio padažą taip pat galima pagerinti dosnia sauja sūrio (galite naudoti bet kurį mėgstamą arba kelių sūrių mišinius, pavyzdžiui, pelėsinis sūris patiekalui suteiks įdomaus skonio).

Švelnus, „kremiškas“ ir riebokas Bešamelio padažas ypač tiks prie „Cannelloni“ su švelniu įdaru, pavyzdžiui, špinatų ir rikotos ar varškės, vištienos.

Kita. Įdarytų makaronų užkepimui tiks ir kitoks, jums patinkantis makaronų padažas. Pavyzdžiui, du aukščiau aprašytus padažus „suvienijantis“ rausvas padažas iš pomidorų ir grietinėlės. Norėdami pagaminti rausvą padažą, keptuvėje apkepinkite kelias smulkiai sukapotas česnako skilteles, supilkite pomidorų tyrę ir įdėkite baziliko šakelę. Patroškinkite 10-15 min. iki kol sutirštės, baziliką ištraukite, įpilkite dosnų šlakelį riebios grietinėlės ir pagardinkite druska, pipirais.

4. Gaminimas. Įdaryti makaronai „Cannelloni“ gaminami labai panašiai, kaip lazanija. Visų pirma, paruošiamas įdaras - tradiciškai jis apkepinamas ar patroškinamas ir truputį atvėsinamas. Į truputį atvėsusį įdarą įmaišomas sūris, gali būti įmušamas kiaušinis ar įberiama sauja džiūvėsių.

Atskirai paruošiamas padažas. Jis taip pat troškinamas iki kol šiek tiek sutirštės.

Galiausiai makaronai susukami su įdaru arba juo prikemšami. Jeigu liko įdaro, jo jokiu būdu neišmeskite - įdaro likučiais apdėliosite kepimo formoje sudėtus makaronus. Likučius taip pat galite įmaišyti tiesiai į padažą.

Kepimo indo dugną reikia dosniai apkepti padažu, vieną prie kito, viena arba dviem eilėmis sudėti su įdaru susuktus arba įdarytus vamzdelius ir juos aplieti likusiu padažu. Padažas turi tolygiai padengti visus makaronus, kad jie tinkamai išsitroškintų ir būtų minkšti. Nereikia, kad makaronai būtų stipriai apsemti ir tikrai nereikia pilti vandens ar sultinio - jeigu įdaras nėra sausas, o padažo kiekis pakankamas viskas puikiai išsitroškins, o apkepas nebus vandeningas.

Kepimui paruoštą apkepą apdėliokite įdaro likučiais, galite uždėti plonai pjaustytų pievagrybių, truputį plonomis riekelėmis ar mažais kubeliais pjaustytų daržovių, užkloti kelias šoninės ar kumpio juosteles. Žinoma, nepamirškite ir kelių dosnių saujų tarkuoto sūrio - rekomenduojame rinktis lengvai besilydantį ir gražiai apskrundantį sūrį, pavyzdžiui, mocarelą, fermentinį, puskiečius sūrius. Taip pat galite naudoti įvairius sūrių mišinius.
 

Užkepti cannelloni makaronai vamzdeliai

Sūriu gausiai apibarstyti ir užkepti „Cannelloni“ - namų jaukumu kvepiantis patiekalas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Kepimas. Įdarytus makaronus kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. - 1 val. iki kol makaronai bus minkšti. Jeigu kepimo metu labai svyla viršus, uždenkite folijos lakštu. Kepimo pabaigoje temperatūrą galite padidinti, kad „Cannelloni“ viršus labiau apskrustų.

6. Patiekimas. Iškepti makaronai yra atsargiai atskiriami ir į lėkštę dedami keli įkimšti vamzdeliai. Vienam valgytojui reikėtų skirti 3-5 vamzdelius.

Šis patiekalas yra tikrai sotus ir ryškaus skonio, tad papildomo garnyro nereikės. Tiekiant makaronus galite apibarstyti tarkuotu sūriu.

Makaronus, kad būtų gaiviau, galite patiekti su paprastomis, šviežių daržovių salotomis, pagardintomis šlakeliu citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus.

7. Likučių laikymas ir šaldymas. Likučius dar porą dienų laikykite šaldytuve. Juos galite pašildyti mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje (į iki 180°C įkaitintą orkaitę statykite foliją uždengtą kepimo formą ir šildykite 15-20 min.)

Likučius taip pat galite užšaldyti. Makaronus sudėkite į šaldymui tinkamą indą arba į vienkartinę, iš tvirto aliuminio pagamintą kepimo formą. Indą apsukite maistine plėvele ir papildomu folijos sluoksniu. Užšaldykite ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėnesių. Atšildymui perkelkite į šaldytuvą ir palikite lėtai atitirpti pernakt. Prieš šildymą apšlakstykite trupučiu vandens, kitaip pašildyti makaronai bus sausoki ir uždengę folija šildykite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.

Jeigu taupote laiką, „Cannelloni“ galite pagaminti vakare ir paruoštą kepimui laikyti šaldytuve. Vėliau kepimo formą ištraukite, palaikykite kambario temperatūroje 15-20 min. ir kepkite orkaitėje taip, kaip įprasta.

Galite pasigaminti „Cannelloni“ „paruoštukų“ ir juos užšaldyti nekeptus. Makaronus geriausia dėti į vienkartines, iš tvirto aliuminio pagamintas formas. Įdarytus makaronus sudėkite į formą, visą formą apsukite maistine plėvele ir papildomu folijos sluoksniu. Užšaldykite ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėnesių. Atšildymui perkelkite į šaldytuvą ir palikite lėtai atitirpti pernakt. Atitirpusį patiekalą dar 15-20 min. palaikykite kambario temperatūroje ir kepkite orkaitėje truputį ilgiau, nei nešaldytus, apie 50 min. - 1 val. 10 min. 



„Cannelloni“ receptai - su mėsa, rikota, tunu ir lęšiais

Dalinamės „Cannelloni“ receptais, kuriuos galite lengvai keisti. Viename recepte nurodytą įdarą derinkite su kitame recepte naudojamu padažu ir išgausite naują skonį! Įdarus taip pat galite naudoti lazanijai ar virtinukams, o padažus patiekite su virtais makaronais.

„Cannelloni“ su mėsos įdaru ir pomidorų padažu

Šis „Cannelloni“ receptas yra labai atviras įvairioms interpretacijoms - tiek įdarą, tiek ir padažą galite papildyti įvairiomis daržovėmis. Makaronus su mėsa taip pat galite užkepti Bešamelio ar kituose padažuose, kurių aprašymus rasite prie kitų „Cannelloni“ receptų.
 

Makaronai su tradiciniu mėsos įdaru

„Cannelloni“ su mėsa, užkepti pomidorų padaže - tikra klasika. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vienai maždaug 33 x 23 cm kepimo formai (5-6 porcijoms) Jums reikės:
400-500 g „Cannelloni“ makaronų vamzdelių arba lazanijos lakštų;
600 g jautienos faršo (geriau riebesnio arba galite naudoti jautienos ir kiaulienos faršo mišinį);
1 didelio svogūno;
1 morkos;
1 saliero lapkočio;
2 skiltelių česnako;
400 g mėgstamo pomidorų padažo, trintų arba smulkintų, konservuotų pomidorų;
2 kietai virtų kiaušinių;
saujos tarkuoto sūrio;
pagal skonį druskos, pipirų, muskato riešuto, baziliko ir kitų mėgstamų prieskonių;
kepimui aliejaus.

Patarimas: galite naudoti ir daugiau įvairių daržovių, rinktis maltą paukštieną, kiaulieną arba įvairios mėsos faršo mišinius.

Pomidorų padažui:
500 g pomidorų tyrės arba konservuotų, smulkintų pomidorų;
1 svogūno;
1 morkos;
1 saliero lapkočio;
2-3 skiltelių česnako;
pagal skonį druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių;
kepimui aliejaus.

Patarimas: galite naudoti ir daugiau įvairių daržovių.

Apkepui apibarstyti:
poros saujų tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

  1. Paruoškite padažą. Svogūną, morką, salierą supjaustykite smulkiais kubeliais ir apkepkite aliejuje iki kol suminkštės. Sudėkite smulkiai sukapotus ar spaustuku perspaustus česnakus. Minutę pakepkite.
  2. Supilkite pomidorų tyrę, pagardinkite, druska, pipirais ir kitais prieskoniais.
  3. Troškinkite atidengtoje keptuvėje iki kol sutirštės, apie 10-15 min.
  4. Jeigu norite, padažą galite pertrinti.
  5. Paruoškite įdarą. Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepinkite faršą. Atidėkite.
  6. Toje pačioje keptuvėje apkepinkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, morką, salierą iki kol suminkštės. Sudėkite smulkiai sukapotus ar spaustuku perspaustus česnakus. Minutę pakepkite.
  7. Į keptuvę grąžinkite faršą. Įdėkite pomidorų padažą, pagardinkite druska, pipirais ir kitais prieskoniais.
  8. Atidengę ant nedidelės ugnies troškinkite apie 20 min.
  9. Į truputį atvėsusį įdarą įmaišykite smulkiai sukapotus, virtus kiaušinius ir tarkuotą sūrį.
  10. Prikimškite ir kepkite. Pirštais ar mažu šaukšteliu prikimškite makaronus. Jeigu naudojate makaronus - vamzdelius, juos prikimškite nevirtus.
  11. Jeigu naudojate lazanijos lakštus, juos su įdaru susukite ir dėkite siūle žemyn į padažu išteptą kepimo formą ir apliekite likusiu padažu.
  12. Jeigu lazanijos lakštai džiovinti, kieti, juos prieš tai apvirkite verdančiame, pasūdytame vandenyje 5-7 min., iki kol suminkštės.
  13. Jeigu lazanijos lakštai labai dideli, juos perpjaukite pusiau.
  14. Ant kepimo formos dugno paskleiskite dalį (maždaug trečdalį padažo). Sudėkite įdarytus makaronus. Makaronus sudėkite taip, kad jie vos liestųsi, viena arba dviem eilėmis. Aptepkite likusiu padažu ir apiberkite tarkuotu sūriu.
  15. „Cannelloni“ kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. iki kol makaronai bus minkšti. Kepimo pabaigoje galite padidinti temperatūrą, kad gražiai apskrustų.


„Cannelloni“ su rikotos ir špinatų įdaru bei Bešamelio padažu

Sezono metu špinatus galite pakeisti dilgėlėmis, garšvomis, rūgštynėmis ar kitais žalėsiais. Varškės įdaras puikiai draugauja ne tik su Bešamelio, bet ir su pomidoru padažu, tad peržvelkite ir kituose receptuose aprašytus padažus bei atnaujinkite patiekalą naudojami juos.

 

Cannelloni su varške

Varškės ir špinatų įdaras tiks ir lazanijai ar virtinukams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vienai maždaug 33 x 23 cm kepimo formai (5-6 porcijoms) Jums reikės:
400-500 g „Cannelloni“ makaronų vamzdelių arba lazanijos lakštų;
500 g rikotos (galima pakeisti riebesne varške, ištrinta su pora šaukštų grietinės);
400 g šviežių špinatų;
100 g tarkuoto sūrio (geriau kietojo);
2-3 skiltelių česnako;
pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato.

Patarimas: įdarą labai tinka pagardinti smulkiai pjaustytais, saulėje džiovintais pomidorais.

Bešamelio padažui:
40 g sviesto;
40 g miltų;
500 ml pieno;
saujos tarkuoto sūrio;
druskos, pipirų.

Patarimas: pieną galite aromatizuoti prieš naudojimą jį pavirę su svogūnais, petražolėmis, lauro lapeliais, pipirų grūdeliais. Pieną pašildykite, bet neužvirkite, tuomet perkoškite, atvėsinkite ir naudokite padažui.

Apkepui apibarstyti:
poros saujų tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

  1. Paruoškite padažą. Nesvylančiame, storadugniame puode ar prikaistuvyje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišant kepinkite iki kol miltai bus auksinės spalvos, kepti reikėtų 2-3 min.
  2. Plona srovele, vis maišant supilkite pieną.
  3. Kantriai, ant nedidelės ugnies, nuolat maišant virkite padažą iki kol sutirštės.
  4. Padažui dar neatvėsus į jį suberkite saują tarkuoto kietojo, kito mėgiamo sūrio ar skirtingų sūrių mišinio, pagardinkite druska, pipirais.
  5. Paruoškite įdarą. Špinatus perliekite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol atvės ir sukapokite.
  6. Špinatus sumaišykite su rikota, įmaišykite tarkuotą sūrį, smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, pagardinkite druska, pipirais, maltu muskatu.
  7. Prikimškite ir kepkite. Pirštais ar mažu šaukšteliu įdaru įkimškite makaronus. Jeigu naudojate makaronus - vamzdelius, juos prikimškite nevirtus. Šį įdarą galima sudėti į konditerinį maišelį ir jį į vamzdelius įpurkšti - bus greičiau ir „švariau“, nei kimšti rankomis.
  8. Jeigu naudojate lazanijos lakštus, juos su įdaru susukite ir dėkite siūle žemyn į padažu išteptą kepimo formą ir apliekite likusiu padažu.
  9. Jeigu lazanijos lakštai džiovinti, kieti, juos prieš tai apvirkite verdančiame, pasūdytame vandenyje 5-7 min., iki kol suminkštės.
  10. Jeigu lazanijos lakštai labai dideli, juos perpjaukite pusiau.
  11. Kepimo formoje paskleiskite maždaug trečdalį padažo, sudėkite makaronus taip, kad jie vos liestųsi, viena arba dviem eilėmis. Aptepkite likusiu padažu ir apiberkite tarkuotu sūriu.
  12. „Cannelloni“ kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min. iki kol makaronai bus minkšti. Kepimo pabaigoje galite padidinti temperatūrą, kad gražiai apskrustų.


„Cannelloni“ su tuno ir pomidorų įdaru bei paprastu pomidorų padažu „Marinara“

Jeigu spintelėje turinte liūdinčią tuno skardinę, būtinai panaudokite ją šiam patiekalui ir nustebinkite šeimą bei svečius! Jeigu norite kiek švelnesnio skonio išbandykite šio recepto variaciją su žemiau aprašytu kreminiu pomidorų padažu (tai pomidorų padažas su šlakeliu riebios grietinėlės).
 

Cannelloni su tunu

„Cannelloni“ prikimšti tiks net ir tuno konservai. Ir bus labai skanu! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vienai maždaug 33 x 23 cm kepimo formai (5-6 porcijoms) Jums reikės:
400-500 g „Cannelloni“ makaronų vamzdelių arba lazanijos lakštų;
400 g tuno savo sultyse;
600 g pomidorų;
1 svogūno;
1 šaukšto pomidorų pastos;
pagal skonį druskos, pipirų, kitų prieskonių;
saujos tarkuoto sūrio;
šlakelio vandens;
kepimui aliejaus.

Pomidorų padažui „Marinara“:
500 g konservuotų, smulkintų pomidorų;
1 svogūno;
2-3 skiltelių česnako;
1 šaukšto pomidorų pastos;
0,5 stiklinės balto, sauso vyno (galite nenaudoti);
pagal skonį druskos, pipirų, smulkiai sukapotų petražolių, raudonėlių (galima naudoti ir kitokius prieskoniu bei žoleles);
kepimui aliejaus.

Apkepui apibarstyti:
poros saujų tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

  1. Paruoškite padažą. Pomidorus, pomidorų pastą, prieskonines žoleles sutrinkite maisto smulkintuvu arba tiesiog gerai išmaišykite patrindami šaukštu. Padaže gali likti smulkių gabaliukų, tačiau galite jį sutrinti ir iki vienalytės konsistencijos, pasirinkite savo nuožiūra.
  2. Keptuvėje aliejuje apkepinkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną iki kol suminkštės, kepkite porą minučių. Pridėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką ir dar minutėlę pakepkite.
  3. Į keptuvę supilkite trintus pomidorus, vyną.
  4. Troškinkite apie 20-30 min. atidengtoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, kartas nuo karto pamaišykite.
  5. Padažą pagardinkite druska, pipirais. Jeigu rūgštoka, subalansuokite skonį cukrumi.
  6. Jeigu norite padažą galite dar kartą pertrinti smulkintuvu arba per sietelį, tačiau padažas puikus ir su daržovių gabaliukais.
  7. Paruoškite įdarą. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje iki kol suminkštės, kepkite porą minučių.
  8. Pomidorų odelę įpjaukite, apliekite verdančiu vandeniu, palaukite, kol truputį atvės ir nulupkite odelę. Supjaustykite nedideliais kubeliais. Sudėkite į keptuvę.
  9. Įpilkite į keptuvę šlakelį vandens, užvirkite ir atidengtoje keptuvėje troškinkite 15 min.
  10. Nuo tuno truputį nuspauskite skystį ir įmaišykite į keptuvę.
  11. Pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais, pomidorų pasta ir viską dar 5-10 min. patroškinkite.
  12. Galiausiai įmaišykite sūrį.
  13. Prikimškite ir kepkite. Pirštais ar mažu šaukšteliu įdaru įkimškite makaronus. Jeigu naudojate makaronus - vamzdelius, juos prikimškite nevirtus.
  14. Jeigu naudojate lazanijos lakštus, juos su įdaru susukite ir dėkite siūle žemyn į padažu išteptą kepimo formą ir apliekite likusiu padažu.
  15. Jeigu lazanijos lakštai džiovinti, kieti, juos prieš tai apvirkite verdančiame, pasūdytame vandenyje 5-7 min., iki kol suminkštės.
  16. Jeigu lazanijos lakštai labai dideli, juos perpjaukite pusiau.
  17. Kepimo formoje paskleiskite maždaug trečdalį padažo, sudėkite makaronus taip, kad jie vos liestųsi, viena arba dviem eilėmis. Aptepkite likusiu padažu ir apiberkite tarkuotu sūriu.
  18. „Cannelloni“ kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min. iki kol makaronai bus minkšti. Kepimo pabaigoje galite padidinti temperatūrą, kad gražiai apskrustų.


„Cannelloni“ su lęšių ir pievagrybių įdaru bei kreminiu pomidorų padažu

Švelnus pomidorų padažas su grietinėle šiam „Cannelloni“ apkepui suteikia dar daugiau jaukumo... Jeigu norite veganiškos patiekalo versijos, karvės pieno grietinėlę pakeiskite augaline grietinėle arba apkepą gaminkite su paprastu pomidoru padažu, kurio aprašymus rasite prie aukščiau surašytų receptų. 
 

Cannelloni su lęšiais

Lęšiai - maistinga ir baltymais gausi alternatyva, jeigu nevalgote mėsos arba norite išbandyti naujus skonius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vienai maždaug 33 x 23 cm kepimo formai (5-6 porcijoms) Jums reikės:
400-500 g „Cannelloni“ makaronų vamzdelių arba lazanijos lakštų;
400 g konservuotų, smulkintų pomidorų;
400 g virtų arba konservuotų lęšių;
150 g pievagrybių;
1 svogūno;
1 morkos;
1 šaukšto pomidorų pastos;
pagal skonį druskos, pipirų, kitų prieskonių;
saujos tarkuoto sūrio;
kepimui aliejaus.

Patarimas: jeigu norite veganiško įdaro, nenaudokite sūrio, tačiau nedidelę dalį (penktadalį ar šeštadalį) paruošto įdaro sutrinkite ir viską išmaišykite. Trinta masė sutirštins ir „suriš“ visą įdarą, t.y. atliks sūrio funkciją.

Pomidorų ir grietinėlės padažui:
500 g pomidorų tyrės arba konservuotų, smulkintų pomidorų;
130 ml riebios grietinėlės (galima pakeisti augaline grietinėle, jeigu norite veganiško patiekalo);
2-3 skiltelių česnako;
baziliko šakelės;
pagal skonį druskos, pipirų;
šlakelio aliejaus kepimui.

Apkepui apibarstyti:
poros saujų tarkuoto sūrio (galite nenaudoti, jeigu ruošiate veganišką patiekalą).

Gaminimas:

  1. Paruoškite padažą. Česnaką smulkiai sukapokite arba perspauskite spaustuku. Minutėlę apkepkite aliejuje iki kol česnakas suminkštės.
  2. Į keptuvę supilkite pomidorų tyrę, įdėkite baziliko šakelę ir 15 min. patroškinkite. Ilgiau, apie 20 min. troškinkite, jeigu naudojate konservuotus pomidorus, nes jie vandeningesni.
  3. Baziliką ištraukite, pagardinkite druska, pipirais.
  4. Supilkite grietinėlę, porą minučių pašildykite ir nukelkite nuo ugnies.
  5. Naudokite šiltą padažą.
  6. Paruoškite įdarą. Svogūną porą minučių pakepinkite aliejuje iki kol suminkštės. Dėkite smulkiai sutarkuotą morką ir maišydami pakepinkite dar kelias minutes.
  7. Sudėkite pavalytus, nedideliais kubeliais supjaustytus pievagrybius ir maišydami viską pakepkite iki kol grybai suminkštės, apie 5-7 min.
  8. Supilkite konservuotus pomidorus, lęšius, dėkite pomidorų pastos, pagardinkite druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Išmaišykite ir troškinkite iki kol šiek tiek sutirštės, 15 min.
  9. Į paruoštą ir vos atvėsusį įdarą įmaišykite sūrį.
  10. Prikimškite ir kepkite. Pirštais ar mažu šaukšteliu įdaru įkimškite makaronus. Jeigu naudojate makaronus - vamzdelius, juos prikimškite nevirtus.
  11. Jeigu naudojate lazanijos lakštus, juos su įdaru susukite ir dėkite siūle žemyn į padažu išteptą kepimo formą ir apliekite likusiu padažu.
  12. Jeigu lazanijos lakštai džiovinti, kieti, juos prieš tai apvirkite verdančiame, pasūdytame vandenyje 5-7 min., iki kol suminkštės.
  13. Jeigu lazanijos lakštai labai dideli, juos perpjaukite pusiau.
  14. Ant kepimo formos dugno paskleiskite dalį (maždaug trečdalį padažo). Sudėkite įdarytus makaronus taip, kad jie vos liestųsi, viena arba dviem eilėmis. Aptepkite likusiu padažu ir apiberkite tarkuotu sūriu.
  15. „Cannelloni“ kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min. iki kol makaronai bus minkšti. Kepimo pabaigoje galite padidinti temperatūrą, kad gražiai apskrustų.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital