Žavingas daržovių "Ratatouille" - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Ratatouille daržovių troškinys

Ratatouille yra tradicinis prancūziškas patiekalas, kilęs iš Nicos regiono. Tai daržovių troškinys, kurio pagrindą sudaro cukinijos, baklažanai, pomidorai bei aromatingas pomidorų padažas, pagardintas raudona paprika, česnaku, svogūnu ir žolelėmis. Nors šis receptas - tikra prancūzų klasika, tačiau jis net labai tinkamas ir mums, lietuviams, ypač kai artėja minėtų daržovių sezonas. Kartais tikrai tenka pasukti galvą, kur sunaudoti kalnus cukinijų ir pomidorų - šis troškinys gali būti labai skanus atsakymas.

 

Nors šis patiekalas atrodo kaip tikras meno kūrinys - jo gamyba išties paprasta. Tereikia pagaminti padažą, supjaustyti ir išdėlioti daržoves bei iškepti orkaitėje. Tiesa, norint tokio rezultato, kokį gautumėte geriausiuose Prancūzijos restoranuose, reikėtų daržoves apkepti atskirai ir tik tuomet visas kartu, nes tobulai tekstūrai išgauti kiekviena daržovė turi savo kepimo laiką. Tačiau aš siūlau išbandyti gerokai paprastesnį variantą, kuriame visos daržovės kepa drauge - pagal nurodytą receptą visos jos iškepa puikiai ir patiekalas pavyksta be galo skanus. 

 

Pačių troškinio formų gali būti pačių įvairiausių - tai gali būti tiesiog puode troškintos stambiai pjaustytos daržovės arba supjaustytos greitai ir paprastai sumestos į kepimo skardą. Man ypatingai patinka plonai pjaustytų ir ratu išdėliotų daržovių forma, kuri ypatingai išgarsėjo po animacinio filmo tuo pačiu Ratatouille pavadinimu. 

 

Atskirų komplimentų nusipelno šiame recepte gaminamas padažas. Jis turi keletą papildomų ingredientų, nukrypstančių nuo tradicinio recepto. Visgi man šis padažas tiesiog nuostabus. Jo tikrai galite gaminti daugiau ir panaudoti kitų patiekalų gamyboje, pavyzdžiui su makaronais, mėsos kukuliais ir t.t.  

 

Troškiniui reikės (mano naudota forma 26 x 19 cm dydžio):

  • 1 geltonosios cukinijos
  • 1 žaliosios cukinijos
  • 1 baklažano
  • 3 pomidorų
  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus
  • Šiek tiek kietojo sūrio (Parmezano, Džiugo ar kt.)

Padažui reikės:

  • 350 ml pomidorų tyrės (galite tiesiog sutrinti šviežius pomidorus be odelių)
  • 100 ml riebios grietinėlės
  • 1/2 raudonos saldžiosios paprikos
  • 1 nedidelio svogūno (naudojau šalotinį, bet tinka paprastas geltonas svogūnas)
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 šaukšto balzamiko acto
  • 1 šaukštelio cukraus
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio maltos rūkytos paprikos
  • 1 šaukštelio provanso žolelių mišinio
  • Žiupsnelio pipirų
  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui
  • Kelių šakelių šviežio čiobrelio
  • 5-7 šviežio baziliko lapų


Pradedam!

 

1. Pirmiausia ruošiame padažą - pasiruošiame visus jam reikalingus produktus. 

 


 

2. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus. Dedame smulkintą papriką ir svogūną, kepame kelias minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
 


 

3. Į keptuvę beriame maltą rūkytą papriką, provanso žoleles ir  šviežius čiobrelius. Išmaišome ir kepame dar minutę. Tuomet supilame pomidorų tyrę, balzamiko actą, cukrų, druską, pipirus, išmaišome ir troškiname 5 minutes.
 


 

4. Į keptuvę supilame grietinėlę ir dedame baziliko lapelius. Pakaitiname minutę.
 


5. Padažą elektriniu trintuvu sutriname iki vientisos masės. Šis žingsnis nėra būtinas, bet man tolygus padažas yra žymiai skanesnis.
 

Ratatouille padažas

 

6. Pasiruošiame daržoves troškiniui. Reikės: geltonosios ir žaliosios cukinijos, baklažano ir pomidorų. Tikslus daržovių kiekis priklauso nuo jūsų naudojamos skardos dydžio. Man prireikė vienos žalios ir vienos geltonos cukinijos, vieno baklažano ir 3 pomidorų.
 


 

7. Daržoves supjaustome plonais griežinėliais. Svarbu, kad visų daržovių griežinėlių plotis būtų panašus. Lengviausia tai padaryti naudojant daržovių pjaustyklę, bet jei neturite, nieko baisaus - puikiausiai supjaustysite ir peiliu.
 


 

8. Daržovių griežinėlius susidėkite ant lentelės taip, kad būtų patogu imti po vieną griežinėlį.
 


 

9. Į kepimo skardą supilame padažą. Tuomet paeiliui imame po griežinėlį kiekvienos daržovės, taip formuodami spalvotus daržovių “bokštelius”. Juos dedame į kepimo skardą su padažu. Daržoves dėliojame ratu.
 


 

10. Kai visos daržovės jau gražiai išdėliotos kepimo skardoje, jų viršų aptepame alyvuogių aliejumi. Kepimo formą uždengiame dangčiu arba folija ir kepame iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. 

 


 

11. Po 50 minučių kepimo dangtį arba foliją nuimame. Daržoves pabarstome druska ir pipirais, užtarkuojame kietojo sūrio (nebūtina, bet tinka ) ir kepame dar 20 minučių.
 

 

Štai ir viskas! Šis patiekalas labai patogus, nes šaldytuve puikiai išsilaiko apie 4 dienas, o jame stovėdamas tampa tik dar gardesnis - skoniai dar labiau persipina tarpusavyje. Tad drąsiai vienu kartu gaminkite daugiau!

 


 

Beje, dažniausiai Ratatouille atlieka garnyro funkciją šalia mėsos ar žuvies patiekalų, bet iš tiesų šio troškinio panaudojimo būdų gausu. Keptos aromatingos daržovės su pomidorų padažu gali tapti puikiu užkandžiu, patiektos ant prancūziško batono ar Ciabattos riekelių, užteptų kreminiu sūriu. Taip pat, jomis galima įdaryti tortilijas ir, jei norisi, papildyti mėsa ar sūriu. Troškinio likučiai taip pat gali keliauti į makaronų patiekalus. Kadangi šis troškinys skanus ir šaltas, patiekus su mocarela sūriu jis gali būti puiki salotų alternatyva, o pašildžius keptuvėje ir ant viršaus įmušus kelis kiaušinius, galima pagaminti prancūzišką alternatyvą šakšukai. Man Ratatouille skonis tobulai dera su feta bei ožkos sūriu, tad skrebutis su troškintomis daržovėmis bei minėtais sūriais gali būti net ir puikiausias ryto sumuštinis!

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (4)
K
2023-08-28 22:18
Ar i kepimo skardą nereikia įdėti kepimo popieriaus? ATSAKYTI
Aušrinė
2022-07-14 10:49
Lb skanus ir estetiškai gražus patiekalas, kartais įdedu pakepintą faršą ATSAKYTI
V
2021-10-16 17:16
Labai gražus patiekalas!!! ATSAKYTI
El
2021-07-31 16:06
Nuotrauje ne ratatouille, o patiekalas pavadinimu tian. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital